Dermatologija

Odgovarjajo: prim. Boris Kralj, dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog

Problematična koža

Default avatar
Dober dan!

Pišem Vam, ker sem že čisto obupana! Stara sem 23 let in imam že nekje 9 let probleme z kožo. Moram povedati, da so bila obdobja (največ pol leta), ko sem imela čisto kožo.

V teh "problematičnih" letih sem preiskusila že vse mogoče: od skinorena, diferina, klimicina, takšnih in drugačnih kozmetičnih linij za problematično kožo, tablet dermabion in bactosan ...

Novembra 2005 sem začela jemati kontracepcijske tablete Diane 35. V začetku sem res opazila izboljšanje, pravzaprav sem imela nekaj časa celo čisto kožo. Takrat kontracepcije nisem potrebovala, zato sem prenehala jemati tablete (to je bilo leta 2006, nekje aprila). Ker so se mi čez čas začeli mozolji spet pojavljati, sem začela tablete ponovno jemati (po posvetu z ginekologom). Tako sem torej tablete jemala od decembra 2006 pa vse do aprila 2009. Tokrat sem tablete prenehala jemati, saj so se mi zadnjih nekaj mesecev jemanja začeli pojavljati večji mozolji, boleči, tudi podkožni, ki jih v taki obliki že zares dolgo nisem imela. Zdaj že pol leta tablet ne jemljem, stanje pa je še vedno tako kakršno je bilo (vmes pridejo dnevi, ko se zdi, da bo bolje, vendar se kaj hitro spet vse vrne na "staro"). Vem, da nekatera dekleta dobijo mozolje, ko prenehajo jemati tablete ...ampak ali je normalno, da jih dobim v času jemanja? Je lahko vzrok v tabletah? Ali naj kot kontracepcijo jemljem Diane 35, ali naj vzamem katere druge tablete? Kaj menite glede kontracepcijskih tablet?

V moji okolici nimam na izbiro veliko dermatologov, pa še čakalna doba je dolga (čakati moram še mesec dni).
Zato sem se sedaj odločila da poskusim še linijo AVENE. Uporabljam že nekje 1 mesec gel Cleanance in pa emulzijo Cleanance K ter termalno vodo Avene. Zdi se mi, da imam za odtenek lepšo kožo, vendar pa novi mozolji še kar nastajajo. Ali naj uporabljam dodatno še Diacneal (torej zjutraj in zvečer umijem obraz z gelom, zjutraj in čez dan namažem z Cleanance K, po potrebi kožo osvežim z termalno vodo Avene in zvečer namažem z Diacneal)?
Doma imam brošuro Avene, v kateri so opisani izdelki za vsako stopnjo problematičnosti (mastna koža, najblažja oblika aken, srednja oblika aken in težka oblika aken). Glede na prikazan primer slike, ki je zraven vsake stopnje, sama sebe prištevam k srednji do težki obliki aken.

Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdrav!

Tako kot je vaša koža problematična, tako je problematičen tudi odgovor in zdravljenje.
Omenjena negovalna linija je le pomoč, če gre za hude ali srednje hude akne, bo potrebno še kaj več.
V času jemanje kontracepcije je prav tako možno poslabšanje aken, ki napr niso zelo hormonsko pogojene.
Dermatolog bo poskušal reševati probleme.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29

Moderatorji

prim. Boris Kralj , dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog
B. Kralj