Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

SRCE

Default avatar

TomTom

Pozdravljeni!

Prosimo, da mi, če je to le mogoče preko foruma razložite naslednje težave, ki se mi pojavljajo že daljši čas in sem zaradi njih malce zaskrbljen.

Namreč pred dvema letoma so se mi začeli pojavljati napadi panike.... Zaradi tega sem večkrat 'obiskal' dežurnega zdravnika, enkrat tudi urgenco. Deležen sem bil večih preiskav (od krvne slike, ekg, pljuča,...). Vse preiskave so bile brez problema. Namreč, zaradi paničnih napadov, sem venomer mislil, da imam šibko srce, ali, da mi le to odpoveduje.

Zadnje čase se mi pojavljajo majn pogosto, (eden na pol leta). Za zmajnšanje pogostosti nisem uporabljal tablet, le na sebi sem delal (avtogeni treningi). V primeru, da je bil napad prehud, pa sem vzel eno tableto (lexaurin).

Kljub neprestanem kontroliranju samega sebe, sem zelo dovzeten na slabe novice, in skoraj vsaka vest o smrti (glede odpovedi srca) me vrže iz tira.

Moj problem:
Že dvakrat ali trikrat se mi je zgodilo(zvečer, ko sem se legel v posteljo), da mi je srce začelo malo hitreje biti, začel sem se močno potiti, stisklo me je v trebuhu. Izmiril sem si tudi pritisk, ki je bil povečan in sicer 160/110 ob drugem mirjenju čez pet minut, ko sem se vstal, sedel in umiril, pa je bil že normalen 125/85. Srčn utrip 100 oz. 85.

Vsemu zgoraj omenjenemu nisem dajal velikega pomena, oz. povezujem to z mojo težavo - napadi panike! Vendar me vseeno zanima ali je zgoraj opisano pogojeno z napadi panike, ali mogoče s srčnimi problemi.

Star sem 22 let, nekadilec- nehal sem kaditi pred 8 meseci (prej zmerno kadil 6 let) in ne pijem. Začel sem se ukvarjat z telovadbo (katero sem prej zanemarjal, prav zaradi bojazni srčne kapi). Telovadim 3x na dan po 20 min.

Prosim za čim prejšni odgovor, za katerega se vam že v naprej zahvaljujem!
Default avatar

Boris Cibic

V vašem dopisu niste navedli nobenega znaka, ki bi dopuščal misliti na organsko prizadetost srca. Verjetno vam je znano, da srce deluje avtomatično, pri vsakem človeku malo drugače in, da na njegovo delovanje vpliva vegetativno živčevje, predvsm simpatikus, ki pospešuje delovanje srca, povzroča nastanek nerednih utripov in zviša tlak. Ne bojte se kapi, če niste kadilec, nimate zvišanih vrednosti holesterola v krvi, niste debeli, se dovolj gibate in ne živite pod prehudimi stresi. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

TomTom

Najlepša hvala za Vaš hiter odgovor!

No predebel nisem (186cm/87 kg), holesterol - pri testiranjih ga imam vedno PREMALO - 2,9 - 3 mmol. Razmerje med slabim/dobrim je 1. Maščobe mam pa nekje okol 1,4. (približno).

Nimam težav z napori. Nikoli pri televodbi ( kot sem že napisal zdaj že pol leta vsaki dan 3x po 20 min - 3x100 sklec...) ali kakšnih naporih nimam problemov z srcem - tudi iz ritma mi ga ne meče takrat.

Težava je samo v tem, da včasih (3x do sedaj), ko se umirim , se vležem v posteljo, čutim neke vrste cmok v grlo, napete mišice, znojenje. In vedno se to zgodi na enem mestu - tam kjer se mi je prvič. Zato razmišljam v smeri neke vrste strahu.

Glede pritisa pa je tako... Pri zdravniku ga imam vedno - 135/140 - 75/80. Doma pa, od kar telovadim 120/130 - 60/80. Edino takrat ko se zgodi ta napad (strahu?) pa se mi poviša.... vendar se, takoj ko se umirim (DIHALNE VAJE) zniža. Nikoli pa mi ni zraven slabo, ali pa da bi se mi vrtelo. (VISOK PRITISK IMAMO V DRUŽINI PO OČETU - Babica ga ima 200/130 - stara pa je 85 let, prav tako oče in je star 65let - NOBEDEN PA NIMA TEŽAV Z SRCEM)

Kot sem že v prejšnem postu omenil, sem velikokrat bil pri mojem zdravniku, in na urgenci (v Celju). Vsepovsod so mi zagotavljali, da ni nič narobe z mano in da imam zelo močno telo in srce. EKG preiskave sem imel na vsaka 2 mesca, vendar samo osnovne - in te so bile vedno brez problema (within normal limits).Takšni rezultati so bili tudi na urgenci, ko sem imel ta napad. Za kakšne podrobnejše raziskave se nikoli niso odločili, saj naj ne bi bilo potrebe.

Pišem Vam predvsem zato, ker mi pogovor zelo koristi pri premagovanju mojih težav. Zato je Vaše mnenje, pa naj bo kakršnokoli, zelo dobrodošlo.

Lepo pozdravljeni, Tomaž
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za današnji dopis. Upam, da smem napisati, da imate zdravo srce in, da je pri vas prisotno anksiozno stanje. Morda so za to stanje prispevali razni vzroki. Poizkusite zmanjšati zaskrbljenost. Če ne boste uspeli brez ustreznih zdravil, prosite izbranega zdravnika ali psihologa (psihiatra), da bi vam predpisali zdravilo, ki bi vam to zmanjšalo. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

TomTom

Še enkrat hvala za vaš dragocen čas!

Bom upošteval Vaše mnenje! Če bo anksioznost prehuda bom stopil do zdravnika. Mislim pa da je najhujše že za mano... So samo še osamljeni napadi vsake kvatre, ki jih hitro zatrem.

Tudi tale vaš dopis mi pomagal k hitrejšem okrevanju:)

Najlepša hvala!

P.S. Če bo še kakšen dvom, Vam pišem!

L.P. Tomaž

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic