Med.Over.Net

Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Cepljenje-gripa

Default avatar

Griphon

Pozdravljeni,
danes sem po radiju poslušal nekaj v zvezi s cepljenjem proti prašičji gripi in proti navadni gripi. Rečeno je bilo, da bodo imeli prednost pri cepljenju kronični bolniki.
Jaz imam astmo (bronhialno) in me zanima, če moram to povedati, ko se bom prijavil na cepljenje? Zanima me tudi, ali se je sploh potrebno prijaviti? Zanima me tudi, kako je s cepljenjem proti obema gripama, navadni in tej novi. Ali se to lahko opravi naenkrat, ali bi bilo bolje imeti vmes kak teden razmaka, da "prime"prvo cepivo?
O tem cepivu proti novi gripi se sliši vse sorte grozne stvari. Bi se vi na mojem mestu sploh cepili?

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni! Cepi se z razmakom, proti običajno sezonski gripi se je možno cepiti že zdaj.
Pri nas prijav za cepljenje proti slavni svinjski ali novi gripi (še?) ne pobiramo in sumim, da blaznega navala ne bo, če nam spet ne podtaknejo kocine dvigajočih novic. Na razne horor mejle o grozljivih stranskih učinkih tega in onega ne dam kaj dosti, tudi življenje samo ima lahko (neznane) stranske učinke (a vedno znan končni izid). Če bi se jaz cepil na vašem mestu? Če rečem ja in vas bo potem bolela rama ali karkoli drugega boste rekli, da sem jaz kriv, če rečem ne, vi pa zbolite, boste spet rekli da sem jaz kriv :-) Odločite se sami, vsekakor pa bi se odločil za cepljenje samega sebe prej, če bi imel kronične bolezni.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Griphon

Spet pozdravljeni,

vidim, da ste spet ekspresni ... samo 18 min je minilo do odgovora na moje vprašanje. Hvala. Cepil se bom in če me bo bolela rama ali kaj drugega, ne bom krivil vas, ampak tistega zdravnika, ki bo to opravil :)

Morda veste kako je s stroški (koliko?)? Ali to lahko plačam z gotovino, pri samem zdravniku? Ali moram kaj paziti na hrano pred ali po cepljenju?
Vem, da so trapasta vprašanja, vendar se še nikoli nisem cepil proti tem rečem in pojma nimam kako se k temu sploh pristopi.

Lp
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni še enkrat. Postopek je tak: pokličete vašega zdravnika, poveste, da bi se cepili za eno ali drugo gripo, dogovorite se, kdaj se oglasite v ambulanti, pred cepljenjem lahko počnete in jeste vse kot običajno, le zdravi morate biti. Plačate sestri, dobite račun. Plačate z gotovino, nekje lahko tudi s karticami. Cena za običajno gripo je nekje na pol poti med 10 in 20EUR se mi zdi.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Yugurta

Pozdravljeni,

jaz se bom cepil vsaj proti sezonski gripi, ker delam z veliko ljudmi in vsako leto kaj staknem. Zanima me sledeče:
Med vikendom sem staknil prehlad, imel poln nos vsega možnega in v soboto zvečer 38.3 vročine. Danes mi še vedno malo piska v pljučih in še vedno kašljam, iz nosu pa mi skoraj ne teče in vročine nimam (36.7). Me bodo v takšnem stanju cepili ali ne? Rad bi se čimprej.


Lp in hvala
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni! Bolj smiselno se mi zdi počakati nekaj časa, da boste popolnoma zdravi. Ker sezonska gripa še ne razsaja pri nas, ne boste nič zamudili.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

skodelica

Spoštovani,

mene pa zanima, če je res, da se v dneh po cepljenju človek ne sme okužiti z gripo proti kateri je bil cepljen, ker da to lahko povzroči hudo obliko bolezni? Kaj storiti, če se to vendarle zgodi?

Lp
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni! Verjetno gre le za še eno od raznih čudnih govoric, ki krožijo okrog cepiv zadnje čase. Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

skodelica

Pozdravljeni,

ne bom odpirala teme o novi gripi.
Sem članica več vokalnih skupin in tudi sama vodim otroški in mladinski zbor, zaradi česar mislim, da imam več možnosti za okužbo preko raznih projektilov, ki priletijo iz ust ljudi, ki stojijo zraven. Ker na žalost živim sama, nimam nikogar, ki bi mi npr. v primeru nove gripe pomagal.
Pri mojem zdravniku imam občutek, da me ima malo za hipohondra - čeprav grem k njemu res le kolikor je nujno in ne vsak mesec - in mi je ob cepljenju proti sezonski gripi, ko sem ga vprašala o cepljenju proti novi gripi dejal, naj malo razmislim o tem. Jaz pa ne vem o čem naj razmišljam, ker nimam nobenih normalnih podatkov, da bi o njih tuhtala, vem le, da ne bo šel nihče namesto mene v trgovino, če bom imela 40 vročine.

Da bi vedela o čem razmišljat, me zanima... Ali mislite, da je verjetno, da bo cepivo povzročilo probleme, ki bi bili težji od same bolezni, pri veliko cepljenih osebah? Občutek imam, da ste zdravniki nekako bolj proti temu cepljenju, pa me zanima - če je tako - zakaj?

Videla sem, da ste "odsotni", jaz pa se itak ne mislim cepit pred sredino novembra, zato nič ne hitite. Upam, da ste na dopustu in da se imate lepo.

Lep pozdrav,
Default avatar

Gremi

Spoštovani!

Moj zdravnik sedaj naroča paciente in sicer se moraš prijaviti za obisk kak teden prej (razen če je res kaj nepredvidenega), sicer čakaš in čakaš. Konec novembra bom odpotoval v tujino za par mesecev (ZDA), zaradi česar moram sedaj obnoviti cepljenje proti tetanusu, ker so tam razglasili izredne razmere zaradi nove gripe, pa bi se cepil tudi proti tej in sezonski. Mislim, da je dati cca. 20€ za obe gripi majhen strošek v primerjavi s stroški, ki bi jih imel tam ob kaki bolezni. Poleg tega bi se rad cepil tako, da bi imel do odhoda vsaj kak teden, zaradi morebitnih stranskih učinkov.

Zanima me, ali se lahko za vse tri reči cepim naenkrat ... ali vsaj za novo gripo in tetanus skupaj? Sem hotel že vprašati mojega zdravnika, pa je odsoten še dobra dva tedna in se zato obračam na vas.

Lep pozdrav in hvala za odgovor.
Default avatar

Anton J. B.

Spoštovani,

proti sezonski gripi sem se cepil v ponedeljek, ker se v službi srečujem z veliko ljudmi in sem gripo zato dobil skoraj vsako leto. Doslej je šlo vedno brez težav.

tokrat pa po skoraj 5 dneh še vedno čutim bolečino v rami, prva dva dni pa sem imel tudi glavobol in vročino (samo 37.4°C, a vseeno). Je to običajno, ali ne? Je mogoče, da je do tega prišlo zaradi cepljenja, ali je bolj verjetno kaj drugega?

Hvala!
Default avatar

SRebolj

@skodelica: ne bi rekel, da s(m)o zdravniki proti cepljenju, samo ne tako prestrašeni kot časopisi. Če ste sicer zudravi je cepljenje res bolj stvar osebne odločitve, pač koliko si lahko privoščite, da zbolite, cepivo naj bi bilo varno (lastne študije pa seveda nisem delal)

@Anton JB: ni nemogoče, da je šlo za "stranski učinek" cepljenja in ni eksotičen pojav, tudi rama lahko boli nekaj dni

@Gremi: verjetno ste že opravili kar ste se namenili.....hkrati ni prepovedano, zaradi morebitnih stranskih ućčinkov pa je bolje, če je kakšen teden vmes
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Marvina Plemelj Szabo

Spoštovani,

sama sem se cepila pred slabim tednom. Razen pričakovanih drugi dan, nisem imela nobenih posledic. Kaj bo, bomo videli. Nisem se cepila zaradi neke histerije, ampak zato, ker sem se pravkar poročila in z mojim resno načrtujeva družino in me je sestra (sicer sveža zdravnica) opozorila, naj se cepim, ker bi znalo biti nevarno za plod, če zbolim kmalu po zanositvi. Cepil se je tudi mož. Vem, da jo lahko staknem kljub temu, vendar sem svoj del opravila kolikor sem mogla.

Moja izkušnja s samim cepljenjem je bila grozna, pod vsako kritiko. Cepila sem se v enem od cepilnih centrov blizu Maribora, ker imam tam službo. Morala sem priti ob izmeni, ker je izza enih vrat padel nek zdravnik z mobitelom v roki in nekomu razlagal, da bo prost kasneje, ker "zdaj piceke cepimo". Počutila sem se ponižano.
Dobro, morda ima mladenič doma kmetijo, vendar smo se vseeno vsi kar spogledali. In tako nas je oni tam notri cepil, mi pa smo imeli občutek, da v nas vidi prašiče. Sicer je bil zelo prijazen, nas opozoril na morebitne težave in vse, a ko smo po cepljenju sedeli v čakalnici, je bila zoprna tišina, dokler ni ena deklica rekla, da bi ne smel tako govoriti.
Tudi jaz imam podobno kot skodelica občutek, da očitno pacientov v zvezi s cepljenjem nekateri ne jemljejo resno.
Če neki zdravnik misli, da je cepljenje škodljivo, bi moral o tem javno in argumentirano spregovoriti, vendar so po mojem v strahu, da bi pred kolegi ne izpadli nestrokovni ali kaj podobnega.

Se opravičujem za tole ne-nujno oglašanje. Sem morala povedati. Žal nimajo vsi zdravstveni delavci do ljudi takšnega odnosa kot ga imate vi, g. Rebolj. Že lep čas spremljam ta forum in vidim kako vestno in potrpežljivo odgovarjate na vsa mogoča vprašanja.

Zato vas prosim, če nam lahko navedete glavne razloge proti cepljenju. Sedaj vsi govorijo samo, da ni preizkušeno in o raku, alzheimerjevi bolezni, nekem živem srebru in tako dalje. Je vse to res?

Lep pozdrav,

Marvina Plemelj Hilschner
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni! Težko vam naštejem neke razloge proti cepljenju prav za to konkretno gripo, stranski učinki so možni po vseh cepljenjih in kakšnih dramatično novih in drugačnih tu ni. Lastna opažanja so taka, da če necepljeni konkretno zbolimo, hitro obžalujemo svojo odločitev (če okužimo svojce, še toliko bolj). Sam nisem ljubitelj teorij zarote in zaupam temu, da vsebnost morebitnih škodljivosti v zdravilu ne presega dovoljenih ali razumnih mej, tako kot pri tem cepivu, se tudi pri ostalih cepivih in zdravilih (niti hrani in okolju) ne poglabljamo v prav vse, kar se najde zraven in ker sami ponavadi niti ne vemo kaj je škodljivo in kaj ne, gre zaupati inštitucijam, ki to vedo......
Cepljenje da ali ne? Še vedno menim, da če ste sicer zdravi in ne v eni od bolj ogroženih skupin, se odločite glede na to, koliko si tovrstno okužbo časovno, poslovno in družinsko lahko privoščite.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Marvina Plemelj Szabo

Spoštovani,

se v vsem strinjam z vami. Jaz sem se cepila, ker sem ocenila, da bi bilo preveč tvegano, da se ne bi. Kdo drug bi se morda odločil drugače na mojem mestu. Stranske učinke sem čutila in niso posebej prijetni, vendar nič takšnega česar bi ne napovedovali. Mislim, da zaskrbljenci, hipohondri, mlade mamice, kronični bolniki in drugi, ki se cepšimo zato nismo "piceki" :) Imam občutek, da je mislil čisto dobronamerno, a vseeno ni primerno.

Hvala, da ste odgovorili. Sem že mislila, da sem vas s svojim izbruhom jeze nad tistim zdravnikom nehote užalila, ko sem videla z rdečim napisano 'neodobreno sporočilo'. Če sem vas, se opravičujem, ker to nikakor ni bil moj namen. Sem se spomnila, ko sem brala forum in mi je šla kri v glavo.

Želim vam lep dan in ostanite zdravi.

Zdaj pa na delo, konec malice :)

Lep dan,
Marvina
Default avatar

SRebolj

Niste me razjezili, tisto rdeče "neodobreno" bi moralo avtomatsko izginiti, a vragvedi zakaj ni :-)
Sicer sem prepričan, da piceki niso bili zlonamerni in so se nanašali bolj na cepivo kot na ljudi, interen "humor" pa za javno rabo res ni. Jaz sem se cepil in zdaj pričakujem, da ostanem zdrav (vsaj kar se te slavne gripe tiče), zaenkrat me boli rama, demence (še) nimam (no....upam) :-)
Lep dan!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Marvina Plemelj Szabo

Hvala!


Hm ... spet ste pozabili izklopiti tisto rdeče "neodobreno" sporočilo. Morda cepivo le ni tako nedolžno :)))

Lp
M
Default avatar

SRebolj

Ufffff!! :-(
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

LaLa

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, če alergiki spadamo pod to skupino ljudi, ki imajo večje tveganje ob okužbi z novo gripo? Sicer se sama ne nameravam cepiti, ker imam dokaj slabe izkušnje s cepljenjem in ker sumim na alergijo z jajci, pa vendar ...

Pa še nekaj. Zadnjih nekaj dni sem kihala in me je rahlo bolelo grlo, ampak sem to pripisovala temperaturnim spremembam in prehodu na zimo. Zadnja 2 ali 3 dni pa vedno bolj kašljam. V pljučih me stiska, težje diham, kašelj pa je suh in nekako hropeč - včasih ko močno zakašljam se pojavi hropeč zvok, če je še posebej glasen, me tudi zaboli nekako po sapniku navzgor. Pljuča sama me sicer ne bolijo, mogoče le nekoliko ob močnejšem kašlju. In zaradi vse panike z gripo sem še sama postala panična, čeprav sem si obljubila, da ne bom. :) Mislite, da bi morala iti na pregled k zdravniku ali si lahko pomagam sama?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav. :)
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni! Le zaradi alergije na nekaj niste bolj ogroženi, za paniko okrog te gripe ni prav nobene potrebe, niti opisani znaki sami po sebi ne pomenijo, da jo imate. Ker pa ste oomenili težko dihanje, vseeno kontaktirajte zdravnika.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj