Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

tresenje rok

Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem 24 let in imam problem, ki me že nekaj časa moti. Namreč ob vsakem najmanjšem vznemirjenu se mi tresejo roke. Na primer, če me nekdo pri kakšnem delu opazuje ali če imam tremo. Sem študentka medicine in ta problem je v mojem primeru, ko imam veliko opravka z "ročnimi spretnostmi" še toliko bolj moteč. Odkar sem prvič "zatajila" na vajah, me to nenehno preganja. Ves čas vsa prestrašena čakam dan, ko bo spet potrebno dati injekcijo, zašiti rano... pred kolegi in profesorji...In ta dan bo zagotovo prišel. Ne morem se venomer izmikati takšnim situacijam in vem, da se strahu lahko znebiš samo tako, da storiš tisto, česar te je strah. Zavedam se, da je večina problema v moji glavi, ampak ne vem kako naj se ga lotim. Slišala sem za avtogeni trening in me zanima, kje lahko dobim kaj več informacij. Naj povem še, da se mi roke tresejo tudi nasplošno, vendar ne tako izrazito. In ker venomer opazujem svoje roke in vedno znova ugotavljam, kako se mi spet tresejo, si verjetno ne koristim prav dosti, kajne? V preteklosti se ne spomnim, da bi imela s tem težave, verjetno zato, ker se s tem nisem obremenjevala? Zanima me, ali je možno da gre za kakšno motnjo v delovanju živcev, ali je lahko tresenje rok tudi posledica samo psihološkega vpliva? Za odgovor se Vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav!
Barbara
Default avatar
Spoštovana Barbara,
kot zdravnica( razen na področju kirurških strok), boste morali problem obvladati i znanjem in ne z ročno spretnostjo, vendar vas do tedaj čaka še vrsta preizkušenj, ki se jim ne boste mogli izogniti.Za prvo silo si boste pomagali z avtogenim treningom, ker ste študentka, pa imate prednost tudi pri psihiatru v ZDŠ.Pokličite št 200-74-11.
Default avatar
Dr. Rejec, pozdravljeni!

Stara sem 30 let in tudi meni se roke tresejo že od majhnega, seveda bolj izrazito takrat, ko sem v kakšni zame stresni situaciji, predvsem takrat, ko mi kdo "gleda pod prste" (dobesedno).

Zanima me, kje je vzrok tresenja rok.

Najlepša hvala za odgovor.

Mateja
Default avatar
Spoštovana Mateja,
tresenje rok, kadar vam je nerodno, ima enak vzrok kot zardevanje: po sredi je vegetativni odziv na čustveni dražljaj.Z vedenjskimi terapevtskimi tehnikami je mogoče intenzivnost obojega zadovoljivo omejiti, ppmirjeval pa vam ne priporočam.
Default avatar
Spostovani,
veliko sem brala o tresenju rok, potrebovala pa bi nasvet. Bom direktna, torej imam prijateljico, ki se ji neprestano tresejo roke. Je v najstniskih letih, ne prezivlja nekih tezkih situacij oz. zivi v povsem normalni druzini. Pogosto je telseno aktivna, zivi, kot bi rekli normalno najstnisko zivljenje.

Velikokrat opazim, da se ji roke tresejo tako mocno, da jo tresenje ovira pri opravljanju preprostih opravil (npr. zavezovanje vezalk, lakiranje nohtov, tipkanje na telefon). Opazam, da se ji roke tresejo tudi po kakem vecjem naporu oz. ko je zivcna (to je verjetno normalno), ker se trese tudi v nasprotnih situacijah pa je v takih primerih tresenje se veliko mocnejse.

Nekajkrat sem jo povprasala, v cem je problem in ob tem se ji roke se bolj tresejo in pove, da se ji to dogaja ze odkar ve zase. Roke se ji tresejo predvesem, ko jih iztegne ali pa jih premika, v mirovanju le rahlo drhtijo. Ko se pogovarja o tem ni v zadregi, kot bi se privadila ziveti s tem problemom. Kot je povedala se tudi enemu od starsev obcasno tresejo roke.

Pisem, ker se mi smili, zal mi je, ko opazujem nekoga, ki mi pomeni veliko, a trpi. Pomoci sama ne poisce, drugace je prijetne narave, samozavestna, odlocna, zabavna, z njo nikoli ni dolgcas. Je pa ves cas napeta, kot bi bila rahlo zivcna.

Nima vecjih tezav, npr. ob prehranjevanju, pisanju, drzanju predmetov. Ko se nasloni name z roko ali pa me uscipne, pa lahko zacutim, kako njena roka drgeta. Z drugimi deli telesa nima problemov, njeni starsi vejo za problem.

Prosim za nasvet, saj bi ji neznansko rada olajsala problem, kolikor se pac da. Vsako mnenje je dobrodoslo, izkusnja ali nasvet. Sama k sreci nimam podobnih tezav zato ji ne znam svetovati, bom pa vesela vsakrsne pomoci.

Hvala
Default avatar
Pozdravljeni,

če prijateljico tresenje ne moti, ne vem zakaj menite da trpi? Sama ne kaže znakov, da bi jo to motilo, vi pa ste "v akciji"? Morda bi bilo bolj koristno, da se vprašate zakaj želite pomagati nekomu, ki pomoči ne potrebuje?
Sicer je tak tremor rok, največkrat povsem nenevaren in ne moti človeka. Če bo imela prijateljica težave, recimo pri pisanju ali drugih opravilih, se bo oglasila na pregled pri nevrologu.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket