Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek kako se bo smel prehranjevati

kako se bo smel prehranjevati

Mož je pred dnevi imel srčni infarkt. V naslednjih dneh naj bi se vrnil domov in vem, kako zelo pomemben bo izbor in priprava obrokov. Lepo bi prosila vse, ki imajo kakršnekoli izkušnje s srčnimi bolniki za nasvete, jedilnike in kakšno vzpodbudno besedo. Star je komaj 40 let.

kako kako, moral bo nehat pit, kadit, se prenažirat in vsak dan it na malo daljši sprehod

sem brcnil v temo?

sem šurdane!!!

Je aktiven športnik, ki na leto popije kakšno pivo ali dve. Bog se usmili. Ne sodi, da ti ne bo sojeno.

nova
Uredništvo priporoča

mislim da ne bo držalo, ker srčni infarkt dobiš od zamaščenja žil, to je pa od DOLGOLETNEGA prehranjevanja s PREMASTNO HRANO, in nič gibanja, ker če se giblješ se žile ODMASTIJO

Če se cel teden izdatno jedel, v petek pa šel s kolegi na nogomet to ne pomeni da je športnik, ampak da v petek svoje telo extremno preobremeni, in je na najboljši poti da ga prav v petek stisne

pa tudi ne verjamem da ni nič pil, koliko je spil pa drugih alkoholnih pijač?

Svojci in delovno okolje imajo pri takih bolnikih veliko vpliva. Prikrajšajte ga s stresom, dopovedat mu je treba, da ni sam, da se bodo težave reševale vzajemno, a počasi. Vedeti mora, da ste veseli, da je živ. Tempo življenja mora umiriti, športa pa lahko, vendar ne naporno. Kakšen maraton Franja mu odsvetujem, sicer je pa letos ta že mimo.
Obrni se na forum Kardiologija, kjer sodeluje prim. dr. Cibic, je fejst dečko. Vprašaš ga lahko karkoli, ti bo lepo vse razložil.

Tvojemu možu želim čimprejšnje okrevanje!

R

Jaz pa sočustvujem s teboj in držim pesti, da bo z vašo podporo čim hitreje okreval.
Vem, kako je to, ker sem bila na tem.
Nisem jedla mastne hrane, nisem kadila, nisem pila akohola – no, edino športala pa nisem aktivno. Naporna služba, druge obremenitve – in sem počepnila.

Čimveč sadja, zelenjave (presne), bela moke in bele testenine odpadejo, siru se jaz nisem odpovedala, vendar jemljem manj mastnega, namesto margarine jem maslo, hrano minimalno zabelim z olivnim oljem, uživam pusto belo meso in čimmanj suhih mesnin.

Sladkarije – sem in tja kos čokolade – in pa sladoled, jasno, temu se ne odpovem.

Važno je, da bo počasi okreval fizično in psihično. Poačsi, a vedno navzgor, pa bo.

res ne razumem nekaterih ljudi, povem končni rezultat, kaj je treba narediti… in sem jaz tisti tagrd, ki ne zna sočustvovati

od sočustvovanja kot takega ni kake posebne koristi, že res da je potem dotični boljše volje, ampak vzrok za kolaps je pa ostal

saj to kar sem gor napisal ni nobeno izumljanje česa novega

da še dodam, nihče se ne prenažira zaradi lepšega, ampak zaradi dolgoletne čustvene stiske, v tem primeru je vzrok težav najverejetneje žena, ker naj bo mož še tako pod stresom v službi, se bo sprostil kot dojenček do naslednjega dne, će z ženo nista v vojni, žal je tako

tako da je način prehranjevanja v bodoče šele sekundarnega, primarnega je ureditev čustvenega odnosa z ženo, in posledično sprememba celotnega vzorca življenja, kar pa je precej trši oreh, kot pa samo malo spremenit prehrano

naj dodam še malo v optimističnih tonih, če bo kar sem gor napisal upoštevano, ima gospod vse možnopsti, da se mu srčni infarkt ne bo ponovil, v nasprotnem primeru pride v cca 10-ih letih do ponovnega, ki pa je v večini primerov usoden

tako da, želim veliko uspeha

joj ljudje. infarkt se dobi od zamaščenih žil, pa le-te se odmastijo če se giblješ bla bla bla…

naj vas malo podučim. “zamaščevanje” žil je normalen proces, prisoten pri vseh, tudi že otrocih. gre samo za to v kaki meri in kaki obliki pride do kopičenja maščob.
in infarkt lahko nima niti najmanše veze z tem če ješ ful mastno. lahko ima kako stanje kjer pride do prehitrega strjevanja krvi in posledično tvorbo trombov ki jih lahko odnese…šment, tudi v možgane. razlogov je lahko več. ne takoj sodit da je en zavaljen pjanec z čikom v ustih in trebuhom od use mastne hrane.

za odpirateljico teme: ponavadi se srčnim bolnikom ko zapustijo bolnišnico da zelo zelo zelo natanćna navodila kako z prehranjevanjem v bodoče. omejeno je tudi gibanje. zelo omejeno, sploh na začetku. oslabljeno srce ne moreš takoj obremenit. navodila boste zagotovo dobili!

naj ti dam še malo vzpodbudnih besed: glej, čeprav je mlad, je tudi veliko mlajših ljudi, najstnikov celo, ki so imeli infarkt. malo bolj bo mogel pazit nase, jemat zdravila, a njegovo življenje je še zmeraj lahko zelo kvalitetno. moj stric je po infarktu najprej zmogel le 100m v eno smer do konca ulice. zdaj, 10mesecev kasneje pa že meša mešalce, pa je dosti starejši od tvojega moža. hočem reči, počasi pčasi pa bo. infarkt še ni konec sveta.držite se!

aja, pa še nekaj, spomnim se z ene obdukcije: jetra alkoholika, huh, katastrofa…sam ko bi vi videli kako lepe žile je imel…res, prav neverjetno…

Žal nimam nasveta za avtorico prvega posta, vam pa želim, da se bo izšlo vse dobro.

Za vse ostale, ki so napisali takšne in drugačne neprimerne komentarje: da vas ni sram! Mene je, da smo lahko ljudje tako nesramni, neuvidevni, žaljivi…

Lep večer!

Joj, dete božje, od kje ti te kozlarije?? Za bolezni srca in ožilja je še kako pomembno, da je količina zaužitih živalskih maščob majhna. Mastna hrana povzroča, da se kri zgosti. Zaradi tega se poveča nevarnost, da se kri prične strjevat in mašit arterije – posledica je pa seveda infarkt.

Ob rojstvu so arterije čiste, prehodne, prožne. Že kmalu se začnejo mašiti – proces je znan kot arterioskleroza oz. obolelost koronarnih arterij. V plasti celic, ki tvorijo stene arterij (in pod njo), se pojavljajo maščobne kapljice. Počasi se spreminjajo v obloge – maščobno brazgotinasto tkivo, ki sega v arterijo in deloma zavira pretok krvi. Kadar se katera od teh plasti odlušči, se začne žila mašiti. Če se strdek dovolj poveča, lahko zaustavi pretok krvi in tako zaduši velike predele srčne mišice. Posledica je srčni napad ali infarkt. Pretok krvi je lahko zmanjšan tudi zaradi nenormalnega srčnega ritma – tahikardije in fibrilacije: zaradi tega včasih nastopi nenadna smrt. Če se zamaši ali poči krvna žila v možganih, govorimo o možganski kapi.

Zamašenost žil in hitrost tega procesa sta odvisna predvsem od načina prehrane. Pravilna prehrana oziroma skrb za življenjsko pomembne hranilne snovi, ki jih telo dnevno potrebuje, pripomore k temu, da ostanejo krvne žile odprte, brez nevarnih strdkov ter dovolj prožne, da lahko kri nemoteno kroži po telesu. Čezmerno uživanje mastne hrane (pomfrit, majoneza, hitra prehrana), sladkarij (čokolade, sladke pijače …), premalo gibanja lahko povzroči okvaro. Človek se zredi, na notranjo steno žil se začne nabirati maščoba. Maščobe povzročijo, da se stene žil zožijo in preprečijo normalen pretok krvi. Žila se zamaši, srce ne dobi več kisika in hrane, zato se ustavi. Pravimo, da je prišlo do srčne kapi.

Preberi si malo strokovne literature, preden širiš dezinformacije.

Tebi primitivnost leze ven iz ušes. Sicer dvomim, da boš sposoben dojeti, ker si jasno pokazal, da se tvoj IQ vleče po blatu, a obstajajo koronarne bolezni, ki vodijo k infarktu, in so dedne oz.prirojene.

Ampak polpismeni ljudje kot si ti, itak jasno zanje še slišali niso.

Smiliš se mi, ker si tako totalno in do konca glup in zabit. Tvoj post bi morali izbrisati, ker si popolnoma na istem nivoju kot tisti folk, ki se je sprabil na geje in lezbijke. Totalno zabit, neinteligenten, tupav in do skrajnosti primitiven.

En velik revež. Ubogi ti in tvoja familija – če jo sploh imaš, jasno, tako glupega ne vem, če bi katera sploh hotela.

ogabnež, skratka.

Joj, dete božje, od kje ti te kozlarije?? Za bolezni srca in ožilja je še kako pomembno, da je količina zaužitih živalskih maščob majhna. Mastna hrana povzroča, da se kri zgosti. Zaradi tega se poveča nevarnost, da se kri prične strjevat in mašit arterije – posledica je pa seveda infarkt.

Ob rojstvu so arterije čiste, prehodne, prožne. Že kmalu se začnejo mašiti – proces je znan kot arterioskleroza oz. obolelost koronarnih arterij. V plasti celic, ki tvorijo stene arterij (in pod njo), se pojavljajo maščobne kapljice. Počasi se spreminjajo v obloge – maščobno brazgotinasto tkivo, ki sega v arterijo in deloma zavira pretok krvi. Kadar se katera od teh plasti odlušči, se začne žila mašiti. Če se strdek dovolj poveča, lahko zaustavi pretok krvi in tako zaduši velike predele srčne mišice. Posledica je srčni napad ali infarkt. Pretok krvi je lahko zmanjšan tudi zaradi nenormalnega srčnega ritma – tahikardije in fibrilacije: zaradi tega včasih nastopi nenadna smrt. Če se zamaši ali poči krvna žila v možganih, govorimo o možganski kapi.

Zamašenost žil in hitrost tega procesa sta odvisna predvsem od načina prehrane. Pravilna prehrana oziroma skrb za življenjsko pomembne hranilne snovi, ki jih telo dnevno potrebuje, pripomore k temu, da ostanejo krvne žile odprte, brez nevarnih strdkov ter dovolj prožne, da lahko kri nemoteno kroži po telesu. Čezmerno uživanje mastne hrane (pomfrit, majoneza, hitra prehrana), sladkarij (čokolade, sladke pijače …), premalo gibanja lahko povzroči okvaro. Človek se zredi, na notranjo steno žil se začne nabirati maščoba. Maščobe povzročijo, da se stene žil zožijo in preprečijo normalen pretok krvi. Žila se zamaši, srce ne dobi več kisika in hrane, zato se ustavi. Pravimo, da je prišlo do srčne kapi.

Preberi si malo strokovne literature, preden širiš dezinformacije.[/quote]
nisem rekla, da prehrana ne vpliva na to, je pa zdaleč od EDINE STVARI.

maščoba sama NE zgosti krvi. na le-to vplivajo koagulacijski faktorji. če bi maščoba gostila kri, huh…in ne,infarkt ne nastane tako. nastane takole: hipertenzija->poškodba endotelija->le ta povzroči sproščanje mediatorjev ki povzročijo spremembe v prepustnosti žil->vdiranje lipidov->tvorba aterosklerotičnih plakov. od tle naprej je možnoh več poti. zarad nadalne hipertenzije poškodba firbozne kapice aterosklerotičnega plaka->krvavitev v plak ali ruptura->tvorba tromba->odtrganje delcev troma ali pa zaradi velikosti krvavitve zamašitev žile.Lahko pride do propadanja žilne stene…mah…o tem lahko napišemo 3 strani.
žal imajo že otroci stvari, ki se jim reče maščobne proge. prisotne so pri skoraj useh. kako to potem razložiš?ne gre namreč z tvojo teorijo o hrani. otrok se zaenkrat namreč ne fotra samo z ocvirki itd. in te proge so v mnogih primerih povezane z aterosklerozo v nadalnem živlenju. raziskave niso še na koncu.
čist use si pomešala, oprosti, ampak res si. maščobno brazgotinsko tkivo?zelo lepo da se ljudje zanimajo o tem in preberejo kaj literature o tem, ampak povedano je čist narobe. ne vem kaj je zate strokovna literatura. bo kak patološki učbenik dober? domnevam da je tvoja strokovna literatura net, drugače bi vedela da na aterosklerozo POLEG hrane vplivajo še: geni, starost, spol, hormoni,…
številna maaligna stanja lahko povzročijo hiperkoagulabilnost in posledično infarkte povsod po telesu.

ne vem kaj naj rečem. saj, vsak ima svoje mnenje, sam tako, kot eni študentki medicine mi izjave v kontekstu “sam zdavo jejte pa boste zdravi” od kakih navdušencev npr planeta zdravja,meni take izjave zelo stopijo na živec. ne morem si pomagat. se opravičujem, a mogla sem odgovorit.

Preberi še enkrat kaj sem napisala …

“Za bolezni srca in ožilja je še kako pomembno, da je količina zaužitih živalskih maščob majhna. Mastna hrana povzroča, da se kri zgosti. Zaradi tega se poveča nevarnost, da se kri prične strjevat in mašit arterije – posledica je pa seveda infarkt.”

“Zamašenost žil in hitrost tega procesa sta odvisna predvsem od načina prehrane. Pravilna prehrana oziroma skrb za življenjsko pomembne hranilne snovi, ki jih telo dnevno potrebuje, pripomore k temu, da ostanejo krvne žile odprte, brez nevarnih strdkov ter dovolj prožne, da lahko kri nemoteno kroži po telesu. Čezmerno uživanje mastne hrane (pomfrit, majoneza, hitra prehrana), sladkarij (čokolade, sladke pijače …), premalo gibanja lahko povzroči okvaro.”

In to ni moje mnenje, ampak je dejstvo. Vprašaj kateregakoli zdravnika …
Da si študentka, se pa vidi, ja :)). Boš morala še velikooo preštudirati 🙂

tudi ti si moj post slabo prebrala, nisem rekla da hrana ni pomembna, je pa zdaleč edina stvar, ki na to vpliva…todi to je dejstvo, ki ga bi če se že sklicuješ na strokovno literaturo mogla vedeti. in kako potem bi ti razložila nastanek maščobne proge pri otrocih, nastanejo kako? razmišlanje, da boš zdrav, če boš zdravo jedel in se gibal je napačno. preveč je enih drugih dejavnikov.

svoje mnenje o tem koliko študija potrebujem lahko prihodnjič obdržiš zase, hvala. jaz že vem kolko ga potrebujem. dejstvo pa je ,da se lahko tukaj vsak izdaja za strokovnjaka česarkoli.

no, saj niti ni važno. mislim, da je odpirateljica teme dobila odgovor-torej navodila bodo dana v bolnišnici.

New Report

Close