Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

KJE SI OČE?

Default avatar
Beli obroč Slovenije bo 1. oktobra 2009 v Ljubljani pripravil okroglo mizo, na temo: "Kje si oče?"

Namen te okrogle mize je osvestiti javnost, ustrezne strokovne službe, predvsem pa tiste starše, ki kakorkoli onemogočajo stike otroka z drugim staršem.
Default avatar
predlagam, da preberete še knjigo "očetje, kje ste?". lahko pa naredimo eš okroglo mizo z naslovom "očetje, zakaj se ne zmenite za lastne otroke?" in "očetje, zakaj se vam je škoda denarja za lastne otroke"

namen okroglih mitz bi bil osvestiti očete, da otroci niso del mater, ampak samostojni subjekti z individualnimi potrebami. preživnina tudi ni pravica očeta, ampak je dolžnost, tako kot je dolžnost ohranjati stike, ne pa jih izvajati poljubno, kadar slučajno niso v planu prijatelji.

otroci vas niso dolžni čakati, da se spomnite nanj, prav tako imamo tudi mame svoje življenje in nas vaše prelaganje stikov ter izmišljevanje kdaj boste in kdaj ne boste imeli časa, ne zanima in nas s tem nimate pravice obremenjevat. tako kot moramo bit me z otrokom kadar je bolan, žalosten, kadar joka, ker je oči pozabil nanj, kadar se vesei škatle vžigalic, ki mu jo je dal oče kot darilo s potovanja po korziki, tako je vaša dolžnost ohranjati stike z otrokom in jih ne prelagati ali odpovedovati.


no, pa imejmo še tako okroglo mizo. naj bo slika popolna.
Default avatar
KATARINA,

to si zelo lepo napisala. Iz pisanja se vidi tvoja uzaljenost, ker se oče otrok ne zanima zanje, jih ne obiskuje.

Odin41 pa verjetno misli tiste druge očete, katerih mame ONEMOGOČAJO stike. Skratka tistim ni vseeno za otroke in so pripravljeni marsiaj naredit. Seveda pa dobijo veliko polen pod noge. Od CSD, sodišč do manipulacij mamic od otrok.

Tako, da ej zadeva večplastna.

No tukaj so pa se tretji, ki imajo ali mislijo da imajo pošlihtane stike...
Default avatar
Uh, še četrte si pozabil/a, to je očete manipulatorje, ki onemogočajo stike otrok z materjo.
Default avatar
ne morem bit užaljena, ker je palca za mojega ex že zrasla in ga že tepe. se pa predobro spomnim in me še vedno v dno duše zaboli, ko je tamala čakala pri vhodnih vratih s solznimi očmi in mi na vprašanje zakaj joka šepnila, da je oči spet pozabil nanjo. in ko sem jim enkrat rekla naj mu vendar pove kako zelo jo boli njegovo obnašanje, m je odvrnila, da ne upa, ker se boji, da ji bo zameril in ga bo videla še manj. ej ... bolelo me je v dno duše, ko sem videla kaj "oče" počne svojima hčerama in ne, NIKOLI mu ne pozabim in ne oprostim. noben otrok ne bi smel tako trpeti. NOBEN.
Default avatar
Natanko na tiste očete sem mislil, kakor je razumel-a "_uh". In verjemi mi, Katarina, da nas je taksnih očetov, ki si želimo enakopravno skrbeti za otroke, zelo veliko. Da, tudi takšni moški obstajamo...
Default avatar
v bistvu Odin41 ... ne veš koliko vas je. tvoja predstava je zelo subjektivna, saj na tem področju ni bilo nobene, ponavljam NOBENE raziskave. sem pa jaz delala anketo v sklopu diplomske naloge in v 34 primerih ločenih in samskih mater NITI ena ni rekla, da je oče izvajal stike dosledno, da je plačeval preživnino dosledno, da je bila preživnina soraznerna stroškom otroka. bemtiš ... pa si kljub temu niti po pomoti ne upam reči, da je očetov, ki so lauzi fadrs, zelo veliko. sem pa prepričana in trdim, da je slabih očetov neprimerno več kot dobrih, takih, ki se za otroka brigajo, ki zanj skrbijo, ki jim je za otroka mar.

če pa imaš kakšne podatke, ki jih jaz še ne poznam, pa na plano z njimi. da vidimo kako ZELO VELIKO vas je.
Default avatar
Odin41 je napisal/a:
Žal vas ni zelo veliko. No, saj boš lahko preštel udeležbo.

Kot skupina ste zanemarljiv problem (in prikazuje se prenapihnjeno), a ker šteje vsaka ranjena dušica, se strinjam, da je vseeno problem.

Brez zamere, ni mišljeno osebno.
Default avatar
Kar se statistike tiče, nisem delal nobenih raziskav. Prepričan sem, da ima Beli obroč verodostojne podatke (če karikiram, zaradi enega primera ne bi organiziral okrogle mize). Okrogle mize se marsikateri oče ne bo mogel udeležiti (tudi jaz imam takrat obveznosti, ki jih ne morem preložiti), tako da število prisotnih zagotovo ne bo pravo merilo. Večina očetov se tudi noče izpostavljati, navsezadnje gre za popolnoma osebne zadeve.

Podpiram pa takšne okrogle mize, da se javnosti razgrnejo tudi neprijetne zadeve, ki se lahko odvijajo pred njihovimi ocmi in pred katerimi si vecina zatiska oci... Navsezadnje, tudi če bo zaradi okroglih miz rešen samo en otrok, bo to veliko. Žrtve so itak edini in samo otroci...
Default avatar
Spet prepucavanje.


Katarina vidim, da ima oseben problem. Oz. pač zgodovino. Naj pač sama raščisti. Pa tudi namen teme je drug.

Po moje je pri Katarini situacija čisto enaka kot pri večini ločenk:
-velika zamera partnerju (ljubice, pijača...)
-oviranje mame otrok pri stikih
-tezenje za vse zivo

Posleice pa so: jokanje otroka na vhodu..... in pa marsikaj podobnega...

Katarina:
Glede anket, a misliš da katera izmed zensk prizna, da je omejevala stike. Da se postavljala nemogoče pogoje. Tega se ne prizna.
Zakaj nisi kontaktirala obeh strani? Potem bi dobila bolj realno sliko.
Itak pa ankete so same sebi namen. Biti neodvisen je zal zelo tezko...


Ne bi se pa strinal z Ločevalko. Mislim , da to ni obroben problem, ki se prenapihuje, ampak je kr ornk problem. Predvsem zaradi tega, ker kratko potegne otrok (sj otrok je tukaj samo orodje... a ne?).


Zdej pa v LUFT.


PS _uh je moški
Default avatar
V primerjavi z zanemarjenimi otroki, za katere se očetje ob ločitvi skoraj oddahnejo, da jih ne gledajo več vsak dan, je nagajanje pri stikih obroben problem.

In seveda ima Katarina tudi oseben problem, tako kot velika večina, ki tukaj sodelujemo. No, so tudi takšni, ki imajo osebne probleme druge vrste, nepovezane z enostarševstvom.
Default avatar
katarina nima čist nobeenga problema. je sama šla od doma, pa ne zaradi pijače ali pretepanja ali varanja, pač pa zaradi karakternih razlik.

katarina je ločena (sicer nkoli poročena, ampak pustimo malenkosti) 11 let in je že vse preživela in požrla še pa še dreka

katarina ni nikoli ovirala stikov, ker je želela, da imata hčeri očeta, ki ga sama kljub temu, da je živela v dvostarševski družini, ni imela.

še kaj? jaa, nisem avtist, katarina sem jaz.

torej ...

okrogla miza na temo preživnin bi bila veliko bolj pametna in pomembna, ker se otrok ne futra z ljubeznijo. samo žal je to nepomembno, ker je večina zavezancev za plačevanje le te moških. ups ... da ne govorim o preko 3000 otrocih, ki prejemajo preživnino preko sklada, ker njihovi očetje niso sposobni (beri nočejo) dostojno skrbeti zanje.

okrogla miza o tem, kako očetje zafrkavajo mame in jih tožijo zaradi onemogočanja stkov čeravno otorci SAMI nočejo k očetu, ker se jim ne da selit, ker se tam en počutijo doma (imam tudi sama tak primer), ...

okrogla miza o tem, kako očetje gorzijo materam in se nanje spravljaj opsihično in fizično, ko jih zapustijo, grejo v varno hišo, se odločijo za odod iz pekla ...ja ja, nič ne rečem, se veda obstajate tudi taki očetje, ki želite skrbeti za otroke, ki ste sposobni skrbeti zanje, ki bi bili bolj primerni za srkbe zanje, sam ne mi pa govorit, da vas je ZELO veliko. kolk ZELO veliko? od kje pa belemu obroču podatek koliko vas je? a? če bi jaz stopila do vlaste in prosila za sodelvoanej z njo, pa pripravila okroglo mizo o tem, kako se obnašajo očetje do otrok, pol bi pa vi v luft skočili češ, da to sploh ni res, da si želite skrbeti zanje. pa ljudje ... prav je, da zahtevate svoje pravice, prav je, da ste glasni, sam ne pa napihovat vaše zgodbe v vseslovenske in delat vtisa, da vsi očetje, ki nimajo pri sebi otrok, hočejo skrbet zanje. to je milo rečeno zavajanje, direkto rečeno pa zelo zelo slaba usluga vam, ki imate res težave pri stikih.
Default avatar
ajde očetje, povejte koliko plačujete za otroke.
tukaj imate tabelo, da boste videli, koliko so otroci vredni.

http://www.mddsz.gov.si/si/statistika/prezivnine/


pol pa še povejte ali imajo otroci pri vas svojo sobo, imajo svojo posteljo, igrače, kolikokrat jih vidite, kolikokrat greste v šolo na govorilne ure,v vrtec ponje, ... bodimo konkretni.
Default avatar
Katarina, zakaj vsako temo zmaličiš in spelješ temo pogovora? Zoprno je to, da odpreš temo o svojem problemu, nakar vletiš in pričneš: moj ex, jaz sem in seveda imam izkušnjo (BTW če koga brigajo tvoje Izkušnje" bo prebral tvoj blog)!
Svet se ne vrti okrog tebe, tvojega ex, tvoje spolnosti, tvojih otrok, tvojih frustracij! Zato prosim če že ne upoštevaš drugačemislečih ljudi s problemi, da vsaj ne vletavaš in zapacaš tem!

Lep pozdrav!
Default avatar
Pri nas ima otok od mojega partnerja vse - sobo, posteljo, omaro, pisalno mizo, igrače, krasen dopust, krasne vikende na morju , veliko njegovega časa.................kadarkoli je lahko pri očetu....za njega bi dal vse, vendar pa mu bivša kar nagaja....zakaj? Njen ego ji ne dovoljuje, da bi si sploh mislila, da je njen bivši sposoben in dober oče, ki sina vsak dan zjutraj pride iskat k njej in ga pelje v šolo, ki se zanj briga bolj kot ona ipd....in poznam veliko očetov, ki so v enako podrejenem položaju, zato se mnogokrat jezim, ker pride do posploševanja...Tudi oče je starš in ne vem zakaj v več primerih izpade samo kot molzna krava za preživnino....in zakaj se bivše samo na to obešajo....ne moremo govoriti o tem koliko je otrok vreden, ker to ni merljivo z denarjem....mnoge družine se preživljajo z manj denarja na družinskega člana, kot je ena povprečna preživnina....ampak ljubezen do otroka je tisto kar je največ vredno-to mu ostane ko odraste, to je njegova dediščina , ki mu jo starši damo....
Default avatar
Nevino zadnjo temo, temo tiste punce, ki si želi, da bi partnerjeva najstnica prišla živet k njim in tole temo - vse tri je Katarina zapacala z JAZ JAZ JAZ, MOJA ZGODBA, MOJI PROBLEMI. Katarina, vsi te že znamo na pamet!!! Utihni že enkrat in pusti prostor drugim!!!
Default avatar
svetlobaII. je napisal/a:

očitno ne moreš dostojno odgovoriti na vprašanje o preživnini, sobi, postelji .... prav. jaz debatiram o temi iz naslova, ne debatiram o hruškah in orehih. če sem te razjezila to pomeni zgolju to, da sem ti nekam stopila. :))))
Default avatar
najina ljubezen ... če je 80 evrov molzna krava ... :)))))) ok, tudi prav.

ne morem verjeeeeet. laho bi že dojela, da se oglašam tam, kjer imam kaj povedat. če so to tri teme tzapored .. žali bog. preskoči jih.
Default avatar
Pa a ne vidiš, da se ponavljaš, da si vse to povedala že stokrat, da lahko na pamet uganemo, kdaj in katero zgodbo boš privlekla na plano? Kako se sama ne naveličaš ko vedno lajnaš eno in isto???
Default avatar
si mogoče pomislila na to, da gre tudi meni na živce to, da se moram ponavljat pa se, zato ker pridejo sem gor novi, ki ne vejo o meni nič in jim moram svoje razmišljanje razložit z praktičnim primerom?

ti se očitno nisi naveličala pljuvanja vame.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic