Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

ščitnica in krožno izpadanje las

Default avatar
Pozdravljen,

konec leta 2008 sem prejela ambulantno dozo RJ. V marcu 2009 sem začela z jemanjem Eutiroxa 100mg/dnevno in maja spremenjeno dozo 50mg/dnevno. Lasje mi ves ta čas pomalo izpadajo včeraj pa mi je frizerka ugotovila še krožno izpadanje las.Ali je to lahko posledica RJ, ščitnice? Kaj naj naredim, da to ustavim? Grem h kakšnemu specialistu?
Zadnjo kontrolo sem imela julija in naslednjo imam konec novembra. Naj počakam do takrat?

Hvala za vaš nasvet.
Default avatar
Spoštovani,

krožno izpadanje las zanesljivo ni posledica niti ščitnične bolezni, niti radiojodnega zdravljenja. Priporočam, da vas izbrani zdravnik napoti k specialistu dematologu za opredelitev vzroka, s pregledom pri specialistu za ščitnico pa lahko mirno počakate do novembra.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar
Mariana,
za izpadanje las v krogu - alopecija sem slišala od moje prijateljice, ki se ji je to nenadoma zgodilo. Šla je na vse sorte preglede in po slikanju zob so ji ugotovili, da je nekaj narobe z njimi. Skoraj verjetno je to vzrok, zato bo šla na operacijo. Mislim, da ji bodo sčistili neke kanale, koreninice ...nekaj takega.
Mogoče tudi zate ne bi bilo slabo, da greš slikati zobovje.
Včasih se zgodi, da so kakšne težave povezane z zobom, pa čeprav se nam povezava zdi čisto nelogična.

Lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani!

Dokaj pogost vzrok za krožno izpadanje las (alopecia areata) je vnetno žarišče v telesu, tako, da pregled, oziroma slikanje zobovja gotovo ne bo odveč.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Hvala ti za odgovor. Naj ti povem, da sem že v akciji pri zobozdravniku. Zdrla mi je en zob za katerega pravi, da je bil hud granulom(jaz nisem čutila nič) in še dve šestici, ki sta bili po ortopanu sumljivi. In ne boš verjela, po nekaj dneh je izpadanje las za 80% manjše, tako, da resnično upa, da je bilo to vzrok.

Hvala ti za pozornost in drži pesti, da je to to.

lp

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P