Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

rak in postenje

Default avatar

nevednež22

Spoštovani


Slišala sem, da vsak bolnik z rakom reagira drugače na svojo bolezen,tako, da se nikoli ne more posploševati, pa vendarle. Zanima me, ali je postenje pri bolnikih z različnimi vrstami raka uspešna metoda oziroma ali pripomore k zdravljenju ali ne? Morda je funkcija postenja zgolj podaljševanje življenja ali kaj tretjega?

Najlepša hvala za odgovor
Default avatar

Kristina Modic

Postenje DA ali NE je pogosto vprašanje na raznih seminarjih in predavanjih o prehrani bolnika z rakom, ki jih organiziramo organizacije bolnikov. Strokovnjakinja s področja klinične prehrane in prehrane bolnikov z rakom, mag. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med. vedno odločno odsvetuje bolnikom z rakom kakršne koli poste. Predvsem zato, ker je presnova pri bolniku z rakom spremenjena, zaradi česar hujša, izgublja mišično maso... s postom to stanje le še pospešuje...

Sama sem v zadnjih nekaj letih, odkar sem aktivna na področju osveščanja in pomoči bolnikom,tudi že videla kar nekaj primerov, ko bolniki z rakom zaradi izčrpanosti po postu niso mogli prejeti kemoterapije ali drugih oblik zdravljenja raka, kar je pomenilo dodaten dejavnik tveganja za neuspešno zdravljenje. Oslabljene mišice pomenijo tudi oslabljeno mišico - srce. Vsi pa vemo, da slabo delujoče srce negativno vpliva na zdravljenje in lahko povzroča le dodatne zaplete.

Dr. Rotovnik Kozjekova svetuje bolnikom z rakom raznoliko hrano, tudi beljakovinsko! Svetujem ti, da se obrneš po konkreten nasvet k dietetičarkam na OI, ki delajo v prehranski ambulanti. Pri njih dobiš tudi novo knjigo o prehrani bolnika z rakom, iz katere se z lahkoto razbere, kakšna naj bo hrana, zakaj mora biti takšna in kako jesti, da bolnik dejansko poje dnevni odmerek vseh snovi, ki jih potrebuje.

Lp, Kristina

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic