Forum.Over.Net

Odškodnine in zavarovalnine

Odgovarjajo: Dorian Planinšec​, univ. dipl. pravnik

Ste bili udeleženi v prometni nesreči, se morda poškodovali na delovnem mestu, na javni ali zasebni površini? Želite koristne pravne nasvete?

Dorian Planinšec​ , univ. dipl. pravnik

Visoka odškodnina Planinšec

AO+ Ali sem upravičen do odškodnine?

Default avatar

Borut85

Prejšnji teden sem bil udeležen v prometni nezgodi, katero sem povzročil sam. Voznik pred menoj je silovito zavrl, sam sem situacijo prepozno opazil, zato sem kljub zavranju trčil v vozilo pred menoj, nakar me je odbilo še v zaščitno ograjo.

Sedaj se še vedno zdravim zaradi bolečin vratu, ureznin po obrazu, ter udarec po telesu. ki sem jih zadobil med trkom... (sam se na izraze v izvidih ne razumem)

Mislim, da imam AO plus zavarovanje, vendar so mi je kolegi rekli, da do odškodnine ne bi bil upravičen, ker zavarovalnice ne izplačujejo iz AO plusa za lažje poškodbe???

Prosim vas za vaše mnenje in nasvet.

LP Borut.
Priponke

b882081044z1_20190807145317_000gvb1kn4bg2-0-95qfrfjwjukhjpsqrs2.jpg
(204.79 KiB)

Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

V omenjenem primeru ste kot voznik, povzročitelj prometne nesreče, upravičeni do denarne odškodnine, iz naslova zavarovanja voznika zaradi telesnih poškodb, po splošnih pogojih AO-plus. Od meseca septembra 2004, so slovenske zavarovalnice zgolj in le iz naslova zavarovanja AO-plus, postopoma izključile kritje lažjih poškodb vratne hrbtenice. Če ste torej kot voznik po lastni krivdi povzročili prometno nezgodo, utrpeli pa le lažjo poškodbo vratne hrbtenice (nateg vratnih mišic), brez drugih telesnih poškodb, odškodnine iz naslova zavarovanja AO-plus ne boste mogli uveljavljati. Za vreznine in druge telesne poškodbe, ki ste jih utrpeli v prometni nezgodi, pa ste upravičeni do primerne odškodnine. Svetujem vam, da se zglasite v naši, vam najbližji poslovalnici - Poravnava d.o.o, kjer vam bo naš strokovnjak razložil tako diagnoze poškodb, ki so navedene na poškodbenem listu ter sam postopek uveljavljanja odškodnine.
Default avatar

edosalek

Lepo prosim, ali sem upravičen do odškodnine iz ao+: na urgenci DG:soo9,s060,v485.bil v rahli nezavesti in otpelan na krg, DG:distensio mm colli posterior gr. lev. et pv toracalium inferior gr.lev. crisis sincopalis vagovagalis transitoria.ostale poškodbe iz zdravniške kartoteke poškodba prsta sredinca desne roke-udarnina.napoten na fizoterapiju DG:contusio omae sin,dystensio mm colli
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Vsekakor ste upravičeni do odškodnine iz naslova AO+ zavarovanja, če ste bili povzročitelj prometne nesreče. Pri odmeri višine odškodnine se sicer ne bodo upoštevale poškodbe vratu in celotne hrbtenice, v kolikor gre za poškodbe mehkih tkiv, tako da se bo odškodnina uveljavljala predvsem za poškodbo glave, pretresa možganov, udarnino levega ramena in udarnino prsta desne roke. Svetujem vam, da se zglasite v naši, vam najbližji poslovalnici - Poravnava d.o.o, kjer vam bo naš strokovnjak razložil tako diagnoze poškodb, ki so navedene na poškodbenem listu ter sam postopek uveljavljanja odškodnine.
Default avatar

simon29

mene pa zanima ali sem opravičen do pravične odškodnine, če sem nesrečo povzročil sam..(zaletel sem se v drevo).. policije ni bilo. Imam priče?
Hvala
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni Simon29!

Do odškodnine ste upravičeni, v kolikor ste imeli ob osnovnem zavarovanju avtomobilske odgovornosti sklenjeno tudi AO+ zavarovanje voznika za telesne poškodbe. Vendar pa utegne vaša zavarovalnica komplicirati pri izplačilo odškodnine, saj na kraju prometne nezgode ni bilo prisotne policije, ki bi naredila zapisnik o nezgodi, alkotest,.. Če povzročite prometno nezgodo in ste pri tem utrpeli telesne poškodbe, je namreč potrebno poklicati policijo (tudi če ne pridejo na sam kraj nezgode), saj boste s tem zagotovili dokaz o nezgodi, dokaz o nealkoholiziranosti,...in s tem tudi veliko pripomogli k temu, da vam bo zavarovalnica izplačala odškodnino.
Default avatar

m3n4

Pozdravljeni!

Pred kratkim sva s fantom imela prometno nesrečo z očetovim avtomobilom. Fant je še mlad voznik in je bil odgovoren za nesrečo.

Avto ima AO+ zavarovanje in me zanima kolikšen delež (%) škode na avtomobilu v katerega sva se od zadaj zaletela bo moral sam kriti ker vsega ne krije zavarovalnica saj avto ni bil zavarovan za mladega voznika. Zanima me tudi koliko % bo moral kriti v primeru da dobim odškodnino dobim za zlom..

hvala
Default avatar

Poravnava

Pozdravljena m3n4!

V kolikor avto ni bil zavarovan za mladega voznika in je mlad voznik povzročil prometno nezgodo, bo njegov delež pri izplačilu tako materialne, kot tudi nematerialne škode znašal do 30% (odvisno od zavarovalnice). Svetujem vam da pokličete vašega zavarovalnega agenta oz. vašo zavarovalnico in jih povprašajte, kolikšen bo njegov delež pri izplačilu odškodnine.
Default avatar

kristjan 1111

Lep pozdrav! Pred kratkim sem se v službi porezal po dlani leve roke....pri rezanju plastične embalaže mi je nož zdrsnil in sem se tako porezal po roki.. V službi imamo urejeno kolektivno zavarovanje, mene pa zanima ali sem upravičen do odškodnine? hvala za odgovor
Default avatar

Špela20

Pozdravljeni!

Zanima me, ali je oseba opravičena do odškodnine (AO+ zavarovanje), v primeru, da je bila le-ta pod vplivom drog?Hvala!
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni kristjan 1111 !

Vsekakor ste v okviru kolektivnega zavarovanja upravičeni do dnevne odškodnine in morebitne invalidnine, v kolikor vam je poškodba pustila trajne posledice. Tovrstno zavarovanje se lahko uveljavlja pri vseh vrstah nezgod, tako tistih, ki jih utrpite na delovnem mestu, kakor tudi nezgod, ki jih utrpite doma,...
Do odškodnine iz naslova civilne odgovornosti delodajalca pa bi bili upravičeni le, v koliko bi do nezgode prišlo zaradi kakšne nepravilnosti na nožu, ki vam ga je priskrbel delodajalec, nikakor pa ne če je do ureznine prišlo po vaši krivdi.
Default avatar

Nataša_jakec

Pozdravljeni!

Mene pa zanima če sem upravičena do odškodnine z AO+ zavarovanje v naslednjem primeru: Bila sem udeležena v prometni nesreči, padla sem s težkim motorjem, ker je nasproti narobe pripeljat traktor, pri tem sem si zlomila gleženj, poškodovala oba kolena in kolk (udarnina). Imam tudi policijski zapisnik.

Hvala za odgovor.
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Hvala za vaše povpraševanje!

Seveda ste opravičeni do izplačila odškodnine iz naslova AO+ zavarovanja. Za vložitev zahtevka potrebujete sledečo dokumentacijo:
- Fotokopija prvega poškodbenega lista,
- fotokopija izvidov specialistov (ortoped, travmatolog,….)
- fotokopija kartona fizikalnih terapij,
- fotokopija bolniških listov + sklep komisije,
- izjava oškodovanca (kako je prišlo do nezgode, vse nevšečnosti med in po zdravljenju,…),
- davčna ter emšo številka,
- fotokopija zapisnika o alkoholiziranosti,
- fotokopija vozniškega in prometnega dovoljenja,
- kopija zavarovalne police AO+.

Predlagam, da se oglasite v naši pisarni oz. me pokličete na GSM 030 300 600 Jure.

Lep pozdrav, Jure PEER
Default avatar

poškodba v prometni nesreči

Pozdravljeni

V prometni nesreči sem bil udeležen kot oškodovanec, ker je vozilo za mano(kombi) za njim pa vozilo ki ni upoštevalo varnostne razdalje naletelo.
Na kraj dogodka je priša PP, naredili so zapsinik, opravili so preizkuse z alkotestom vsi udeleženci so imeli 00.
Ker me je močno bolela hrbtenica in glava je policija na kraju dogodka izdala obvestilo o telesnih poškodbah, naredili smo tud EVRO poročilo.
Poiskal sem zdravniško pomoč v ambulanti za nujno pomoč, kjer so ugotovili izvin prsnoledvenega dela hrbtenice. Ker naj bi bila krivda voznika, ki ni upošteval varnosten razdalje bom uveljavljal tudi pravice do poškodbe, saj so mi povedali, da bom moral opraviti še nadaljne preglede in da sem v bolniškem staležu. Povzročitelj prometne naj bi bil mladi voznik ne vem če ima zavarovano AO+
Sam imam kasko zavarovanje in AO+.
Prosim če mi odgovorite ali zaradi navedene poškodbe nisem upravičen do izplačila odškodnine, ker naj bi šlo po mnenju zavarovalnice le za lažjo poškodbo. Sam namreč nisem istega mnenja, saj že tako nič kriv sem oškodovan pri plači ki je v BS le 80%, poleg tega imam bolečine, jemljem zdravila, verjetno bo potrebna še FTH. Prosim za vaše mnenje.
Hvala in LP.
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Seveda ste opravičeni do odškodnine iz naslova avtomobilske odgovornosti povzročitelja ne glede na to, da je povzročitelj mladi voznik. Pomembno je, da med zdravljenjem kopirate celotno dokumentacijo (izvide, evropsko poročilo bolniške liste, napotnice, recepte,...).
Opravičeni ste tudi do izgube dohodka (do 100% bolniške), strahu, nevšečnosti,....


Predlagam vam, da se oglasite v naši pisarni oz. me pokličete na GSM 030 300 600!

Želim vam hitro okrevanje!

Jure P.
GSM: 030 300 600
Default avatar

raf

Pozdravljeni

Stric je bil povzročitelj nesreče. Prisotna je bila tudi policija in je zapisnik in izdali so
napotnice za zdravnika (dežutnega) zanj in sopotnico.
Ima kasko in AO plus. Zanima me, če je tudi sopotnica upravičena do kakšne
odškodnine (udarec v koleno-hematom-punktacija)

Hvala
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Tako kot stric je tudi sopotnica opravičena do odškodnine iz osnovnega avtomobilskega zavarovanja!

Za več info me lahko pokličite na gsm 030 300 600!

Lep pozdrav, Jure P.
Default avatar

monika988

Pozdravljeni!

13.4 sem imela prometno nezgodo in sicer mi je zgorel avtomobil, med vožnjo sem opazila ogenj ter dim, hitro zaustavila, ko pa sem želela izstopiti mi je zatajil pas in zato sem v paniki nekako odprla vrata in hitro izstopila iz avtomobila pri čemer sem utrpela udarec stopala. vsaj tako so v bolnici napisali. Od nesreče je minilo že skoraj en mesec, nogo imam še zmeraj otečeno, stopiti nanjo sploh ne morem, hodim lahko le z berglami. V bolniškem staležu sem že vse od takrat, vmes sem hodila na redne kontrole, vendar z stopalom še vedno ne morem nič, niti ga premikati prav. Na poškodbenem listu ( v bolnico so me odpeljali takoj ) imam zapisano še da imam ožgane lase ter da sem v šoku, zaradi česar so mi morali dati pomirjevala.
Na kraju nesreče so bili gasilci ter policisti. V nezgodi je bil udeležen le moj avtomobil, v vozilu pa sem bila sama. Zdravljenje še ni zaključeno.

Zanima me ali sem v mojem primeru sploh opravičena do odškodnine iz zavarovanja AO Plus glede na to da ni bila tipična prometna nesreča ter ali lahko odškodnino zahtevam le za stopalo ali tudi za ožgane lase ter strah ki sem ga doživela.
Default avatar

Poravnava

Spoštovani,

žal vam moramo sporočiti, da v konkretnem primeru niste upravičena do odškodnine za telesne poškodbe ter ostalo premoženjsko in nepremoženjsko škodo iz naslova AO+ zavarovanja, in sicer zato, ker AO+ zavarovanje pomeni, da je zavarovana odgovornost voznika za škodo, ki jo sam utrpi v prometni nezgodi. To pomeni, da odškodnina za voznika iz naslova AO+ zavarovanja pride v poštev, kadar je voznik tisti, ki povzroči prometno nezgodo. V vašem primeru pa niste vi povzročila prometno nezgodo, ampak je nezgoda nastala kot posledica napake na vozilu. To pa ni vaša odgovornost, posledično niste upravičena do odškodnine iz tega naslova.
Lep pozdrav,

poraVnava™
Default avatar

FiatBravoJetset

Na poti v službo sem v avtomobilu doživel epileptični napad in zaradi tega povzročil prometno nesrečo, v kateri ni bilo drugih udeležencev. Odpeljan sem bil na nevrološki oddelek, kjer so me obdržali 4 dni. Avto je bil kasko zavarovan in ao+, zanima me kako je z odškodnino glede poti v službo in nasplošno, če sem upravičen do odškodnine.

najlepša hvala, lp, Aleš

Moderatorji

Dorian Planinšec​ , univ. dipl. pravnik
Visoka odškodnina Planinšec