Nepremičnine

Davek pri prodaji nepremičnine

Default avatar
Živjo,

sem neizkušena glede teh stvari..
Kateri davek in koliko % se že plača, če prodaš nepremičnino po manj kot 3 letih lastništva?

Imela sem pogodbo o dosmrtnem preživljanju z dedkom, pred pol leta je umrl, pripadla mi je (po tej pogodbi) njegova hiša (lastnica sem torej pol leta).
Dedek je bil že desetletje v domu za ostarele.
Po pogodbi sem imela pravico bivanja v hiši in tam sem tudi zadnja ca 4 leta živela, nisem pa imela prijavljenega tam stalnega prebivališča.

Ali lahko hišo prodam in kateri davki me čakajo?

LP in hvala
Default avatar
20 % od dobicka. Pravkar placal. :(
Default avatar
Dodatek: Glede na specificno situacijo, bi predlagal, da stopis do odvetnika po nasvet.
Default avatar
Maks, hvala :))
Default avatar
Pogoji za oprostitev plačila davka na dobiček so jasno opredeljeni v zakonu (lastništvo najmanj 3 leta, prijavljeno stalno bivališče zadnja 3 leta ...) in noben odvetnik vam v tem primeru ne more pomagati (škoda metati denar skozi okno, pri zadevah, ki sploh niso sporne).
Nepremičnino seveda lahko prodate, poleg 2 % davka na promet nepremičnin, se bo ugotavljal še davek na dobiček iz kapitala in v kolikor se bo dobiček dejansko ugotovil, se bo davek odmeril v višini 20 % od ugotovljenega dobička. Mogoče pa do dobička, sploh ne bo prišlo.
Default avatar
prosim za pomoč

kupil sem stanovanje, ga renoviral, sedaj pa razmisljava da bi prodala to stanovanje in kupila drugega. Nisva pa vpisala stalno bivališče-sedaj je pa problem
Najprej bi rada prodala to stanovanje.
V kolikšnem casu morava potem kupit drugo nepremicnino, da ne plačava 20% davka?
Baje da se da prodat prejsnjega in kupit drugega, pa da plačaš samo 2% davka , ne pa še 20%.

Najlepša hvala za odgovor
Default avatar
V kolikšnem casu morava potem kupit drugo nepremicnino, da ne plačava 20% davka?
Baje da se da prodat prejsnjega in kupit drugega, pa da plačaš samo 2% davka , ne pa še 20%
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To ne obstaja.
Če nimate stalnega bivališča kot je napisala Danaja potem plačate 20% davka na dobiček ob prodaji.
Ni važno kaj potem naredite z denarjem.
Default avatar
mp25 hvala za odg

Ce prav razumem:
torej če bi bil vpisan stalno , potem bi se pa dalo, ali je tudi treba biti vsaj 3 leta, da lahko naredim premenjavo?
hvala
Default avatar
Oba pogoja (prijavljeno stalno bivališče najmanj 3 leta in da dejansko tam 3 leta tudi prebivate) morata biti izpolnjena da ste lahko oproščeni 20% davka na dobiček od razlike med nakupno in prodajno ceno.(stroške renoviranja lahko odštejete)
Pa če sta dva lastnika morata oba izpolnjevati te pogoje. Če jih samo eden bo drugi plačal davek.
Default avatar
ce prav razumem,
ce hocem prodat stanovanje po pol leta, (sem stalno vpisan), in kupil bi drugega, kamor bi prenesel stalno bivališče.b Ali lahko na davčni službi dokazujem, da ne gre za ppreprodajo, ampak za prenos naslova stalnega bivališča?

Hvala za odg
Default avatar
veselica je napisal/a:
Saj si odgovor že dobil. Temu davku se po pol leta stalnega bivanja ne moreš izogniti.
Default avatar
Živjo!

Imam podobno situacijo kot zgoraj opisane. Pred letom in pol sem kupila hišo in si takoj uredila stalno prebivališče. Sedaj razmišljam o prodaji. Glede na prebrano razumem, da se plača teh 20% samo, če dejansko pride do dobička pri prodaji, če pa dobička ni potem se plača le 2% davka na promet nepremičnin?
Če pa dobiček je, potem se izračuna in plača teh 20% samo od vrednosti dobička in ne od celotne vrednosti za katero se je nepremičnina prodala? Npr. hišo prodam za 150.000 eur, kupila sem jo za 120.000 eur. Dobiček = 30.000 eur - torej plačam 20% od tega, kar znese 6000 eur. Drži?

Zanima me tudi, če je kdo kaj slišal o podaljšanju te dobe zopet nazaj na 5 let.:( Nekaj se o tem govori, pa ne vem, če je to dejansko že bilo sprejeto??? Resnično upam, da ne!! :)

Najlepša hvala za odgovor!

Lep zimski pozdrav
Default avatar
jessa80 je napisal/a:
Default avatar
Živjo!

Najlepša hvala mp25 za odgovore!!

Z dobo 5 let pa sem mislila na dobo, po kateri ti ni več treba plačati teh 20% davka na dobiček. Koliko se jaz spomnem je ta doba še nekje 6 let nazaj bila 5 let in so jo potem skrajšali na 3 leta.

Lp!
Default avatar
jessa80 je napisal/a:
Davek na dobiček se plača glede na lastništvo.
do 5 let 20%
5-10 let 15%
10-15 let 10%
15-20 let 5%
več kot 20 let lastništva lahko prodaš brez da bi plačal davek na dobiček.

Možna pa je tudi oprostitev plačila davka na dobiček vendar samo v primeru če ste vsaj 3 leta lastnik nepremičnine in imate vsaj 3 leta prijavljeno stalno bivališče in vsaj 3 leta dejansko bivate na naslovu nepremičnine. Vsi trije pogoji morajo biti izpolnjeni in potem davak na dobiček ne plačate.
Default avatar
Mene pa zanima kako se preverja, če je nekdo dejansko bival na naslovu, kjer je stalno prijavljen. Sami stanovanje še adaptiramo, tam imamo tudi vsi družinski člani prijavljeno stalno bivališče, dejansko pa tam ne živimo. Plačujemo le elektriko. Ali bi pri možni prodaji preverjali naše dejansko bivanje na tem naslovu, ali bi bilo dovolj, da bi dobili dokazilo o našem stalnem prebivališču. Hvala za pomoč
Default avatar
Preverjali vas ne bodo najverjetneje.

Če vas bo pa kdo prijavil je pa to že druga stvar!

Ponavadi take stvari pridejo na plano ko nekdo kandidira za kako funkcijo. Takrat vam to ne bo plus!
Default avatar
Pozdravljeni,

prodajam stanovanje in tudi jazi oiščem raznorazne ideje v izogib davščini na kapitalski dobiček.
Zadeva, ki me zanima in bi bila vsela kakšnega odgovora je naslednja:
Stanovanje je bilo kupljeno v prejšnjem letu (za 70.000 € na kupoprodjano smo napisali 65.000€ zaradi manjšega davka) in popolnoma renovirano - nove napeljave, elektrika, vodovod, nov parket, nova okna, notranja vrata, zunanja vrata in vsa keramika v kopalnici...skratka čisto renovirano. Računov ta dokazilo imam cca 10.000 €

S kupcem sva se najprej pogovarjala, da bi tudi sedaj napisali na pogodbo ceno 65.000 € (dejanski nakup bo za 80.000 €) v izogib davku na kapitalski dobiček, vendar me je prosil, če bi lahko napisala vsaj 70.000 € da lahko dobi dovolj kredita na banki, ker je osnova vrednost kupoprodajne pogodbe
Če torej napišemo 70.000 je razlika 5.000€ od tega odštejem 2% davek od prodaje 1.400€ in bi tako od osnove 3.600€ plačala 20% kar je 720 €
Kaj pa ostali računi, ki jih imam za 10.000??? jih lahko odštejem in priložim na davčni ali kje da se dokaže, da ni kapitalskega dobička? prosim če pozna kdo postopek kako to gre oz ali moram to zapisati v kupoprodajno pogodbo?
Imam informacijo, da lahko uredim tudi sodno cenitev, kjer cenilec oceni novo vrendost nepremičnine (v tme primeru bi jo na 70.000€) kjer upošteva renovacijo in se s cenitvijo izognemo davku.

Prism, če mi lahko svetujete, kaj bi bilo v tem primeru najbolje storiti.

Hvala in LP Teja
Default avatar
P.s.
se opravičujem celemu kupu splovničnih napak...nekaj mi tipkovnica nagaja...ampak bistvo mojega vprašanja se lahko razbere :)))
Default avatar
Če so računi na vaše ime (isto ime mora biti na kupoprodajni pogodbi) potem se upošteva vseh 10.000 eur računov + 2% davka na nepremičnine.
V praksi to pomeni da lahko stanovanje uradno prodate za 76.500 eur pa ne plačate davka na kapitalski dobiček.

Izračun

Nakup 65.000eur , prodaja 76.500 eur = dobiček 11.500 eur

Odštejete vsa vlaganja (račune na vaše ime) - 10.000 eur in odštejete 2% davka - 1.500 eur

Ostane 0 eur torej ne plačate davka na kapitalski dobiček.

Vendar pazite da so računi na vaše ime!