Odškodnine in zavarovalnine

Odgovarjajo: Dorian Planinšec​, univ. dipl. pravnik

Odškodnina po prometni nesreči

Default avatar

it

V mesecu juliju sem imela prometno nesrečo, bilo je na avtocesti, glede na lokacijo in hitrost bi lahko bilo dosti slabše, kot je potem bilo. Ob nesreči sem doživela močan strah, res močan, saj sem se po cesti vrtela, nosilo me je cca 150 m (oz. vrtelo), sem se ves čas zavedala. V glavnem, prišlo je do natega vratnih in križnih mišic, nekaj podplutb in odrgnin. Imela sem srečo. Kakorkoli, kmalu po nesreči, so se mi začeli v nogi pojavljati mravljinci, ki so potem nekako ponehali, potem pa zopet čez čas začeli, z bolečino v nogi, v glavnem, pritisk na živec ali več živcev. Šla sem h kiropraktiku, ki mi je potem to nekako še kar spravil v prav položaj, aja, pa v rami je prišlo do pretrganja mišice. Zavarovalnica mi za tovrstne poškodbe ponuja sedaj 2.300,00 EUR. Meni osebno se to vseeno zdi bolj malo, če upoštevam dejstvo, da se je včasih samo za nateg vratnih mišic dobilo tudi 600.000 SIT. Drugega mi namreč ne priznajo, predvidevam.

Zanima me, koliko vi mislite, da bi bila upravičena do odškodnine, in kako bi lahko zavarovalnici to dokazala (brez sodnega postopka).
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Pri prometnih nesrečah je bistvenega pomena, zakaj je do prometne nesreče prišlo oz. kdo je bil povzročitelj. V kolikor ste bili sami povzročitelj in imate sklenjeno AO+ zavarovanje (zavarovanje voznika za telesne poškodbe), vam bo zavarovalnica priznala odškodnino le za poškodbo ramena. Lažje poškodbe vzdolž celotne hrbtenice (nateg vratnih mišic, udarnina hrbta,...) v okviru tega zavarovanja niso krite, prav tako pa ni krit strah, ki ga kot povzročitelj utrpite v prometni nezgodi. Seveda bi bil, za določitev ali je ponujena odškodnina primerna, potreben natančen vpogled v vašo zdravstveno dokumentacijo in okoliščine prometne nesreče. V kolikor namreč niste bili povzročitelj, vam je zavarovalnica dolžna povrniti vso nastalo škodo za vse utrpele telesne in duševne bolečine, kakor tudi za strah. V tem primeru je odškodnina v višini 2.400,00 EUR absolutno prenizka. Seveda pa je sama višina odškodnine nadalje odvisna tudi od samega poteka zdravljenja (čas zdravljenja, obiski pri specialistih, morebitne komplikacije med zdravljenjem,...) in morebitnih trajnih posledic, ki vam jih je zapustila poškodba.

Svetujem vam, da se zglasite v eni izmed naših, vam najbližji poslovni enoti, kjer vam bodo natančno pregledali vašo zdravstveno dokumentacijo in vam tudi ustrezno svetovali.

Lep pozdrav, Peer Jure 070 900 009
Default avatar

albin

ČAo!

sam sem imel dosti podobno poškodbo, ampak 2 leti nazaj. Sem prepozen, da bi zahteval odškodnino?
Sem iz vranskega. kje se lahko oglasim?
Default avatar

Poravnava

Pozdravljen albin!

Niste prepozni za uveljavljanje odškodnine.Pokličite nas in se bomo dogovorili o vseh podrobnostih.
Kontakt 070 900 009.
Lep pozdrav, Peer Jure
Default avatar

SiZ

Pozdravljeni!

Mene zanima naslednje: moj fant se je poškodoval v prometni nesreči, ko se je vanj zaletel pijan voznik. Utrpel je izpah kolka, za kar sta bili potrebni dve operaciji. Zdravljenje je trajalo malo več kot dve leti. Posledice so ostale: obraba kolka, ki se stopnjuje, rahlo šepa in pa bolečine. Hodil je na fizioterapije, omogočene preko zdravstva pa tudi privat. Glede na to, da je še mlad (30) mu čez par let "grozi" tudi zamenjava kolka.
Na hitro sva se pozanimala pri enem odvetniku za višino odškodnine, ki bi mu glede na nastale posledice pripadala. Rečeno mu je bilo, da bi za takšno poškodbo dobil okoli 10.000 EUR njemu pa se to zdi premalo, glede na to kaj vse je utrpel: bolečine, izpad dohodka, plačevanje privat zdravljenja,...
Zanima me ali je to res realna o/cena za takšno poškodbo, ker sm (njegovi ocena) za takšno poškodbo pričakuje min 70.000 Eur? Ali pretirava? Tudi to sem slišala, da je odvisno tudi od zavarovalnice, kakšno je izplačilo. Pa še to, kaj je boljše odvetnik ali odškodninska družba, ali je vseeno.
Default avatar

dz...prometna

pred kratkim sem bila poškodovana v prometni nesreči. Vame je zapeljal voznik in pri sunku sem dobila poškodbe distensio mm. colli ter distensio paraventebralis regionis thoracis. Bila sem na slikanju v bolnišnici, slikali so mi predel vratu ter hrbtenico. Poškodbe skeleta niso vidne. hospitalizirana nisem bila.Specialist je priporočal simptomatsko zdravljenje z nesteroidnim antirevmatikom ter postopno razgibavanje vratu do bolečine ter izvajanje vaj za paraventebralno mišičje.
Zanima me ali je specialist s tem mislil vaje ,ki se izvajajo na fizioterapiji, ker mi moja zdravnica glede na videno le teh ni predpisala. Spisala mi je recept za naklofen duo katerega tudi jem vendar stanje ni nič boljše....Bolečine v hrbtu so še vedno prisotne in so bolj aktivne kot ob obisku zdravnika .Prav tako imam travme po prometni, to se odraža na način , da ponoči nikakor ne morem spat, prav tako imam občasne motnje z spominom, ne spomnim se preprostih besed, v prsih imam občutek , da se bom zadušila.razmišljam , da grem nazaj do zdravnika , ker se mi takšno stanje ne zdi normalno.

glede na to da je od nesreče dobrig 14. dni se bojim , da se bo stanje sploh psihično še poslabšalo. Prosim vas, če mi lahko odgovorite, če imam glede na poškodbe pravico do kakšne odškodnine. Krivec nisem bila jaz , z povzročiteljem sva izpolnila evro obrazec, ter odškodninski zahtevek , ker je moj avto bil ocenjen iz strani cenilca kot totalka.
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Do odškodnine ste opravičeni iz naslova zavarovanja odgovornosti povzročitelja. Za vložitev zahtevka na pristojno zavarovalnico mora biti zdravljenje v celoti zaključeno. Glede na to, da vas osebni zdravnik ni napotil na terapije, predlagam da ponovno stopite do njega in ga prosite za napotitev na ustrezne terapije v zdravstveni dom. Sklicujte se na to, da so bolečine še zmeraj prisotne in da protibolečinske tablete ne pomagajo.
Ne glede na to ali bodo terapije opravljenje ali ne ste opravičeni do pravične odškodnine. Res pa je, da je višina odškodnine pogojena z zdravljenjem, kar pomeni če boste opravljali terapije v ZD bo odškodnina posledično višja.
Za več informacij sem dosegljiv na GSM 070 900 009

Lep pozdrav, Jure
Default avatar

nesreca

Pozdravljeni!

Ali lahko zahtevas odskodnino za nesreco katere krivec si ti? Ker sem pripeljala s stranske ceste na glavno, se je pijan voznik brez vozniskega dovoljenja zaletel v mene. koncnega krivca bo odlocil sodnik za prekrske, tako mi je povedal policist. Poskodovano imam vratence, nategnjen in zvit vrat.
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

V primeru, če ste za nezgodo kriva sama se lahko odškodnina črpa iz naslova AO+ (če imate sklenjeno tako zavarovanje). AO+ zavarovanje ne krije določenih poškodb, zato bi predlagal, da se oglasite v naši pisarni, kjer bomo v celoti preučili zdravstveno dokumentacijo. V primeru če bo sodnik za prekrške odločil, da za nezgodo niste krivi, se celotna odškodnina dobi iz naslova Slovenskega zavarovalnega združenja.

Lep pozdrav!
Jure Peer
Default avatar

bogdanz

kot kolesarja me je ob pravilnem zavijanju levo na kolesarsko stezo, zbil voznik. poklical sem policijo. reševalci so me odpeljali na urgenco. dobil sem gips. dan za tem pa so me poklicali na travmo - operacija, ploščica v roki... v ponedeljek bo kontrola. danes sem bil na policijski postaji in dobil podatke o povzročitelju. kakor jih na posebnem formularju a policija.

kako mi svetujete, da ukrepam

hvala
božo
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Za vložitev odškodninskega zahtevka na zavarovalnico je potrebno zdravljenje v celoti zaključiti. Pomembno je, da med zdravljenjem kopirate celotno dokumentacijo (izvide, napotnice, recepte, terapije, bolniške liste, račune,...).
Ko se bo zdravljenje bližalo zaključku se oglasite na informativnem brezplačnem posvetu v naši pisarni.

Lep pozdrav, Jure Peer
Default avatar

ulsi

moj fant je meu 2 leti nazaj hudo prometno nesreco. Se zdej je na bolovanju. Naredil je ze vec kot 200 terapij. In ocitno tega se nbo konec. Imeu je 3 zlomljeno stegnenico, pretrgano arterijo, s tem veliko operacij in veliko zapletov. Odrezati so mu morali palec. Fant ima komaj 23 let. Koliko mislite da bo odskodnina?
Default avatar

Poravnava

Pozdravljena ulsi!

NA podlagi napisanega je zelo težko govoriti o višini odškodnine. Za okvirno odškodnino bi potreboval v vpogled celotno zdravstveno dokumentacijo. Predlagam, da se oglasite v naši pisarni (lahko pridem tudi na dom), kjer se bomo na informativnem sestanku pogovorili in pregledali celotno dokumentacijo.

Vašemu fantu želim čimprejšne ukrevanje!

Lep pozdrav,

Jure
Default avatar

pižamka

Pozdravljeni,

včeraj sem imela prometno nesrečo. Na cesti me je od enkrat zaneslo in nisem več mogla poravnat volana. Končalo se je s prevrnjenim avtomobilom, udeležena sem bila samo jaz. Takoj po nesreči nisem šla k zdravniku, ker se mi je zdelo, da mi ni nič. Vendar imam močno zatečen nos, ki boli kot hudič (od zračne blazine) in pojavile so se tudi bolečine v vratu. K zdravniku grem danes. Zanima me, če sem tudi v takem primeru upravična do kakšne odškodnine. Avto je kasko zavarovan, ocenjen bo verjetno na totalko. Če sem upravičena me še zanima kako to uredim in od česa je to odvisno, ker se na to področje ne spoznam popolnoma nič.

LP
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Zanime me ali je prišla policija na kraj nesreče? V primeru, da je zapisnik narejen ste opravičena do odškodnine iz AO+ zavarovanja.
Seveda pogoj je, da imate sklenjeno AO+ zavarovanje.

Za več info me lahko pokličete ali pošljete mail.

Lep pozdrav, Jure Peer
Default avatar

Franziska

Pozdravljeni,

6.10. sem imela prometno nesrečo, ker mi je ena gospa izsilila prednost in trk je bil neizogiben.
Na kraj nesreče je prišla policija in naredila zapisnik. gospa ima kasko zavarovanje in, ker je bila kriva mi njena zavarovalnica krije škodo na avtomobilu. Ali je res tako zelo pomemben letnik avta, ker se bojim, da bom dobila tako malo, da ne bo niti za popravilo...
Potem sem čez 3 dni šla k zdravniku, ker me je bolel vrat in križ. Prej nisem mogla k svojemu zdravniku, ker študiram v Ljubljani. Zdravnik mi je povedal, da se mi je vse razbolelo in da sem ravnala pravilno, da sem prišla. Imam tudi zelo velik strah sedaj, od takrat še nisem sedla v avto. Sedaj me zanima na katero zavarovalnico moram nesti svojo zdravstvo dokumentacijo? njeno ali mojo? kako je z odškodnino? v avtu sem tudi bila zavarovana kot voznica.
Zdravnik me je vprašal pri pregledu, če rabim kakšen list za zavarovanje. Ker je bi bilo potrebno ta list plačat in nisem vedela koliko, mi je rekel, da mi pa sestra lahko kar kopira iz moje zdr. kartoteke.tudi to velja? lahko še grem do zdravnika in mi izpolni še ta list naknadno ali ne gre tako?
kolikšna bi lahko bila odškodnina, če sploh? in imam še dovolj časa, da jo zahtevam, ker sem večino časa v Ljubljani, kjer študiram...

Hvala za Vašo pomoč in čas!

Lp
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni,

Glede odškodnine za materialno škodo na vozilu, je vsekakor pomembna starost avtomobila, namreč starejši kot je, manj je vreden, posledično bo tudi odškodnina nižja. Vendar bi načeloma morala biti odškodnina taka, da pokrije škodo na avtomobilu oz. lahko daste avtomobil popraviti k serviserju, ki dela z zavarovalnico in ne boste imela (praviloma) nobenih dodatnih stroškov.

Kar se tiče odškodnine za telesne poškodbe, ste do nje vsekakor upravičena, izvide oz. odškodninski zahtevek pa je treba vložiti na zavarovalnico povzročitelja (tam kjer ste uveljavljala odškodnino za materialno škodo). Vendar, v kolikor s tem nimate nikakršnih izkušenj, vam svetujemo, da se oglasite v eni izmed naših pisarn, saj vam bo strokovna pomoč prišla še kako prav. To, da ste bila v svojem avtomobilu zavarovana kot voznica, bi prišlo v poštev, če bi vi povzročila prometno nesrečo, tako pa se bo odškodnina krila iz zavarovalne police povzročitelja. V poštev lahko pride tudi kopija zdravstvenega kartona, v kolikor pa plačate potrdilo, lahko zahtevate vračilo denarja od zavarovalnice. To potrdilo lahko seveda dobite tudi naknadno. Glede okvirne višine odškodnine pa vam svetujemo, da se oglasite v naši enoti z vso zdravstveno dokumentacijo in po vpogledu vanjo vam bomo lahko povedali tudi to.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na tel. št. 080 13 14.

Lep pozdrav
Default avatar

Franziska

Hvala Vam za tako natančne odgovore. Če bom potrebovala pomoč se bom vsekakor še osebno obrnila na Vas.
Imam pa še samo eno manjše vprašanje. Ker sem zahtevo za avtomobilsko odškodnino že oddala in čakam, da se ta zadeva razreši enkrat v teh dneh me zanima, če bi morala potrdila od zdravnika oddati že skupaj s tem? Ali se to ureja na oddelku za telesne odškodnine?
Ker, če se zadeva z avtom že zaključi, se bojim, da ne bom mogla oddati še zahtevo za telesno odškodnino, češ, da je že prepozno, ker je zadeva že zaključena in sem prepozna.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Poravnava

Ne. Zdravniško dokumentacijo se odda po zaključenem zdravljenju in je popolnoma ločen postopek od materialne škode. Za več info me lahko vedno pokličete na GSM 030 300 600!

Lep pozdrav, Jure
Default avatar

tomek

Spoštovani,
kot sopotnik sem bil udeležen v prometni nesreči, povzročitelj pa je bil voznik drugega vozila, zadobil sem poškodbe vratnih mišic in hrbtenice. v bolniškem staležu sem bil mesec in pol, 10 dni fizioterapija, mazila ipd. Imam tudi težave s spanjem in strahom v vozilu.
ker sem bil ob prometni nesreči na pot v službo imam 100 % BD. Zanima me, kako dokazovati razliko med polno plačo (delam na izmene) in "golo" plačo v času BD. ali zadostujejo zadnje tri plačilne liste ali moram dati izračun na firmo?
Zanima me še okvirna višina odškodnine za poškodbe?
Hvala za odgovor in lp

Moderatorji

Dorian Planinšec​ , univ. dipl. pravnik
Visoka odškodnina Planinšec