Kontracepcija

Krvavitev med jemanjem KT

Default avatar
Lep pozdrav!
Jemljem KT že kakšno leto in sicer Lyndinette20.Medtem ko jemljem trenutno škatlico KT se je pojavila manjša krvavitev.

Je kaj narobe ali je to normalno?

p.s. Prejšnjo menstruacijo sem imela le kaka 2-3dni.

Hvala!
Default avatar
Po kT so normalne kratke in šibke menstruacije. Krvavitev ob jemanju Kt je lahko zaradi pozabljene tabletke, prebavnih motenj, antibiotikov, lahko pa je posledica vnetja v nožnici ali manjše poškodbe sluznce v nožnici, v skrajnem primeru zaradi predrakavo ali rakavo spremenjene sluznice materničnega vratu. Zaradi vnetja ali redne kontrole brisa morate obiskati ginekologa, pri ostalih vzrokih, ki so prehodni, pazite le na dodatno zaščito zaradi manj učinkovite tabletke. Po potrebi boste obiskali ginekologa.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
Najlepša hvala za odgovor.

Naj povem da krvavitev ni bila močna.Bila je le kapljica. In manjši rjav izcedek.
Default avatar
POZDRAVLJENI

Jemljem tabletke Cilest (7 jih je ostalo se do konca) danes pa sem opazila krvni izcedek ( ne vem ce bo kaj mocnejsi).

Zanima me zakaj je do tega prislo in ce lahko naprej jemljem tabletke?
Ali bom mela v premoru 7 dni pauze pravo krvavitev? Ne vem kaj naj naredim vsa obupana Vas lepo pozdravljam in se enkrat

Najlepsa hvala!
Default avatar
O možnih vzrokih za krvav izcedek je napisano zgoraj, sam morate ugotoviti kaj bi lahko bilo krivo zanj, ob ponavljajočih težavah in NATANČNEM jemanju tabletk, obiščite vašega ginekologa.
Tabletke seveda normalno jemljite dalje, krvavitev pa bo tudi v pavzi med dvema tablicama. Pomislite na možnost nosečnosti, če niste pravočasno vzela tabletk in bo krvavitev v pavz izostala.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
Lp!

jemljem tabletke Lyndinette20, in sem jih pozabila jemati 2 dni!sedaj pa sem opazila krvavi izcedek.Zanima me ali je to zaradi pozabljenih tabletk, ali je tak drugega?

Zahvaljujem se za odgovor
Default avatar
Pri 2 pozabljenih tabletkah je izcedek zaradi nihanja hormonov, manj verjetno so vzroki drugi. Ne pozabite na svoje tabletke v bodoče in srečno.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
Pozdraljveni.

Stara sem 22 let. Leto dni nazaj sem pol leta jemala KT Lyndinette20. Ker se ta mesec odpravljam na absolventski izlet, sem se odločila, da ponovno pričnem z jemanjem teh KT. Konec meseca avgusta sem dobila menstruacijo in pričela z jemanjem KT. Menstruacijo sem imela samo 3 dni in še tega je bilo res zelo malo. Zdaj jemljem tabletke že 2 tedna in pol, vendar se mi je pripetilo nekaj nenavadnega. To se mi ni še zgodilo (sploh tudi lani ne, ko sem več kot pol leta jemala te enake tabletke). S fantom sva teden dni nazaj imela spolni odnos, vendar me je med tem nekaj zabolelo. Že isti trenutek sem v ugotovila da krvavim. Ta isti dan me je trebuh, v predelu matetnice kar pekel, sedaj pa te bolečine ne čutim več. Zdaj že peti dan krvavim, to pa izgleda enako, kot da bi imela menstruacijo. Ne zdi se mi logično, saj sem tabletke pravilno jemala, pozabila pa nisem nobene. Kakor vem, med jemanjem KT naj ne bi prišlo do krvavitev (sploh pa ne tako močnih, kakor jih imam jaz sedaj).Je morda kriva kaj bolečina pri spolnem odnosu? ker to se mi res še ni zgodilo. naročila sem se tudi za pregled pri ginekologinji, vendar žal do nje še nisem uspela priti osebno, da bi jo to povprašala. Pa me tudi malo skrbi, kaj bi lahko bilo...

Hvala za vaše mnenje in nasvete.

Lp
Default avatar
Če je krvavitev tako močna ali močnejša kot menstruacija pred uporabo tabletk, bi lahko šlo tudi za poškodbo v nožnici iz katere krvavite.
v tem primeru pojdite čimprej na ginekološki pregled, po potrebi tudi na urgenco.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
Živjo!

Stara sem 17 let in zdaj jemljem prvo škatljico KT yasminelle...na vsakih nekaj dni pa imam rjav izcedek...ali je to normalno ob začetku jemanja tabletk?

V naprej hvala za odgovor,

Nincy
Default avatar
pozdravljeni,

stara sem 28 let in pri 20 sem začela jemati KT, najprej stediril, potem diane zaradi kože. Nekako 3-4 leta je bilo vse v redu, potem sem za kakšno leto prenehala z jemanjem tabletk, ko pa sem ponovno začela z diane, so se začele vmesne krvavitve, pravzaprav rjavkast izcedek, ki je trajal od 3 dni pa tudi do enega tedna. Takoj sem šla h ginekologinji, ki je rekla, da ni to nič hudega, vzela mi je bris, tudi s tem je bilo vse v redu in mi predpisala druge KT. potem sem poskusila nekaj vrst KT (femoden, yasminele, pa spet diane), vendar so se izcedki še kar naprej ponavljali. Zdaj tabletk ne jemljem, imam zelo neredne menstruacije, zamuja mi tudi po 3 tedne, potem je pa zelo močna, nekako 3-4 dni pred začetkom menstruacije pa se mi pojavijo takšni izcedki kot med jemanjem KT. Ginekologinja pravi, da gre za pomanjkanje hormona, vendar ne vem, kaj je vzrok za to in zakaj je bilo prej vse v redu, oziroma, če jaz delam kaj narobe. Bila sem tudi na pregledu za ščitnico, pa je vse v redu. Zanima me, če sploh še ima smisel poskušati s tabletkami, oziroma če mi priporočate kakšno drugo zaščito, ki bi jo lahko uporabljala poleg kondoma. Predvsem pa bi rada, da bi se mi menstruacija uredila, in da krvavitve ne bi bile več tako močne.
Default avatar
Ob vsaki menjavi Kt za drugo vrsto ali ob vsakem pričetku na novo se sprva lahko pojavijo krvavkasti izcedki kljub rednemu jemanju tabletk. Posebej pogosti so pri prvi uporabi tabletk, ker začenjamo z jemanjem ob menstruaciji. kasnje je tega vedno manj, manj pogosto in nekako v 6 mesecih mora prenehati. v nasprotnem primeru pa je potrebno najti drugo hormonsko kombinacijo, ki bo boljša za določeno žensko. Iskanje ustrezne kombinacije je včasih dolgotrajno, zato ne smeta ne ginekolog ne ženska prehitro obupati, ker so ti izcedki nenevarni.
Če je najbolj moteč nereden ciklus in močna menstruacija, bo najboljša rešitev ena od vrst hormonske kontracepcije.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
pozdravljeni!

KT jemljem že 4.leta in sicer KT Logest. V prvem tednu jemanja sem pozabila vzeti KT in zamuda je bila več kot 72 ur, sedaj pa imam manjšo krvavitev iz nožnice (rjav izcedek) imela sem tudi spolni odnos, vendar dodatno zaščiten.Znima me če nadaljujem s KT tablico ali preneham z jemanjem.

v naprej se vam zahvaljujem!
Default avatar
V vašem primeru je do krvavitve prišlo zaradi zelo velike zamude pri jemanju tabletk. Pravilno ste ukrepali in uporabili dodatno zaščito. Nadaljujete lahko, bendar priporočam uporabo dodatne zaščite do konca tablice. srečno!
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
Minulet jemljem že 11 let, vendar imam zadnje čase težave....med rednim jemanjem se mi je prejšnji mesec pojavila krvavitev en dan, ta mesec pa že dva dni...naj povem da imam redne menstruacije, krvavitev se mi pojavi med jemanjem, ko imam še nekaj tablet do konca tablice...zanima me, kaj naj bi to bilo? Hvala.
Default avatar
Če res pravilno jemljete tabletke, nimate dodatnih zdravil ali drugih bolezni prebavil, zahteva ponavljajoča krvavitev izven redne menstruacije kontrolo pri ginekologu, ki bo preveril druge vzroke za nastanek izredne krvavitve. Lahko je krivo karkoli od vnetja naprej.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem 19 let in KT jemljem že skoraj eno leto.. Do sedaj je bilo vse v redu in nisem mela težav. Prejšni teden pa se mi je med jemanjem tablet pojavila krvavitev, kljub temu da nisem pozabila vzeti nobone tabletke, le 2x ali 3x sem jo vzela dve ali 3 uri prepozno. Imela sem še 3 tablete do konca ko se mi je pojavila menstruacija, tablete sem vseeno vzela do konca, menstruacija pa se je nadaljevala in jo imam še sedaj, torej med tedenskim premorom. Zakaj se mi je pojavila menstruacija tako zgodaj, je možno da so tabletke prešibke? Jemljem KT logest.
Hvala, lp
Default avatar
Tabletka najbrž ni prešibka. če ste jo že eno leto uporabljali brez težav. 2-3 ure zamika pri jemanju tudi ne igrajo nobene vloge. ;Možno je, da je krvavitev posledica drugih težav z zdravjem( prebavne motnje, jemanje antibiotikov) oziroma drugih ginekoloških težav od povsem banalnega vnetja nožnice dalje. Če se bo krvavitve proti koncu tablice ponovila ali pa bi sama začutila neke težave, bo potreben ginekološki pregled.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
Pozdravljeni,

tudi meni se je zdaj po zelo dolgem času pojavila krvavitev in sicer zelo šibka.
KT Logest jemljem že 4 leta brez vmesnih prekinitev ali menjave tabletk. Do konca sem imela 7 tabletk, ko se mi je pojavila krvavitev in že traja 2 dni.
Nazadnje se mi je to dogajala nekje 2 meseca zapored pred več kot pol leta, ampak so mi odgovorili, da dokler se ne pojavlja redno, ni nič narobe zaradi nizkodoznih tabletk. Torej?
Nikoli ne pozabim vzeti tabletk, jih jemljem skoraj vedno ob istem času (največ 1-2 uri zamika). Je možno, da se pojavi krvavitev tudi zaradi nihanja telesne teže ali spremembe prehrane, mogoče stresa? In kakšna je možnost nosečnosti v takšnem primeru?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Default avatar
Pri daljši uporabi tabletk, je vzrok krvavitve izven ciklusa najverjetneje drugje, ne v sami tabletki. Zato priporočam ginekološko kontrolo, če bi se vam to še ponavljalo. Ginekološki pregled lahko odkrije morebitne druge bolezenske vzroke za izvenciklično krvavitev. Kadar tabletke pravilno jemljete in se zraven pojavlja tudi krvav izcedek, ni možnost nosečnosti nič večja kot če ga ne bi bilo.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva