Med.Over.Net

Izgorelost

Odgovarjajo: mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

zakisanost telesa

Default avatar

Kristina22

Morda sem stvari malce pomešala, ampak vseen...Včeraj sem v roke dobila listek, na katerem je bil tester s pomočjo katerega lahko ugotovim, kolikšna je stopnja zakisnosti mojega telesa. Sedaj me zanima, ali je ta test zanesljiv in kaj lahko na osnovi doblejnih rezultatov storim?
Default avatar

misa komar

Pozdravljena Kristina,

zelo tezko vam odgovorim o natancnosti in zanesljivosti tega testerja.
V javnosti in predvsem med nutricionisti, bioenergetiki je uveljavljen izraz "zakisanost" telesa. To govori o tem, da se je v organizmu porusilo ravnotezje med snovmi, tako se spremeni t.im. pH (kislost ali bazicnost tkiva, ali celega organizma). Sprememba kislosti ali bazicnosti (pH) pa vpliva na metabolizem (delovanje celice), ki se zacne rusiti.

V biologiji celice temu sedaj recemo bolj precizno - oksidativni stres. Ker govorimo predvsem o tem, da se v celicah (v cca 70%delovanja so si vse celice vseh nasih organov med seboj popolnoma enake!!!) nabira prevec prostih radikalov in tako ATP (celicno gorivo) ne more nastajati. TE prevelike kolicine prostih radikalov , pa povzrocajo spremembo pH celic, spreminjajo obliko beljakovinam, hormonom, encimom, protitelescem,..... IN JIH naredijo neucinkovite ali celo spremenijo v sovraznika lastne celice.

TOREJ, s TESTERJEM, ki ste ga dobila, lahko ugotovite, da je prislo v vasem organizmu do sprememb. In sicer le tako, ce ima tester tudi primerjavo. Da pac veste:
- neka meritev (stevilka, barva,...) je normalno, dobro (pravilno kislo, pravi pH) stanje
- vsa odstopanja od te stevilke ali barve pa pomenijo, da se v vasem organizmu nekje rusi brezhibno delovanje celic. Potem je potrebno telo ocistiti (razstrupiti) skodljivih snovi. To pocnemo lahko predvsem z antioksidanti, pravilno prehrano, veliko aktivne rekreacije in SPANJA.

Kaj pa so dobri antioksidanti, da ne bo za telo prevec agresivno in da ne bo povzrocilo dodatnih poskodb, razlicnih vnetij,.....?

Najboljsi antioksidant je:
1/ KISIKovi ioni!

potem pa sledijo po vrsti:
2/ KOMBINACIJA veliko razlicnih mineralov (Magnezij, zelezo, kalcij, kalij, jod, selen, baker, cink, silicij, mangan, zveplo, srebro,....) A NE V VELIKIH dozah (miligrami, grami so VISOKE, prevelike doze, ko govorimo o ciscenu telesa!!) enega samega minerala (samo veliko kalcija, ali samo veliko magnezija, ali samo veliko selena, ali samo veliko kalcija in magnezija, ali kalcija, magnezija in selena, ali...). Biologija danes ve, da za dobre bioloske procese, ki pomagajo cistiti telo in ga delati mlajsega in bolj aktivnega, manj bolanega, VEDNO VELJA: majhne koncentracije (to so mikrogrami, ppm-doze) veliko razl. mineralov in elektrolitov si med seboj pomagajo (v slogi je moc!!) in so veliko bolj ucinkoviti in varni!!
3/ vitamini - C vitamin, Evitamin, Bkompleks, Dvitamin, in vsi ostali!!!! A ne v visokih dozah!ENAKO velja kot pri mineralih
4/ to so pa rastlinska barvila. To so tiste snovi, ki dajo sadju, zelenjavi BARVO. Zato je dobro, da pojemo vec razlicno obarvanega sadja in zelenjave, ker tako dobimo razlicna barvila, ki pomagajo pri ciscenju razlicnih prostih radikalov.

IN KADAR imate v celicah veliko razlicnega, raznovrstnega orozja, potem si celice lahko v vsakem trenutku izberejo tisto orozje (snov), ki jo potrebujejo za obrambo pred nekim napadalcem v prav tistem trenutku (napadalec je pa lahko: razlicne bakterije, razlicni virusi, razlicne glivice, zarcenja, ostanki detergentov, hrane, pesticidov, antibiotikov, hormonov, strupenih plinov, potem nasa custva-jeza, zalost, bes,napetost, .... so tudi vzrok, da nastajajo prosti radikali,.....).

Upam, da je kaj od tega koristno,

lepo bodite
m
Default avatar

PIKA5

Zanima, ali uživanje jabolčnega kisa -domačega, zjutraj na tešče lahko povzroča zakisanje. Ali ga osdvetujete?

Hvala!

lp
P.
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

vedno je vse odvisno od količine in od kakovosti. Če imate resnično domači jabolčni kis in če ga ne pijete 2dl in več, potem vam ne bi smel zakisati organizma. Razen če je vaš metabolizem bolj občutljiv od ostalih ljudi. To pa lahko hitro ugotovite, ali pa ste že. Samo vašo običajno količino povečate ali pa zmanjšate, pa boste hitro ugotovili reakcijo. Lahko se vam upre, ali pa boste videla na prebavi.

Kozarec domačega kisa lahko mirno uživate,sploh,če vam je všeč in čutite korist; samo pravo mero.

Lep vikend vam želim m
Default avatar

lahkojaztudi

Se bom kar tukaj pridružila:):)

Živim v mestu in doma kisa ne pridelujemo, zato mi ostane več ali manj samo še nakup v trgovini. Kako lahko vem, da je kis resnično domač? Saj veste, kako so danes nalepke...marsikaj piše ali pa ne piše.
Zelo bom vesela vašega nasveta
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

res je. Na nalepkah piše marsikaj, a v večini izdelkov v bistvu nimate pravega dokaza, da imate resnično to kar zatrjujejo reklame ali piše. Vedno, kadar pišejo samo, da je kakovostno in preverjeno - a nimate nikjer dokaza, da to drži, potem je največkrat samo tržna poteza. Veliko nalepk so samo marketinške narave, brez pravega strokovnega potrdila in zagotovila.

Predlagam vam, da si kis kupite na eni od tržnic, pri domačih izdelovalcih. Pridelava jabolčnega kisa res ni prav velika umetnost. Bistvo je, da vsebuje resnično samo jabolka (in doma pridelan kis je ponavadi iz domačih jabolk!) in da jih pustijo stati, da iz jabolčnega soka nastane kis. V trgovinah boste lahko dobila že nekoliko predelane in razredčene oblike jabolčnih kisov.

In ne pozabite: za zdravo in za res dobro vašega biološkega procesa uživajte manjše količine in redno!

lp m