Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

počasno pridobivanje teže

Default avatar
Spoštovani!

Moja hči, ki je danes ravno dopolnila 6 mesecev, je ob rojstvu tehtala 3050g (odpustna 2810g) in je bila velika 50 cm (OG 34). Podatki za naslednje mesece so taki:
1. mesec: 3550g / 52,5 cm / 36 OG (+740g)
2. mesec: 4330g / 56 cm (+780g)
3. mesec: 5010g / 60,5 cm / 39,5 OG (+640g)
4. mesec: 5580g / 63,5 cm (+570g)
5. mesec: cca 6000g (+420g)
6. mesec: cca 6200g / cca 67-68 cm (+200g)
Zadnje meritve so opravljene doma (danes sem jo res tehtala zjutraj pred obrokom).

Hči, ki je samo dojena, saj zavrača stekleničko in dudo, že od rojstva veliko kaka, prvih 7 tednov od 6-8 krat, potem se je pogostost kakanja postopno zmanjševala in sedaj kaka v povprečju od 2 do 3 krat. Blato je bolj tekoče, večinoma zlato rumeno, včasih gorčično, ne smrdi, vedno je prisotne nekaj sluzi (samo enkrat se je pojavila večja količina sluzi, takrat smo blato testirali na bakterije in viruse, vse negativno). Včasih se sicer še zgodi, da je pokakana tudi štirikrat na dan, a takrat so količine blata majhne (plenica je samo bolj umazana).

Zaradi počasnega pridobivanja teže in pogostega kakanja je pediatrija posumila na alergijo na kravje mleko, zato sem bila skoraj dva meseca na dieti (tudi brez jajc), amak stanje je ostalo nespremenjeno. Pred tednom dni smo imeli tudi alergološko testiranje in kožni testi (mlečni izdelki, jajca, pšenica in še nekaj) so negativni (čakamo še krvne rezultate). Njena koža je povsem čista.

Predvsem me skrbi počasno pridobivanje teže, saj je bila teža ves čas nekje na 20. percentili, sedaj pa je padla na 10. percentilo. Prav tako je precejšnja razlika med percentilama teže in višine, čeprav mala sploh ni videti suhica. Iz vaših prejšnjih odgovorov sem razbrala, da je tak padec teže vedno dobro raziskati, mi pa imamo pregled pri pediatrinji šele čez en mesec (dopusti, nazadnje smo bili pregledani pri štirih mesecih). Ali je stanje zaradi teže takšno, da terja takojšen pregled ali lahko čakamo še en mesec? Hči je sicer zdrava, vsaj tako je videti, razen visoke vročine po cepljenju še ni bila bolna, zadnji mesec se mi pa sploh zdi, da se je prav razživela (zato me je slabo naraščanje teže precej presenetilo). Morda opažam nekoliko manjše lulanje (še vedno je vsaka plenica polulana, a količinsko manj), zato sem posumila, da mi zmanjkuje mleka, ampak mala ni videti lačna, ne zahteva več dojenja, dodatek pa še vedno odklanja (ponoči se že ves čas doji 1-2 krat in spi v kosu najprej od 4-6 ur, potem pa še 3-4 ure). Začeli smo tudi z uvajanjem GH, zaenkrat še bolj neuspešno. Opažam tudi, da se pogosto praska po ušeskih, vendar niso rdeča, niti nima vročine (vnetje bi verjetno spremljala vročina), tudi zobkov še ni na vidiku.

Predvsem me torej zanima, ali se je zaradi res nizkega porasta teže zadnji mesec treba iti pokazati pediatru ali lahko čakamo še en mesec. Ali bi bile zaradi pogostega kakanja smiselne še kakšne preiskave (pediatrinja je pri štirih mesecih nekaj omenjala gastro preiskave, če bodo alergološki testi negativni)?

Za vaše mnenje se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav, Katja
Default avatar
Pri vaši deklici ne gre za noben izrazit padec teže, saj je razlika med pridobivanjem telesne teže do 5. meseca (med 10. in 25. percentilo) in doma izmerjeno 10. percentilo pri 6 mesecih le 200 g. Zastoj ali padec teže pomeni vedno konkretne številke. Tudi za ugotavljanje zastoja pri pridobivanju teže je časovni razmak prekratek, da bi lahko karkoli sumili.
Otroka stehtajte še nekajkrat, da bo teža bolj realna. Do predvidenega pregleda v posvetovalnici otroku uvajaajte GH (bo ravno pravi čas za oceno uspešnosti). Nuen pregled sedaj ni potreben, če je otrok sicer zdrav.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Pozdravljeni še enkrat!

V zadnjih 14 dnevih sem svojo deklico večkrat stehtala in ugotavljam, da je zopet pridobila bolj malo na teži (cca. 150 g). Tako tehta pri 6,5 mesecih samo cca. 6350g.

Nekako 14 dni prav tako uvajamo GH, in sicer smo v času kosila uvajali zelenjavo (vsako po tri dni), zvečer pa riževo kašico. Riževo kašico sem pripravljala z adaptiranim mlekom in 9 dan je ob uživanju kašice po petih minutah po obrazu dobila rdeče fleke, ki so zelo hitro izginili. Naslednji dan sem ji še enkrat ponudila kašico in tudi tokrat so se praktično takoj po obrazu pojavili rdeči fleki, koža je postala hrapava in jo je očitno srbela (drugod po telesu izpuščajev ni bilo). Tokrat so fleki izginili po pol ure. Očitno je torej šlo za neko alergijsko reakcijo, najverjetneje na kravje mleko (kljub negativnim kožnim testom, krvne še čakamo). Takoj sem zopet šla na brezmlečno dieto.

Glede uvajanja GH sem sedaj malo zbegana, ker ne vem, kako nadaljevati. Dopoldne sem začela uvajati še sadje, za kosilo zelenjavo, zvečer pa bom verjetno zopet začela pripravljati riževe kašice, vendar s svojim mlekom. Ali moram biti zaradi alergične reakcije pri uvajanju še posebej pozorna? Je potrebno posamezno hrano uvajati več kot samo tri dni? Še posebej me skrbi, ker odhajamo na morje in se bojim še kakšne reakcije.

Ker še vedno ni naše pediatrinje, prav tako ni dosegljiva alergologinja, se mi ob vseh zapletih postavlja kup vprašanj:
1. ali je možno, da bi alergično reakcijo sprožil Aptamil in ne kravje mleko? Reakcija me je namreč zelo presenetila, saj sem bila dolgo na brezmlečni dieti brez vidnih sprememb. Sedaj sem spet že približno dva tedna uživala mlečne izdelke in ni bilo nobenih posebnosti. Njena koža je čista, ni suha, ni lišajev, ob uvajanju GH se sluz v blatu skorajda ne pojavi več, tudi odvaja enkrat ali dvakrat na dan. Skratka, nič ni kazalo na alergijo.

2. Ker se ravno odpravljamo na dopust, me zanima, ali je možno dobiti kakšno zdravilo (npr. Claritine), ki ga je možno uporabiti ob morebitni (hujši) alergični reakciji.

3. Pridobivanje teže je še vedno zelo nizko. Takole na daleč je seveda zelo nehvaležno in težko ugibati, zakaj je temu tako, pa vendar, ali bi za nenaraščanje lahko bila kriva alegija ali bo treba vzroke poiskati drugje? Bi bilo smiselno opraviti kakšne dodatne preiskave, ali je za to še vedno prezgodaj? Naj ob tem omenim še, da nama uživanje GH še vedno ni steklo najbolje, nekako še vedno ne kaže interesa po drugi hrani in je možno, da ji dojenje ne zadostuje več (čeprav tudi tega ne kaže).


Vse skupaj (nenapredovanje teže, alergija) me že pošteno skrbi, zato se za vaše mnenje že vnaprej zahvaljujem, Katja
Default avatar
V tej starosti je seveda kravje mleko krivec alergijskih težav v vsaj 3/4 primerov. Potem jajce in nato pšenica. Vse ostalo pa le izjemoma in le pri hudo alergičnih otrocih, pa še to kasneje.
Glede na izpuščaj, ki ga opisujete, bi seveda mirno lahko rekli, da gre za takojšnji tip preobčutljivosti. Zelo verjetno na rkavje mleko. Kar lahko sami poskusite tako, da skuhatge riž do razkuhanosti in ga ponudite otroku brez mleka. Če bo sprejel v redu, brez izpuščaja, potem je krivec težav pri mlčeno-rižni kašici seveda kravje mleko. Negativni alergološki testi alergije ne izključujejo, sploh v tej starosti so tudi lažno negativni.

Adaptirano mleko = kravje mleko. Adaptirano mleko vsebuje samo kravje mleko in če je otrok alergičen na adpatirano mleko, je torej alergičen na kravje mleko.
Na dopustu se držite preizkušanih jedil in ne uvajajte novih. Claritine predpiše lahko vaš pediater, če bo presodil, da je potrebno.
Neka kronična bolezen je vedno vzrok slabšemu napredovanju na teži, to pa so alergije, intolerance (na laktozo najpogostje), v tej starosti ne pričakujemo drugih (če so ostale preiskave v redu: kri, urin).

Za pripravo žitnih kašic kupite Aptamil Allergy Digestive Care ali Allernovo, ki je namenjena otrokom z alergijo na kravje mleko, da na dopustu ne boste imeli težav.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Hvala za vaš hitri odgovor.
Zanima pa me še nekaj. Ali je glede na opisano alergijsko reakcijo mogoče sklepati, za kako hudo stopnjo alergije gre (govorite o takojšnjem tipu preobčutljivosti) oz. ali lahko pričakujem, da se ob uvajanju pokaže še kakšna hujša reakcija (npr. anafilaktični šok)? Pediatra imamo šele čez tri tedne in do takrat tako ne morem priti do Claritina.

Sicer mi je znano, da alergija na kravje mleko pogosto izzveni, vendar pa zadnje čase berem tudi o domnevah, da taka alergija napoveduje kasnejšo nagnjenost k drugim alergijam (še na druga živila, astma). Ali je tudi v našem primeru že mogoče sklepati na poznejše težave z alergijami? Naj še omenim, da v družini (ne na eni ne na drugi strani) ni znanih alergij.

Če prav razumem, je za slabo pridobivanje na teži lahko kriva tudi alergija. Vendar, kot sem že omenila, v času moje brezmlečne diete pridobivanje teže ni bilo nič boljše (pa bi verjetno moralo biti?), zadnji mesec, še pred uvajanjem GH , torej tudi adaptiranega mleka, pa je sploh bil katastrofalen. Verjetno lahko torej pričakujem, da se za tem skriva še kaj drugega (ali še kak drug alergen, ki ga še nismo odkrili, ali kaka druga kronična bolezen). Malo pa upam, da je naša punčka le zelo neješča, ker se praktično že od rojstva ubadamo s tem, kako jo še bolj nahraniti, ampak če ona zapre kljunček, ga nobena animacija ne odpre :).

Še enkrat hvala za vaš trud tudi v teh vročih poletnih dneh.
Default avatar
Ni mogoče sklepati, kako huda bo alergija in kako dolgo bo trajala. V povprečju velja, da otrok alergijo na krvje mleko preraste, vendar pogosto tudi ne pri otroku z več alergijami, z družinsko obremenitvijo.
Do posveta z alergologom ne uvajajte kravjega mleka (adapotiranega mleka), temveč samo formulo, ki je namenjena otrokom z alergijo na KML. Ravno zato, da ne bo težav na dopustu.
Claritine pa lahko kupite brez recepta.

Eden od zelo pomemebnih kazalcev vsake kronične bolezni je pridobivanje na teži, torej rast in razvoj. Pri vaši dieti ni toliko pomembno, da bi se pridobivanje izbojšalo, pač pa to, da otrok nima več težav (prebavnih, kožnih), pridobivanje se uredi nekaj kasneje.
Kot rečeno, je v tej starosti pri otroku, ki nima družinske obremenitve, izjemno redko, da bi bil alergen kaj drugega kot KML, jajce in v manjši meri pšenica.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Še enkrat pozdravljeni!
Od mojega zadnjega oglašanja se zaradi reakcije po uživanju kašice z Aptamilom strogo držim brezmlečne diete. Sicer pri deklici zopet ne opažam nikakršnih vidnih sprememb, koža je še vedno tako kot prej čista, kaka enkrat do trikrat na dan (sluzi ni nič ali za vzorec), teža še vedno narašča po polžje (pri ravno dopolnjenih 7. mesecih sva prilezli na nekje 6,5 kg). Punčka je še vedno večinoma dojena, saj GH poje za vzorec.
Včeraj pa sem po pošti prejela še rezultate krvnih preiskav, ki so me malo presenetili. Celotni IgE je povišan (108 IU/ml), specifični IgE na kravje mleko je < 0,10 kU/L (razred 0), za druge alergene krvi očitno niso pregledali. Tako kožni kot krvni rezultati tako ne kažejo na alergijo na kravje mleko, vendar pa so precej povišani skupni IgE. Pregledala sem vse odgovore na podobno temo, vendar si rezultata še vedno ne znam povsem razložiti. Za mleko mi je jasno, da so lahko tako kožni kot krvni testi negativni, pa alergija kljub temu obstaja (kot pri nas zaradi reakcije), bolj me begajo celotni IgE, saj so precej povišani (vsaj 2X), kar verjetno kaže na alergijo vsaj na eno stvar (če ne celo na več). Naj še omenim, da je bila kri za preiskave vzeta še pred uvedbo Aptamila (Aptamil je pred tem dobila samo cca. dvakrat v prvem mesecu, ko je bila kriza z mojim mlekom, spila ga itak ni skoraj nič - pa vendar mogoče dovolj, da se je telo senzibiliziralo?). Ali je tako možno, da so skupni IgE tako napovedali kasnejšo reakcijo (takrat alergije pa še ni bilo), ali pa lahko realno pričakujem, da se poleg mleka pokaže še kakšna nova alergija? Kaj sploh pomenijo tako povišani celokupni IgE (ali gre že za resno povišanje?)?

Malo tavam v temi, kajti z rezultati nisem dobila nobenih drugih navodil, kot da glede na rezultate ni zadržkov za uživanje mleka in mlečnih izdelkov (seveda še ne vedo za reakcijo, saj še nisva imeli posveta), vrednosti skunih IgE pa sploh niso komentirali.

Zelo bom hvaležna še za vašo interpretacijo prejetih rezultatov in celotne situacije nasploh (ta negotovost in miljon mojih laičnih teorij me spravljata že v obup).

LP, Katja
Default avatar
Celokupni IgE so ravno na zgornji meji, kar še nič ne dokazuje (referenčne vrednosti proteinsko-lipidni laboratorij UKC: 10-180 IU/mL).
Ali ima otrok, razen slabšega napredovanja na teži, še kakšne težave? Kajti kaj hujšega ne izgleda, saj otrok konstantno napreduje, le da pač po 10. percentili.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Da so celokupni IgE dvakrat povišani sem sklepala na podlagi podatka o referenčnih vrednostih za starostno obdobje pod 1 letom, ki bi naj znašale od 1-52 IU/ml (pri nas 108 IU/ml) - podatke sem našla na internetu in ne vem, ali so pravi (vi navajate nekoliko drugačno mersko enoto).

Razen slabšega naraščanja teže pri naši deklici ni opaziti kakih drugih težav (je naš prvi otrok in upam, da kaj ne spregledam, saj ne vem, na kaj še naj bom pozorna, že itak jo zaradi teh alergij opazujem kot sokol). Edino kar pa opažam je, da postane včasih v spanju nemirna, lahko tudi zajoče, potem pa spusti vetrove (zgleda kot da jo je nekaj napenjalo, čeprav nisem pojedla nič novega, saj ves čas jem eno in isto) in se umiri. Čez dan se to ne zgodi nikoli, samo včasih v spanju, večinoma v drugem delu noči. Prav tako se občasno v spanju praska po ušeskih. Ampak vse skupaj je tako neizrazito, da je težko reči, ali gre še za normalno obnašanje ali pa bi že lahko nakazovalo na kakšno bolezen. Čez dan je aktivna, se igra, čeblja, po prostoru se premika s kotaljenjem, plazi se nekoliko "nerodno", saj se hoče opirati na zadnje noge, glavo pa tišči v podlago, amak tudi na tak način pride do željene igrače (zadensko se ne premika). Mogoče se narobe obrača s trebuha na hrbet, saj glave ne potegne k prsim, ampak jo večinoma stegne nazaj in se obrne. Sedi še ne samostojno, se pa v vozičku že potegne v sedeči položaj, prav tako jo za kratek čas posedem v naročju na tla med moje noge in se steguje za igračkami. Zobkov še nima (tudi sama sem jih dobila šele pri osmih mesecih). Že en mesec uvajava GH, ampak nikakor ne steče, najprej ni kazala interesa, sedaj pa imam občutek, da bi jedla, samo način moram pogruntati. Če ji npr. pripravim banano v obliki kaše je še pogledala ne bo, prav zažene se pa v celo banano in jo potem navdušeno sesa. Ko sem ji dala jabolčno čežano na banano, je tudi to posesala. Na žličko pa nekajkrat odpre usta, potem pa jih zapre in je konec (saj vem, rabim potrpljenje, ampak malo se obremenjujem z njeno težo in sem potem nestrpna).

V kratkem bosta v sklopu sistematskega pregleda pregledana še njena voda in kri, pa bomo videli, kakšni rezultati bodo tam.

Lp, Katja
Default avatar
Referenčne vrednosti so pač odvisne od laboratorija in metode, ki jo uporablja:
npr. SB Novo mesto:
http://www.sb-nm.si/preiskave/i/ige_celokupni.aspx

Lab. UKC:
http://www.kclj.si/kikkb/preiskave/tabe ... ulin_e.htm

ZD Celje:
http://www.zd-celje.si/doc/IGE.pdf
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Hvala za navedbo referenčnih vrednosti, sedaj malo lažje diham :).
Ali se ostalo napisano sliši OK (predvsem tisto stegovanje glavice nazaj pri obratu in tiščanje v podlago pri plazenju)?

Še enkrat hvala za vaš trud (upam, da nisem že preveč nadležna, ampak do izbrane pediatrinje težko pridem in potem sama preigravam razne teorije in se izgubljam v njih).

LP, Katja
Default avatar
Tiščanje glavice v podlago in ne lega na iztegnjenih ročicah na trebuhu nakazuje zmanjšano mišično napetost v trebušnih mišicah, kar se po fizioterapiji deloma popravi, tiščanje glavice navzad pa zraven še morda povišan tonus v ramenih. Fizioterapija ali vsaj to, da nekdo pokaže, kako se s tem spopasti, bi bilo zelo dobrodošlo.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Še enkrat pozdravljeni!
V času od mojega zadnjega oglašanja smo bili na sistematskem pregledu in na alergološkem posvetu. Kri in voda sta OK, deklica je zrasla, obseg glave se je povečal, teža še vedno po polžje navzgor, ampak se pa konstantno veča. Tudi gibalno nič posebnega (glavico tišči v podlago samo, ko se spravlja na vse štiri, sicer se normalno igra na oprtih rokicah na trebuhu), edino sedi še ne čisto samostojno, zato pediatrinja pravi, da je motorično bolj počasna. Malo pa se zapleta okrog naše "nedokazane" alergije na KML, kajti pediatrinja pravi, da je alergija kjub negativnim kožnim in krvnim testom očitno prisotna, medtem ko alergolog trdi, da opisana kožna reakcija po zaužitju kašice z Aptamilom ne kaže na alergijo. Alergijo naj bi po mnenju pediatrinje nakazovali tudi povišani skupni IgE, medtem ko alergolog pravi, da tako povišani IgE niso nič posebnega. Po mnenju pediatra je moja brezmlečna dieta smiselna, medtem ko alergolog ne vidi nobene potrebe po dietni prehrani. V glavnem, dve povsem nasprotni mnenji in nasveti, zaradi česar se sedaj ne znajdem najbolje, zato me o naslednjem zanima še vaše mnenje:

1. Ali dieta brez mlečnih izdelkov res ni več smiselna? Kaj pravzaprav otroku manj škodi, da nisem na dieti in se izkaže da alergija vendarle obstaja, ali da sem na dieti, alergije pa pravzaprav ni? Ne bi rada, da bi ji zaradi moje prehrane začelo primanjkovati kakih bistvenih hranil (npr. kalcij).

2. Iz tega foruma sem razbrala, da povišani IgE lahko kažejo na povečano tveganje za kasnejši nastanek alergij, zato sem malo v zagati z nadaljevanjem uvajanja GH. Če je torej moja deklica nagnjena k nastanku alergij, moram biti pri uvajanju verjetno še posebej previdna, rada pa bi ji le predstavila še več okusov, saj je stara že 7,5 mesecev. Do sedaj je od sadja poskusila jabolko, banano in hruško. Kako je z melono, slivo (koščičasto sadje?), borovnico (jagodičevje)? Ali naj z breskvo in marelico še počakam? Od zelenjave je že poskusila korenček, pastinak, bučke, muškatno bučo, brokoli, cvetačo, kolerabo in krompir, vse brez težav. Lahko dodam še kaj (npr. riž, polento,...)?

3. Pred petimi dnevi je bila moja deklica zaradi reakcije po prvem cepljenju (visoka vročina dva dni) drugič cepljena (di-te-per-hib-...). Razmak med prvim in drugim cepljenjem znaša točno 4 mesece. Je to z vidika končne zaščite še OK? Tudi po tem cepljenju je prišlo do reakcije, vendar nič hujšega (ponoči vročina 38,1 C, drugi dan rdečina in otrdlina na mestu vboda v velikosti 1x2 cm). Rdečina na mestu vboda je že skoraj zbledela, bunkica pod kožo pa še vztraja. Ali lahko to bunkico s čim namažem ali mesto zmasiram, da bi čimprej izginila (ali naj jo enostavno pustim pri miru)? Kako hitro bi naj ta otrdlina izginila, da je še ok?

Za vaša mnenja že vnarej hvala, Katja
Default avatar
Glede diete bi rekla, da počasi poskusite. In sicer najprej vi poskusite mlečne izdelke. Če bo brez težav, tudi kravje mleko. Potem otroku adpatirano mleko zjutraj (da je čas opazovati in reagirati, če bo kaj). Potem boste videli. Kajti negativni kožni testi so zelo dober pokazatelj alergij. Tako boste doma lahko opravili provokacijo s kravjim mlekom otroku, ki nima dokazane alergije.
Cel.Ig so na zgornji meji, vendar so spec. IgE negativni, prav tako kožni testi. Zaenkrat zadostuje. Če pa bi se po provokaciji izkazalo, da so znaki kljub temu prisotni, je potrebno obvestiti alergologinjo. Otroku zaradi vaše brezmlečne prehrane ne bo primanjkovalo kalcija.

Uvedete lahko počasi prav vse okuse, saj sta tako zelenjava kot sadje (z izjemo agrumov in jagod ter breskev) izjemno redkokdaj alergogeni.

Zaradi vročine po cepljenju bi svetovala določitev IgM, IgG in IgA, da se izključi prehodna hipogamaglobulinemija. Sicer je razmak daljši od svetovanega, vendar zaradi tega cepljenja ne ponavljamo. Zaščita bo pač nastopila malo kasneje. Na cepilnom esto dajemo obkladke, zatrdlinica pa mine v nekaj dneh, izjemoma v nekaj tednih.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Sem pozabila omeniti, da smo zaradi reakcije po prvem cepljenjem pred drugim že opravili preiskave, ki ste jih predlagali (zato je tudi prišlo do tako dolgega zamika med obema cepljenjima - je trajalo, da smo prišli na vrsto, pa čakanje na rezultate, pa dopusti). Vsi rezultati so bili OK.

Je pa zanimivo, da se je prvič pojavila samo vročina (okrog 39 c), na mestu vboda ni bilo nobene reakcije, v drugo pa se je vročini (tokrat res samo 38,1 C) pojavila še rdečina in zatrdlina na mestu vboda. Bi me morala taka reakcija v drugo skrbeti (kot rečeno, pet dni po cepljenju je rdečina že skoraj izginila, je samo še temnejša lisa, bunkico je še čutiti)? Tretjič bomo celjeni že čez en mesec. Se lahko bojim še kakšne hujše reakcije?

Kot berem, so dandanes reakcije po cepljenjih precej redke. Bi lahko rekli, da smo med občutljivimi, upam vsaj, da reakcije po vsakem cepljenju ne nakazujejo kaj drugega, ali pač?

Lep večer, Katja
Default avatar
Ok, to je pomembno, da je izključeno.
Te lokalne reakcije so odvisne tudi od tehnike cepljenja.
Ma, saj sem tečna, ampak jaz bi potestirala alergijo na cepivo. Si pa rpedstavljam, da bi vsi kar zavijali z očmi.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Hm, smo testirali tudi možnost alergije na cepivo (vsaj mislim, šlo je za kožno testiranje, potem so vzeli še kri, na izvidu so bili potem navedeni tisti specifični Ig). Kožni testi so bili negativni (ali se alergija na cepivo preverja tudi preko krvi?).

V bistvu smo vse teste opravili na pobudo naše pediatrinje, ki ji reakcija po cepljenju ni bila preveč všeč (je sama rekla, da jih tako redko vidi, da ji je potem vsaka sumljiva), so nas pa res potem na testih malo čudno gledali (nekako v smislu, kaj komplicirate zaradi vročine).

Ah ja, upam, da bo tretjič vse OK. Prvič je bilo res hudo, sem imela nekaj časa občutek, da so mi zamenjali otroka. Še danes nisem povsem prepričana, da je bila vročina edina posledica (pa nisem nasprotnica cepljenj!).

Lp, Katja
Default avatar
Odlično, vaša pediatrinja je super.
Torej, izključena je alergija na cepivo, izključena je hipogamaglobulinemija. Potem sicer lahko pričakujete tudi po tretjem cepljenju vročino, vendar je pomembno, da sta ti dve zadevi izključeni.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Pozdravljeni!

Od mojega zadnjega sporočila je minil skoraj mesec in po včerajšnjem cepljenju je bilo danes ponoči vse narobe. Se kar tresem, pa bom šla kar po vrsti.

V zadnjem mesecu, to je iz sedmega na osmi mesec je moja hčerka pridobila na teži 500 g, začela je sprejemati gosto hrano in tudi sama sem ponovno začela uživati mlečne izdelke. Potem je naenkrat začela odklanjati žličko, zopet se je želela samo dojiti in zopet je začela večkrat po malem kakati (tudi do 4 ali 5 krat). Med blatom je bila prisotna tudi sluz in je smrdelo po kislem (ampak ne vedno). Vročine ves čas ni imela. Tako smo težave pripisovali zobkom, saj sta ravno izraščala zgornja dva sekalca, sama pa sem sumila tudi ponovno uvedbo mlečnih izdelkov. Stanje se je po kakem tednu uredilo, zopet je začela sprejemati gosto hrano, kakala ni več tako pogosto, še vedno pa je blato občasno smrdelo po kislem. Kolikor sem doma preverjala težo, sem z grozo ugotovila, da se teža v tem času sploh ni povečala. To se je dogajalo prejšnji teden in deloma v začetku tega tedna, kljub temu pa so mi jo včeraj tretjič cepili proti di-te-per... Alergologinja ni želela niti slišati o ponovnem testiranju za alergije, težave je pripisala blagi virozi, deklico pregledala, ugotovila, da je zdrava in jo cepila. Že takrat sem imela slab občutek.
No, dan je potekal še povsem brez posebnosti. Deklica je bila normalno živahna, je jedla..... do zvečer. Zvečer je še pojedla nekaj kašice z aptamilom adc, dojiti pa se ni več hotela. Vseeno je ob običajni uri zaspala. Takrat, 14 ur po cepljenju sem že opazila rahlo povišano temperaturo do 37,5 C, ki preko noči ni narasla. Nekako po dveh urah spanja se je že v joku zbudila, ponudila sem ji dojko, ki jo je vztrajno zavračala. Noč je tako minila med jokom, uspavali smo jo samo z zibanjem v lupinici, potem je nekaj časa spala, se zopet v joku zbudila in smo ponovili vajo. Na mestu vboda ima rahlo rdečino, zato smo ji dali Calpol, saj je delovala, kot da jo boli nogica (ali pa morda kaj drugega), vendar kakšnega večjega učinka ni bilo. Sedaj zjutraj se je zopet v joku zbudila (po treh urah spanca) in zopet je odklonila dojko, kar je zanjo skrajno nenavadno. Sedaj je zopet zaspala, jaz pa z grozo ugotavljam, da se že včeraj od 17.oo ure ni dojila, vse kar je jedla, je bila samo večerna kašica. Zjutraj sem opazila, da ima iz ust malo zadaha, verjetno od pomanjkanja tekočine. Tu in tam malo suho pokašljuje, kar je tudi že pred cepljenjem.

Kaj se dogaja? Naše pediatrinje še ne dobim in ne vem, kako ravnati. Kaj storiti, če bo še naprej odklanjala dojenje? Bojim se, da bo dehidrirala. Ali je to še pričakovana reakcija na cepljenje?
Kakšne so lahko posledice, če smo jo cepili ravno med prebolevanjem kakšne viroze?

Mene tako skrbi, ker ji tako obnašanje res ni podobno, da se vsa tresem. Imate morda kakšen nasvet?

Hvala že vnaprej, Katja
Default avatar
Bom samo dodala k zgornjemu postu.
Tekom dneva smo šli do pediatrinje, ki ni ugotovila znakov bolezni. POtem smo dali še kri in vodo. V vodi so povečani ketoni, ker nič ne pije, sicer vse negativno. Kri je OK, razen levkocitov, ki so povišani (17,5 , CRP je neg). Pediatrinja pravi, da je lahko posledica cepljenja, lahko pa se nekaj kuha in redlaga, da gremo na infekcijsko na podrobnejše preiskave.

Deklica še vedno odklanja dojko, začuda pa nekako sprejema gosto hrano. Ker je bila do včeraj za žejo skoraj izključno dojena, ji sevedaa primanjkuje tekočine. Drugače se lepo igra, na trenutke, še posebej ko jo oložimo na hrbet (je ne nosimo po rokah), pa postane precej jokava. Jok je nekako ihtav, ga nisem ravno vajena.

Ali naj gremo na infekcijsko že danes (zaradi dehidracije)? Kakšne posledice lahko pričakujem, če se izkaže, da smo jo cepili sočasno z virozo? Ali pa morda res gre samo za reakcijo po cepljenju?

Danes je zame zelo hud dan.

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč