Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Življenje v tujini.DA ali NE?

Default avatar

Nataaaša

Odkar vem zase, si želim živeti v tujini, predvsem Severna Evropa(Norveška, Danska ali pa Švedska) in na Vzhodni obali Amerike(kalifornija).Tudi v Angliji bi bilo super.Problem pa se začne s tem, da sem takoj po srednji šoli spoznala sedanjega moža, kateremu "dol visi" za potovanja, kaj šele za selitev. Z njim sem si ustvarila družino, ljubim ga "na moč", zato sem to željo malo opustila. Prejšnji teden pa se je le odločil,da bo malo premislil o tem, saj vidi koliko mi to pomeni.Sploh, ker nisva zadovoljna s svojim trenutnim zaslužkom, ne jaz ne on.Sedaj pa me zanima, kaj je potrebno prvo uredit, seveda za odločitvijo, kam bi šli.Upam, da se bo našel nekdo z PAMETNIM predlogom, saj smo zelo v dilemi.Aja, otrok je star 5 let. Hvala že vnaprej.
lp, Nataaaša
Default avatar

nimam predloga

Če si človek strašno nekam želi it, ponavadi tudi ve, kam si želi it in kaj bi tam počel. Vsaj jaz si to tako predstavljam. In če to veš, imaš tudi smer, v katero je treba vrtat in iskat odgovore.

Če imaš pa samo željo, da bi šla živet v tujino, pa pričakuješ kakšne konkretne napotke (oziroma PAMETNE predloge) na nekem forumu - ne vem, no, če je to čisto pravi način. A pričakuješ predloge, kam bi šli ali kaj bi tam počeli ali...?

Mogoče, če bi našla kak izseljenski forum, ker na forumu "potovanja" verjetno vač ali manj sodelujemo taki, ki živimo v Sloveniji in po svetu samo potujemo. In popotnik, predvidevam, nima kaj dosti pojma, kako priti v neko državo, kako z vizami, dokumenti, iskanjem stanovanja, službe, zdravstvenega zavarovanja...
Default avatar

nimam predloga

Aja, glede na to, da je naslov tvojega posta "Življenje v tujini.DA ali NE?", jaz ne bi šla nikamor. Res, da tu ni z rožicami postlano, ampak tudi v tujini najbrž ni. Sem pa tu vsaj med svojimi ljudmi.

Je pa seveda tudi veliko takih, ki so šli, so uspeli, so zadovoljni... In takih, ki so šli, pa tam garajo veliko bolj kot tu in jim ni kaj bistveno bolje.

Ampak ljudje smo različni, hvala bogu.
Default avatar

popotnica 35

Najprej moras sama pri sebi razcistiti in to ni vprasanje na katero lahko dobis odgovor na forumu. Jaz zivim v tujini od 18 leta, nekaj let v Spaniji, potem v Grcij in Nizozemskiem, vendar je brez veze da ti pisem o mojih izkusnjah, ker sem odsla zelo mlada in je ze 17 let nazaj in se je masikaj spremenilo.Ko si starejsi in posebej ko imas otroka je vse drugace. Kjub temu, informacije lahko najdes na vseh drzavnih internet straneh (o vizah, delu, solah, zdravstvu) tudi v Sloveniji, na zavodu za delo imajo vse info predvsem za Evropo. Potem se pa mores sama odlocit. Kar se pa tice zasluzka...v tujini je tezje kot doma ...ne pricakuj da bo pravljica. Ce je razlog samo to, ostani doma. Meni ni nikoli zal da sem sla,ceprav sem imela precej problemov predvsem z delovnimi dovoljenji, ker takrat SLO ni bila v EU.zdaj je veliko bolj enostavno.In lazje sepride do informacij.Srecno
Default avatar

pojdi!!!

te popolnoma razumem in podpiram. pojdi. izkušnje so neprecenljive, tudi če zunaj delaš nekaj povsem drugega kot si doma. pri meni je bilo tako. in možnosti napredovanja neprimerno boljše, kot doma (v mojem primeru). če odmislim zlato familijo, ki sem si jo ustvarila po prihodu nazaj v SLO, mi je žal, da sem se vrnila.
Default avatar

Silveli

Nataaaša je napisal/a:
Ti bi šla on pa ne. Razmisli mogoče tudi o svojem egoizmu. Pa če bo on nesrečen.

Zakaj si raje ne omisliš potovanj. Pojdi sama in si oglej tujino. Tako delam jaz in sem super zadovoljna. Saj v tujini mi je vedno enkratno in oh in sploh, ampak živela pa tam ne bi. Mi je moja dežela, družina in prijatelji preveč pri srcu.

Sploh pa izjava da bo premislil pomeni odlog oz. ženska ne najedaj in zato pač "bo premislil". Nič ne bo premišljeval, ker že ve.
Default avatar

geografinja

Morda bi najprej na zemljevidu preverila tvoje sanjske destinacije? Ker kolikor jaz vem,je Kalifornija na zahodni obali ZDA.
Default avatar

seveda!!

Pojdi.
Najdita si sluzbo, uredita papirje in pojdita. Tukaj si med svojimi, res je, tam jih bos pa nasla, navsezadnje imas povsod samo enega ali dva prijatelja, vsi ostali so neskoncno zasedeni. predvsem v Sloveniji. Meni ni zal da sem odsla, Slovenija je pa cudovita dezela za dopust!
Default avatar

supričica

tujina da ali ne? definitivno in 100000% daaaaa
Default avatar

zverko

Severne Evrope ne predlagam zaradi dolgih in mrzlih zim. Predlagam Kanado ali ZDA, če ti bo supelo dobiti papirje.
Default avatar

anniai

Tudi sama pred 15 leti nisem vedela kako-sem sla in ni mi žal. Prijatelje dobis vedno, druzina ti ostane dopusti so enkratni-ni mi zal. Sem pa v Angliji-London
Default avatar

Tiber

Življenje v tujini DA ali NE?.. aja otrok je star 5 let.. iščeš PAMETEN predlog? on pa nebi šel nikamor.. To ni sitl pisanja, pač pa izraz zbeganosti in nezadovoljstva. Menim, da bi bilo najbolje opraviti pri sebi "test samo zase" in si postaviti jasna stališča na prava mesta.
Mnogi o tujini kar sanjajo o sreči (otročje). Najprej se resertiraj, nato razmisli o tvoji iskrenosti s katero si vstopila v vajino zvezo, nato pomisli tudi na moža (ne samo da on nebi..) in šele potem se pogovarjaj o tem z njim. Če boš moj članek vzela resno, ti bo v glavnem že postalo jasno.. in nebo treba iskati odgovore na tem mestu. Preprosto premalo vemo o tebi, da bi ti kdo prav svetoval. Toda najprej moraš pri sebi..
Brez zamere,saj si hotela pameten predlog, mar ne?
LP
Default avatar

vanili

Živeti v tujini da ali ne?
Pred ohoho leti sem razmišljala o tem, da bi se vrnila-ostala na Srilanki. Čeprav 100% vse drugače, sem padla not. Vem, da ti ne govoriš o taki selitvi, pa vseeno, kar hočem povedat, je sledeče: meni je začelo manjkati govoriti v slovenskem jeziku. Smešno, ampak res. Na momente sem se začela počutiti osamljeno. Ne vem, ali bi bilo drugače, če bi takrat imela partnerja. No, moja starša sta tudi šla živet v tujino, predensem se rodila, ampak smo zdržali tam samo 5 let, potem ju je zagrabilo domotožje.
Sorodniki, ki so gor (v Nemčiji) ostali, imajo zdaj ful visok standard, v domovini hiško, kamor bodo prišli v penzijo ... no, pač vsak po svoje.

Jaz bi pa šla v tujino za par let. Npr. če bi imela kakšen prjekt za par let npr. v novi zelandiji. Neprecenljiva izkušnja. Ampak, kot pravim, vsak po svoje.
Pa srečno pri odločitvah!
Default avatar

djelato

vse ina svoje prednosti drzave ki jih ti omenjas so dejansko drzave ki nekaj naredijo za svoje ljudi..in tudi tujce pr ns pa ...pa saj vidis
Default avatar

-----

Hahahaha. Prou, vem, da je stara tema, ampak ne morem si kaj, da ne bi malce pokomentiral. Upam, da prvotni post ni napisala kakšne medicinka. Če pa že je, upam, da me nikoli ne dobi v svoje roke. Mislim, tko kot če bi eno Paris H. vprašal, kaj je glavno mesto Velike Britanije, ona bi pa odgovorila, da je to Francija. Dobro, pustimo to, da ne zna presledkov pisati itd. Skratka, ba**ba egoistična, bi jaz rekel.
Default avatar

sp2

Jaz bi samo rekla seštej vse pluse in minuse, vso papirologija,vse kar še spada zraven in se odloči. Življenje v tujini je lepo ampak ko si enkrat tam ni vrnitve.
Default avatar

zemljemerec

Nataša, ali lahko napišeš, kaj se ti je v tem času dogajalo ?

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic