Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

cepljenje proti HPV

Default avatar

Mama šestošolke

Imam šestošolko in sem v časopisu zasledila, da bodo letos začeli šestošolke cepiti proti HPV.

Načeloma nimam nič proti cepljenju in zelo podpiram cepljenje proti HPV, ampak definitivno ne v starosti 11 let!!!

Razumem argument, da je najbolje cepiti pred začetkom spolnega življenja, ampak odkrito povedano - koliko otrok pa je spolno aktivnih pri 11, 12, 13 letih? Nekaj odstotkov? Zato naj se cepi vso generacijo pri enajstih. To mi je ravno toliko smiselno, kot če bi rekli, da bom treba kar vsem ljudem izrezati slepič, ker se nekaj odstotkov ljudem pač vname.

Pred časom sem zasledila, da cepivo učinkuje 5 let. To pomeni, da v starosti 16, 17 let, ko bo povprečen mladostnik začenjal s spolnimi aktivnostmi, cepivo itak več ne bo učinkovalo.

Ne, nisem naivna ali neumna mama, ki misli, da njena hči nikoli ne bo seksala. Ampak sem 99,9% prepričana, da pri enajstih letih ne bo. Pa zelo verjetno pri 12-tih ali 13-tih tudi ne. Ne zato, ker ji bomo prepovedovali, ampak ker nima sedaj popolnoma nobenega interesa za fante, že sama ideja, da bi kakšnega poljubila ji je totalno odurna. In vzgajamo jo v takšnem duhu, da je njeno telo njeno svetišče in da naj nikoli ne dovoli nikomur, da jo sili v kakršne koli stike, ki so ji neprijetni.

Pa delam tudi z osnovnošolci in se odkrito pogovarjam z 13-letnicami. Saj jih zanima, ampak zelo malo jih je pripravljenih seksati v tej starosti.


V čem je torej finta, da se lahko brezplačno cepijo 11-letnice, ne pa 13-letnice, 15-letnice ali 17-letnice, ki so veliko bolj ogrožena skupina?
Default avatar

Skr bna

Zakaj pa cepijo OMR nazadnje pred vstopom v šolo, ko pa je mumps recimo, daleč najbolj nevaren za fante v adolescenci?

Zakaj pa cepijo proti hepatitisu 6letnike, če pa se ta vrsta prenaša izključno s spolnimi stiki, cepivo pa "drži" (če drži) 5 let?

Zakaj pa ni možno cepiti otrok po 6. letu proti OK?

zaka pa ne obstaja mono cepivo proti OK?

Zakaj pa....

a ti še naštevam ;) ?
Default avatar

nevednicaa

Kako bo pa s kasnejšimi cepljenji? Bodo tudi na počez, cela generacija, in brezplačna?
Default avatar

še ena nevednica

Oprostite še moji nevednosti, ampak nas so učili, da najbolje pred vsem možnim varuje kondom. Tole cepljenje je na sporedu veliko prezgodaj, poleg tega pa ne varuje pred vsemi oblikami raka na materničnem vratu, ampak samo pred nekaterimi, in še to ne dolgo.

Kaj pa se je zgodilo s poučevanjem o koristnosti kondoma? Mi smo v 80-ih imeli (v oš) spolno vzgojo in smo kar resno vzeli tista opozorila. Tole cepljenje brez razlage, da je vseeno potreben kondom, se mi po eni strani malo zdi tako, kot bi dali dekletom zeleno luč, češ saj smo cepljene in nam nima kaj bit. Lahko da se motim, da spolno vzgojo imajo in govorijo o tem, ne vem, sem še iz prejšnjega stoletja :)
Default avatar

dsimon1

Tudi sama sem imela pomisleke pri ceplenju proti hepatitisu B, saj naj bi bilo učinkovito (Skrbna malo več) približno 10-15 let, torej tja do aktivne spolnosti. Seveda ga lahko dobi tudi s krvjo, ampak mene to ne prepriča dovolj. Če, če...
Pred časom sem gledala Oprah show, kjer je bila gostja ginekologinja, ki je govorila, da je toliko vrst virusa HPV, da je nemogoče, da bi cepivo zajemalo vso paleto. Torej ruska ruleta.
Priznam, da sem vesela, da v tem primeru nimam punce in teh dilem.
Default avatar

limonca007

še ena nevednica je napisal/a:
Oprostite še moji nevednosti, ampak nas so učili, da najbolje pred vsem možnim varuje kondom. Tole cepljenje je na sporedu veliko prezgodaj, poleg tega pa ne varuje pred vsemi oblikami raka na materničnem vratu, ampak samo pred nekaterimi, in še to ne dolgo.

Kondom pri HPV ne pomaga kaj dosti, okužbo lahko dobiš vseeno, ker se prenaša drugače kot druge bolezni.
Default avatar

klopka

Koliko časa drži cepivo bo pokazal čas. Nobeden ne ve! Najbrž pa različno od človeka do človeka. Jaz sem še po več kot desetih letih od cepljenja proti hepatitisu B imela čez 2000 protiteles ( ne vem točno merske enote, ampak zadostovalo naj bi že 10 ).
Default avatar

klopka

Aja, kondom proti HPV - ju ne pomaga. HPV virus povzroča tudi genitalne bradavice, ki se nahajajo na zunanjem spolovilu in tu ne more kondom ničesar preprečiti.
Default avatar

Matejkas

PRENOS OKUŽBE
Virus hepatitisa B se nahaja v krvi, slini, spermi, vaginalnem izločku, urinu in mleku doječe matere. Do okužbe pride ob stiku z okuženo tekočino. Najpogostejši način prenosa je spolni stik. Danes je v Sloveniji prenos s krvjo in krvnimi pripravki, ki je bil včasih pogost, redek. Vso kri, ki jo zberejo ob krvodajalskih akcijah, testirajo na prisotnost virusa. Med intravenskimi uživalci nedovoljenih drog se hepatitis B širi z okuženimi iglami, ki jih intravenski uživalci souporabljajo. Na enak način se lahko okužba prenaša pri tetoviranju oziroma uporabi okuženih predmetov za prebadanje kože. Možen je tudi prenos okužbe z matere, ki je klicenoska, na otroka v času nosečnosti, zato otroke vseh nosečnic, za katere se ugotovi, da so kužne, takoj po porodu cepijo.
Default avatar

zanimivo???

cepivohpv je napisal/a:
To je zanimivo samo za to, da vidimo, kako neumorno neumno lahko razpredajo ljudje brez osnovnega znanja in kako jim naivni ljudje verjamejo. To je žalostno, ne zanimivo.
Default avatar

kako to misliš?

sergejah je napisal/a:
HPV v 90 odstotkih telo izloči samo.
V kateri strokovni literaturi si pa to pobrala?
A misliš, da izloči kot rakavo tvorbo? Če si to mislila, je res. Potem, ko ginekolog operativno odstrani del materničnega vratu, je res ostranjen. Če je sreča in se ni rak razširil dalje.
Default avatar

sergejah

kako to misliš? je napisal/a:
sergejah je napisal/a:
HPV v 90 odstotkih telo izloči samo.
V kateri strokovni literaturi si pa to pobrala?
A misliš, da izloči kot rakavo tvorbo? Če si to mislila, je res. Potem, ko ginekolog operativno odstrani del materničnega vratu, je res ostranjen. Če je sreča in se ni rak razširil dalje.
Ne, telo samo izloči virus. Piše pa v vsaki strokovni literaturi.
Default avatar

navedbe, prosim

A lahko, prosim, navedeš to strokovno literaturo in pojasniš (tudi s strokovno literaturo), kakšna je povezava z rakom materničnega vratu?
Default avatar

Mama šestošolke

O povezavi HPV in raku materničnega vratu že ptički čivkajo.

HPV ima več kot 100 sevov, večina ni nevarnih. Nekaj pa jih je silno nevarnih.

Cepivo nudi zaščito proti štirim najpogostejšim nevarnim sevom, dva od njih povzročata raka, dva genitalne bradavice.

In ptički čivkajo tudi o tem, da velika večina žensk, ki se okužijo z nevarnimi sevi, sploh ne zboli. Odstotkov ne poznam, je pa tako, da se skoraj vsi kdaj v življenju okužimo z HPV. Kondomi niso pri HPV neka resna zaščita. Večina nas nikoli ne razvije nobenih simptomov, pri kakšni tretjini žensk pa se pojavijo spremembe na materničnem vratu. Zato hodimo na PAP teste. Torej pri velikem odstotku žensk okužba tudi z nevarnimi sevi ne povzroči nobenih tažav, telo jih premaga brez problema. Pri tistih ženskah, ki pa razvijejo neke začetne spremembe, pa v velikem odstotku primerov telo v nekaj letih razvije imunost (ne absorbira!!).

Zgodbice o tem, kako nek bioenergetik ali alternativni zdravilec neki ženski pozdravi okužbo z HPV so tako v ogromnih primerih pravljice, ki jim nasedajo ženske, ki nimajo najosnovnejšega pojma o poteku okužbe. Link, ki ga je podala cepivohpv, pa je zanimljivo samo iz enega razloga - kako to, da tega ˝zdravilca˝, ki zdravi raka, neplodnost in pozna skrivnost, kako odpraviti nevarne okužbe s smrtnimi virusi, do danes ni obiskala še kakšna multinacionalka. Takšnega nakladanja in bullshita, kot ga prodaja tisti alternativni zdravilec, že dolgo nisem brala.


Skratka - nekaj vem o fiziologiji in virusih. Nisem zdravnik, sem pa naravoslovno precej izobražena. Podpiram program obveznega cepljenja proti otroškim boleznim. Tudi podpiram cepljenje proti HPV.Ampak ne razumem, zakaj država podpira in plačuje cepljenje enajstletnic. Ne vidim nobene logike v tem, da se cepi večino populacije proti spolni bolezni, s katero ne pridejo v stik v času, ko cepivo deluje. V času, ko večina populacije začenja spolno življenje, pa več ni brezplačno.

Tudi meni se zdi, da to daje eno zelo napačno sporočilo...zdaj smo cepljene in se ne moremo okužiti... Poznam šolski sistem in vem, da je pri nas spolna vzgoja podn. Včasih smo imeli spolno vzgojo v gimnazijah v okviru predmeta Zdravstvena vzgoja, zdaj tega predmeta sploh več ni. Pri biologiji pa spoznavajo spolnost šele v zadnjem razredu, ker je pač treba prej po programu obdelati vse črve, žuželke in ostali živi svet. Človek je najbolj razvit, zato ga obravnavajo na koncu.
No, resnici na ljubo je treba povedati, da se kar veliko po šolah govori o aidsu, nekaj čisto malega o kontracepciji, ostalo pa se otroci v osnovni šoli naučijo preko interneta, vrstnikov in porno filmov. Niti najmanj me ne čudi, da po koncu OŠ, pa pe SŠ nimajo pojma o kontracepciji, da o spolno prenesljivih boleznih sploh ne govorim. Kaj sploh je to sifilis? Nekaj za pojest?


Zelo bi me zanimalo, kaj stroka pravi o tem, zakaj je smiselno podpirati brezplačno cepljenje enajstletnic, ne pa petnajstletnic. Moja hči je hud alergik. Nikoli nisem zganjala histerije, da mogoče ravno zaradi odziva organizma na eno od cepic, ki jih je bila so sedaj deležna. Kljub temu pa ne mislim njenega imunskega sistema izpostavljati novim cepivom zdaj, ko po večletnem zdravljenju skoraj normalno živi. Z veseljem pa ji bom plačala cepljenje čez nekaj let, ko se mi bo zdelo potrebno. Ko se mi bo zdelo, da je začela kazati zanimanje za spolnost z drugimi osebami.

Zakaj nimam možnosti izbire čez nekaj let svojega otroke brezplačno zaščititi proti bolezni, od katere še nekaj let niti slučajno ne bo ogrožena? V čem je ekonomska računica države? Zakaj moramo iz zdravstvene blagajne metati milijone za tako nesmiselno cepljenje?
Default avatar

navedbe, prosim

Najprej, odgovor za navedbe strokovne literature so bile namenjene tisti, ki trdi, da se virus izloči iz telesa sam. Zanima me tudi, če potem misli, da ta virus s ploh ni nevaren?

Drugo, cepiš preventivno, torej ne takrat, ko je polni stik s povzročiteljem že tu, pač pa pred vstopom v tvegano spolno življenje, da je odpornost takrat že popolna.
In ja, ne zbolijo vse ženske, ki so okužene s HPV za rakom, ampak: skoraj vse (tudi jaz natančnega odstotka ne vem, je pa blizu ali celo več kot 90%), ki ga imajo, so okužene s HPV. Če pogledš pa ta podatek, je čisto drugače, ne?
In če spremljaš ginekološko stroko, je tudi jasno povedano in projekti (Zora, npr.) bodo tekli enako dalje, da to ne pomeni, da nobena pazljivost ni več potrebna ali da se bodo opustili redni brisi materničnega ustja. Vsaj 15 ali 20 let ne še, ker toliko časa pač traja, da se iz začetne okužbe izrrazi rak na materničnem ustju.
Enako velja za zdravstveno vzgojne programe. Ne vem, če kaj sprašujete vaše otroke, ampak te teme (tvegano spolno ćivljenje, varen spolni odnos, zloraba aktivnih substanc, ipd.) je vključeno v zdr. vzgojne teme pri sistematskih pregledih šolarjev že davno. Če bi tudi doma o tem govorili in ne prelagali samo na ene druge (katere?), bi se pozitivni učinek tudi pokazal.
Če ti ne vidiš koristi za cepljenje enajstletnic, to ne pomeni, da te koristi ni. Glede na to, da o tem odločajo epidemiologi, virologi, infektologi, specialisti javnega zdravstva, bi rekla, da zelo verjetno o tem dovolj vedo. Vsekakor več kot povprečen zdravnik, da o drugih profilih sploh ne govorim.

In zakaj vedno obtožuejte, da ima država neko ekonomsko računico???? Pismo, država časti cepivo, katerega en odmerek stane 130€ okroglo. Od kje ima ekonomsko računico? Morda v tem, da te enejstletnice čez 15 let NE BODO zbolele za rakom materničnega ustja.
Če pa bi bili zelo bogata država, lahko sklepam, da bi država plačala cepivo vsem ženskam (čeprav trenutno za spolno aktivne ženske, ki so zelo verjetno že okužene s HPV, cepljenje ne predstavlja več zaščite), kar bi zneslo 390€ na vsako. Zaščitili pa bi itak samo spolno neaktivne in torej vrgli proč ogromno denarja. Tu bi bila ekonomska računica.
Da pa čisto v vsaki potezi samo gledate, kje bi kdo zaslužil, je pa argument naergumenta. Ko nimaš več kaj reči, potem pa rečeš, da bo en zaslužil.
Default avatar

Titi

navedbe, prosim je napisal/a:
In ja, ne zbolijo vse ženske, ki so okužene s HPV za rakom, ampak: skoraj vse (tudi jaz natančnega odstotka ne vem, je pa blizu ali celo več kot 90%), ki ga imajo, so okužene s HPV. Če pogledš pa ta podatek, je čisto drugače, ne?
Ojej, samo ta je pa huda!

Te odstotke se lahko prikaže tako ali drugače.

Kar pišeš, da je visok odstotek (npr. 90%) žensk, ki imajo raka na materničnem vratu, okužen z virusom HPV, je sicer res.
Vendar to ne pomeni, da 90% žensk, ki ta virus dobijo, tudi zboli za rakom materničnega vratu.
Ti podatki dokazujejo močno povezanost med HPV in rakom, vendar ne prikazujejo, kolikšen procent okuženih žensk dejansko zboli za rakom. Če bi hoteli ugotoviti slednje, bi morali testirati vse ženske, ne samo tiste, pri katerih pride do sprememb na materničnem vratu.

Ne vem, če sem bila dovolj jasna...

Mene zaenkrat to cepljenje ne prepriča.
Default avatar

navedbe, prosim

Kaj ni jasno:
raka ne dobijo vse ženske, ki so okužene
90% žensk, ki ima raka na mat. ustju, je okuženih s HPV
Samo to je podatek. In če to ni dovolj, potem pa res ne vem, kako znate brati statistične podatke.
Default avatar

navedbe, prosim

Pa samo še ena: raka na materničnem ustju NIMAJO nune (če niso bile spolno aktivne). Torej, ženska, ki ne sexa, ne dobi raka na materničnem ustju, ker nima HPV.
Če HPV ni tisti dejavnik, a je potem sex sam zadosti za raka? Ampak, vse ženske, ki sexajo, tudi ne dobijo raka. MIslim, malo širše je treba razmišljat.