Med.Over.Net

Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, pravnik

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Pavel Zajc , pravnik

Odvetnik Pavel Zajc

Odvetnik Pavel Zajc je po uspešnem študiju na Pravni fakulteti v Ljubljani diplomiral z diplomsko nalogo z naslovom “Ugotavljanje materialne resnice v pravdnem postopku”. Po opravljenem pripravništvu v podjetju in na sodišču je uspešno opravil pravosodni izpit, nato pa se je odločil za opravljanje odvetniške dejavnosti in odprl svojo odvetniško pisarno. Pri opravljanju odvetniške dejavnosti se odvetnik zaradi ves čas relativno hitro spreminjajoče zakonodaje, ustrezno izobražuje in sledi temu ustrezni sodni praksi. Odvetniku pri delu asistirajo sodelavci z univerzitetno pravno izobrazbo, v posebej in izredno zapletenih primerih pa posebej angažirani zunanji ozko specializirani strokovnjaki z različnih področij. Odvetnik Pavel Zajc pri delu uporablja poleg slovenskega, tudi angleški, nemški, srbski in hrvaški jezik. V odvetniški pisarni se na podlagi izkušenj in strokovnega znanja odvetnika ukvarjajo s civilnimi, gospodarskimi, delovnimi, prekrškovnimi in kazenskimi zadevami. Na civilnem področju je še posebej specializirana za odškodninske zadeve in za sestavo vseh vrst pogodb. Na gospodarskem področju pa je specializirana za postopke izvršb, gospodarskih sporov, za postopke ustanovitev in prenehanj družb in za sestavo vseh vrst pogodb. Pisarna pri delu tekoče sledi razvoju prava in s tem povezanim spremembam zakonodaje in sodne prakse na vseh področjih njenega dela. Pri opravljanju dela zastopa odvetnik interese strank v skladu z Zakonom o odvetništvu.

Veljaven podpis dementne osebe

Default avatar

Milena

Pozdravljeni
zanima me, če lahko oseba, pri kateri je že opaziti demenco, ne sicer še tako hudo izrazito, (pri pregledu jo je potrdil tudi psihiater) lahko lastnoročno napiše oporoko še komu drugemu, brez vednosti zakonitega skrbnika, kateremu je oporoko že pred 10 leti napisala in izročila.
Naša teta se namreč zadnji dve leti na vsake toliko časa malo zgublja, ne ve kaj govori, pozabi imena itd. Zaenkrat hoče še živeti doma, za dom ostarelih noče niti slišati. Pri visoki starosti blizu 90 v stanovanje povabi samo moške in misli da so vanjo zagledani. Že nekaj časa jo obiskuje verska oseba, ki mu redno v žep da nekaj denarja. Potem pa tarna, da je brez denarja, da ne ve, kam ga da. Zdaj tej osebi želi podariti še večji znesek iz knjižice, za katero je pred 10 leti napisala, komu od svojih sorodnikov njen skrbnik mora izplačati toliko in toliko denarja.
Kaj naj skrbnik naredi? Po vsem tem lahko ostane knjižica prazna, sorodniki pa tudi brez denarja v oporoki! Ali sorodniki lahko terjajo denar, namenjen v oporoki, če ga ni več na knjižici od skrbnika? Ali podpisi v zadnjih dveh letih dementne tete še kaj veljajo?
Default avatar

helenap

Dediči ne morejo terjati denarja, ki jim je bil namenjen z oporoko, če ga ob smrti ni več in ga je zapustnica porabila za svoje potrebe.

Mogoče bi bilo dobro, da bi teti, glede na to, da je dementna in da določene osebe to izkoriščajo, zato, da od nje pridobivajo denar, postavili skrbnika, ki bi skrbel za njene finančne zadeve.

Če ima večje količine denarja na hranilni knjižici, bi bila morda tudi rešitev, da se ta denar veže za 1 leto, tako ga ne bo mogla dvigniti in podarjati.
_____________________________
ODVETNICA HELENA PRIMOŽIČ
TAVČARJEVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA

Moderatorji

Pavel Zajc , pravnik
Odvetnik Pavel Zajc