Starševski čvek

"Otrok ne potrebuje očeta in mame, potrebuje odgovorne odrasle"

Default avatar
V današnjem Dnevnikovem objektivu lahko beremo intervju z dr. Darjo Zaviršek, sociologinjo, vodjo prvega evropskega mednarodnega doktorskega programa socialnega dela. V elektronski obliki je intervju dostopen tukaj:

Intervju se mi zdi zanimiv s stališča, da v dokaj kratki tekstovni obliki osvetli kup aktualnih tematik, ki se tičejo sodobnih družin in partnerstev ter diskerepanco med njihovim realnim obstojem in formalno neurejenostjo, primerjevo med ureditvijo (npr. postvojitve, darovanje spolnih celic, rejništvo, anonimnost ali neanonimnost darovalcev itd.) v Sloveniji in drugje. Novinarska in intervjuvanka se vmes na kratko posvetita tudi problematiki slovenske ureditve, ki se tiče socialnega dela in relacije socialni delavec/delavka - uporabnik.

Ker predvidevam, da bi še koga zanimalo, prilepljam sem :)
Default avatar
pa menda ja ne. odgovorne že, vendar starše. po možnosti očeta in mamo.
ker za vzgojo in pravilen odnos do življenja je potrebna predvsem ljubezen in zadostna mera zdrave pameti.
ker je v življenju čustvena inteligenca med pomembnejšimi in nihče me ne prepriča, da se ta razvije kar tako, če nekdo zgolj skrbi zate. kaj točno je gospa mislila ne vem, me pa skrbi, da to izjavi nekdo z tako izobrazbo.
če bodo naši zanamci rasli v tak svet, brez čustev, ko bo prioriteta zgolj kariera in status, ne bojo srečni. sreča pa je pogoj za zadovoljno življenje. vse drugo je brezzveze.
Default avatar
ojstrica je napisal/a:
Ko boste prebrali celoten članek (ne pa zgolj naslov!?) vam bo kristalno jasno!

Darja pa gre naprej!

Bravo!
Default avatar
Zavirškova je vse svoje trditve tudi utemeljila, menda ne misliš, ojstrica, da človek s takšno izobrazbo ne ve, kaj govori? Zdaj pa še ti dokaži, da si človek s "takšno izobrazbo" in članek lepo v miru preberi do konca.
Čustvena inteligenca, lepo, da si pomislila nanjo. Vključuje tudi strpnost, vživljanje v čustvovanje, razmišljanje drugih ljudi in tako dalje.
Default avatar
Otrok/ci potrebujejo odgovorne starše, ne pa starše, ki se na vsak način trudijo biti otrokovi prijatelji. Prijatelje si otrok izbira sam. Starši smo mu dani. In naša naloga je, da otroka vzgojimo v zdravo, odgovorno in samozavestno osebnost, mu dajemo brezpogojno ljubezen ter mu pustimo odleteti in zapustiti dom ko je zrel zato, ne pa mu do abrahama striči krila. In ko se odločamo za otroka, se moramo zavedati za kaj se odločamo... otrok ni stvar, ki jo lahko odložimo ko imamo poln kufer vsega, ko nam ni več, pač pa je osebna, ki naša dejanja in obnašanje vpija kot spužvasta goba. Tisto, kar mu damo, dobimo čez čas vrnjeno. Z obrestmi. In če se sami obnašamo kot "materialistični prasci" potem si lahko samo zamišljamo kakega zmaja gojimo v domačem gnezdu.
Sicer nisem brala članka, ampak naslov se mi ne zdi najbolj posrečen... razen če sodi 100% k kontekstu.
Default avatar
ojstrica je napisal/a:
Preberi članek, avtorica zelo lepo razloži in (zelo pomembno!) argumentira svoje trditve:

"Eden najmočnejših predsodkov je, da sta za zdravje otrok potrebna oče in mati, še več, oče, ki vzgaja s trdo roko, in mati, ki je bolj popustljiva. Zanimivo je, da ljudje zagovarjajo to predstavo, čeprav iz prakse vedo, da ni tako. Kolikokrat rečemo, da je neki oče prava mama, takšnim očetom se je reklo včasih "copata", in obratno, da je tista mama šefica družine!? Ostra delitev na očeta in mamo temelji na družbeno kreiranih stereotipih o tem, kaj naj bi otroku dala mama in kaj naj bi mu dal oče. Da je to iluzija, so pokazale vse študije spolov. Gre za to, da otrok ne potrebuje očeta in mame, temveč potrebuje odgovorne odrasle, ki zanj kontinuirano skrbijo, mu zagotavljajo osnovno varnost in mu dajejo vse človekovo dostojanstvo. Namenoma nisem rekla ljubezen, ker so nekatere raziskave pokazale, da starši, ki se jim zdi ljubezen na prvem mestu, pogosto ne spoštujejo otroka kot samostojnega bitja in njegovega dostojanstva."
(Vir: )
Default avatar
sem prebrala članek in mi je kristalno jasno, da se ne strinjam z njenim razmišljanjem.
jaz imam otroke, poznam ljudi, ki so živeli brez starševske ljubezni. vem, kakšno mnenje imam o tem in me Zvirškova ne prepriča.
saj sem strpna do takih mnenj, svoje mnenje pa menda tudi lahko povem.
Default avatar
ojstrica je napisal/a:
Kje točno pa intervjuvanka trdi, da otroci ne potrebujejo starševske ljubezni?
Default avatar
Članek se mi zdi super, vreden branja in premisleka.
Default avatar
[quote=""Tasmanski vrag""]
ojstrica je napisal/a:
Kje točno pa intervjuvanka trdi, da otroci ne potrebujejo starševske ljubezni?[/quote]

Ojstrica ni razumela pomena besedila. Zvirškova je rekla: "Namenoma nisem rekla ljubezen, ker so nekatere raziskave pokazale, da starši, ki se jim zdi ljubezen na prvem mestu, pogosto ne spoštujejo otroka kot samostojnega bitja in njegovega dostojanstva."
Default avatar
Res hvala za tole. Sem pred leti pisala diplomsko pri Darji in vedno mi je bila in je super. Se kar strinjam z njo.
Default avatar
Prebrala članek in se NE strinjam z omenjeno gospo.

Ti pa že vse pove, ko vidiš kdo ji aplavdira v začetku tega posta:
Tasmanski vrag . v nebo vpijoča lezbača in Kitty - samohranilka ki na forumih nastopa z zobmi morskega psa in preseda marsikomu (razvidno tudi na forumu posvojitev, npr.).

Dejstvo je, da je družina osnovna celica zdrave civilizacije. Tako kot sta za spočetev potrebna oče in mati, tako bi naj bilo pri kakovostni vzgoji. Jasno,
če kdo od njiju ni sposoben topline, ljubezni in odgovornosti, ne sodi v to katergorijo, a to naj ne bi bilo pravilo. Še vedno je bilo tako, da je bolje biti brez očeta, kot živeti s pijancem ali agresivnežem. Pa menda ne govorimo o tem, kategorično ne.

Kdorkoli lahko vzgaja otroka, a ZDRAVA družba ni prevlada homoseksualcev in samohranilcev, pa če še tako kričite svoj prav. Lahko ste v malem promilu prisotni in bodo nekateri otroci zrasli v teh deviaciah, v prevladi pa gre človeštvo k vragu.

In tako izkrivljeno mišljenje, kot ga navaja avtorica članka, ki ima očitno tudi sama neurejeno življenje in ga zato tako krčevito zagovarja, kaže na nerazumevanje osnovnega kar je človeku dano. Naj bi bilo.

Še malo, pa bomo poročeni pari (iz ljubezni in spoštovanja - ne boste verjeli), z normalnimi medsebojnimi odnosi, taki, ki polno plačujemo vrtce in ne prejemamo miloščine od države (otr, dodatki in podobno), čudaška vrsta. Ja, pa ja de! Kar tolažite se, če je to edino česar ste sposobni.
Default avatar
iztirjenci je napisal/a:
Mojboh, še dobro, da ves sovražni govor tega sporočila izvira direktno iz "ZDRAVEGA jedra družbe", ki v normalnih medseobojnih odnosih, sredi urejenih življenj, vzgaja normalne otroke. To je tako pomirjujoče :)
Default avatar
iztirjenci je napisal/a:
eeeeeeeeee.........
kako že gre tisti pregovor: mnenja so dovoljena, nasprotna tudi...

Ampak tvoj drugi odstavek - z žaljenjem oseb z navedenimi imeni pa je mooočno pod pasom... samo moje "skromno" mnenje.
Default avatar
Ojstrica ni razumela pomena besedila. Zvirškova je rekla: "Namenoma nisem rekla ljubezen, ker so nekatere raziskave pokazale, da starši, ki se jim zdi ljubezen na prvem mestu, pogosto ne spoštujejo otroka kot samostojnega bitja in njegovega dostojanstva."

O, pa sem razumela.
pač pa ne razume avtorica članka, kaj je to ljubezen do otrok.
če svoje otroke (ali kogarkoli drugega) ljubim, ga spoštujem v dno svoje duše, kot samostojno bitje in mi je še posebaj mar za njegovo dostojanstvo.
razvajanje otrok še zdaleč ni isto kot ljubezen do otrok.
če otroka ljubiš, ga ne razvajaš, ampak se trudiš ga vzgojiti v samostojno, delovno in samozavestno osebo.
če avtorica in ostali tega ne razumete, mi je zelo žal.
Default avatar
ojstrica je napisal/a:
Ampak intervjuvanka o tem, o čemer ti pišeš, sploh ne govori. Ne ukvarja z definicijo ljubezni v relaciji starš-otrok in je namenoma ne navaja (nikjer pa je ne zanika!) Razloži tudi zakaj je ne navaja: ker so nekatere raziskave pokazale, da so prav starši, ki SO navajali, da je v relaciji starš-otrok najpomembnejša ljubezn, hkrati izpustili, da je otrok samostojno bitje z lastnim dostojanstvom. Torej ljubezni do troka NISO razumeli kot odnosa do drugega samostojnega bitja z lastnim dostojanstvom.
Default avatar
iztirjenci je napisal/a:
Večina dvostarševskih družin je nefunkcionalnih. Če ima stroka prav in nekdo seksa zaradi koristi, kot to dela 84% procentov vezanih žensk, to za njih pomeni zlorabo in kar je še najhujše, ne zavedajo se, da taka dejanja pomenijo stiske, ki se odražajo na otrocih. Mislim, da smo enostarševske družine za marsikaj prikrajšane, naši otroci tudi, a govorimo o funkcionalnih dvostarševskih družinah, ki jih je v praksi zelo malo.
Default avatar
Še vedno pozabim pogledat, kaj se zahteva pri tem računanju in vestno seštevam...grrrrrrrr primož...seštevanje nazajjjjjjjjjjjj
Default avatar
Hm, razmišljam, mi znate povedati, tisti, ki skočite v zrak, ko se vam zdi, da nekdo dreza v vaše razumevanje normalnosti: zakaj se to zgodi?

Če ste tako prepričani, da je edini pravi način življenja za vas tisti, katerega osebno živite, zakaj vas tako zelo prizadene, da ni edini obstoječ in da ni nič bolj "normalen", "naraven", "pravilen" ali "od boga dan" kot kakšen drug?