Med.Over.Net

Kontracepcija

Pozabljena kontracepcijska tabletka

Default avatar

mary1989

Pozdravljeni

Jemljem kontracepcijske tablete Logest. V tretjem tednu sem pozabila vzeti tabletko, (to je bilo v ponedeljek) do konca škatle sem imela še šest tabletk. Zato sem v torek vzela dve, pozabljeno približno uro pred tem kot redno. Brala sem navodila in v njih piše,da obstajata dve možnosti:prva je, da bi nehala jemati tabletke in naredila 7-dnevni premor, druga pa je, da vzamem tabletko, ko se spomnim, tudi če to pomeni, da moram vzeti dve naenkrat ter ko pojem to škatlo tabletk nadaljujem z drugo škatlo. Odločila sem se za drugo možnost. V navodilih pa ni pisalo, da je treba uporabljati dodatno zaščito, zato je tudi nisem, zdaj pa me malo skrbi. Spolne odnose sem imela v ponedeljek dopoldan, takrat seveda še nisem vedela, da bom zvečer pozabila vzeti tabletko ter včeraj. Je kakšna možnost za zanositev in koliko časa moram (če moram) sedaj uporabljati dodatno zaščito. Hvala za odgovor
Default avatar

edita arh

Za naprej po tej varianti ni potrebna dodatna zaščita, morate pa spremljati svoje počutje in ob morebitnam izostanku menstruacije preveriti možnost nosečnosti.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

mary1989

Menstruacije verjetno sedaj tako ali tako ne bom dobila, ker nadaljujem z drugo škatlo tabletk, torej bo verjetno krvavitev šele po tej škatli? Ali je za nosečnost bolj nevaren spolni odnos pred izpuščeno tabletko (v ponedeljek) ali po tem (včeraj)? So možnosti za nosečnost velike?
Default avatar

edita arh

Menses bo po drugi tablici. Najbolj kritično obdobje bi lahko bilo pri drugem spolnem odnosu, ko so ravni hormnov že nihale in bi lahko prišlo do ovulacije. Nosečnost resda ni prav verjetna, pozorni pa morate biti še vedno.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

mary1989

Pozdravljeni

Zanima me še nekaj. Po kolikšnem času se pojavijo prvi znaki, v primeru , da bi bila noseča? Se namreč zelo slabo počutim, čeprav se mi zdi, da samo zaradi tega, ker sem pod velikim stresom zaradi skrbi, da bi bila noseča, že en teden mi je namreč nenehno slabo, počutim se kot bi imela kepo v grlu, dlani imam mrzle, boli me trebuh, imam slab apetit, velikokrat opravljam veliko potrebo, ne morem se več sprostiti, skratka zanima me ali so mogoči že tako zgodnji znaki nosečnosti ali pa sem samo panična zaradi tega?
Default avatar

edita arh

Če je prišlo do nosečnosti, se je to zgodilo v času pozabljene tabletke. Od tu dalje pa lahko morebitna nosečnost spremeni počutje šele po 4 ali 5 tednih, pojavi se lahko slabost in bruhanje, določene vrste hrane nam ne dišijo več, dojke se povečajo in postanejo napete.
Kar opisujete vi, pa izgleda kot vpliv stresa.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

BiKi*

Pozdravljeni!

za vas imam eno vprašanje, saj moja ginekologinja do ponedeljka ne bo dosegljiva in je ne morem poklicati. zaradi določenih razlogov sem se odločila za zamenjavo KT diane 35 za lindynette 20. zadnjo tableto diane 35 sem vzela v sredo, prvo lindynette 20 pa v ponedeljek (prvi dan menstruacije). včeraj (četrtek) pa sem pozabila vzeti tableto (torej 4. tableto nove tablice) in sem jo vzela 17 ur kasneje. zanima me, ali obstaja možnost zanositve, glede na to da sem v soboto (v tednu premora, pred prvo lindynette tableto) imela spolni odnos?

v naprej se zahvaljujem za odgovor!

LP
Default avatar

edita arh

V času premora imate zaščito prejšnje tablice tabletk, če so bile normalno in redno porabljene, tako da skrbi ni. Za naprej pa le pazite na redno jemanje.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

saby89

Pozdravljeni

imam en problem. jemljem kontracepcijske tabletke Yarina. V prvem tednu sem pozabila vzeti tabletko. Pred enim tednom sem imela osem dni premora (do torka) tabletko pa sem pozabila vzeti v soboto. Vzela sem jo z 18 urno zamudo. V petek pa sem imela spolni odnos. Kolikšna verjetnost je za zanositev????
Default avatar

BiKi*

hvala za odgovor! zmedlo me je, ker v navodilih piše, da je velika možnost zanositve, če tabletko pozabimo v prvem tednu jemanja in smo v tednu pred pozabljeno tabletko imele spolni odnos.

LP
Default avatar

edita arh

Pri daljšem premoru kot običajno in nato še pozabljeni tabletki, je možnost nosečnosti precejšnja. Že zaradi daljšega premora kot običajno, bi morala istočasno uporabljati še kodom vsaj prvi teden uporabe tabletk. Zaradi pozabljene tabletke, bi bilo nujno kondom uporabljati še en teden dlje ali pa kar do menstruacije.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Simonka

Pozdravljeni!

Vem, da je našteto že toliko odgovorov na raznorazna vprašanja, pa vendar se je meni zgodilo nekaj podobnega in bi potrebovala le potrditev mojih domnev.

1. Povsod berem, da potem, ko pozabiš vzeti tabletko, pač naslednjič vzameš 2 in je. Jemljem tablete Cilest in v mojih navodilih piše, da če pozabim vzeti več kot 12 ur, da zadnjo tableto vzamem takoj, ostale (pozabljene) tablete pa zavržem, si to nekako razlagam tako, da če se šele naslednji dan spomnim na tableto, vzamem le eno tableto, žal pa mi ena ostane.

Si to razlagam pravilno ali napačno?


2. V ponedeljek sem pozabila vzeti tableto, spomnila sem se v torek in jo zjutraj normalno vzela (ponedeljkova je še v ovitku), žal pa je nekako naneslo, da sva imela včeraj - se pravi v sredo - s fantom spolni odnos brez zaščite.

Zato me trenutno opravičeno skrbi moja nosečnost, saj po prebiranju foruma vidim, da morda le nisem pravilno ravnala in me zdaj zanima kako naj postopam naprej.

Nosečnosti si zdaj trenutno ne morem privoščiti.


Hvala za odgovore in lep pozdrav vsem sotrpinkam,

Simona
Default avatar

edita arh

Ko tabletko pozabite, jo vzamete takoj, ko se spomnite in anto še redno tabletko ob času, ko sicer jemlete tabletke. Torej nobena ne ostane in pravzaprav vzamete 2 tabletki v istem dnevu. Če je tabletka pozabljena več kot 12 ur, je nujna še dodatna zaščita, najbolje do konca tablice. Postopali ste res narobe, zdaj bodite pozorni na dodatno zaščito in na pojav ali odsotnost menstruacije v pavzi. Pri odsotni M in pozitivnem testu na nosečniost, pojdite k vašemu ginekologu.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Bejbika

Pozdravljeni,
Mene pa zanima v nekaterih navodilih piše da moraš vzeti pozabljeno tabletko med 12 in 24 ur kaj če pozabis še kaksno uro ali več??

Zanima me tudi če po pomoti vzameš dve tabletki naenkrat(brez da bi katere prejšni dan pozabila ampak se spozabiš da je le nisi pozabila vzeti) je to kaj narobe? smem nadaljevati z jemanjem normalno drugi dan??

Zanima me tudi če ti lahko ginekolog z krvnim testom kaj bolj natančno pove za nosečnost(ker baje da te nosečniški testi z uriniranjem napovejo nosečnost šele po dveh tednih??)


Lep pozdrav in hvala za odgovore
Default avatar

edita arh

Tabletke moramo jemati čimbolj natančno, kar pomeni, da se držimo neke ure, ko jemljemo tabletke. Seveda to ne pomeni, da ne smemo odstopati navzgor ali navzdol za kako uro.Taka odstopanja ne vplivajo na učinkovitost tabletk. Zamuda več kot 12 ur pa je problem, ker se učinkovitost zmanjša. V tem primeru je treba pozabljeno tabletko vzeti takoj, ko to opazite in ob običajnem času jemanja vzamemo tabletko, ki je redna na vrsti.
če pomotoma vzamete dve tabletki skupaj, naslednji dan normalno nadaljujete s tabletkami vendar se ciklus skrajša za en dan. Začetek pavze je tako en dan prej in začetek nove tablice je na drug dan v tednu kot prej. Če pazite na dneve v tednu s katerimi so tabletke označene, se tako napaka lahko zgodi le izjemoma.
Nosečniški testi so zelo zanesljivi, nosečnost alhko pokažejo že po nakajdnevnem izostanku perila. Slediti je treba navodilom, pravilno izveden test da zanesljiv izvid. Obstajajo pa seveda testi določanja nosečniških hormonov tudi iz krvi, ki so dragocen pripomoček pri ugotavljanju morebitnih nepravilnosti pri razvoju zgodnje nosečnosti.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Nika007

Pozdravljeni,
meni se je zgodilo isto prejšni mesec...da sem vzela po pomotki dve tebletki..pa sem potem normalno nadaljevala drug dan in nisem začela en dan prej s pavzo...ali je to kaj narobe??

Rada bi tudi vprašala glede prestavljanja menstruacije(za kakšen teden naprej...da jemlješ tabletke iz drugega(novega) ovojčka in potem pač narediš pavzo....ali ta dodaten teden vpliva kaj na zanesljivost tabletk-lahko v tem primeru zanosim če podaljšam za teden)? če imaste kakšen boljši predlog mi ga prosim navedite...

Zahvaljujem se vam za nadaljne odgovore

Lep pozdrav
Default avatar

edita arh

Če ste pomotoma na isti dan vzela 2 tabletki, je tabletk v tablici zmanjkalo en dan prej in je pavza nujno prišla na drug dan v tednu( en dan prej kot navadno).
Menstruacijo najlaže prestavite na tak način, da zaporedoma porabite kar dve tablici brez vmesne pavze. torej 6 tednov tabletke in šele 7.teden pavza. Na ta način se izognete neporabljenim tablicam, ki se potem izgubijo ali zavržejo. Konec koncev tabletke tudi nekaj stanejo. Je pa tudi način, ki ga omenjate povsem pravilen in zanesljiv. Tudi pri podaljšanem jemanju tabletk je treba paziti na pravilno jemanje, ki je nujno za zanesljivo zaščito. Podaljševanje ciklusa samo po sebi pa na zanesljivost zaščite ne vpliva.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

soNčicAa

Imam eno vprašanje. Danes sem tabletko Logest vzela dve uri kasneje kot jo ponavadi. Rabim v naslednjih dneh dodatno zaščito?

lp in najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

edita arh

Za manj kot 12 urni zamik ne potrebujete dodatne KC.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

aNa1

Pozdravljeni!

Koliko dni oziroma mesecev je potrebno jemati kontracepcijske tabletke da si zaščiten ( nobene druge KC ) če jih jemlješ prvič?

Lp Ana