Politični čvek

Rosvita Pesek: Cilja Demosa sta bila demokracija in suverena Slovenija

Default avatar
Koalicija Demos (Demokratična opozicija Slovenija) je nastala 27. novembra 1989, spomladi leta 1990 pa je zmagala na prvih demokratičnih volitvah. Kot je za STA pojasnila zgodovinarka in novinarka TV Slovenija Rosvita Pesek, sta bila glavna cilja Demosa miren prehod v demokracijo in suverena Slovenija.

Po besedah Peskove se datumi nastanka Demosa razlikujejo, in sicer zato, ker na dan ustanovitve ni bil podpisan noben akt oz. sklenjena nobena pisna zaveza. Kot je pojasnila, je po navedbah pokojnega Jožeta Pučnika Demos nastal 27. novembra 1989, ko so se sestali na domačiji predsednika Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivana Omana in se ustno dogovorili o nastanku omenjene koalicije.
Prvotna sestava Demosa je bila 3+1, torej Slovenska demokratična zveza (SDZ), Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS) - predhodnica SDS - in Slovenski krščanski demokrati (SKD), medtem ko je SKZ sprva pristajala le na program, ni pa bila član koalicije, je pojasnila Peskova.

SKZ, ta se pozneje preimenuje v SLS, se Demosu dejansko pridruži v začetku leta 1990, takrat kot Zeleni Slovenije (ZS), Slovenska obrtniška stranka (SOS) se vključi v koalicijo februarja 1990, marca pa tudi upokojenci, združeni v stranki Sivi panterji.

Omenjene stranke je v koalicijo Demos združila skupni cilj - boj za parlamentarno demokracijo in suvereno Slovenijo, je poudarila Peskova in dodala, da so stranke, združene v Demos, podpisale sporazum o skupnem nastopu na volitvah.
Predsednik Demosa je postal predsednik SDZS Jože Pučnik, podpredsednika pa Dimitrij Rupel (prvi predsednik SDZ) in Lojze Peterle (predsednik SKD). Po mnenju Peskove je bil prav Pučnik "motor osamosvojitve".

Imena Demos se je po številnih iskanjih spomnil član SDZS Matjaž Šinkovec, ima tako simbolni pomen (demos je bil v stari Grčiji svobodno ljudstvo), predstavlja pa tudi okrajšavo za Demokratično opozicijo Slovenije, je pojasnila zgodovinarka. Po njenih besedah se je Demos v javnosti prvič predstavil v začetku decembra 1989, v Klubu Društva slovenskih pisateljev, kamor pa je prišlo bolj malo novinarjev.

Demos je na prvih demokratičnih volitvah aprila 1990 zmagal in sestavil prvi demokratično izvoljeni slovenski izvršni svet oz. vlado, katere predsednik je postal Peterle, in sicer zato, ker je SKD med strankami koalicije dosegla najboljši rezultat oz. dobila največje število mandatov v družbenopolitičnem zboru slovenske skupščine.

Po mnenju Peskove Slovenija brez Demosa ne bi dosegla osamosvojitve od Jugoslavije v tako hitrem času in na tak način. Verjetno bi tudi naslednice nekdanjih družbenopolitičnih organizacij, tj. komunisti, mladinci in socialisti, šli v smeri samostojnosti in večanja republiških pristojnosti v razmerju do federalnih, je ocenila.

Dodala pa je, da verjetno, "vsaj kolikor zdaj lahko razberemo iz vseh teh magnetogramov in drugih virov, tako hitrega in učinkovitega reza, kot ga je naredil Demos v letu in pol - moramo vedeti, da je trajal proces osamosvojitve leto in pol -, gotovo ne bi dosegli".

Demos je razpadel v nekem gostišču na Dolskem, 30. decembra 1991. Pred tem je razpadla ena pomembnejših demosovih strank, SDZ. Njen odcepljeni del - demokrati Igorja Bavčarja - so simpatizirali s takratno opozicijo in rušili Peterletovo vlado, ki pa jo ministri iz vrst demokratov niso hoteli zapustiti, je izpostavila Peskova, ki tudi meni, da je prav "kratkovidnost nekaterih politikov SDZ", stranke, ki je sicer veljala za možganski trust Demosa, vzrok za razpad omenjene koalicije.

Po njeni presoji bo koalicija Demos v zgodovino zabeležena kot tista, ki se je najbolj prizadevala za samostojnost slovenske države in ki jo je s svojim delegatskim klubom v slovenski skupščini pol leta po prevzemu oblasti odločno podprla in terjala plebiscit.

Prav tako je po pojasnilih Peskove koalicija Demos s svojim delegatskim klubom tudi v nadaljevanju zagotavljala večinsko podporo pri nastajanju slovenske vojske in predlagani osamosvojitveni zakonodaji.

"Ko je bila država izbojevana, ustava nove države sprejeta, mednarodna priznanja pa zrela kot hruška, in ko bi morala le še vzpostaviti vse druge demokratične ustanove in mehanizme ter preobraziti gospodarsko strukturo, se je koalicija Demos razpustila in položila novo nastalo državo v roke starim političnim silam," je sklenila Peskova.

http://www.primorski.it/stories/STA/74083/
Default avatar
vreme je napisal/a:
valovi,
da ne bom smetila teme pri dr. Janezu Drnovšku, sem tvoje pisanje prenesla k zgornji temi, ki jo je pisala gospa Rosvita Pesek o DEMOS-u!
valovi je napisal/a:
Preberi zgoraj pisanje Rosvite Pesek, kako je DEMOS razpadel. In kje je razpadel!
Ti nisi navedel pisnega vira! Samo ene bz. datume! Če pa koga obtožuješ, bi pa moral napisati tudi vir"!! Poišči VIR in ga napiši!

valovi je napisal/a:
valovi ..... kje sem jaz "tulila" na ves glas o kateri interpelaciji???? Pri nobeni nisem bila prisotna!!!

Dobro vse preberi! Napiši dokaze! Po tem, se bova pa naprej pogovarjala, tudi o opravičulu!
Default avatar
Jebe se nam kdo je kaj počenjal in kdo je kriv za eno ali drugo, raje nam vrnite denar in delovna mesta, banda šalabajzerska. Sadov ropanja ne boste uživali, prihajajoči čas vam ni naklonjen, potrebno bo poravnati račune tako pravi glas ljudstva.
Default avatar
PRABABI je napisal/a:
valovi valovi valovi,
si spregledal? Ali nočeš odgovoriti!?
Čakam na odgovor, bo kaj? Še nisi našel "VIR", o tistih treh interpelacijah?
Gospa Rosvita Pesek, ne navaja nobenih interpelacij! Čudno, čudno, da jih ni navedla, če jih je dr. Drnovšek, kar 3 x dal?
V dveh tednih bi pa že lahko poiska, a ne?
Da rasčistiva, kaj se ti spomniš in kaj sem jaz pozabila!?

Želim odgovor! Potrudi se, ker drugače boš ostal na laži!
25.02.10 ob 20:12, si napisal:
"Spomnim se, kako je Drnovšek kar trikrat zaporedoma dal interpelacijo nekdanjemu predsedniku vlade Peterletu.

Dr. Janez Drnovšek se ne more braniti!
Default avatar
PRABABI---------Po razpadu Demosa ob koncu leta 1991 in dveh poskusih zamenjave predsednika vlade Lojzeta Peterleta je tretji poskus uspel. Po izglasovanju konstruktivne nezaupnice Peterletovi vladi v parlamentu 22. aprila 1992, ki jo je LDS predlagala 27. marca 1 1992, je bil za mandatarja za sestavo vlade izvoljen predsednik LDS Janez Drnovšek.

Pozabila si napisati še, da si to okvalificirala kot laž, mene pa kot lažnivca !!!
VPRAŠANJE------še zmeraj vstrajaš pri tem, da je to laž ? Prosim odgovor !!!

Napisal sem--------Kot vidiš, so v samo v dveh mesecih bile kar tri intepelacije.
Danes pa levaki tulite na ves glas, če kdo samo omeni interpelacijo


Ti si napisala-------valovi ..... kje sem jaz "tulila" na ves glas o kateri interpelaciji???? Pri nobeni nisem bila prisotna!!!

VPRAŠANJE-------Kje si torej videla tukaj (Danes pa levaki tulite na ves glas, če kdo samo omeni interpelacijo), da ti tuliš ???
To pa da si sebe v tem videla pa ni nič čudnega, saj kakor vsi tukaj vidijo si v tem tuljenju najglasnejša !!!
VPRAŠANJE--------Kako torej veš, da je to, da je po treh interpelacijah bil ustoličen Drnovšek, LAŽ, če pa trdiš, da nisi bila pri nobeni prisotna ??? Odgovor prosim!!!
OSEBNO sem ves tisti cikus spremljal takrat po televiziji, tako da stojim za tem kar sem videl !!!
Prvo nekoga obtožiš kot lažnivca, potem pa ti naj dokaže, da to ni ?!

SI SAMO UBOGI OTROK IZ VIHARJA ZABLOD !!!
Default avatar
valovi je napisal/a:
valovi--------- navedi pismeni "VIR" vseh treh interpelacij! TO HOČEM!!!
Drugače boš ostal na laži!
V tvojem postu z dne 25.02.10 ob15:55 navajaš, obtožuješ, da je dr. Drnovšek kar trikrat zaporedoma dal interpelacijo nekdanjemu predsedniku vlade Peterletu.
Če je dr. Drnovšek dal trikrat interpelacijo, MORA dokument nekje v arhivu biti.

valovi je napisal/a:
valovi -------- , nisem te še okvalificirala kot LAŽNIVCA, čakam, na pismen dokument!

valovi je napisal/a:

Vedno me prištevaš k levakom, prav zato sem se oglasila!

valovi je napisal/a:


Še pri nobeni interpelaciji se nisem oglasila! kolikokrat ti bom morala še napisat, da me ne uvrščaj med tiste, ki tulijo na ves glas! Nisem poslanka, kdo najbolj tuli v parlamentu, se mi pa včasih tudi posreči videti!

valovi je napisal/a:


valovi, ........ ne delaj se lepega, ker me prav ti vedno prištevaš k levakom, da ne napišem še kaj gršega, tako, kot znaš napisat ti!

valovi je napisal/a:


valovi --------- joj, ali jaz sem najglasnejša v tuljenju?:-) Ne bi bilo napak, če greš pregledat tvoje poste, kako neustavljivo tuliš prav ti, preberi poste drugih, ko te opozarjajo na tvoje bedarije, ki jih pišeš!

valovi je napisal/a:


valovi, ------ ne zavajaj, jaz ne trdim, da ni bil ustoličen - izvoljen dr. Drnovšek za predsednika, ja bil je, dobil je dovolj glasov poslancev, da je postal predsednik vlade. Poslanci so glasovali za dr. Drnovška. Saj je imel Demos takrat večina, lahko bi glasovali za Peterleta! Zakaj niso?????
Svojo jezo stresaj na takratne Demos-ove poslance, oni so že vedeli zakaj so tako glasovali!
Ne, ne, zraven me pa ni bilo, :-))) nikoli se v življenju nisem pečala s politiko!
Si že imel čas, da si tisti cirkus ves čas spremljal po TV. Jaz tistega cirkusa nisem spremljala!
Hočem pa pismen dokaz, če je dal dr. Drnovšek tri interpelacije, kot navajaš ti! Poišči jih!
Gospa Rosvita Pesek, ne navaja nobenih interpelacij v njenem obširnem pisanju.
Peskova navaja, da je DEMOS razpadel v nekem gostišču na Dolskem, 30. decembra 1991. leta.
Peskova tudi meni, da je prav "kratkovidnost nekaterih politikov SDZ", stranke, ki je sicer veljala za možganski trust Demosa , vzrok za razpad omenjene koalicije.
-- V pisanju zgoraj imaš ojačan TEKST, v katrem PESKOVA navaja razpad Demosa.
-- Dobro preberi tudi zadnji odstavek, ki ga je napisala gospa Rosvita Pesek!


valovi je napisal/a:


valovi, ----- ne bom te žalila, samo vrnila, tako kot znaš ti, "BODI KAR SI! ",
SI UBOGI OTROK, DOBRO SE VIDI, IZ KATERIH VIHARJEV ZABLOD!!!
Default avatar
PRABABI--------naj ti bo jasno, da jaz tebi ničesar ne mislim dokazovati !!! To kar sem napisal za tem stojim, če pa ti misliš da je to laž potem pač tako misliš, če pa govoriš, da nekdo laže, moraš za to imeti dokaz, da je to laž !!!
K levakom pa se kar sama prištevaš, to lahko vsak vidi, tako se pa spet ni treba sprenevedat,kaneda ?!
Kar se pa interpelacij tiče, pa ti moram še malo razložit, ker zgleda neveš. Kot sem ti že napisal je konstruktivno nezaupnico takrat vložila LDS z Drnovškom na čelu. Drnovšek je takrat bil predsednik LDS-a. Vsak je takrat lahko videl kakšen cirkus je to bil in povrhu vse skupaj zelo smešno in žalostno obenem. Drnovšek je takrat šele po tretjem poskusu dobil zadosti glasov, tako, da je vsakemu bilo jasno kaj se je dogajalo med časom interpelacij. Kupovali so poslance in nič drugega, zato pa so potrebovali kar trikrat vložiti nezaupnico. Vse je bilo načrtno delano s strani LDS-a in Drnovška kot njihovega predsednika !!!
Če pa v svojem prispevku Rosvita Pesek tega podatka ni omenila, moraš njo vprašati zakaj se je tega izognila ?!
Če pa še zmeraj misliš, da je to laž, pa povprašaj naše politike, ki so bili takrat v parlamentu. V prvi vrsti pa lahko vprašaš tudi samega Peterleta. Pa tudi tvojo somišljenico ninej povprašaj. Tako, da imaš dosti možnosti, da se prepričaš preden nekomu poveš, da laže !!!
Default avatar
Daj no, Kučan jih je razmontiral, to je vendar jasno vsem. Samo blefiraf Prababi, kot vedno.
Default avatar
hahaha valovi- pa ne da se lahko 3x vloži interpelacijo zapored, pa tud če na prvih dveh pade???:)))))
Default avatar
ninej--------to je izgleda bila iznajdba LDS-a pa moraš njih vprašati, če tega ne veš ?! Si me pa razočarala, ker sem mislil, da to veš !!!
Torej tudi tebi v vedenje, da so tvoji levaki v roku znotraj dveh mesecev poskušali kar trikrat z interpelacijo in da so šele v tretjem poskusu s pomočjo liberalcev znotraj samega Demosa uspeli odstaviti Peterleta in pozneje ustoličiti Drnovška kot predsednika nove vlade. Na takšen način torej je postal Drnovšek iz predsednika LDS-a, predsednik vlade.
Danes pa, če opozicija omeni interpelacijo, zganjate vik in krik !!!
Default avatar
Odstavljanje Peterleta je bila ena najbolj svetlih točk poosamosvojitvene zgodovine Slovenije. Po čem si pa ga lahko zapomnimo:

1. Zametki privatizacije, ki so omogočili nekontrolirano in nebrzdano lastninjenje družbenega premoženja
2. Šenkavanje slovenskega ozemlja Vatikanu, Hrvaški, nekemu (kao) plemstvu. Temu naj bi se reklo denacionalizacija, pri kateri pa so prav tujci imeli daleč največjo prednost in privilegije.
3. frajtonarca in orglice
Default avatar
Drugače pa Demos niti ne bi bol tako slaba združba, če bi se jim uspelo znebiti raznih argentino in vatikanofilov ter politikov tipa "banana s krana"
Default avatar
Ti pa imaš kriterije. :)))
Daj Boom, ne smeši se več kot je treba. Vsekakor v Demosu niso bili ne vem kaj,so jih pač partijci nategnili da so naredili vtis na narod, potem pa je bil čas da gredo.
Ti bi nacionalizacijo pustil, tebi niso nič vzeli, paše ti pa da so drugi imeli škodo.
Default avatar
Boom je napisal/a:
Potem ne bi kaj dosti ostalo.
Po pravici povedano, razen Franceta "Ne boš ti men afne guncou" Bučarja in pokojnega Tomšiča se ne spomnim dosti Demosovcev, ki jih ne bi rajši poslala v živalski vrt kot v parlament (on the other hand, če takratno zasedbo primerjam s SDSjevskimi prvimi bojnimi vrstami iz trenutne sestave, se mi milo stoži celo po Grosu).
Default avatar
Tu sem pozabil dodat še čebele


quote=tadej]
Ti bi nacionalizacijo pustil, tebi niso nič vzeli, paše ti pa da so drugi imeli škodo.[/quote]

Šenkavanju jaz težko rečem denacionalizacija. Še posebej, če je slovenski državljan med zadnjimi v vrsti. Zato ni samo vprašanje kakšno škodo imajo drugi temveč tudi kakšno korist ima družba (in seveda njen slehernik).
Default avatar
Jaz sem govoril o nacionalizaciji, boom.
Default avatar
valovi je napisal/a:
valovi,
ja, ja, vse je potrebno dokazat!!!! TUDI TI MORAŠ!
Ti kar stoj za tistim, kar si napisal! Dokazovat, pa ne misliš, pišeš! Jaz pa od tebe ŠE VEDNO želim, da mi daš dokument, vseh treh interpelacij in tudi kaj je dr. Janez Drnovšek v interpelacijah napisal? Kaj je bilo v interpelacijah Peterletu očitano, da jo je kar trikrat podal!?????
Če nekoga obtožuješ, mu moraš dokazati! TUDI ZA TEBE VELJA, DA MORAŠ DOKAZATI, NE SAMO NEKAJ BLEBETATI, OBTOŽEVATI, KAR VSE PO VRSTI!
[/u]

valovi je napisal/a:


Seveda, moje pisanje mnogim ne ustreza! Za mnoge pisače tukaj sem ne samo levičarka, ker ne trobim v njihov rog, zadnje čase mi je bilo pripisano, da sem tudi, "KRESALKA SAMA", hja, pa tudi PRAKOMUNISTKA", pa še mnogo nadimkom mi je bilo pripisano.

Žal, ne morem se strinjati s tvojimi grdimi bedarijami in zato se oglašam! Bedarije trosiš že odkar si prišel semkaj na ta forum!


valovi je napisal/a:

Razlagaš! Bedarije pišeš! Mnogi so ti že napisali, da si nemogoč, ti pa nadaljuješ ....!

valovi je napisal/a:

valovi, --------- daj, napiši kdo je kupoval poslance, navedi imena oseb , če že trdiš, da so kupovali poslance! Zopet obtožuješ! Tvoja stara praksa!

valovi je napisal/a:


valovi, ------ jaz naj jo grem vprašat,zakaj se je tega izognila?! Pojdi jo vprašat ti, da se boš izmazal iz tvojega blebetanja! Zelo dvomim, da je gospe Rosviti Pesek kaj ušlo?

valovi je napisal/a:


valovi, ------- ne misli, da bom šla jaz povpraševat tvoje politike, zelo se motiš! Niti ne Peterleta!
Moja somišljenica "Ninej, ti je pa že odgovorila, kako je z interpelacijami!
Ja, imaš dosti možnosti, izkoristi jih, da ne boš ostal na laži! Čakam pismeni dokaz!


valovi, -------- si prebral kaj piše Peskova??????
Med drugim tudi:
Demos je razpadel 30. decembra 1991. leta.
"Kaolicija Demos je razpadla in položila novo nastalo državo v roke starim političnim silam", je sklenila gospa Rosvita Pesek.


valovi! --------- Nimam nič s politiko, spremljam jo pa zadnje čase, prav zaradi takih kot si ti!
Default avatar
Prabababi----------Pravim, da babe ne sodite v politiko !!! Kaj nimaš vnukov ???

SI SAMO UBOGI OTROK IZ VIHARJA ZABLOD !!!
Default avatar
valovi je napisal/a:
valovi, ------- ali ti pa kar takole ponižujoče o ženskah!??? Še čedalje več jih bo v politiki!
So mlade in izobražene. Takih kot si ti, pa res ne potrebujejo Slovenci v politiki!

Žene so si volilno pravico priborile in pravico biti tudi izvoljene v socializmu. Preje, je niso imele!
Ko berem tole zgoraj, kar si napisal, se spomnim na gospoda, (župnik Jože Pacek, 2001. Glej link, kaj pišejo.
glej, ob levi strani in klikni na: "Cerkev o ženskah"!
Citati "velikih katolikov", pa še vse ostalo klikaj!

http://www.zrtve-cerkve.org/

valovi, ----- imam otroke, vnuke in tudi pravnuke. Pa ti???
valovi je napisal/a:
valovi, --------- vračam kamenček, RESNIČNO SI ZBLOJEN!