Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Sladki krompir

Default avatar

AndryAndro

Če slučajno kdo ve, kje bi dobil sladki krompir, pa ne tisti okrasni za na balkon.
&REJ
Default avatar

marcelll

sladki krompir jaz kupujem v KALČEK (ku) v BTC-ju, tam je sicer zelo drag od 3-5 EU za kg, zato ga iščem tudi drugod.V Mercator center v šiški sem ga večkrat kupil, ga pa nimajo vedno.
Default avatar

AndryAndro

V bistvu me bolj zanima pridelava takega krompirja. Ker če bi uspeval pri nas, ga zagotovo posadim pol hektarja. Drugač pa vem ja, je zelo drag. Tudi drugod (N.Zelandija) vem, da je bistveno dražji, kot navaden krompir.
&REJ
Default avatar

marcelll

ja sory, nisi tako vprašal, glede na tvoje vprašanje je lahko odgovor samo tak kot sem napisal.
Sicer pa sladki krompir pri nas ne moreš gojiti, ker so prenizke temperature in ta krompir raste zelo dolgo časa.
Default avatar

mirandas

Če govorimo o topinamburju, zagotovo raste tudi pri nas v celinski Sloveniji. Marsikje za cesto ali na robovih njiv raste, to je visoka trajnica z rumenimi cvetovi, kot kakšna mini sončnica.

Miranda
Default avatar

marcelll

mislim kaj ima veze topinambur s sladkim krompirjem?
To je tako kot če bi te jaz spraševal o paradižniku, ti pa bi meni odgovarjala o zeleni solati...
Člocek sprašuje konkretno in pričakuje odgovor o konkretni zadevi, ne kar nekaj.
Default avatar

AndryAndro

Marcelll, vidim, da ti največ veš o tem. Želim pridelovati ta krompir zase kot tudi za druge, če je mogoče. Nekoč sem slišal, da je mogoče tudi pri nas (topla greda?). Prosil bi te za čimveč informacij. Po Montignacu je menda zelo priporočljiv z nizkim GI-jem, zato si želim pridelave.


Lp
&REJ
Default avatar

marcelll

če imaš zemljo na južnem primorskem, potem bi ti morda uspelo, ker rabi doovlj toplote in dolgo časa raste.
Default avatar

AndryAndro

Nimam na južno -primorskem zemlje, pa to sploh ni problem, saj obstajajo tople grede, mar ne?
Me pa zanima ostalo, kje se dobi seme, kako se sadi, kakšni so pogoji (poleg tople zemlje),....

To bi rad zvedel, če veš kaj o tem.

Lp
&REJ
Default avatar

marcelll

meni je ta krompir zelo všeč zato sem se zanimal pred časom, da bi ga sadil doma.Takrat sem brskal po internetu in sem dosti izvedel, med drugim, da nimam šans da ga gojim, zato potem nisem na tem več delal.Tudi spomnim se ne določenih podrobnosti, kar se tiče gnojenja.Vem samo to, da pač posadiš gomolje (dobro bi bilo da bi prej preiskusil nakalit), sicer pa malo pobrskaj po internetu
Default avatar

AndryAndro

Danes sem nabavil sladki krompir, da probam, kakšen sploh je za jesti. Marcelll, če imaš kak recept, kar na plano z njim.

Lp
&REJ
Default avatar

marcelll

ja jaz naredim pire samo z maslom-brez mleka...celi krompir z olupki vred zavijem v alu folijo in ga dam v pečico za 30-35 minut in je super priloga (solim ga potem)..Narežem na kocke in ga popečem na maslu, potem pa porijem in na šibkem ognju malo podušim-je hitro gotov 20 minut.Sploh se sladki krompir kuha ,peče manj časa kot navadni.
naredim tudi juho in sicer tako, da ga narežem na kocke, podušim na maslu,zalijem,kuham ene 15 minut zmiksam,dodam kislo smetano,sol,poper in malo paradižnikove mezge-naredim bolj gosto.....
Default avatar

Goran

Sladki krompir batata se brez kakršnega koli problema lahko predela tudi pri nas v Sloveniji. Jaz ga imam doma vsako leto. Sadim ga 15 maja in ga berem septembra. Potrebno ga je sadit pod folijo tako kot jagode in prva tri dni zalivat z vodo. Po tem pa enostavno pozabit na njega do septembra in ga septembra izvadit ven.
Default avatar

hribbuc

GORAN super tale tvoja novica, na katerem delu Slovemije pa sadiš in kje dobiš seme?
Default avatar

kmetija štefanovi

mogoče kdo ve kako se ga vzgoji ali se ga da z gomolja oz. kje se kupi sadike!
Letos sem sadil topinabur in je perfektno uspel. Če koga zanima ga imamo tudi za prodat!
moj kontakt 041564749
Default avatar

blaženka

GORAN!!!! HALO!!!!
Kje se dobi seme oz. gomolj sladkega krompirja ( NE TOPINANBURJA).

Za odgovor se ti zahvaljujem.
Blaženka
Default avatar

Reducto

Lep pozdrav.

Lani smo tudi mi posadili doma sladki krompir, bolj za hec, nekje junija, poleti ko je bila suša smo ga zalivali in je bilo to to. Pobrali smo ga ko je bla prva slana, povprečno je bilo po 3 krompirje v jamici. Doma smo na Dravskem polju.
Default avatar

Cufi

A ste potem ugotovili, kje se dobi sladek krompir za posadit?
Hvala! ;)
Default avatar

Krompir

Zdravo!
Pred meseci sem kupila nekaj gomoljev sladkega krompirja v Intersparu. Do sedaj ta krompir ni nič drugačen, kot je bil v začetku - ne klije. Je kdo poskusil ta sladki krompir posaditi in če je iz tega kaj bilo? Morda ima kdo informacijo koliko stanejo podtaknjenci v vrtnih centrih?
LP.
Default avatar

savrinka

Krompir je napisal/a:
Zdravo!
Pred meseci sem kupila nekaj gomoljev sladkega krompirja v Intersparu. Do sedaj ta krompir ni nič drugačen, kot je bil v začetku - ne klije. Je kdo poskusil ta sladki krompir posaditi in če je iz tega kaj bilo? Morda ima kdo informacijo koliko stanejo podtaknjenci v vrtnih centrih?
LP.
Sladek krompir se ne sadi kot naš krompir, torej ne daš gomolja v zemljo, ker dejansko ne spada med razhudnike ampak je to ena vrsta slaka, če se ne motim.
Razmnožuje se s podtaknjenci. Seveda pa lahko kupiš sadike. Jaz sem nazadnje kupila v Italiji in pri nas nisem niti gledala ampak sem prepričana, da jih ima vsaka bolje založena vrtnarija, agrarija ipd.

Sem pa čas nazaj našla en link kjer opisuje kako lahko probaš priti do podtaknjencev. Izgubiti itak nimaš kaj :) Bom pa vesela, če sporočiš ali je uspelo.
Link:
http://books.google.si/books?id=P_SnwHu ... me&f=false

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood