Starševski čvek

Kaj vas dvigne ko vam pade motivacija za hujšanje?

Default avatar
Ko ste že pridne in zadovoljne same s sabo pa pride spet obdobje piškotov in čokolad ter druge redilne hrane in se vam spet začne delati tisti obroček, ki je že tako lepo izginil.... presneto! Ponavadi vidim kako zadovoljno suhico na tv, ki še vedno skrbi zase...pa si rečem madona a vidiš, da lahko tudi ti.... Ampak danes ni nikjer nobene stimulativne stvari... Kako naj se poberem in zbrihtam?
Default avatar
Zadaj si cilj, da boš oblekla zopet hlače, ki so ti sedaj premajhne.
Oz. si kupi hlače, eno št. manjše od sedanje...
Default avatar
Ko si lačna, pojej nekaj dobrega sadja. Lahko tudi precej. Meni pomaga :)
Default avatar
Uf, sadje je precej kalorično, potem raje zelenjavo.
Poleg tega mene jabolko naredi sestradano, če sem bila prej samo lačna. :)
Default avatar
Ene 3 dni pač jem, kar jem, potem v ponedeljek začnem znova.
Default avatar
@irinA: imaš prav glede zelenjave, samo vseeno bolje kalorije v sadju kot v tortici :)
Default avatar
varjanka je napisal/a:

e.... to bom naredila :))))
Default avatar
in tako potem vsak teden...

odejo kilogrami v maloro lol

zdržat je treba punca!!!

stisn zobe ;)
Default avatar
Lej,al zdrž ,al bod pa debela.Bod karakter pa reč ,ko če koga,al keks tebe al ti njega.
Default avatar
To je pač zato, ker se totalno preveč drastično lotite teh diet, potem pa jasno ne zdržite.

Jaz tudi hujšam in sicer tako: za zajtrk jem, KAR HOČEM, se pravi tudi ježka, tudi kruh z nutelo, tudi piškote - ne vsak dan, a si sploh ne dajem nekega "urnika" in "plana", ampak grem po občutku. Če grem zjutraj mimo pekarne in mi zadišijo krofi, si brez slabe vesti kupim krof.

Ker sori, se imam preveč rada in življenje tudi, da mi bodo življenje krojile neke diete in razna pametovanja, kaj vse je treba jesti in česa ne blabla. Seveda se držim nekih osnovnih načel zdrave prehrane - po svoji lastni kmečki pameti in po občutku telesa - a da bom pa kot v koncentracijskem taborišču - ne hvala, sem preveč inteligentna za dresuro.

Tako da: zajtrk jem, KAR ČEM. So pa tudi jasno vmes zdravi zajtrki, kosmiči, jogurti - a to prosim, pošteni obroki, ne taki za ptiče, ampak taki za odraslo aktivno žensko. Zraven čaj z medom (se ga ne izogibam). Ali polenta - cela skledica, ne dve žlici, z mlekom. Zajetna skleda kosmičev z jogurtom in sadjem (dva sadeža recimo, breskva in banana ali pa not naribam jabolko). Pečeni jajci (dve!) s konkretnim kosom kruha. O ja, čokolešnik! Tudi sirov štrukelj, če se lušta (kaka sobota dopoldne, ko je čas za to:)).

Potem je okrog dvanajstih malica v službi, ki je: ali solata z jajcem recimo; ali zajeten (konkreten res!) grozd ali včasih tudi jogurt s kosmiči, včasih si v službo prinesem zelenjavno juho...Tudi kak polnozrnat kruhek s skuto, paprika, paradižnik...po feelingu.
Včasih pa s sodelavko pijeva čaj - jaz s sladkorjem in mlekom! - in si poleg privoščiva kake piškotke, seveda pojeva dva ali tri, take fine, tanke, za v čaj. Včasih, ne vsak dan, a če se zalušta - s popolnoma mirno vestjo.

In ko si enkrat dovoliš, da si normalen človek, ki pač ima lušte, te vsi ti lušti nehajo obvladovat! Ker skušnjave se najbolje rešiš tako, da ji podležeš:))) In ko si dovoliš normalno prehrambeno življenje in si dovoliš normalne užitke pri hrani, nisi več suženj tega - ker to, da si ničesar ne dovoliš in se grizeš in obtožuješ za vsak keks ali kos torte, je ravno tako biti suženj cukra, kot takrat ko si se s tem prenažiral. Smo druga skrajnost, nobena skrajnost pa ni dobra.

No, potem imam okrog 16h kosilo - mirno jem krompir, če mi paše - tudi pire (jap!:)), a ga naredim samo za eno pest, dam samo en velik krompir recimo, ne 4 kot sem jih dala prej:) Poleg precej zelenjavne omake, kak sojin polpetek (sem vegetarijanka) in ogromna skleda zelene solate (solatar sem itak že od nekdaj).
Včasih juha in ja, marelični cmoki:) Včasih kak hud sendvič. Včasih kaj izjemno zdravega, a la ajdova kaša, prosena kaša, ipd. Večinoma polnozrnate stvari, a me ne pobere, če se mi zalušta čisto pravih BELIH (ajooooj!:) testenin:) Samo da jih zdaj vedo stehtam in ne dam kuhati več kot 10 dag.

Če se mi po kosilu lušta kaj sladkega, to rešim z sodelico črnega čaja z mlekom in jap, sladkorjem. Čisto ta pravim cukrom, ajme meni:) Sicer je kao un ta zdrav, rjav, pocast, moker, res baje zdrav, a cukr je cukr, ko gre za kalorije - mirno ga pijem v čaju.

Skratka, jem vse, samo pri količinah pazim. Zvečer je tako, da nimam nobenih luštov, sploh nimam potreb po hrani, če že, si morda naredim kako juhico, pojem sveži sirček s paradižnikom, velikorat pa topel čaj z medom.

No, ob tem en namig: ko so lušti, če imate ravno malo lakote, a bi se rade zadržale, zelo pomaga nekaj TOPLEGA v želodec, čaj z medom je odlična stvar, lahko pa imate tudi kako bistro juho. Za lušte po sladkem po kosilu - sladkan čaj. Kak dober aromatičen okus, mmmm, še malo mleka not in je kot sladica, še dodatno napolni želodec, da občutek sitosti in totalno poteši lušte.

In ne, tisti dve žlički sladkorja v čaju nista noben greh.

Malo se spravite k pameti in se nehajte terorizirati, ker potem samo padete znova in znova. Če ti pašejo keksi - privošči si jih, za zajtrk, ali ob čaju za malico. Je veliko lažje zdržat zvečer, ko si rečeš: ma tele kekse bom pa jutri za zajtrk. Res, big deal. In fora je v tem, da ti potem tisti keksi za zajtrk dostikrat sploh ne pašejo - če pa ti - go ahead! In sčasoma bodo lušti popustili, ker gre itak samo za mentalne igrice. Ko se sam s sabo teh igric ne greš več, popustijo.

In jebela, če je pire ful dober, ga jej - ne vsak dan, a enkrat do dvakrat na teden pa mirno, samo pazi, da ga je res samo za dobro pest (zadostuje en velik krompir). Putra notri samo dva lističa, malo mleka - sori, noben greh. O mitih, da je krompir kao ful redilen, je pa že toliko povedanega. Krompir je kul rastlina, zasidrana v naši kulturi, vajeni smo nanjo in sori, meni osebno je dober, ne bom se mu odpovedovala in se matrala, če je pa fajn in so možgani navajeni nanj. In ja, je zdrav, poln mineralov in C vitamina. Ne, niso to prazne kalorije, samo ni ga treba ocverti v toni olja. Ni ga treba jesti stalno - predvsem zaradi pestrosti prehrane - a sem ter tja ne škodi prav nič.

Jaz sem dala to samo kot primer, kar hočem reči je to, da se NE OMEJUJTE drastično, samo pazite pri količinah, jejte pestro, a nikakor pa ne mecite popolnoma ven svojih najljubših jedi, ker potem se dogajajo pa taki posti a la ta, začetni, ko vas zajame požrešnost in se potem samo vrtite v začaranem krogu.

Imejte se rade in spoštujte svoje želje. Tole hujšanje se je sprevrglo v neko tekmovanje in dokazovanje, kdo se je sposoben bolj zabijat in omejevat. Bedarija.

In ja, žal, kilogramov, ki so se nabrali, se pač ne da rešiti čez noč, ker tudi čez noč niso prišli.
Pa kaj. So v življenju pomembnejše stvari, brez skrbi.

Predvsem pa skrbite za svojo dobrobit, ne le z obsedenostjo do lepega telesa, ampak se malo potrudite tudi za duha. Ko se boste dobro počutile, tudi k hrani več ne boste bežale. Zapolnite si življenje še s čim drugim kot samo s takimi banalnostmi, potem se tudi s hrano več ne boste toliko ubadale. Ne more se vse vrteti okrog hrane, no, bodisi v eno (prenažiranje) bodisi v drugo smer (drastične diete). Prava mera je potrebna in to je to.

In ja, s takim načinom prehrane hujšam. Sploh ne vem, kdaj. A določena krila že počasi lahko spet vsaj zapnem:)) Hujšam, ja, tudi z nutelo za zajtrk. Počasi, a z užitkom:)
Default avatar
Easy, samo zaploskam ti lahko! :)
***************************************************
Imagine all the people living life in peace ...
Default avatar
well said!!!
Default avatar
Preberite "Zakaj so pa Francozinje lahko vitke?".
Default avatar
easy, carica si!

tudi meni je svanulo. prej po cele dneve na enem jogurtu, prišla zvečer domov, požrla vse in še več, potem pa čokolade, nutelo na žlico in spat. zdaj pa jem od jutra do večera (5krat), jem po malo, ampak vse sorte, in je zadnji obrok ob 17h, pa sploh nobenih luštov več. prej pa jau jau.
Default avatar
Poješ pač nekaj slastnega kar ni tako zelo redilno. Nisem pristašica diet, s težo nikoli nimam težav ker jem vse v normalnih količinah pa pomaga tudi to, da nimam avta:) Mene je pred nekaj dnevi, ko so se spustile temperature zagrabila prava volčja lakota in sem pojedla ogromno sladkega pa tudi bolj močna domača hrana mi je zapasala in sem se orenk najedla. Vsakdo vam bo znal povedati, da ni hujšega kot če srečaš tečno lačno žensko:)))
Default avatar
Kaj me dvigne ko mi pade motivacija za hujšanje? ......Čokolada =)