Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

bakterijska okužba nujno

Default avatar
lepo in pol star hčerkapreboleva bakterijsko okužbo (zdravimo še z Hiconcilom). zbolela je pred 1tednom z visoko temperaturo, vnetim ušeskom čez vikend in izcedkom z nosu in očk. v torek je bila potrjena bakterijska okužžba. sama sem imela le 2 dni visoko temperaturo, za tem pa boleče grlo, sedaj že hripav glas brez bolečin v grlu in pa kašelj. močan kašelj.
izvidi
od krvi so takšni
levkociti 13.1
rdv 11.2
nefvrofrilci a 8.4
in monociti a 1.1

dobila zdravilo Ospamox za zdravljenje bakterije. Zdravnica pravi da hčerkica več nebi smela zboleti nazaj (danes na kontroli je bila vredu), meni pa omenjene tablete ne ležijo preveč. Imam namreč velik strah pred stranskimi učinki kakršnegakoli zdravila. Niti Lekadola ne vzamem. Mi je sedaj žal, da nisem vzela namesto omenjenoh Hiconcil, tega sem 1x že jemala zaradi plujčnice, tako bi vsaj upala jemat tiste. Vsakič ko dobim kakšne, prvo preberem možne nezaželene učinke in nato odločim ali bom ali ne jemala.
Pri predpisanih, je veliko takih, katerih se pač bojim. Prosim povejte kakšne so lahko posledice zame, če ne zdravim okužbe, ali lahko hčera zboli zaradi mene znova, ter kako v primeru, če nebom jemala antibiotikov, drugače premagam bolezen, razen počitka, pitja tekočine ipd?
Default avatar
Pozdravljeni! Vse na svetu kar počnemo, ima stranske učinke. Poglabljanje v navodila zdravil in študiranje opisanih stranskih učinkov (kjer se nahajajo tudi najbolj eksotični) ponavadi ne prispeva k dobri informiranosti ampak bolj k nepotrebni ali prekomerni prestrašenosti. Zdravila se predpisuje takrat, kadar korist odtehta morebitna tveganja, zdravilo v Ospamoxu pa je isto kot v hiconcili (amoksicilin). Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Kakšna pa so tveganja, če ne vzamem zdravila?
Ali lahko punčka še vedno, kljub hiconcilu ki ga dobiva zboli znova?


Drugače pa slednji nima toliko in takšnih negativnih učinkov kot zdravilo Ospasmox:(
Si vsakič znova prisežem, da nebom brala škodljivost o stranskih učinkih, vendar prav vskaič prvo kaj naredim, preverim 4 točko:( In potem seveda panika in raje ne zdravim:(
Default avatar
Stranskih učinkov zdravil ne morete primerjati po tem, koliko teksta je pod to rubriko v navodilih za uporabo. Kakšni so zapleti, če zdravila ne dajete, vam iz napisanega ne morem povedati, predlagam pa, da zaupate zdravniku, kamor vozite hči. O dvomih in skrbeh se je ob predpisu zdravljenja najbolje pomeniti z njim. Neupoštevanje navodil postavlja vprašaj pod smiselnostjo pregledov in preiskav....
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Sem se vseeno odočila da bom zdravila probala jemat, me pa samo zanima nekaj. Če se pojavi kakšen od nezaželjenih učinkov kot so (kopiram)
Nenadne težave pri dihanju, govorjenju in požiranju
• Boleče otekanje ustnic, jezika, obraza ali vratu
Izredno močna vrtoglavica ali kolaps
• Hudi ali srbeči kožni izpuščaji, še posebno če se pojavijo mehurji, prisotno pa je tudi
vnetje oči, ust ali spolovil
• Rumenenje kože ali očesne beločnice, ali pa seč postane temnejši, blato pa bolj bledo

se te pojavijo pri takojšnjem zaužitju? Strah me je, če vzamem zvečer, zaspim pa se zgodi kaj od naštetega:(
Torej če se pojavijo, ko kolikem času naj bi se?
Default avatar
Prvi del se nanaša na morebitno alergijo (mimogrede, alergični smo lahko na karkoli na planetu in ne le na zdravila), težave se lahko pojavijo takoj na začetku ali pa pozneje tekom jemanja, drugi del tistega, kar vas skrbi, se nanaša na žolč oz. bilirubin, ko težave, če sploh nastanejo postopno. Zakaj ste tako zelo zaskrbljeni nad stranskimi učinki (pri zelo pogostem in varnem zdravilu) pa še vedno ne razumem prav dobro.- Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni vnovič!

AB nisem jemala, sem pa danes šla na kontrolo, kjer me je zdravnica poslala v laboratorij na odvzem krvi, levkociti so na meji, povišani pa so RDV in pa trombociti. Slednji so bili kar na 460! Meje se ne spomnim več od šoka vem pa da je nekje okrog do 300.
Zdravnica pravi da to ni nič in so rahlo zvišani, kar je pač posledica okužbe oz. preboelvanja. Zdravnici drugače zaupam, sem pa tokrat v dvomih, ker sem na izvidu našla zapisano besedo "nujno", zakaj nevem! Kasneje sem se spomnila, da so to mogli napisat v laboratoriju, saj pri zdravnici napotnico pošljejo kar preko računalniške povezave, jaz v labu dam samo zdravstveno. Prosim za vzpodbudno besedo, drugače me bo konec:(
Default avatar
Jaz se strinjam z vašo zdravnico, da izvid ni kaj posebnega. Nujno se lahko označi tudi pri naročanju prek računalnika.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Še zadnje vprašanje na to temo, no upam vsaj, da bo res zadnje:). Ali bi se pljučnica pokazala na laboratorijskem izvidu ali nje nujno potrebno poslušanje pljuč ali slikanje?
Default avatar
Za diagnozo pljučnice nikakor ne zadošča le laboratorijski izvid brez pregleda. Pregled in ustrezna klinična slika je osnova, laboratorij in RTG pa pomoč ali potrditev diagnoze. Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Znovič jaz!
Moj kašelj traja že skoraj 2tedna, par dni pijem sirup smrekovih vršičkov, če je bolje še sama nevem. čez dan je kašelj večino v mirovanju v ležečem položaju pa konkretno kašljam:(
Sedaj je pričela pokašljavat tudi 17mesečna hčera, pa me zanima če se je kašlja moč nalezti? Ali naj znovič obiščem osebno zdravnico, da me pregleda zaradi kašlja ali je pač normalno, da se kljub ozdravitji lahko precej še kašlja par tednov po bolezni? Bojim se da bi iz kašlja razvila pljučnica potem pa bi to pokasirala še mala:(
Pijem precej tekočine.
Default avatar
Pozdravljeni!
Ne nalezete se kašlja temveč virusa ali bakterije, ki ga je povzročil....torej da, je nalezljivo. Ne morem si pomagati da ne napišem, da vas samo pregled (a neupoštevanje navodil zdravljenja) ne bo pozdravil.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
torej je pametno obiskati zdravnika? seveda če bo potrebno, bom tokrat jemala predpisano, saj res ne želim da bo bolehala mala zaradi mene.
Default avatar
Če kašljate 2 tedna, je smiselno obiskati zdravnika. Mislim da sicer ni potrebno na vrat na nos v dežurno ambulanto, do svojega zdravnika v prihodnjih dneh pa le.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
seveda bom jutri obiskala zdravnika ponovno. sedaj se bojim, kaj pa če gre za prašičjo gripo? temperatura je bila le 2 dni, potem boleče brlo, sedaj trajajoč kašelj, poleg pa bolečine v mišicah in utrujenost. kako pa se testira za novo gripo? z krvnim testom?
ali bi v primeru prašičje, bili še kakšni dodatni simptomi?
Default avatar
Okužbo z novo gripo se ugotavlja z brisom žrela in nosu, a tudi tega ne več pri vsakem s tipičnimi težavami. Tudi če bi hipotetčno imeli to okužbo, ne vidim nekega velikega razloga za dodatno slabo voljo.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Nevem pa kaj točno mi je, ker zdravnik ni omenil nič, razen da so potrebne inhalacije 7dni zapored, nato ponovna kontrola. Pljučnica baje ni. Sem dfobila izvid, vendar ga neznam prebrati, skenirati pa mi ne gre:( ko mi uspe poskenirat, vam ga pošljem, da mi ga razložite, ker do moje zdravnice danes več ne morem, za v prihodnje dni pa tudi bolj težko.
Če bi bilo kaj nalezljivega bi verjetno zdravnik omenil?
Default avatar
Velika večina bolezni s kašljem vročino, izcedkom iz nosa in podobnim je nalezljivih in pogosto tega posebej ne povdarjamo (ker kar nekako smatramo za samoumevno). Če poskenirate izvid, pa ga lahko pošljete.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
evo, mi je uspelo. prosim pa če se lahko izvid izbriše.
dobrodošel komentar ter kako naj preprečim, da bi zbolela hčerka s katero sva skupaj 24ur? razkuževanje rok to vem, pa roka pred usti med kašljem. lahko naredim še kaj? kaj pa dodatna zdravila verjetno niso potrebna, če zdravilo že inhaliram ali?
Default avatar
mislim, da je sedaj datoteka z izvidom dodana, če ne, pa dodajam link, kako do nje. prosim za prevod, ker sama ne znam prebrati nič.
ter še vprašanje koloikšna je verjetost da bo zbolela moja hčera, s katero sve skupaj cele dneve o kako preprečit okužbo. ker mi je mala pričela kašljat ponoči in se bojim da se j ečesa nalezla..

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj