Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

cepljenje v prvem trimesečju nosečnosti

Default avatar
Pozdravljeni!

Zanima me ali se še vedno odsvetuje cepljenje nosečnic v prvem trimesečju ter zakaj oz. če se lahko cepim kakšne posledice lahko pričakujemo.

hvala za odgovor.
Default avatar
Spoštovani, danes so bila objavljena dopolnjena nacionalna priporočila za cepljenje prebivalstva proti pandemski gripi, ki so sprejeta s konsenzom republiških strokovnih kolegijev za pediatrijo in ginekologijo: zaradi povečanega tveganja za težji potek gripe v nosečnosti se cepljenje proti pandemski gripi priporoča vsem nosečnicam, ne glede na trajanje.
Zapleti, ki bi jih ev. lahko pričakovali so: lokalni stranski pojavi na mestu vboda, redkeje sistemski: glavobol, utrujenost, slabost, bolečine v mišicah in sklepih, vrtoglavica, ipd., v 48 urah po cepljenju; zelo zelo redko reakcije preobčutljivosti, posamično nevritis, Guilllan Barre. (torej strasnki pojavi primerljivi z ostalimi cepljenji).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni!
Našteli ste stranske učinke na nosečnici, ki so enaki kot pri cepljenjuh ostalih ljudi. Naju z ženo pa bolj skrbi, kako cepivo vpliva na otroka. Ginekolog cepljenje bolj odsvetuje, vi ga priporočate, Švicarji so spet bolj zadržani. Kaj pa druge države, kjer uporabljajo enako cepivo kot pri nas? A tam cepijo nosečnice in otroke od 6 mesecev dalje?

Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani, kot sem vam že napisala, neki drugi, "novi" stranski učinki na plodu niso opisani oz. poznani. Res pa je, da cepivo ni bilo klinično testirano na nosečnicah. Kot sem navedla, uradno slovensko nacionalno priporočilo za cepljenje nosečnic, ne glede na trajanje nosečnosti, temelji na konsenzu republiških strokovnih kolegijev - tudi za ginekologijo in porodništvo. Države, ki imajo enako cepivo kot Slovenija, se za priporočila odločajo različno glede na tveganje, vendar glede na pojavljanje težkih obolenj gripe pri otrocih in nosečnicah v priporočila vedno bolj vključujejo otroke in nosečnice. Cepljenje otrok in nosečnic se že dlje časa izvaja na Finskem, v Veliki Britaniji, pa Irskem, skratka tam,kjer je bolezen v polnem razvoju in so že beležili smrti nosečnic in porodnic zaradi pandemse gripe. 22.11. so tudi švicarske zdravstvene oblasti odobrile Pandemrix za uporabo pri otrocih in nosečnicah,z indikacijo, medicinska srenja pa je tam še vedno zadržana.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P