Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja

Razmišljam o situaciji ki se me ne tiče pa vseeno

Default avatar
V mojem zakonu ni šlo gladko nikoli, ko pa spremljam naše "tamlade" mi pa tudi ni nič jasno. Skratka, par sta že 7 let, odnos pa je vroče - hladen, da ne rečem leden. In to se neverjetno hitro izmenjuje, že ob najmanjšem povodu. Eden iz tega para je moj otrok-sin. Zdi se mi da v naši družini tega ni bilo, se pa mogoče motim. Kam pelje ta vzorec življenja: en dan kot da je vse lepo in prav, drugi dan kot da je vse narobe in zgodilo se je že da so se pakirali kufri. Ne vmešavam se popolnoma nič, le spremljam in razmišljam in ne razumem. Odvisnost?
Default avatar
Morda je to odraz današnjega načina življenja...vse hitro, danes tako, jutri spet drugače in v odnosu je enako. Sicer pa nikjer ne piše, da je to kaj slabega, kak dan je hladen je pa potem naslednji toliko bolj vroč...kar je pa odlično....Neka siva monotonija se mi zdi precej bolj neugodna za vezo kot pa burna obdobja.
Sem ljubitelj narave, plesa in vsega lepega, ločen po tuji krivdi, ne pijem ne kadim - 1. april...
Default avatar
Problem je v prevelikem (premočnem) čustvenem nihanju. Iz ene skrajnosti v drugo. Čustva vodijo odnos namesto tistega ki čuti.

Meni neko konstantno razburkano morje ni preveč všeč, ker se prehitro utrudim. Raje imam umirjeno valovanje morja, tako je lažje in lepše plavati v njem. In nikoli ni dolgčas.
Default avatar
[quote="Jonson"]Problem je v prevelikem (premočnem) čustvenem nihanju. Iz ene skrajnosti v drugo. Čustva vodijo odnos namesto tistega ki čuti.
quote]


odlično!
Default avatar
Kako pa umirit premočna čustva? Sicer sam nimam problemov s tem, ubistvu se mi zdi, da jih vedno bolje "filtriram" in ugotavljam zakaj so taka, kot so, ampak povedat pa tega ne znam. Ali sploh obstaja recept?

Prijatelj mi je rekel, da se zaveda, da to kar čuti ni OK, da so čustva pretirana/brez prave podlage/in se kaj vendar so premočna in se ne mora obvladati...

Kako pa to "shenldat"?
Default avatar
Nekje sem omenil samo-zavedanje.

Poznamo tri stopnje zavedanja: nezavedno, samo-zavedanje in čista zavest.

Nezavedno je tisto stanje, ko se človeku nekaj preprosto dogaja in ne ve kako in zakaj. Takšno stopnjo zavedanja imajo živali in je to njihov naravni način zavedanja. V takšnem stanju zavedanja se vse dogaja samo po sebi in tu ni potreben nikakršen napor.

Samo-zavedanje je višja stopnja, ko človek prične razumeti kako. Tu človek prične uporabljati razum in znanje, ter prevzema določen nadzor nad življenjem. Za takšno stanje zavedanja pa je potreben določen napor in angažiranost.

Čista zavest (ekvivalentna je brezpogojna ljubezen o kateri smo govorili) pa je najvišja stopnja zavedanja (obstajajo še višje a to je potem za človeka samo filozofija) v kateri je zavest polno prisotna. Za dosego te stopnje zavesti je potreben napor volje. Tu se nič ne dogaja samo od sebe, ampak je vse v zavedanju in vse se doseže le z čisto voljo.

Čim višja je stopnja zavedanja tem bolj človek ve zakaj in kako se kaj dogaja, ter ima popolno kontrolo nad nižjimi stopnjami zavedanja.

Kako to 'shendlat'? Z naporom volje. S samo-zavedanjem. Z razumevanjem. Zato npr. obstaja šola čustvene inteligence, knjige na to temo itd... Tudi samo-opazovanje je način, kako postajaš bolj zavesten.

Saj veš, ko pravijo za nekatere ljudi: ta je pa bolj pri sebi. To pa zato, ker ima višjo stopnjo zavedanja od nekoga s katerim se primerja.

Npr. bivši predsednik ZDA Bush je mogoče bil prijeten in zabaven 'stric', a je Obama veliko bolj 'pri sebi'. Z Bushom so lahko ljudje manipulirali in so ga imeli v oblasti, ker je bila njegova stopnja zavesti nižja od ljudi okoli njega. Obama pa je drugačen od predhodnika, saj se lahko glede na njegove govore, intervjuje in dejanja lahko to razloči.

Če kdo pozna Derren Brown-a - iluzionista, ki je bil na TV v Veliki Britaniji. V njegovih oddajah se je videlo, da ni mogel vsakega zmanipulirati ali hipnotizirati. Nekateri ljudje so bili preveč 'pri sebi', da bi mu to uspelo. Zato je vedno v svojih oddajah izbiral primerne kandidate, ki se je dalo z njimi manipulirati.
Default avatar
Kot mati svojega sina ki enako čustveno niha si seveda in jasno sokriva da je kot je. Ne vem kako si ga vzgojila, vendar sigurno ni odgovorna, stabilna in umirjena oseba. Vzorce je jemal pri vaju z možem.
Tudi to, da samo opazuješ, narediš pa nič in pol še za piko na i povzdiguješ "sinov problem" na forumih in se kot nič kriva čudiš je zame znak da si počela v vzgoji marsikaj narobe.
Kot mati se imaš pravico malo vmešat, obema pomagat oziroma, če se pač ne vmešuješ, se niti ne rabiš spraševat zakaj je tako. Sigurno nimaš niti dobrega odnosa s snaho, kaj šele da bi imela s sinom pristen odnos. Ker, če bi ta bil, bi se že zdavnaj pogovorili in ti ne bi le javkala in opazovala. ;)

Verjetno si bila vso življenje pasivna oseba, ki je zmeraj samo opazovala.
Default avatar
hmx8
Tole vse verjetno ne bo držalo.Tudi jaz sem imela probleme s partnerjem in dobesedno drži, da smo starši vzor otrokom.Otrok vidi, kako se očka obnaša do mame.Ko se ljubita je vse v redu.Problem nastane takrat, ko gre narobe.Otroci se slabe stvari prej zapomnijo.Z vsemi je tako.
Moram tudi omeniti, da horoskop-življenski opis, ni kar tako.Nikoli nisem dala nič na horoskop.Ko pa mi je po naključju prišla v roke Sanjska knjiga, se je stvar obrnila.Za hec smo na kampiranju brali iz knjige za ovne,ribice in dvojčke.Neverjetno, kako so našo družino opisali ljudje, ki niso nikoli slišali za nas.

Sedaj večkrat pokukam v to knjigo,ker me zanima,kako lahko preprečim razprtije, še preden se pojavijo.Tudi to se da.

Sočustvujem z gospo, ker ste napisali, da samo mirno opazuje.Prav ima.Tudi jaz imam mlade pri hiši.Ko se dogodijo nevihte v raju,jima samo povem, da naj se pomenita na kraju, kjer jih ne bo toliko slišati, vnučko pa odpeljem na sladoled ali v knjižnico.
Še to.Nasvetov ne dajem, ker se jih ne držijo.Izgleda, da hočejo iti čez svoje napake, kar je tudi prav.Tu se nimamo babice kaj mešat.

PP

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek