Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zavračanje stekleničke

Default avatar
Ker je forum Dojenje trenutno neaktiven, bom vprašanje zastavila kar tukaj.

Imam 2 mesečnega otroka, ki je polno dojen in dobro napreduje (najnižja teža 2960,odpustna 3120, trenutno 5900). Zadnje čase (en teden) opažam, da pri večernih obrokih nimam več toliko mleka, kot sem ga imela. Ko se mali podoji na obeh dojkah in jih izprazni, kar še odpira usta, v smislu, da bi še kaj pojedel. Bi lahko to bil znak, da je bilo za ta obrok premalo mleka?
Ko sem si včeraj poskušala iztisniti mleko še s črpaklo, ga je še malo priteklo. Ko sem mu nato to mleko ponudila po flaški, je cucelj sicer zagrabil, vendar, ga je kmalu plunil ven. Zavračanje flaške se dogaja tudi, ko mu vsake toliko časa (predvsem v vročih dneh) ponudim čaj. Cucelj zagrabi, nato ga izpljune. Čaj mu zato dajem po žlički.
Uporabljam pa aventovo flaško s silikonskim cucljem.
Skrbi me namreč, da v kolikor bom morala mleko dodajat, da se bo zavračanje zgodilo tudi takrat. Kako naj ukrepam? Ali se bolje obnesejo cuclji iz kavčuka (ker so bolj mehki)?

Zelo rada bi slišala, kakšno izkušnjo mamice, kjer je dojenček zavračal stekleničko.

Hvala.
Default avatar
Pogosto se zgodi, da izgleda nekako tako, kot mati proti večeru ne bi imela dovolj mleka. Lahko naredite tako, da dodajate ali pa ponovno pristavite po pol ure, saj se bo nabralo ponovno dovolj mleka. Če si boste mleko črpali, bop vedno še nekaj teklo, saj mleko nastaja sproti, stalno.
Če se boste odločili za dodajanje, je zavračanje hranjenja po cuclju za otroka, ki je izključno dojen, povsem pričakovano. Tehnika sesanja je pri dojenju čisto drugačna kot pri hranjenju na stekleničko. Otrok enostavno ne zna piti po steklenički. Lahko mu dodatno mleko date po žlički, po brizgalki ali pa se otrok z vztrajanjem nauči piti po steklenički. Ne skrbite, kaj bi se zgodilo, če bi otrok potreboval hranjenje izključno po steklenički. Četudi so težave, otrokova lakota naredi svoje-se nauči:=)
Ali boste izbrali silikonsko (ki je boljša npr. za čiščenje) ali kavčukovo, pa ni bistvenega pomena.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Draga dr. Tanč,

Jaz bi pa kar tukaj dodala vprašanje, ko je ravno govora o cucljih. Pri korig. 7 mesecev staremu dojenčku uporabljam NUK-ove cuclje in NUK-ovo dudo. Saj verjetno jih poznate, imajo anatomsko obliko. Proizvajalec ima tako cuclje kot dudo v eni velikosti do 6. meseca in potem drugo velikost cucljev in dud od 6. meseca naprej. Zanima me, ali je res potrebno kupiti večje cuclje in dude? Meni se sicer dozdeva, da je to bolj tržna niša prodajalca kot pa dejanska potreba, ker drugi proizvajalci (no, vsaj Avent) imajo samo eno velikost, pa tudi velikost mamine dojke se s starostjo dojenčka ne veča. :-) Kaj pravite vi? Sicer pa dojenček izgleda zadovoljen z velikostjo cuclja in dude. skrbi me le to, da ni morda zaradi anatomske oblike, ki se prilega rasti dojenčkove ustne votline, treba kupiti večjo velikost.

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

janja
Default avatar
Dokler je dojenček zadovoljen z velikostjo dudice, lahko mirno počakakte in uporabljate manjšo. Primerjava z mamino dojko se mi zdi prav super.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Pozdravljeni. Jaz bi rada odgovorila Leli, ki je prosila tudi za mnenje mamic. Spominjam se, da je mala imela obdobje, ko je kar naprej želela jesti (je še vedno polno dojena, stara je dobrih 5 mesecev) in tudi sama sem v tem obdobju kdaj pa kdaj imela občutek, da mi zvečer zmanjka mleka, vendar naj povem, da temu ni tako. Po posvetu s svetovalko za dojenje sem malo najprej pristavila na eno dojko, jo pustila, dokler je aktivno sesala, ko je prenehala z aktivnim sesanjem, sem jo prestavila na drugo in ko je tudi na tej prenehala z aktivnim sesanjem, sem jo zopet prestavila na prvo. To sem tolikokrat ponovila, da je bila sita in je potem umirjeno zaspala ob glasbi.

Kar se tiče stekleničke: jaz sem imela zelo slabo izkušnjo s patronažno, ki je trdila, da dobi otrok premalo hrane in je na podlagi tega prisilila, da ji je dala stekleničko. Še dobro, da je mala ni hotela sprejeti, verjetno je le bila sita. Še enkrat sem poleti poizkusila po klasični steklenički mali dati čaj, pa ga ni hotela. Cucelj sem ji nadomestila z mehkim nastavkom, s katerim pa se prav rada igra, ga grize in seveda tudi pije. Vendar pa ta nastavek za dvomesečnika še ni primeren. Mogoče pa za prihodnje...

Menim, da ima ženska načeloma vedno dovolj mleka, če le redno pristavlja, tako da, draga Lela, le verjemi, da tvojemu otroku ne bo treba dajati mleka po steklenički (jaz stekleničke sploh nisem imela doma). Pa še to: jaz sem najprej mali dala NUK-ovo dudo iz kavčuka, pa je ni želela. Po parih mesecih - pred 14 dnevi - sem poskusila še enkrat obe, torej NuK-ovo in AVENT-ovo. Sprejela je slednjo. Zakaj? Ne vem. :)

Upam, da sem ti kaj pomagala.

Pa lep pozdrav...
Default avatar
Se moje izkusnje.
Jaz sem se zatrdno odlocila, da bom dojila, ce bom pac lahko. Nikoli se nisem obremenjevala s tem, da bi imela premalo mleka, ker je otrok lepo napredoval, bila pa bi non stop prikljucena. Vcasih se mi je sicer zdelo, da je zvecer mleka malo, samo saj je itak skoraj ves cas pila.

Ko sem si enkrat zelela mleko nacrpati, ker sem planirala odsotnost do 2 uri, sem nacrpala tako revscino, da sem se kar malo zamislila. Otroka sem potem vzela s seboj :) samo crpanje in dojenje je kot dan in noc.

Duda pri nas ni bila opcija, je nismo mogli nikoli nastimat, da bi jo sprejela, flasko pa tudi nikoli ni zakapirala in tako je preostal loncek, ki je imel nastavek po katerem je samo teklo, ni bilo treba vleci. Smo bili pac veckrat mokri. Sem jo pa do uvajanja GH izkljucno samo dojila, nikoli ji nisem dala nicesar drugega kot dojko in moje mleko.

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč