Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

boleče dojenje

Default avatar

soncek bonboncek

Pozdravljeni!
Imam 2 meseca starega sina, katerega po začetnih težavah uspešno dojim. Porod je bil dokaj težak, trajal 10 ur, otrok je imel po porodu zlatenico, dobival je kisik in antibiotike zaradi zastrupitve s plodovnico. Vendar se je kmalu po rojstvu vse uredilo in danes je zdrav in zadovoljen fantek.
Dojenje je že od samega zacetka zelo boleče. Dojim sicer z nastavki in večkrat sem poskušala dojiti tudi brez, vendar so bolečine prehude. Sem svetlopolta in svetlolasa, imam suho in občutljivo kožo - mogoče je to vzrok za bolečine. Nekaj časa (približno 1 mesec) sem mu mleko dodajala pri vsakem obroku po steklenički, zdaj samo še občasno, če je dojenje preveč boleče - mogoče je vzrok tudi v steklenički, ker je tehnika drugačna. Uporablja pa tudi dudo.
Otrok je pravilno pristavljen, le jezika med sesanjem ni videti in bradavico premočno stiska. Včasih mu bradico držim, da je bolečina malo manjša. Opažam, da med sesanjem jezika nima pod bradavico, zato z dlesnimi drgne ob bradavico in predvidevam, da me zato boli. Na forumu sem nekje zasledila, da se takšnemu sesanju reče školjkasto stiskanje bradavice.
Večkrat med dojenjem menjam položaje, menjam strani, bradavice mažem z lanolinom, včasih z bepanthenom, vendar bolečine ne prenehajo.
Prosim vas, da mi pomagate z nasveti, kako naj ga naučim, da bo med sesanjem bradavico manj stiskal oziroma, da bo dojenje manj boleče, ker je včasih resnično nevzdržno. Z dojenjem bi res rada nadaljevala in mislim, da mi lahko uspe. Če mi je uspelo, da ga odvadim stekleničke, bi mi lahko uspelo tudi to.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Polona
Default avatar

LLLMojca

Polona, pozdravljeni!

Vaš fatek je star 2m, super, da so se zdravstvene težave doslej že uredile! Žal mi je, da je za vas dojenje tako zelo boleče.

Možno je, da bi vaša svetlopoltost vplivala deloma na to, vendar dvomim, da bi bila kriva za tako dolgo trajajoče bolečine pri dojenju.

Možno je tudi, da ima otrok tehniko sesanja kot na dudi, torej nekoliko neustrezno, da drgne bradavico ali kaj podobnega, viha jeziček in povzroča bolečine.

"Otrok je pravilno pristavljen, le jezika med sesanjem ni videti in bradavico premočno stiska."
***Hm, pravilno pristavljen otrok bi imel dojko globoko v ustih, torej bi bila predvsem bradavica globlje na jeziku, s čeljustmi pa bi molzel in stiskal okolico bradavice, torej kolobar. Če bi odmaknili spodnjo ustnico, bi pod njo videli del jezička. Včasih je kar težko to videti, odvisno od položaja. Ste si že ogledali video posnetke pristavljanja, če bi lahko morda še kaj izboljšali? Se morda sklanjate nad otroka, imate morda velike dojke? Včasih taki ogledi lahko dajo kakšno novo idejo, četudi smo že vse premislili in preveriti stokrat. Pravilno pristavljanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983667 (daljše)
http://www.lalecheleague.org/FAQ/positioning.html (angl.+fotke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983356 (video posnetki)

"Včasih mu bradico držim, da je bolečina malo manjša."
***Hočete reči, da bradico malo potiskate navzdol, narazen, kot bi hoteli sprostiti kleščenje čeljusti? Ja, školjkasto stiskanje, kleščenje čeljusti - bradavica bi sicer vseeno morala biti v notranjosti, na jeziku in manj na udaru, ampak bolečine so pa praviloma vseeno lahko prisotne, če otrok klešči. Priporočam, da si pozorno preberete to povezavo, če se najdete v teh težavah, pa se še oglasite. Tu je tudi več nasvetov, poleg tega z bradico, kar ste že poskusili. Pomembno je otroka sproščati. Težave v prisesavanju dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5151802 (otrok školjkasto stiska čeljusti, uklešči dojko)

Ali otrok sicer tudi cmoka, izgublja dojko, ponovno hlastne po dojki? Ali boli ves čas podoja ali morda manj na začetku, ko bolj aktivno sesa, pa bolj proti koncu? Je morda fantek tudi hiperton, napet?
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

soncek bonboncek

Poskusila sem že z različnimi položaji pa ni bistvene razlike. Bom si pa še podrobno ogledala videoposnetke pristavljanja in mogoče dobim še kakšno novo idejo.
Pri dojenju se nad otrokom ne sklanjam in dojk tudi nimam velikih, tako da pomoje to ni vzrok bolečine. Je mogoče vzrok v nastavkih? Čeprav sem poskusila že obe velikosti pa ne opazim spremembe. Po dojenju me dojke običajno še malo bolijo oziroma pečejo in bradavica je na koncu bela.
Včasih je dojenje skoraj neboleče, a že naslednjič komaj zdržim. Boli me različno... včasih na začetku, včasih na koncu, včasih pa kar ves čas. Sicer običajno boli najbolj na začetku dokler ne priteče mleko.
Otrok med dojenjem ne cmoka in je v večini primerov sproščen. Včasih pa ves čas podoja izgublja dojko, ponovno hlastne po njej, je napet in krili z rokami ter brca z nogami. Različno, včasih sesa lepo in mirno, včasih pa je napet in nemiren.
Ogledala si bom videoposnetke in povezave in poskusila še kaj izboljšati, če bo šlo.
Zanima me še to. Ali je takšno sesanje pri otroku samo razvojno in počasi mine samo od sebe, če mu seveda pomagamo pri izboljšanju tehnike?
Upam, da nama uspe...hvala še enkrat in lep pozdrav

Polona
Default avatar

LLLMojca

Polona, drži, da nastavi pri nepravilnem pristavljanju/sesanju ne rešujejo nujno težav, otrok lahko prav tako napačno sesa ali drgne bradavico, četudi je ta pokrita z nastavkom. Pomembno je torej, da se z nastavkom ali brez otrok doji na kolobarju in da je bradavica čim globlje v ustih.

Prvi potegi na bolečih, poškodovanih bradavicah, so običajno bolj boleči, ko se mleko sprosti, ko otrok začne intenzivno požirati, pa bi morala bolečina običajno popustiti.

Če otrok vedno izpušča dojko, bi pomislili, da ima prekratek jeziček ali priraščeno kožico, če je to le občasno, ko ga kaj zvija, je nemiren, siten ... potem je to manj verjetno. Očitno zmore tudi brez cmokanja, kajne. Dobro ga opazujte, kako je pristavljen tedaj, ko se lepo mirno doji. Ko poskuša izpuščati in uvlačiti bradavico, lahko morda to preprečiti, da ga trdneje pridržite in mu ne dovolite opletanja z glavico, morda kar držite glavico, da z njo ne cuka, če bo šlo. Sicer je bolje, da otroka - sploh če morda ni zelo lačen, ker ni dolgo, kar se je vsaj nekoliko dojil - umirite, sprostite, morda previjete, če mu ustreza, nato pa dojite ponovno.

" Ali je takšno sesanje pri otroku samo razvojno in počasi mine samo od sebe, če mu seveda pomagamo pri izboljšanju tehnike?"
Da, pomagajte njemu in s tem seveda tudi sebi, lahko uporabite tudi vaje za pravilno sesanje. http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4300143 (pravilno sesanje, vaje) Pri večini dojenčkov se težave s sesanjem in posledično boleče bradavice izboljšajo nekje po 6-8 tednih. Mnogo mamic v podobnih situacijah poroča, da se je v tretjem mesecu kar uredilo. Je pa seveda hitreje, če pogruntamo, zakaj se nam to dogaja. Tudi če ne, se lahko samo uredi, ko otrokova usteca še malo zrastejo.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

gegi

Pozdravljeni!
Mene pa nekaj zanima. Imam 3 meseca starega sinčka in najino dojenje poteka že kar od začetka boleče. Prve 3 tedne sem dojila z nastavkom, nato sem nehala in sva se končno začela brez. Približno 1 mesec nazaj nekaj dni ni bilo bolečin, zdaj kak teden pa je zelooooo hudo. Bradavice so rdeče, okoli njih pa je rahlo otečeno področje (kot nekakšen rdeč prstan okoli bradavice). Bolijo pa me ves čas, tud ko se ne dojiva (na dotik). Bradavice si ves čas mažem z lanolin kremo.
Pristavljava, mislim, da se pravilno, saj se mal del kolobarja vidi.
Otroček ima tudi dudo, tako da bi lahko bil to vzrok?


Lepo Vas prosim za odgovor.
Default avatar

gega

Pozdravljeni!
Imam 3 meseca starega sinčka in najino dojenje je zeloooo boleče.
Rodil se je v roku, porod je trajal 12 ur, tako da je bilo kar naporno. Imel je zlatenico, ampak nič hujšega.
Prve 3 tedne sva se dojila z nastavkom, nato nama pa je uspelo brez njega. Dojenje je takorekoč boleče od začetka. Vmes nekaj časa ne, zdaj nekaj dni pa je zelo hudo. Tako, da bi včasih bradavico kar izmaknila iz ustec, ampak tega ne naredim.
Bradavici sta boleči in rdeči. Na sami bradavici sem opazila čisto drobne rdeče pikice. Okoli bradavic pa je rdeče otečeno, kot nekakšen rdeč prstan okoli nje. Malo kolobarja je tud rdečega. Bradavici si redno mažem z lanolim kremo.
Na otip dojk ne začutim nobene otrdline.
Mislim, da se pristavljava pravilno, saj se vidi malo kolobarja.
Imava tudi dudo in čaj pijeva iz flaške. Bi bil lahko to vzrok?

Prosim Vas za odgovor kaj naj naredim da bo boljše, ker si želim dojit še vsaj 2 meseca in ne želim imeti ves ta čas takšnih bolečin.

Lepo Vas pozdravljem
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, gega!

Dojenje 3m fantka je pri vas zelo boleče. Sprva je bolelo, nekaj časa ne, zdaj pa je huje kot na začetku. Ob znakih, ki ste jih opisali (drobne pikice, pordelo, otečeno), sem najprej pomislila na glivično vnetje.

Priporočam obisk osebnega zdravnika ali ginekologa, da vas pregleda in morebiti predpiše ustrezno protiglivično mazilo. Lanonil lajša težave, vendar glivic, ker so običajno zelo trdovratne, ne bo mogel ustaviti.

Glede na to, da so bolečine prisotne skoraj ves čas, sem pomislila tudi, da je morda kaj narobe s pristavljanjem in tehniko sesanja pri otročku.

- Je dojenček morda hipertona (povišan tonus v mišicah), napet, ga težko pestujete?
- Ali bolečina traja ves čas dojenja, bolj na začetku ali pretežno proti koncu podoja? Bi se lahko bolečina umirila tako, da prej zaključite podoj na eni strani in menjate stran, ko postaja boleče?
- Je morda spodnja ustnica uvlečena? Odmaknite jo, če spodaj vidite delček jezička. Običajno pristavljamo asimetrično, da otrok zagrabi več kolobarja spodaj in lahko malo manj zgoraj, kot bi dali otroku bradavico v usta od zgoraj na jeziček.
- Imate morda velike dojke, se sklanjate nad otroka? Včasih dojka pritiska na otrokovo spodnjo ustnico, zaradi česar lahko boli, ker otrok slabo zagrabi. Poleg tega pa lahko zaradi tega tudi cmoka, izgublja dojko in jo spet lovi, kar povzroča dodatne bolečine. Pomembno je, da je otrok dovolj visoko, dobro podprt, da se ne sklanjamo nadenj!
- Ali ima morda fantek položaj, ki ga ovira, da bi imela glavico malce nazaj in dovolj gibljivosti v spodnji čeljusti? To bi bilo, če je bradica preveč navzdol, v prsni koš. Tako otrok ne more dovolj široko odpreti. Poskusite ugrizniti v jabolko tako, da imate glavo navzdol, in enako poskusite, če je vaša glava nagnjena vsaj malo ali še bolj nazaj. Otrok mora biti dovolj visoko in glavica toliko nazaj, da lahko res močno odpre.
- Ali tudi cmoka, "pada" z dojke?

To je dobro, da se vidi le malo kolobarja. Mogoče je kljub temu, da privihuje jeziček, na nek način drgne z jezičkom....

"Imava tudi dudo in čaj pijeva iz flaške. Bi bil lahko to vzrok?"
***Je mogoče. Nekateri dojenčki na dudah začno sesati malo drugače, drgnejo z jezičkom, ga vihajo ipd., kar mamico boli. Primerne so vaje za pravilno sesanje, opisane tukaj http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4300143, opustitev stekleničke, morda izbira najmanjše možne dude v obliki kapljice in njena uporaba nekja časa samo v kriznih situacijah, če je mogoče. Vendar najprej preveriti glivice!!!

Glivično vnetje – soor (pri otroku in materi):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2577&t=2571
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_1 ... E_GLIVIČNE
Dojenje boli:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979893 (več možnih razlogov, vnetje lojnic)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5841523 (5t, poškodovane bradavice, seznam vprašanj)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2577&t=2571 (glivično vnetje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5832390 (2m, težave s pristavljanjem?)

Aha, še to, poglejte tukaj, če je še kaj glede nege, kar še niste poskusili ali bi morda lahko izboljšali. Nega bradavic & pomoč ob bolečih bradavicah:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_7 ... BRADAVIC_1 (napotki)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2375&t=2349 (izkušnje mamic)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

gega

Pozdravljena ga. Mojca!

Najprej bi se Vam rada zahvalila za odgovor in svetovanje.

Glede bolečin pri dojenju - ta bolečina pravzaprav traja ves čas, tudi kadar ne dojim. Se pravi ves dan, še posebej na dotik. Je prav skeleča.
Bi bil lahko tudi to vzrok, da sem približno pred 3 tedni jemala antibiotike Hiconcil?(nekje sem prebrala).
Pri dojenju pa se rahlo sklanjam nad otroka (ker si mislim da bi mu tak olajšala). Mogoče me pa zaradi tega boli hrbtenica v višini dojk.
Še nekaj bi vprašala glede dude in flaške. Če bi bil to vzrok je možno, da se bi to pojavilo šele čez 2 meseca? Ker dudo imava od začetka, flaško za čaj pa od prvega meseca.
Je možno, da otrok nima soora, imam pa glivično vnetje? 1.12. smo imeli pediatra, mu je pregledala usteca pa ni nič rekla. Se pravi da ga ni imel. Mogoče pa ga je zdaj dobil.

Lepo Vas pozdravljam in Vas prosim še za te odgovore.
Default avatar

LLLMojca

Najbolj verjetno je, da je vaša bolečina povezana z nekim vnetjem na koži, ne s samim podojem. Opisujete značilne znake.

Antibiotiki porušijo črevesno floro, namesto probiotikov se lahko naselijo tudi glivice, to drži. Po jemanju AB so glivične okužbe pogostejše.

"Pri dojenju pa se rahlo sklanjam nad otroka (ker si mislim da bi mu tak olajšala). Mogoče me pa zaradi tega boli hrbtenica v višini dojk."
***Ja, to bi bilo mogoče. Podprite dojenčka pri sesanju, da bo više in da bosta vaši roki ter hrbet manj obremenjeni.

"Še nekaj bi vprašala glede dude in flaške. Če bi bil to vzrok je možno, da se bi to pojavilo šele čez 2 meseca? Ker dudo imava od začetka, flaško za čaj pa od prvega meseca."
***Ni zelo verjetno, najprej izključite vse druge možnosti.

"Je možno, da otrok nima soora, imam pa glivično vnetje?"
***Da, včasih so simptomi pri obeh, včasih samo pri materi in včasih samo pri otroku.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

gega

Pozdrav!

Rada bi se Vam iz srca zahvalila za vse vaše odgovore.

Danes sem obiskala ginekologinjo, katera je rekla da ni glivično vnetje in da si naj kupin Bepanthen kremo.
Pri sinčku sem danes opazla da ima zgornjo in spodnjo ustnico na notranji strani belo kot da bi se mu lupala kožica. Sem kontaktirala pediatrinjo in mu mažem z Daktarin gelom.
Dojimo se malo z nastavkom, ampak ga hitro zavrne in joka. Potem pa pač krpo v usta za bolečine in potrpimo.
Upam da se bo stanje izboljšalo.

Še enkrat hvala za Vaše nasvete, ker nisem vedla kam se naj obrnem.

Pa vesele praznike
Default avatar

LLLMojca

Kaj pa je rekla, da bi lahko bilo? Težko ugibam, od kod bi še lahko bile take vnetne spremembe, samo od sesanja, hm, ... sploh če ima še vaš otrok očiten soor vi pa vse simptome glivic in take bolečine....

Kadar ima dojenček soor, se zelo priporoča, da se mažeta oba, mamica in otrok. Ker nisem zdravnica, vam zdravil ne smem svetovati. Presodite prosim sami, kako boste naredili.

Otrok praviloma dobi večkrat na dan (po navodilih iz zdravila) malo kreme v usta, nekaj pa jo doziramo tudi tako, da mažemo bradavice. Mažemo vsaj 2 tedna. Če se stanje pri materi začne popravljati, vemo, da je šlo zagotovo za glivice - včasih je občutno izboljšanje že po 2-3 dneh. Če pa je še naprej vneto, pordelo, boleče tudi po kakšnem tednu dni, potem je treba iskati še druge vzroke. Poleg bepanthena morda uporabiti kakšna antibiotična mazila ipd.. Vendar glivice so daleč najpogostejše.

Vesele praznike vam tudi! In čim manj boleče.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

gega

Ginekologinja je rekla da ni glivično vnetje, da so bradavice poškodovane in razbolele od dojenja.
Upam da se ni zmotila.
Mažem si z Bepanthenom. Malčku pa mažem usteca z Daktarin gelom. Pediatrinja je rekla, da naj si jaz tudi mažem s tem gelom. Z obema pravzaprav po navodilih. Samo mojo si pač moram oprati pred dojenjem.
Kaj če si slučajno premalo umijem dojko pred dojenjem, malčku škoduje Bepanthen ali je samo grenak okus?

Res upam da bo bolje, saj mora bit.

Lep pozdrav
Default avatar

LLLMojca

Aha, torej ste dobili - to sem kar pričakovala, je namreč običajno - navodilo, da se mažeta OBA s protiglivičnim mazilom.

Priporočam vam, da po podoju stisnete kapljico mleka in vtrete v bradavici, nato počakate, da se posuši, nanesete Daktarin in lahko tudi Bepanthen, kar vam bo bolj prijalo, boste videli. Malo pred podojem dojki umijte samo z mlačno vodo, ne drgnite, ne milite z ničemer, kvečjemu malo obrišite narahlo z gazo, plenico... čim manj drgnjenja. Če piše v navodilu, da je treba izpirati, je tako res priporočljivo, zdravila otroku lahko škodijo. Ne vem, ali obstaja tudi istoimensko zdravilo, ki ga ni treba izpirati? Vprašajte v lekarni.

Nato lahko ponovno nanesete Daktarin še pred dojenje, tik pred podojem pa ga nanesete še dojenčku v usteca po navodilu.

Kadar je večji razmak med podoji, se lahko s čimerkoli mažete tudi vmes, večkrat prve dni morda nanesete predvsem Daktarin, da se bo pokazalo, ali protiglivično mazilo deluje ali ne. Lahko nanašate tudi čisti lanolin za doječe matere, če vam prija. Različnim ženska ustrezajo različna mazila, enim Bepanthen bolj, drugim pa morda lanolin bolj. Priotiglivično mazilo pa kar uporabite redno nekaj dni na dojkah.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

gega

Mažem si tako, da lanolin in Bepanthen zmešam skupaj in nanesem na bradavico. Vmes pa še kdaj pa kdaj z Daktarin gelom. Mislim, da bi to troje moglo pomagat.

Edino, kadar si nanesem Daktarin gel me bradavice rahlo pečejo. Ni ravno prijetno in upam da ni to narobe. Ko pa nanesem mešanico prej napisanega pa je pravi balzam. Do naslednjega podoja - pa spet jovo na novo.
Default avatar

konika

Pozdravljeni!

Imam 3 mesece starega sinčka in po vseh začetnih težavah pri dojenju (premalo mleka, pa sva ga uspela uspostaviti, da je začel pridobivati na teži), ki sva jih imela, so naju doletele še glivice. S pomočjo tega foruma sem odkrila za kaj gre, ker sem mislila, da je kriv moj otrok, da me dojenje tako boli. Krive pa so bile glivice. Težave so se pojavile malo pred otrokovim 2. mesecem starosti. Z otrokom sem šla k pedijatrinji, ker je imel glivice v ustih, vse se je razširilo na črevesje in posledično je prišlo še do pleničnega izpuščaja. Začela sva terapijo z Daktarinom in pri sinčku je šlo hitro na bolje. Iz svojega jedilnika sem umaknila vse mlečne izdelke (po nasvetu pedijatrinje), delno še kvašene in sladke stvari (po svoji presoji, vendar se tudi pregrešim). Tudi sama sem hitro čutila izboljšanje, kar zadeva globoke bolečine v dojkah, ta je izginila. Bradavice pa so težava še naprej. Torej, uporabljala sem Daktarin, pa sem prenehala, ker je koža na bradavicah postala tanka. Še vedno si po podoju bradavice očistim z rastopino kisa. Nekaj časa sem jih mazala tudi s Canastenom. Ker me je bilo strah, da bi to škodilo otroku, sem jih umivala z milom in tako zadevo še poslabšala. Zdaj uporabljam samo kis in lanolinsko mazilo. Na eni bradavici imam bele pike (kot mozoljčki, lahko jih celo iztisnem), na drugi jih ni. Vse to se mi zdaj dogaja že več kot mesec in pol.

Trenutno najbolj boleče je, da po določenem času, ko dojim, se bradavica razboli in ko jo izvlečem je čisto vijoličasta. Podoji trajajo različno dolgo, ker moj fantek nima dude in sem mu dostikrat nadomestek jaz (pred spanjem, v budnem stanju je podoj zelo hiter, pa kljub temu je bradavica po podoju vijolična). Kako naj rešim to težavo?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, konika!

Vaš fantek je star 3m in zadnji mesec sta imela oba težave z glivičnim vnetjem. Večinoma se je uredilo, le na bradavicah je koža tanka.

Zdravila lahko dražijo kožo in jo naredijo slabšo. Mila tudi, kot ste napisali. Če dolgo uporabljate raztopino kisa, bi tudi to lahko povzročilo tanšanje kože in občutljivost, zato vam priporočam, da morda za nekaj dni tudi kis opustite. Bradavice natrite po podojih s kapljico iztisnjenega mleka, ko se posuši, pa nežno trdite želeno količino lanolina, da vam odleže, ne premalo in ne preveč.

Bele pikice - bi bile lahko kar mleko v izvodilih? Ste mislili pike/železe na kolobarju? To pa so lojnice in jih ne izstiskajte. Ničesar ne iztiskajte. Glivične bele pike pustijo spodaj vneto kožo, verjetno je, da bi vas skelelo in srbelo... če prav razumem, teh občutkov nimate več?

Ali so bolečine predvsem proti koncu podoja? Morda bi lahko dojili krajši čas in večkrat menjali stran, da ne bi vztrajali v bolečini pri dojenju.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

konika

Hvala za odgovor.
Da takoj pojasnim, nisem imela v mislih žlez na kolobarju. Vse se dogaja izključno na bradavicah. Ja, nisem pomislila na to, da bi bile bele pikice kar mleko v izvodilih. Dejansko bela pika prekriva izvod, torej tam kjer gre curek mleka. Včasih se mi je zdelo, da je zaradi tega na kakem izvodu oteženo iztekanje mleka, ko pa sem to belo pikico malenkost iztisnila (po iztiskanju nikoli čisto ne izgine) pa je mleko tam kar brizgnilo. Dvakrat se mi je že zgodilo, da na desni dojki iz enega voda ni bilo mleko dobro izsesano, čez dan nisem bila toliko pozorna na to, zato sem ponoči začutila bolečine in že rahle zatrdline v dojki na delu kjer je bil vod prekrit z belo pikico. Zdaj sem nekoliko bolj pozorna na to, da je dojka mehka in da so vsi vodi prosti za iztekanje mleka. Poskušala sem tudi z menjavanjem položajev pri dojenju pa ni bistvene razlike. Skelenja in srbenja ni več čutiti. Bolečina se pojavi med podojem in na koncu je moja bradavica kar vijolična (zanimivo je to, da je pogosteje vijoličasta leva bradavica na kateri ni belih pikic). Izgleda kot podpludba. No, koža je res tanka in nekoliko poškodovana. Bom poskusila še dojenje in negovanje po vaših navodilih.
Vedno imam v mislih samo, kako mora otrok dobro izsesati mleko, pa čeprav sama nekoliko potrpim poleg. Zavedam se, da za vsako ceno tudi ne gre.
Default avatar

LLLMojca

"Dejansko bela pika prekriva izvod, torej tam kjer gre curek mleka. Včasih se mi je zdelo, da je zaradi tega na kakem izvodu oteženo iztekanje mleka, ko pa sem to belo pikico malenkost iztisnila (po iztiskanju nikoli čisto ne izgine) pa je mleko tam kar brizgnilo."
***Ja, točno tako se ponavadi zgodi pri zamašenem vodu, kjer je čep na izvodilu na bradavici.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

soncek bonboncek

Pozdravljeni!
Spet se oglasam. Pisala sem vam namrec ze pred casom glede bolecega dojenja.
Najino dojenje je zdaj manj bolece (vcasih celo nebolece), saj mi bradavice ne stiska vec tako mocno. Pravzaprav zdaj izkljucno samo dojim, sin pa ne uporablja vec dude (kar naenkrat je ni zelel vec).
Vcasih poskusam dojiti brez nastavka, vendar se vedno boli. Dojke mi ne zavraca brez nastavka, jo zagrabi in ga ne moti sprememba, vendar zagrabi zelo mocno. Koncno sem ugotovila zakaj...jezika ne potisne ven, ampak ga viha navznoter. Tako mi s spodnjo dlesnijo drgne ob bradavico. Zadnje dni vcasih pred podojem delava vaje - s prstom mu pritisnem navzdol na jezik, ampak se mi zdi, da ne gre na bolje.
Zanima me, kaj se se da narediti v tej smeri? Ali mislite, da se lahko s pomocjo teh vaj nauciva pravilnega sesanja? Res bi se rada ze koncno znebila teh nastavkov, ker zdaj poznam vzrok in ker ocitno mojega sina sprememba sploh ne moti. Bom se vztrajala, upam, da nama uspe.
Hvala za vso pomoc ter nasvete in lep pozdrav

Polona
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, Polona!

Vaš fantek je zdaj star dobre 3m in dojenje vas manj boli. Opazili ste, da viha jeziček in spodnjo dlesen drgne ob bradavico. Čeprav bi otrok zmogel tudi brez nastavka, vam je tako še vedno laže zaradi bolečin.

Super, da ste uspeli ugotoviti vzrok. Nekaj se je že samo uredilo s tem, ko je vaš fantek odraščal. Morda se bo tudi poslej izboljševalo. Vaje za pravilno sesanje vam priporočam. Mnogi dojenčki po nekaj dneh spremenijo tehniko, je pa seveda težko reči, koliko to v vsaki situaciji pomaga. Dejamo jih ponavadi intenzivno 3-4 dni, nato pa vidimo, če je kakšen napredek.

Drugo pomembno - pristavljanje je ponavadi najboljše, kadar je nekoliko asimetrično. In sicer tako, da otrok zagrabi večji del kolobarja spodaj in malo manj zgoraj. Če boste pozornejši na to, se bo morda spodnja ustnica bolj odmaknila stran od bradavice in bodo tudi zaradi tega bolečine še manjkrat prisotne. Morda je bradavca večkrat preblizu spodnje ustnice, če povem še drugače, in bolečine se tedaj povečajo.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825