Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

anavrizma aorte

Default avatar

melania

Spoštovani,

Z UZ smo mi odkrili , da imam arterijosklerozo do 30% in aneurizmo aorte, zgornja je 2,cm, spodnja 1,5 cm.stara sem 52 let, zAnima me če je to ozdravljivo in ali obstajajo zdravila za opdravo arterioskleroze in kako se se zdravi aneurizmo, ali je nevarno da žila poči
Zelo vam bo hvaležna za odgovor.

HVALA
Default avatar

Katarina P

Arterioskleroza so kronicne spremembe na notranji povrsini zil, gre za poapnenje, vzrok pa je v odlaganju mascob v zilno steno. Potrebno je zdraviti oziroma kontrolirati dejavnike tveganja - holesterol, krvni pritisk, krvni sladkor, telesno tezo, zmanjsati stres, se redno gibati in se pravilno prehranjevati. Proces napredovanja se tako upocasni.
Anevrizma aorte je razsirjenje (kot baloncek) dela stene aorte, pri vas se ni kriticno. Najpomembnejse je vzdrzevanje normalnega krvnega tlaka (po moznosti pod 140/90, ce ste sladkorni bolnik pod 130/80). Zdravljenje anevrizme je sicer kirursko.
Lep pozdrav,
Katarina