Starševski čvek

Kdaj imate DOMA kosilo - mali otroci?

Default avatar
Torej, družine z malimi otroci, ki še potrebujejo spanje, kadar ste doma (vikendi, dopust, porodniška ali mamice, ki niste zaposlene), Kdaj imate kosilo?

Vedno bolj ugotavljam, da je brez veze, da ga skušam pripraviti do 12. ure, da gresta potem spat, ker to pomeni, da ne moremo dopoldne ven, vsaj ne za dovolj časa (2 uri). Da bi pa ne vem kdaj že vstali, da bi bili do 11. doma, pa se mi tudi ne zdi potrebno. Dobro, zdaj poleti, je ritem zaradi sonca malce drugačen. Ampak tako na splošno.

Zdaj sem se tako organizirala, da jima pred spanjem (ob nekje 12.30) dam malico (jogurt, skuta, sadje), ob 14. ali malce kasneje pa je kosilo, ki ga med njunim spanjem v miru pripravim. Vem, da ni dobro odstopati od stalnih ritmov (vrtec, kjer imajo kolsilo ob 12.00), ampak mi sicer enostavno ne znese. Ali ne gremo ven, ali pa je nekaj na hitro spocano.

Kako imate drugi?

Hvala.
Default avatar
Mi imamo približno enako kot vi in tudi v našem vrtcu imajo v jaslih enak ritem.
Drugače pa so otroci prilagodljivi in se ne sekiraj, če imate doma pač drug ritem kot v vrtcu, saj ima še vedno enako število obrokov, samo malico in kosilo jim pač zamenjaš.
Default avatar
Delala sem enako kot ti: pred opoldanskim spanjem malica, kosilo po spanju.
Default avatar
Mi smo že od vsega začetka imeli doma popolnoma drugačen ritem kot v vrtcu Pozen zajtrk, ob 12h sta ponavadi postala lačna, takrat smo običajno ravno odhajali ven, zato sta dobila kaj za jest, kosilo pa takrat, ko smo prišli domov, ali pa kje na poti - običajno po 15h.

Ne vem, v čem bi bila težava, če se ritem malo poruši ...
Default avatar
Tudi jaz mam tak urnik - malica pred spanjem, potem v miru skuham - kar s hčerko dop. skupaj skorajda ni možno in nato ko se zbudi, poje kosilo. Mi dosti bolj ustreza tako. Ne vem pa kako dobro/slabo je to glede pravilnih prehranjevalnih navad, saj naj bi bil glavni obrok tam nekje okrog 12h, 13h.. Pač tako mi je dosti bolj smiselno trenutno.
Default avatar
Mi smo dopoldne vedno zunaj, pred spanjem ima malico, popoldne okrog 15. ure pa kosilo. Meni bi bilo kosilo ob 12h prehitro.

V vrtcu imajo kosilo ob 11.30 uri, ampak se nisem nikoli kuhaoziral ana to. Medtem ko prijateljica vedno pripravi kosilo do 12 ure ker je mali tako navajen in ima kao ful probleme če zamudi s kosilom... Kakor kdo.
Default avatar
Mi ga imamo ob 12. Vsak dan. Ko se zbudita, pride pa sadno-mlečna malica.
Default avatar
Pri nas kuhamo. Zjutraj se zbudita med pol sedmo do pol osme. Nekaj malega pojesta za zajtrk. Gremo ven. Skuham ponavadi že prej, ali pa kaj na hitro, ko se vrnemo domov, ali pa naložim v pečico in ko pridemo domov,v pol ure pojemo. Hitre stvari so vsekakor juhe na 1001 način, testenine, krompir in polpeti (jih lahko že prej pripraviš), riž, kuskus..
Ponavadi je dosti časa, ker si umijeta roke, pogledata kratko risanko, se umirita, pojesta in sta ob 13h v postelji. Ko se zbudita okrog 15h, jesta sadje ali jogurt. Ob 17h je ponavadi spet kaj toplega.

Vsak po svoje. Če ti ni za kuhat, zakaj pa bi. Ne se zaradi tega obremenjevat.
Default avatar
Pri nas je pa bilo tako, da je pred spanjem pojedel juho, ko pa se je zbudil smo imeli skupaj kosilo. Če smo imeli skupaj za kosilo juho in glavno jed, se je vedno že najedel juhe in potem ostalega ni mogel.
Default avatar
kosilo je vedno med 12. in 12.30 - način priprave ali izvor kosila pa je vedno gibljiva varianta :-)

ali skuham kakšno enolončnico z mesom in zelenjavo v ekonomu že med jutranjim obredom in predno gremo ven, ali dam kaj iz skrinje kar je samo za pogret in dokuhat kako polento, ali gremo ven in gremo jest v gostilno, ali gremo ven in iz gostilne prinesemo domov, ali gremo na kosilo k moji mami, s katero živimo v isti hiši, ali gre z obema ven očka (na vrt pred hišo) in jaz tačas skuham, skratka - več možnosti, kosilo pa med 12. in 12.30, nam je vsem ok tako, ker gremo potem lahko zgodaj popoldne ven. spita namreč od 13. do 15. in od 16. do 19. je tudi čisto lepa popoldanska runda. navadno pa nam zneseta obe, torej dopoldne smo zunaj kake 2 urce (od 9.30 do 11.30), popoldne pa 3, zdaj poleti tudi 4.
Default avatar
Enako kot ti iz enakih razlogov.:)
Default avatar
Pri nas je prvi imel malico pred opoldanskim spanjem, kosilo po spanju, ampak kaj, ko je vedno dlje spal, tako da bi na koncu bilo lahko kosilo tudi šele ob 5-ih popoldan.
Smo spremenili ritem, še vedno smo dopoldan bili 2-3 ure vzunaj, ob 12.30 kosilo in potem mižule mažule.
Sta ta ritem osvojila potem tako tavelik, kot tudi tamala in ni bilo pogojev, da bi šla počivat brez konkretnega kosila.
Sem nekajkrat potem poskusila z malico, pa kosilo po počitku, pa sta se drla k zverinici, da sta lačna.

Nam je ta ritem ustrezal- sedaj sta pa itak že ven iz opoldanskega spanja.
Default avatar
6.30 do 7.15 zajtrk
10.00 malica (najmlajši ne, ker potem ne je kosila)
11.30 kosilo

15.00 malica

18.oo do 19.00 večerja

Mali hodi spat po kosilu, jaz takrat pospravim, pripravim za večerjo in podobno in imamo popoldne namenjeno sprehodom in podobnim zadevam
Default avatar
Tudi pri nas smo prakticirali juhico pred spanjem (~12 ih) in, ko se je zbudila - med 14 in 15, pa preostali del kosila (smo vsi tako jedli, ne samo tamala). Lp.
Default avatar
6.00 zajtrk
8.00 malica
11.00 juha + še nekaj
15.00-15.30 kosilo
17.00 kakšno sadje
18.30 večerja

Pred spanjem ne kuham kosila, ker so preutrujene, da bi zares kaj pojedle. Pri kosilu tudi ne ponujam juhe, ker sicer ostalega ne pojejo sjkoraj nič (enaka težava v rtcu, češ, ja, juhico pojejo... potem pa cel dan ob kruhu). pa tudi sicer je meni kosilo ob 12.00 čisto prezgodaj, čeprav smo pokonci že ob 5.30. Tudi, ko bodo večje, kosila pred 14.00 uro ne bo.
Default avatar
Otroka sta stara 3 in skoraj 5.

med tednom okrog 7h zajtrkujeta
v vrtcu imajo malico,kosilo in še prigrizek po spanju

doma okrog 17h pojesta malo sadja
večerja okrog 19h-doma kuhana

med vikendom:
zajtrk mogoče pol ure kasneje
dopoldan sadje,kos kruha,namaz,jogurt
kosilo okrog 13h
malica popoldan cca 16h
večerja okrog 19h