Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

KT Yaz

Default avatar

Moi

Pozdravljeni!

Stara sem 18 let. Pred 9 dnevi sem začela jemati kontracepcijske tabletke Yaz. Prvo tableto sem vzela na prvi dan ciklusa, krvavitev pa traja še zdaj (sicer je šibkejša,zdi se mi tudi, da je nekoliko svetlejše barve kot običajno). Navadno menstruacija traja 5 dni. Bi me moralo skrbeti ali je to normalno, glede na to, da sem komaj začela jemati tablete? Je možno, da sem kaj naredila narobe - npr. prvo tableto sem vzela ob 8h, potem sem jih jemala okoli 9h, enkrat tudi ob 7h...
Default avatar

edita arh

Manjša odstopanja pri jemanju tabletk niso nič narobe in ne vplivajo na zanesljivost KT. Krvavitev, ki še traja je nenevarna in pomeni prilagoditev telesa na uporabo KT, lahko se bo občasno še pojavljala v naslednjih mesecih jemanja. V škatlici so navodila, ki jih je treba natančno prebrati in dobro je dejansko poslušati razlago ginekologa, pa ti ne bi bilo treba biti v skrbeh. Uspešno uporabo KT ti želim.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Marcy

Pozdravljeni...

sedaj prvi mesec jemljem KT YAZ. sedaj sem vzela zadnjo (placeba) tabletko in je šele danes prišla krvavitev, vendar zelo rahla in za nekaj ur, sedaj je pa več nimam... jutri pa naj bi začela ponovno z jemanjem KT iz nove škatlice ... kako to, da nimam normalne krvavitve?
Default avatar

edita arh

Pri vseh tabletkah s podaljšanim režimom jemanja, med katere spada tudi Yaz, je večja verjetnost izostanka prekinitvene krvavitve. šibka in kratka krvavitev pa je pri vseh vrstah kontracepcijskih tabletk normalen in zelo zaželen pojav. Normalno uporabljajte tabletke po shemi.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

malincaa88

Živjo!

Že drugi mesec jemljem KT Yaz. Ni nobenih posebnih stranskih učinkov, ampak zanima me pa vseeno nekaj. V priloženih navodilih piše, da je potrebno takoj prenehati z jemanjem tablet, če se pojavijo hude bolečine in/ali oteklost ene noge. No, mene pa že 14 dni zelo boli ena točka v stopalu, včasih pa tudi cela noga.( pa nisem bila posebej športno aktivna, nimam kakšnih neprimernih čevljev, nisem se poškodovala pri hoji,,,) Začelo me je skrbeti, če bi lahko bilo možno da me boli stopalo zaradi jemanja tablet (ali je s tem ko piše "bolečine noge" mišljeno noge kot celota??) Ima morda kdo podobne težave, izkušnje. ? aja pa pri zdravniku so mi rekli, da je verjetno bila kakšna preobremenjenost in da ni kaj za skrbeti, čeprav je zdravnica samo od daleč pogledala nogo.
Default avatar

edita arh

Pri opozorilih je mišljena bolečina in oteklina cele okončine ali samo od kolena ali komolca navzdol, v najhujšem primeru so pridružene še težave pri dihanju. Bolečina samo določene točke ni znak tromboze .
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Ajdičkuu

jaz bi pa nekej prašala. in sicer 4 dni nazaj sm imela prvi spolni odnos..skoraj nič nisem krvavela, danes pa ko sem se zjutraj zbudila sm mislila da sem dobila menstruacijo (na hlačkah sem mela velik rdeč madež in nekakšno bolj gosto snov..a je možno da bi bila to deviška kožica?), tudi blage krče imam že cel dan ampak krvi ni od nikoder (ko sem se zbudila zjutraj ob 9ih madeža še ni bilo, ob 11 pa je že bil). Ali naj vzamem tabletko danes zvečer ali jo lahko vzamem jutr ponoči, da bom prepričana če je to res menstruacija, ne le krvavitev od spolnega odnosa, glede na to da moram vzeti tabletko v 24 urah.?
hvala za odgovor.
Default avatar

edita arh

Po prvem spolnem odnosu velikokrat ne pride do krvavitve. Krvavitev ki se vam je pojavila je tako lahko še po spolnem odnosu kot tudi menstruacija, če je čas pravi. Če niste prepričani za kaj gre počakajte z jemanjem tabletk do jasnega prvega dneva menstruacije. Če je bil vaš spolni odnos nezaščiten, je priporočljiva še nujna kontracepcija, lekarne jo imajo na voljo brez recepta(Norlevo ali escapelle)
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

moooojdan

Živjo:)
Mene pa zanima tole: KT Yaz jemljem 18 dni in po 15 dneh jemanja sem dobila krvavitve. Ni prava menstruacija, bolj tk rjavo-rdeča. Traja sedaj že 3 dni... Menstruacijo bi morala dobiti čez 7 dni, sedaj pa imam to kako bi temu rekla neko vmesno krvavitev... Jem zdej prvi mesec... Je možno,da so to stranski učinki oziroma se telo navaja na KT? Naj zdaj jem do konca tabletke, saj v navodilih piše, da naj bi se menstruacija pojavila pri belih tabletkah? Tistih placebo.

Lep pozdrav in hvala za odgovor.
Default avatar

edita arh

Gre za normalen pojav, ki ni nič nevaren gotovo ste opis zasledili v navodilih za uporabo. Gre za čisto nenevarno vmesno krvavitev, ki ne pomeni nič, v bistvu gre za prilagoditev telesa na hormonske tabletke. Normalno nadaljujte jemanje tabletk ob vedno istem času, sčasoma bodo vmense krvavitve same prenehale. Seveda pa boste v času pavze ob placebo tabletkah še zakrvaveli.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

dekle19

Lep pozdrav.

Imam en problem. S fantom se zelo dobro ujameva v postelji, neverjetno je. Spolni odnos imava brez kondoma, pač, preden mu pride, da ven. Zadnjič pa se je zalomilo... zato sem vzela jutranjo tabletko... Za naprej razmišljam o KT, sam me je strah stranskih učinkov.....
Kaj mi predlagate?

Že vnaprej hvala za vaš odgovor.
Default avatar

edita arh

Predlagam obisk pri ginekologu, z njim bosta izčrpno predelala kontracepcijske možnosti in pojasnila morebitne pomisleke, ki jih imate. Prepričana sem , da boste le našli za vas ustrezno kontracepcijo.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

undia

ojla. sem opazla da ima moooojdan iste probleme kot pa jaz. tudi jaz jemljem tabletke yaz prvi mesec, stara sem 19let in tudi jaz imam vmesne krvavitve... zdaj me pa zanima, danes sem začela z placebo tabletko ko naj bi nastopla prava menstruacija pa zdej nvem a naj tole krvavitve ker je bla prava menza sam v nežnejši obliki vzamem kot menstruacijo ali kot vmesne krvavitve? pač traja tole zdej že 12dni...
Default avatar

edita arh

Kar se dogaja v pavzi je menstruacija, ostalo pa so vmesne krvavitve. Brez skrbi, s tabletko ni nič narobe, tudi z vami ni nič narobe, redno nadaljujte z jemanjem tabletk, kmalu se bodo vmesne krvavitve prenehale in ostale le prekinitvene v času belih tabletk.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

marjetika0598

Pozdravljeni,

tudi meni je ginekologinja predpisala KT Yaz. Začela sem jih jemati prejšnji mesec, z namenom, da si bom lahko prestavila menstruacijo, v kolikor bi me zmotila na morju. Zdaj sem v 21. dnevu in od prve menstruacije, do zdaj imam vsak dan vmesne krvavitve. Na začetku so bile blage (par kapljic), zadnje 3 dni pa je krvavitev že zelo moteča in močna kot menstruacija. Dobila sem tudi bolečine v trebuhu, enake tistim med menstruacijo.

Ker že cel mesec trpim s temi krvavitvami (zares so nadležne), me zanima če bodo sploh ponehale v dveh mesecih, ali jih lahko pričakujem še skozi naprej?

In ali ob prenehanju jemanja tablekt vmesne krvavitve izginejo? (raje se odpovem tabletkam, kot da trpim z vsakodnevno menstruacijo!)

Lp
Default avatar

edita arh

Pomirite se , vse kar opažate je čisto običajno prilagajanje tabletkam, ki je lepo opisano tudi v navodilih za uporabo. precej verjetno je, da bo naslednji mesec že bistveno bolje, morda celo ne bo več vmesnih krvavitev. Obstaja pa tudi možnost, da se te še pojavljajo v prvih 6 mesecih uporabe tabletk so mogoče. Ker ne moremo napovedati kako bo vaše telo delovalo, vam ne preostane dtrugega, kot da počakate in opazujete kaj se bo dogajalo. kot že rečeno pa so dobre možnosti, da kmalu ne bo več teh težav.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

lizzie

Pozdravljeni!

Pred dobrima dvema mesecema sem začela jemati KT, zadnji teden pa opažam, da imam čudno bolečino v levi roki, na točni točki ( v navodilih je navedeno da naj uporabnik preneha jemati tabletke če se bolečina širi iz prsnega koša proti roki - to se meni ne dogaja). Me pa vseeno zelo skrbi bolečina. Stara sem 19 let in nimam nobene bolezni. Se mi pa še pojavlja tudi, da ko recimo vstanem iz postelje srce začne hitreje biti in nevem zakaj.

Trenutno imam malo bolj stresno obdobje zaradi mature in me sedaj še skrbi taradi teh stvari. Naj preneham z jemanjem tabletk? H svoji ginekologinji sem naročena 17.6

Lp
Default avatar

majcica25

Pozdravljeni!
Že 6 mesecev jemljem Yaz tabletke (prej sem jemala Linynette) in imam še vedno težave z vmesnimi krvavitvami. Ne pojavijo se vsak mesec enako, kdaj večkrat v mesecu, kdaj samo enkrat. Ta mesec imam vmesno krvavitev ( res zelo malo, toliko da opazim) že 14 dni. Prav tako te krvavitve spremlja zelo močan vonj, ki na trenutke spominja na vonj rib. Nosim bombažne hlačke, vsemu kar bi lahko povzročilo glivično okužbo se izogibam. Zanima me, ali naj spet zamenjam tabletke, ali naj še vztrajam in ali je mogoče da imam bakterijsko okužbo. Ali je možno da te vmesne krvavitve sprožijo neravnovesje in da imam zato probleme? Pa še to, ali lahko bakterijsko vnetje povzroči težave med spolnim odnosom (manjše bolečine in pekoč občutek)?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

edita arh

Lizzie: Najverjetneje gre bolečina na račun preobremenitve določenih mišic, jaz bi poleg ginekologa obiskala še osebnega zdravnika.Hitrejše bitje srca je lahko zaradi stresnega obdobja v katerem si ali pa posledica nizkega pritiska v ležečem položaju. tudi to bo najverjetneje znal razložiti tvoj zdravnik.

Majcica: najverjetneje gre za vnetje ob tem pa tudi krvavkast izcedek in najverjetneje ni povezan z vrsto tabletke. Priporočam obisk pri ginekologu, ki mu povejte vse kar ste napisali zgoraj. Da, pri vnetju je spolni odnos lahko zelo neprijeten, če že ne nemogoč.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Šmentanamuha

Pozdravljeni,
pred dnevi so mi diagnosticirali infekcijsko mononukleozo. KT Yaz jemljem tretji mesec in z jemanjem kljub bolezni nisem prenehala. Zanima me če je to pravilno, ali pa moram z jemanjem prenehati? V priloženi knjižici sem namreč prebrala, da se moram v primeru da se pojavi kakršnakoli okvara jeter, posvetovati z ginekologom. Zato se posvetujem :) LP :)