Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

palpitacije

Default avatar

masanika

Pozdravljeni

Zanima me, ali so palpitacije (mislim, da sem pravilno napisala, pospešeno bitje srca ali preskoki) nevarne? Ker sem zadnje čase kar zelo pod stresom (selitev zaradi začetka študija...) menim, da je lahko tudi to razlog. Pa vendar se mi to dogaja od začetka jemanja kontracepcije. Menite, da bi jo bilo bolje opustiti? Sicer sem se v zadnjem času začela tudi več ukvarjati s športom, hitro bitje srca pa se navadno pojavi zvečer pred spanjem, skratka v mirovanju. Ob jutrih pa me včasih mravljinči. Sem zelo zmedena, upam, da me skrbi po nepotrebnem, pa vendar bi rada slišala vaše mnenje.

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

V vašem dopisu ni nobene navedbe, ki bi kazala na organsko bolezen srca. Mislim, da so vaše sedanje težave vsaj delno posledica stresnih obremenitev. Nadaljujte s športno rekreativno dejavnostjo, po potrebi vzemite blago pomirjevalo. Mislim, da težave niso stranski učinek kontracepcijskih tablet.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Jakob2

Spoštovani
Pet let sem trpel za atrijsko fibrilacijo. Pred dvema mesecema so mi naredili visokofrekvečno radijsko ablacijo na KC LJ.
Atrijska fibrilacija je izginila, pojavljajo pa se mi še palpitacija in supra ventikularne ekstra sistole.
V ta namen sem dobil sem zdravilo Concor 1,25 mg, ki ga jemljem samo ob poslabšanju.

Čež en mesec naj bi po halterskem pregledu prenehal z antikoagulacijsko terapijo. (Xarelto 20 mg).

Zanima me ali bom lahko prenehal z antikoagulacijsko, če bi se palpitacije nadaljevale in ali so po vašem mneju palpitacije prehodni pojav po RFA atrijske firilacije.

V kolikšnem času po operaciji se običajno srce normalizira ?

Hvala
Jakob, 47
Ljubljana
Default avatar

Boris Cibic

Odgovarjam z zamudo zaradi odsotnosti. Napisali ste, da vam je zdravnik priporočil jemanje Concorja samo ob poslabšanju (ob nastopu ekstrasistol?). Mislim, da bi bilo prav, da še en mesec ali dva redno jemljete Concor v pričakovanju, da bodo ekstrasistole povsem izginile in, da boste lahko tudi prekinili jemanje zdravila Xarelto
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

lalalilu

Spostovani,

Zanima me samo zaradi cesa cutimo utrip srca (pri nolmalnem pocasnem bitju)? Zgodilo se mi je, da sem sla spat in ce sem na boku lezala sem cutila utrip, kar je bilo neprijetno in nisem mogla zaspat. Ko pa sem lezala na trebuhu pa je pojenjalo.

Zakaj do tega pride? Je nevarno ali je to mozno, da nas psiha tako nacenja, da si vse skupaj domisljamo?

Lp
Default avatar

Boris Cibic

Pri popolnem telesnem in duševnem zdravju rednega srčnega bitja ne čutimo in redkokdaj posamezne prezgodnje srčne utripe ali napade hitrega bitja srca ob spremembah lege telesa, ob polnem želodcu, ob spremembah vremena, itd. Take motnje se lahko včasih ponavljajo, bolj pogoste pa so neprijetne senzacije pri srcu in v drugih delih prsnega koša, ki jih imenujemo palpitacije in nastopajo pri zdravih ljudeh, ki doživljajo čezmerne duševne obremenitve daljši čas in niso nujno vezane na neredne utripe. Pri obeh stanjih bolnikom priporočamo zdrav način življenja in po potrebi še blaga pomirjevala.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si