Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Re: Visok srčni utrip v mirovanju

Default avatar

ice-tea

Pozdravljeni!

Zanima me vaše mnenje glede mojega srčnega utripa. Pred kratkim sem zaradi njega obiskala tudi svojega osebnega zdravnika. Pulz sem namreč imela povprečno okrog 95. V mirovanju utrip ali dva manj, ob manjšem naporu pa tudi 130. Včasih sem imela tudi ob manjši vznemirjenosti čez 100. (npr. ko sem šla na krvodajalsko, mi je zdravnica namerila utrip 128). Tudi moj pritisk je bil vedno malce povišan (približno 135/80). Osebni zdravnik ni odkril nobenih posebnosti (opravil je pregled EKG, krvi, ščitnice). Predpisal mi je tablete Propranolol (1/4 zjutraj in zvečer). Te so mi občutno znižale pritisk, srčni utrip pa je padel na približno 75 ob mirovanju. (npr. en dan sem imela zjutraj tudi samo 62 utripov, drug dan pa 92 - merila sem vedno ko sem se zbudila, pred zajtrkom). Teh tablet ne jemljem več, posledično mi raste tudi pritisk in pulz. Zdravnik mi je predlagal da vzamem tabletko le po potrebi.

Zanima me vaše mnjenje. Je mogoča še kakšna druga preiskava, ki bi odkrila vzrok povišanega srčnega utripa? Ali je preprosto moje srce pač tako hitro? Oz. kaj bi lahko naredila sama, da si poskušam znižati srčni utrip? In pa, ali je mogoče da so za visok srčni utrip krive KT? Jemljem jih namreč že tri leta?

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor! Lep pozdrav.
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

načeloma tudi sam ne bi predalgal nič drugega, kot vam je vaš zdravnik. Imate pač bolj poskoče utrip. Ker obsatja minimaln možnost, da bi nadlevična žleza lahko malo po svoje dleovala, bi bilo mogleč dobor orpaviti pregled pri endokrinologu, da vam izmerijo prisotnost kateholaminov v urinu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj