Forum.Over.Net

Starševski čvek

nesreča Arja vas vs Braslovče..

Default avatar

megaboy

A kdo ve povedat, zakaj so o nesreči v Arji vasi, ki jo je povzročil pijani voznilk še po 3 tednih poroča skoraj vsak dan po 24ur, o nesrečah v Braslovčah, Sovodnju, na Koroškem...., kjer so pravtako umrli mladi ljudje pa še ko so se zgodile skoraj niso bile omenjene. Povzročitelji pa trezni. A njihovo življenje ni tako pomembno kot tistih pri Arji vasi?

Kje ste zdej tiste, ki ste zahtevale drastične kazni za alkoholizirane, a boste zdej tudi zahtevale odvzeme dovoljenj ali dosmrtne kazni za tiste, ki so malenkostno prekoračili omejitve.. ker kot izgleda tudi to ubija.

Kje ste zdej tiste, ki ste shtevale znižanje alkoholne meje iz 0,5 na 0,0, čeprav je v arji vasi povzročitelj imel 3x nad dovoljeno mejo? A boste zdej zahtevale kaznovanje tistih, ki bodo na tistem odseku peljali 30km/h, čeprav je tud ta povzročitelj peljal konkretno več od dovoljene?

Kje ste zdej tiste, ki poznate statistiko, kolk povzročiteljev je pijanih, a poznate statistiko, kolk povzročiteljev je mladih? Boste zahtevale odvzeme dovoljenj vsem do 25.leta, ki povzročijo kar četrtino vseh nesreč?

Kje ste zdej tiste, ki pravite, pijanim za volanom bi morali to pa to.....a za prehitre, objestne, ki sekajo ovinke, telefonirajo.....in ubijajo velja enako?

Kje ste zdej tiste, ki pravite da je vožnja v pijanem stanju nameren uboj in bi jo bilo treba tako kaznovati, a prehitra vožnja pa ni namerna in ne ubija? A ti kdo drug pritiska na gas al kaj?
Default avatar

Doe,Jane

No, ne vem če sem jaz tista, ampak moje mnenje je že dolgo enako:

1.) mladi šoferji do 21. leta lahko vozijo samo z voznikom, ki ima vozniško dovoljenje več kot 5 let, prav tako bi mladim šoferjem, ki naredijo vozniški izpit po 21. letu, dala obvezo, da lahko vozijo še tri leta po opravljenem izpitu samo s 'sopotnikom' ki ima izpit več kot 5 let in brez prekrška...

2.) mladim voznikom omejiti možnost vožnje pri Kw (recimo do 48 Kw) vsaj 5 let po opravljenem izpitu

3.) mlademu vozniku, ki povzroči nesrečo (bog ne daj s smrtnim izidom) vzeti izpit, brez možnosti ponovnega opravljanja vozniškega izpita...

... o pijancih, takšnih ali drugačnih, pa rajši ne pričnem...

lp

Doe,Jane
Default avatar

megaboy

Doe,Jane je napisal/a:

1.) Pravzaprav se mladi ravno pred kolegi hočejo postavit, kolk jim avto potegne, kadar vozijo sami so manj objestni.
2.) Kot da se fičkotom ali Jugom ne moreš ubit. Je pa pot prehitevanja ene 3x daljša, kot pri močnejših vozilih. Močnejši avti so praviloma tudi bolj varni.
3.) Bodo pa vozili brez izpita. Pa po nesreči bo vsak raje pobegnil, namesto da bi nudil pomoč ponesrečencem, Če jim odvzameš možnost ponovnega opravljanja, jim odvzameš tudi možnost, da bi vozniško znanje kasneje pridobili. Kaj pa ko letiš iz ceste zaradi nenadne, poledice na mostu, kakšnih drugih vzrokov... no pogosto pride do nesrelče zaradi verige nesrečnih okoliščin. Pa je policaj napisal neprilagojena hitrost? Potem boš nič kriv in brez izpita za vedno?
Default avatar

Doe,Jane

Ljubček, pa kaj bi ti sploh želel? Če jih kaznujemo ni prav, če jih nekaznujemo pa spet ni prav? Če imaš kakšne boljše predloge, na dan z njimi, ne samo jamrat...

Tisti, ki gre prehitevat s Fičkom in Jugotom je pa zame potencialni samomorilec.

Močnejši avti so praviloma bolj varni zaradi tega, ker so večji in težji, koliko pa potem opreme proizvajalec noter nameče, pa ni odvisno od moči vozila, ampak tudi od tega, kar naročaš, ko vozilo kupuješ...

Me pa zanima, kdo od povzročiteljev nesreče, je že pomagal ponesrečencem... kar spomni se... nesreča na uvozu Celje vzhod... naredil nesrečo (pa ni bil mlad voznik) in pobegnil...

Kolikor vem, če letiš s ceste zaradi nenadne poledice na mostu, spolzkega cestišča, se to ne naredi v suhem vremenu ampak praviloma v deževnem, 'spizdjenem' vremenu in takrat da, moraš še bolj paziti, s kakšno hitrostjo voziš, ker tudi če ti piše da je omejitev na regionalni cesti 90 km/h in ti v tašnem vremenju voziš točno po omejitvah in te 'zabriše ven' s ceste, nisi prilagodil hitrosti razmeram na cesti...

Sicer pa, čakam na tvoje predloge, ne samo na kritiziranje (in še to ne glih dobro argumentiranih) predlogov, sicer v tem trenutku mojih, verjamem pa, da če se oglasi in pove kaj misli še kdo, tudi drugih predlogov...
Default avatar

megaboy

Moj predlog :
Državi vzeti interes, da se zgodi čimveč nesreč in prekrškov.
Default avatar

Doe,Jane

megaboy je napisal/a:
Bolj podrobno, prosim.
Default avatar

megaboy

Doe,Jane je napisal/a:

Država pač od prekrškov dobro zasluži. Smo izvedeli ob nedavni stavki policajev. Zato ni zainteresirana, da se število teh zmanjša.

Amapak ta tema ne teče o tem.
Zanima me, zakaj se nesreča pri Arji vasi in tiste v Braslovčah, Sovodnju, na Koroškem... kjer so povzročitelji bili trezni tako zelo drugače prikazujejo v medijih, ter zakaj so odzivi na forumih do kaznovanja povzročiteljev tako zelo različna, čeprav so posledice enake, povsod so umirali mladi ljudje.
Default avatar

Doe,Jane

jaz bi kaznovala oba enako... oba sta bila zame preveč objestna... vožnja po nasprotni strani avtoceste ali regionalne ceste (sekanje ovinka), ali katere koli druge ceste je zame en in isti šit.

zakaj so pa odzivi v mediih drugačni, je potrebno vprašat pa novinarje...
Default avatar

grozznna

megaboy je napisal/a:
...zato ker se dobro prodaja in denar je za njih vladar sveta.
Default avatar

limonca007

Doe,Jane je napisal/a:
Ja madona ženska, kaj si ti normalna?
Se pravi, naredim izpit pri 18 in se potem še 3 leta ne smem voziti sama??? Ja halo, pa kje ti ženska živiš? In kje naj najdem koga, ki bi se bil pripravljen peljati z mano samo zato, ker moram k zdravniku, v trgovino? Kaj pa tisti, ki na primer ne grejo študirat in gredo v službo, a jih bo pol v službo vozila mamica al kako????? Ali pa tisti ki gredo študirat in se npr. na faks vozijo skupaj 4 mladi vozniki. A jih bo mogoče vozil očka???
SVAŠTA!!!!!!!

Sicer pa v obdobju, ko sem bila mladi voznik nisem povzročila prometne nesreče, pa sem naredila veliko kilometrov sama in takih poznam cel kup. Niti ne vem kaj bi k moji vožnji doprinesla na primer moja mami, ki ima izpit že več kot 20 let. Tega si res ne znam predstavljati.
Default avatar

rešitve?

megaboy je napisal/a:
Zato, ker je vožnja po avtocesti v nasprotni smeri, precej bolj spektakularna, za medije, kot pa "le" prehitra vožnja, sekanje ovinka ...

Podobno kot je bolj zanimivo poročati o poroki, kjer se pod povabljenci zrušilo nadstropje, kot pa o poroki, kjer so bili vsi pijani.
Default avatar

podnboy

Ja, meaboy, saj je vseeno, kaj kdo zahteva. Je bilo ravno zadnjič nekje objavljeno, da so v zadnjih treh letih povzročitelje nesreč v veliki večini na sodišču bolj ali manj spustili na prostost. Niti en procent jih ni šlo za zapahe več kot eno leto. Tako da ... se jim ne godi nič hudega, zato ti ni treba zganjati evangelizma za voznike alkoholike.
Default avatar

Doe,Jane

limonca007 je napisal/a:
Za javni prevoz še nisi slišala očitno... V večini teh primerov je to rešitev; bila 10 let nazaj in tudi sedaj je. Tudi noge nesejo zelo dobro do trgovine ali zdravnika, kadar je potrebno, če si pa preveč bolna, pa tako ali tako nisi za volan.

In še nekaj, če si za volanom tako živčna, kot za tipkovnico računalnika...
Default avatar

limonca007

Doe,Jane je napisal/a:

Vsi pač ne živimo v mestu, ane? In imamo do zdravnika, trgovine tudi več km. Pa gazi ti v snegu peš. Poleg tega pa nimamo niti avtobusnih povezav. Sicer pa vsi trobite kako se naj mladi osamosvojimo, ti pa hočeš da jih po opravkih za rokce držita mamica ali očka.

No, dobro... naredim izpit pri osemnajstih, in se zaradi te tvoje trapaste ideje vozim 3 leta z javnim prevozom. Med tem časom imam nekajkrat srečo in si nekdo vzame čas da se vozi z mano (menda veš kako imamo vsi premalo časa in bi bilo rahlo bedno da bi morala vedno koga prosit za "sodelovanje" ko bi pač želela kam it in kaj če bi nekam rada šla sama). In kaj se zgodi po treh letih? Ja, veliko tistega kar sem se naučila pred tremi leti pozabim in ker se vmes ne vozim toliko kot bi se lahko sem čez 3 leta še vedno na stopnji mladega voznika.

In še o tvoji drugi ideji - da mladi vozniki ne bi smeli imeti močnejših vozil. Ok, primer: v družini imata oče in mama avtomobil ki ima moč nad tvojo mejo - a naj potem en avto prodata in kupita slabšega, ali pa si naj otrok kupi svoj avto, ki ga v resnici ne potrebuje - ker mu avto posojata ata pa mama, al pa brat, sestra... ?

Kaj bi pa naredila s tistimi, ki niso več mladi vozniki, pa povzročijo prometno nesrečo? Pazi, to se lahko jutri zgodi tebi.

Sicer pa ne, sploh nisem živčna, pač pa me razpizdijo take neumne ideje.
Default avatar

megaboy

Doe,Jane je napisal/a:

Sem vprašal še tu, ker je blo v zvezi s nesrečo tu par tem odprtih kjer ste večina zahtevale za alkoholizirane še strožje kazni, dovoljeno mejo bi spustile na 0,0 promil, (čeprav je imel povzročitelj kar 3x več od sedaj dovoljene) pošiljale v kake ustanove.....pa me zdej zanima, zakaj je z predlogi o drastičnim kaznovanjem ne oglašajo še pri drugih nesrečah, kjer povzročitelj ni pijan?
No tudi danes nam po tv ni bilo prizanešeno z omenjanjem nesreče in povzročitelja pri arji vasi.
Default avatar

megaboy

podnboy je napisal/a:


Ni ravno vseeno kdo kaj zahteva.

Takšno bombandiranje javnosti proti alkoholiziranim povzročiteljem s strani medijev ne more bit naključno.
Zagotovo gre za kakšno dobro koordinirano akcijo, ki bo udarila po alkoholiziranih - (kot pred časom po kadilcih....)
Saj najprej se je Miklavčič spomnil nov zakon, (s ciljem privarčevati v proračunu) kjer bi alkoholizirani pozročitelji sami morali plačat zdravljenje...no pa javnost ni bila kaj preveč navdušena, ker ni znal povedati, kdo bo plačal rehabilitacijo ponesrečencem, kjer od povzročitelja ni kaj vzet. Khmm je pa pozabil vnest v zakon, kdo naj plača stroške zdravljenja ekstremnim športnikom, ki izzivajo usodo - kar potaplanje starega dedca nedvomno je.
Pa so potem počakali na ugodnejši trenutek, ko se je zgodila ta nesreča pri arji vasi, zdej nam to gonijo že več kot tri tedne z namenom, preobrniti mnenje javnosti proti alkoholu. Ostale trezne, ki pravtako morijo po cestah pa komaj da omenijo.
In potem na hitro sprejet zakon, ki bo zmanjšal odliv iz proračuna, da bo mal več denarja za razne nagrade funkcionarjem.


Ne mislim, da so kazni tako za prekrškarje kot za povzreočitelje nesreč majhne ampak da so zelo visoke, ene najvišjih v evropi.

No pa povej konkretno, koliko let zapora bi ti dala tistemu mulcu, ki je pri Braslovčah povzročil nesrečo? In je imel to smolo, da je ravno takrat nekdo nasproti pripeljal, sicer nebi bilo nič. Je pa NAMERNO preveč pohodil pedal za plin.


5 let je dobil povzročitelj nesreče na dolenjki, čeprav so za svojo smrt še najbolj odgovorni umrli vozniki, ki niso spoštovali varnostne razdalje, pa tudi voznik tovornjaka, ki je slabo privezal tovor.
In kakšen smisel in namen ima zapiranje ljudi, ki se jim je po sicer lastni krivdi zgodila nesreča?
Default avatar

Doe,Jane

limonca007 je napisal/a:
Uf, tebi sem pa res stopila na žulj, kaj? Vendar, jaz sem svoje predloge predstavila (niso še pred uzakonitvijo - ne boj se) in za njimi stojim,tvojih še nisem slišala, samo javkanje, kako uboga/i bi bili brez tega, če ne bi smeli nekaj časa sami vozit brez nadzora...

Glede na to, da se živemu človeku lahko vse pripeti, nisem nikoli dejala, da se mi tudi to ne more pripetiti... pa ti bom odgovorila, kaj bi storila jaz, če bi zaradi svoje nepremišljenosti in 'zafnanosti' povzročila prometno nesrečo s smrtnim izidom... takoj ko bi bilo mogoče, bi sama nesla izpit nazaj na na občino (v primeru, da mi ga ne bi vzeli na licu mesta) in nikoli več zaprosila zanj... lahko ti to rečeš zase?
Default avatar

nadine

megaboy je napisal/a:
na nesrečo pri arji vasi so se priklopili še kakšni mrhovinarji, ki bi radi zaslužiil. ala matoz, ki živijo od pojavljanja v medijih.
Default avatar

Psiho

megaboy je napisal/a:
Synthman, tebi pa res ni pomoči.