Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Tablete in vožnja

Default avatar

paul

Pozdravljeni, zanima me vaše mnenje v zvezi z vožnjo in zdravili. Torej depresije, psihoze, pritisk, sladkorna, epilepsija, bolečina, panični napadi, anksioznost, shizofrenija... Nekatera imajo rdeč trikotnik, druga nimajo rdečega je pa navadno črn-prazen (kaj ta pomeni?). Predlagam, da pustimo previdnost ob uporabi in "bolje ne" ob strani, ter sprejmimo odločitev oz. še bolje ugotovimo, kdo lahko kljub opozorilom na škatlici in navodilih odloči, da za tega pacienta pa ti stranski učinki ne veljajo. Zdravila na posameznika lahko vplivajo drugače v smislu stranskih učinkov (zaspanost, omotica, dvojni vid...). Lahko kdo to ugotovi? Specialist bolezni, sodni izvedenec iz stroke določene bolezni, farmacevt mogoče?
Hvala za odgovor

Paul
Default avatar

sebastijanmrsek

Pozdravljeni!
Po podatkih iz literature kar petina zdravil, ki so na trgu, zmanjšuje reakcijske sposobnosti, kar lahko ogroža varno udeležbo v prometu in upravljanje s stroji. Zelo je pomembno da preden vzamemo katerokoli zdravilo povprašamo zdravnika ali farmacevta o vplivu zdravila na varno vožnjo in preberemo priloženo navodilo za uporabo zdravila. Oznake na zdravilih je potrebno dosledno upoštevati. Če je na zdravilu označen poln trikotnik v rdeči barvi označuje trigonik, ob uživanju katerega velja absolutna prepoved upravljanja vozila (z upravljanjem vozil in strojev je potrebno počakati toliko časa, da se učinkovina in njeni presnovki izločijo iz telesa). Prazen trikotnik v barvi teksta (Δ) označuje trigonik, ob uživanju katerega velja relativna prepoved upravljanja vozil. Ker imajo ta zdravila zelo različen vpliv na posameznika, je treba pri vsakem bolniku posebej oceniti vpliv zdravila na zmanjšanje njegovih psihofizičnih sposobnosti. O sposobnosti za upravljanje vozil in strojev pri posamezniku izda mnenje le lečeči zdravnik.
Pozornost ni odveč pri:
• Določenih zdravilih, ki znižajo zvišan krvni tlak, predvsem na začetku zdravljenja.
• Nekaterih kapljicah in mazilih za oko (lahko zameglijo vid ali povečajo občutljivost očesa na svetlobo).
• Zdravilih za zdravljenje sladkorne bolezni (lahko povzročijo hiter padec sladkorja v krvi in tako vplivajo na sposobnost koncentracije).
• Zdravilih, ki so dosegljiva v lekarni brez recepta in imajo lahko učinek na sposobnost upravljanja z vozili in s stroji, vendar običajno v blažji obliki. To so predvsem zdravila, ki vsebujejo baldrijan, zdravila proti potovalni bolezni in nekatera zdravila za zdravljenje alergij.

Lep pozdrav
Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.
Default avatar

Buprenorfin rdeč trikotnik+! zraven???-da/ne prepoved vožnje?=

Živjo.

Vprašanje za strokovnjake, ki vejo kako je z določenim zdravilom po zakonu napisano za upravljanje vožnje pod tem zdravilom:(podjezična tableta buprenorfin 8mg.)


Zanima ma le ena stvar v zvezi substitucijskim zdravilom buprenorfin in ali sme pacient ,ki je že dlje časa na tem substitucijskem zdravljenju voziti brez ,da ga bi bilo strah "kaj če me ustavijo" in dajo na test".
Kaj bise zgodilo?Bi obdržau izpit? Ali dobiu kazen in prepoved?
(pacient ima zdravniško potrdilo,da redno jemlje po predpisih zdravnika zdravilo in narejeno zdravniško spričevalo za vožnjo,kjer testirajo na vsa zdravila in droge in ni bilo omenjenega,da ima kaj prepovedano za upravljanje vozila v sebi.Povedau pa ni na zdravniškem pregledu da je na zdravilu buprenorfin.).Oseba na tem zdravilu pa se počuti stabilno in dobro.

Nobeden neve točno kako je s tem danes.Včasih vem ,da ni bilo prepovedana vožnja,ampak kako je stem danes?

Včasih je bilo ime temu zdravilu subotex(potem suboxson) ,ki je vbistvu buprenorfinsko zdravilo in ni imelo nobenega trikotnika na škatlici.Zdaj je samo ime buprenorfin in ima rdeč trikotnik pobarvan+! oznaka.


Lp,Toni.
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Zdravilo buprenorfin je uvrščeno med trigonike z absolutno prepovedjo upravljanja z vozili in stroji.

Na zunanji ovojnini zdravila je poseben znak – trikotnik, ki opozarja na neželeni učinek zmanjšane bolnikove psihofizične sposobnosti. Takšna zdravila, ki vplivajo na sposobnost upravljanja z vozili in stroji, imenujemo trigoniki. Po jakosti vpliva na zmanjšanje bolnikovih psihofizičnih sposobnosti jih razdelimo v dve skupini: tiste s praznim in tiste s polnim rdečim trikotnikom.

Prisotnost polnega rdečega trikotnika pomeni:
Upravljanje z vozili in delo s stroji je povsem prepovedano (absolutna prepoved).
V tem primeru je z upravljanjem vozil in strojev potrebno počakati toliko časa, da se učinkovina in njeni presnovki izločijo iz telesa.

Kar se zakona tiče pa takole:

Prisotnost učinkovin ali njihovih presnovkov v krvi ali seču, za katera velja absolutna prepoved upravljanja z vozili in stroji, je zakonsko opredeljena kot prekršek.
Vožnja pod vplivom zdravil z absolutno prepovedjo upravljanja z vozili in stroji se kaznuje z določeno globo (min 500 EUR) in kazenskimi točkami (10KT) + prepoved vožnje motornega vozila.
V primeru povzročitve prometne nesreče, razen nesreče z neznatno nevarnostjo za druge udeležence, če ima v organizmu zdravilo z absolutno prepovedjo vožnje se kaznuje z določeno globo (min 500 EUR) in kazenskimi točkami (18 KT), kar posledično pomeni odvzem izpita.
Prepoved vožnje motornega vozila izreče sodnik kot stransko sankcijo poleg globe in kazenskih točk, in sicer v trajanju od enega do dvanajst mesecev.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

Buprenorfin rdeč trikotnik+! zraven???-da/ne prepoved vožnje?=

Najlepša hvala za natančno pojasnilo.

Lep pozdrau.
Default avatar

Tomaž123

Pozdravljeni....zanima me ali se lahko pri uživanju zdravila Suboxone vozi avtomobili??
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Ne, za zdravilo Suboxone velja absolutna prepoved vožnje in upravljanja s stroji.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

Lilo

Imam eno vprašanje, če jemljem zdravilo Zoloft 50 miligramski in sem stara 17 let in hočem iti delat izpit za avtomobil, bom ga sploh lahko delala?

lp
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Zdravilo Zoloft označuje prazen trikotnik.

Prazen trikotnik v barvi teksta (Δ) označuje trigonik, ob uživanju katerega velja relativna prepoved upravljanja vozil. Ker imajo ta zdravila zelo različen vpliv na posameznika, je treba pri vsakem posamezniku posebej oceniti vpliv zdravila na zmanjšanje njegovih psihofizičnih sposobnosti. O sposobnosti za upravljanje vozil in strojev pri posamezniku izda mnenje lečeči zdravnik.

Pred opavljanjem izpita potrebujete zdravniško mnenje.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana