ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Nosečnost, C3, HPV

Default avatar
Spoštovani!

Sem v 13. tednu nosečnosti. Pri 8. tednih mi je bil odvzet bris in izvid je C3 (blago diskariotične ploščate celice), pregled čez 6. mesecev. Ginekologinja mi je povedala, da je izvid slabši a da se nič ne mudi z nadaljnimi preiskavami in da jih bomo nadaljevali po porodu. Omenila je tudi, da bomo takrat naredili tudi preiskavo na virus HPV.

Zanima me ali izvid kaže na možnost resnejše komplikacije (rak) in kaj pomeni možnost, da imam virus HPV za plod in otroka (torej že med nosečnostjo, med porodom ter za dojenje)?

Je mogoč prenos virusa na otroka? Kaj bi to zanj pomenilo? Ga lahko na kakšen način zaščitim? Kako se bolezen kaže pri otroku?

Bilo smiselno s preiskavami, glede na moj izvid, nadaljevati že pred 6. meseci in morda ukrepati?

Opravičujem se za toliko vprašanj a me resnično zelo skrbi.
Omenim naj še, da sem zanosila s postopkom IVF ICSI in do 12. tedna jemala vaginalno Prometrium 200 3xdnevno. Ves čas sem imela tudi čisto minimalne svetlo rjave izcedke med sluzjo.

Najlepša hvala za odgovor!

Marijana
Default avatar
Spoštovani,

HPV je sicer spolno prenosen virus, ki pa je zelo pogost, obstaja preko 100 tipov, do zdaj pa je okrog 10 tipov znanih, da so vpleteni tudi v razvoj raka na MV. Zdravila proti HPV ni, večinoma pa ga sam premaga imunski sistem. V času svoje prisotnosti lahko vpliva na rast in razvoj površinskih celic kože in sluznic ter drugih koži in sluznicam podobnih povrhnjic, kakršne so v nožnici in na MV. Na otroka se ne prenaša oziroma se redko prenaša, zato zaradi tega ni potrebno skrbeti. Odstranjujemo lahko kirurško le posledice dejavnosti virusa, torej organske spremembe na MV, nožnici in zunanjem spolovilu (bradavice, spremembe VIN, VaIN in CIN ipd.). Tkiva se na prisotnost HPV odzivajo zelo počasi, zato tudi pri osebah, katerih imunski sistem s HPV ne opravi, lahko pričakujejo pomembne spremembe šele po letih, celo desetletjih prisotnosti virusa.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet