Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

mrtvenje prstov na levi roki

Default avatar

mirasara

v tem tedno se mi je naredilo da mi že drugič omrtvijo sredinec, prstanec in mezinec na levi roki.
kaj bi lahko bil vzrok?
Default avatar

Boris Cibic

Najbolj verjetno je opisana motnja posledica manjših sprememb v vratni hrbtenici ob neobičajni legi telesa.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mojca.hace

Tudi jaz imam za vas eno vprašanje.Stara sem 28 let, mati enega otroka.Med nosečnostjo so se mi začeli pojavljati mravljinci po nogah, po porodu je to izginilo.Sedaj, po petih letih se zgodba ponavlja, le da so močnejše oblike in pojavijo se tudi v rokah.To je zelo grozen občutek in ogromno neprespanih noči.Največkrat se pojavi zvečer v postelji,ko se telo umiri.Kako lahko ukrepam in ali je to kaj nevarnega za ožilje, srce,...Včasih me v podplatih tako špika, kot bi me nekdo zbadal z iglami-grozno.Ne pretiravam, ker sem drugače zelo trpežna oseba, a vendarle me je malo strah, ker ne vem od česa je to prišlo.Podobne težave ima tudi moja mami in obe imava nizek krvni tlak.Moram pa priznati da sem kadilka, gibljem pa se ogromno in jem dokaj zdravo.
Upam na vaš odgovor, saj ni hujšega če človek ponoči ne more spati.
Pa lep pozdrav, Mojca
Default avatar

Boris Cibic

Vaše vprašanje me je nekoliko presenetilo. Navedli ste hude težave, ki vam kratijo miren nočni počitek že daljši čas, niste pa navedli katere preiskave ste že opravili, da bi ugotovili naravo težav. Možnosti je več: vpliv lege telesa (prizadetost hrbtenice?), motnje krvotoka zaradi prizadetosti ožilja. Priporočam vam posvet z ortopedom ali nevrologom oziroma s specialistom za žilne bolezni. Toplo vam priporočam, da opustite kajenje. Upam, da vam je znan hudo škodljiv vpliv nikotina na žile nog. Ste že opravili preiskavo krvi na raven magnezija in kalija? Vsebina vašega dopisa ne kaže na prizadetost srca.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Matejka03

Že nekaj časa se mi dogaja, da mi mrtvijo trije prsti na desni roki. Sredinec, kazalec in palec. Ta težava se poraja , ne samo ponoči, ampak tudi ko kaj delam z desno roko. Če naprimer dalj časa pišem, moram prste vmes zbuditi. Sedaj pa imam vrhnji del sredinca, del kamor je noht neprestano mravlinčen. Sicer imam 42 let, ne vem pa če ima to kaj opraviti s starostjo. Kako si lahko pomagam, zakaj prihaja do tega?
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Mateja
Default avatar

Boris Cibic

Težava, ki navajate v dopisu dopušča misel, da je posledica sprememb v vratni htrbtenici. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku. Verjetno boste dobili dokončen odgovor na pregledu pri ortopedu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Damjam

-situacija je zelo zakomplicirana;
v mladih letih leta1974 sem imel na levi strani glave za ušesom neke vrste raka,ki so ga po operaciji
odstranili in po operaciji močno obsevali v terapiji-obsevanje je potekalo od učesa dalje navdol po vratu,kar je navedlodo krčenja mišic in vratu .Čez par let sem ima prvo operacijo na vratu zaradi krčenja vratu,ki je nastalo zaradi obsevanja.Pri še poznejši rasti v starosti je bilo kasneje ugotovljeno da se je zaradi tega povzročilo odmiranje celi na levi strani rame,leve hrbtenice,vratu in zgornjih del prsi.Zaradi vsega tega pa je prišlo leta 2008 do vratu dalje prekinitve glavn šile leve roke.Po ugotovitvi sem imel prvo operacijo-bajpas od vratu do leve roke,kar pa ni uspelo.Čez leto dni je bila ponovljena druga operacija bajpasa ki pa je zgleda uspela vendar sem imel pri tem druge posledice;močno poslabšanje živčnega sistema ki je bil ponekod popolnoma prekinjen,ponekod ba bol slab in pa pretok krvi ni še potekal pravilno;Moje vprašanje je pa sedaj bolj v tej smeri;
-vaje za izboljšanje mičic in pretoka krvi,ki jih upravljam potekajo še kar v redu,vendar moram jemati
zaradi draženja poškodovanega živšnega sistema tablete Neurontin 3x300mg.Kar pa ima se mi zdi tudi negativne posledice in to je neizenačenost prihajana krvi v roki-v začetku bolj mrtva roka ki se začne ošivljat in izboljšavat šele po 6h,tako da se mi zdi da prihaja do neizenačenja.
-drugi problem je še da se pri vajah izboljšuje delovanje mišic ,ki porabijo sedaj več krvi,ki pa je kot čutim v roki sam -saj imam razdražen živčni sistem,kar pa mi kot se mi zdi povzroča MRTVENJE PRSTOV IN CELE ROKE.pri tem pa se mi sedaj postavlja vprašanje,kaj seda in kaj za to vse krivo?
Glejte pri meni je to zadevo težko rešit kaj ti jas imam opravka z večimi različnimi zdravniki,ki jih sedaj več ne morem dohitevat,kajti prej sem bil pri in po operaciji pri večih zdravnikih,ki pa sedaj te zadeve ne morejo dohitevat,kajti to so lahko prablemi iz večih straneh-čaka se pa v bolnišnicah po 2-5 mesecev predno prideč do zaključka.Zato bi potrboval hitrejše odgovore in hitrejše zaključke-zato bi prosil če mi sedaj lahko pomagate v tej smeri ,ali celo sami odgovorite?'

lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Vaš dopis sem prebral več krat. Očitno so težave posledica motene prekrvitve okončine in motenega delovanja živcev, ki oživčujejo prizadeto okončino. Mislim, da vam lahko največ pomagajo nevrolog, angiolog in ortoped po sklepu konzilija na katerem bi razpolagali z vsemi dosedanjimi izvidi (izvidi pregledov prizadete okončine, izvidi vratne hrbtenice, izvidi ugotovljenega krvnega pretoka v okončini, itd.)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Metod Keber

Po večurnem kolesarjenju (maraton) mi je začel mrtveti kazalec leve roke po notranji strani. Ker se je to zgodilo prvič sem pričakoval, da bo mrtvilo zginilo v nekem doglednem času. Ker se to tudi po 10 urah ni spremenilo, Vas sprašujem, glede na znani vzrok, kako odpravit posledice oz. preprečit to v prihodnje? Hvala!
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu ste navedli motnjo, ki je lahko posledica motnje prekrvitve, ali manjše spremembe v sklepih prsta. Predstavljam si, da je težava že mimo. Mislim, da ni nikakor povezana s srcem. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Tud jaz

Pozdravljeni

Imam tudi jaz težave z rokami cca 3 tedne, namreč imam mravljince v obeh rokah (prsta prstanec in mezinec, več na desni roki, ne delam fizično, stara sem 34.let) Ponoči ne čutim nič, da bi se kaj dogajalo z rokami spim normalno. Na prstah imam občutek tudi, kot da bi imela nekaj na roki, neko breme 1x so me roke pekle sem jih dala pod mrzlo vodo in je bilo boljše. Bila sem pri zdravniku, rekel je mi naj jemljem tablete B-complex 14 dni in, če ne bo bolje naj se po 14.dneh oglasim nazaj pri njemu. Zanima me, kakšno težavo lahko imam, je možno, da je to sindrom zapestnega kanala. Kaj se zgodi v primeru, da je težava prihaja iz hrbtenice, kakšno je zdravljenje. Hvala za odgovore.
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu ste navedli, da so težave prisotne na obeh rokah in,da jih ponoči (ko ležite)ni. Simptomatika dopušča misel, da so posledica manjših sprememb v vratni hrbtenici. Če bodo trajale, bo indiciran pregled pri ortopedu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

[email protected]

Spoštovani ...jaz imam enake težave...imam mravljince v obeh rokah ,najbolj pa v desni...ponoči se zbudim od tega ..ko mi mrtvi in tudi boli .....kako delam kakšno delo z rokami je potem slabši.....ko držim kaj dalj časa v roki imam čisto trde prste in mrtve sploh desna.....nevm kaj bi, nisem še bila pri zdravniku zaradi tega ...hvala vam v naprej.....!!!
Default avatar

Boris Cibic

Nekoliko ste me presenetili ker ste napisali, da še niste šli k zdravniku na posvet, Vsekakor mislim, da niste zamudili. Glede na vsebino dopisa menim, da so bolečine in mravljinčenje pri vas simptomi (težave) , ki kažejo na začetne spremembe vratne hrbtenice in se vedno pokažejo v določenih legah telesa. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar