Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med., spec. pediater

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med., spec. pediater

LiliKC

Zavračanje Aptamila

Default avatar

Delfinka

Pozdravljeni,

imam tri mesečnega otroka. Hranimo ga z Apitimilom, ki ga zadnje čase noče piti. V prvih dveh mesecih je otrok napredoval po cca. 30 g na dan. Prejšnji teden pa mu je zaradi zarvačanja Aptiamila teža kar precej upadla cca. 200 g in tako tudi ne napreduje po 30 g na dan. Dojenje žal ni steklo čeprav ga še vedno pristavljam, a mleka ni.

Hudo mi je gledati, kako otok hira. Prej je "z veseljem" jedel Aptamil, zdaj pa se kremži, noče vleči itd.

Kaj priporočate? Ali naj zamenjamo adaptirano mleko? Katero priporočate?

Že vnaprej hvala za odgovor
Lepo vas pozdravljam
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,

seveda je možno, da mu "okus" Aptamila ni več všeč. Tu je pomoč hitra - zamenjava "formule" (nobene ne priporočam bolj kot druge, so pa "naše" mame zadovoljne tako z Nestlejevo Bebo, Novalaci, Aptamilom....).

Žal obstoja tudi možnost, da je zavračanje Aptamila posledica česa drugega, kar se "kuha", tudi kakšne okužbe (v tej starosti se prvič pokažejo tudi vnetja sečil - uroinfekti). Zato v primeru, če zamenjava mleka ne bo spremenila dojenčkove neješčnosti, raje še ta teden obiščite pediatra.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

sneska_30

Pozdravljeni,
ali je zavračanje mleka tudi pri 1-letni nedonošenki (kor. 9 mes.) lahko posledica uroinfekta? Kako se uroinfekt kaže?
Pri naši Viti je tako, da približno kak teden podnevi ni spravila vase skoraj nič. Zato sem ji dajala ponoči 2x po 2,5 dl mleka. Zdaj se stanje sicer popravlja, vendar mleka sploh ne more videti. Ji pa izraščajo tudi prvi zobje (nekam dolgo to traja). Pediatrinja ni zaznala ničesar, le svetovala je, naj ji dajem 1 pločevinko pediasura, ker je izgubila na teži, ki že tako ni visoka (6.400g) pri 1 letu (kor.9 mes).
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar

LiliKC

Spoštovana!

Seveda je lahko zavračanje Aptamila (pa še česa drugega) povezano z uroinfektom, saj je neješčnost eden od znakov. Nikakor pa ni to merilo za kakšno postavljanje diagnoze, ki temelji na prisotnosti "patološkega" urina (kar zlasti pomeni najdbo vnetnih celic - levkocitov v urinu), porastu bakterij v neoporečno vzetem in odposlanem vzorcu urina (ne urin iz vrečke, ki jo nalepimo nekaj ur, preden se otrok vanjo polula... - temveč srednji curek, ujet v sterilno stekleničko ali lonček in poslan takoj v laboratorij) ter znakih vnetja v krvi (zlasti povečanje C-reaktivnega proteina = CRP, tudi levkocitov). Večina otrok z uroinfektom ima tudi visoko vročino. Pravi uroinfekt se VEDNO zdravi z antibiotiki.

Glede na pogovore z mamami v naši ambulanti (in spomine na odraščanje mojih dveh sinov) pa bi rekla, da redki otroci v Vitini starosti ne zavračajo Aptamila, saj okus ni prijeten... Zato se jaz ne bi sekirala in bi ji raje dala jesti in piti kaj drugega. Ne nazadnje lahko mlečno hrano dobi tudi v obliki sladoleda.
Občasna neješčnost ex-nedonošenčkov je pa sploh že pregovorna.
Pediasure - ste ga sami poskusili? Jaz bi ga težko spravila po grlu, tudi če bi bila na smrt lačna...

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Moderatorji

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med., spec. pediater
LiliKC