Seksologija - želiva si spolnosti

Odgovarjajo: dr. Albert Mrgole, psiholog, doktor sociologije • doc. dr. Andrej Starc, docent javnega zdravstva

Forumu na pot in predstavitev moderatorjev

Default avatar

Andreja

Motnja erekcije je za moške zagotovo ena od bolj bolečih tem. Pa naj nas še tako prepričujejo s statistikami, da gre za zelo razširjeno težavo, moški o tem preprosto ne marajo govoriti.

Po 40. letu naj bi imelo vsaj določene težave z erekcijo kar polovica moških, med mlajšimi pa približno desetina. Včasih pozabljamo, da to ni le težava moških. Za zadovoljivo spolno življenje so prikrajšane tudi njihove partnerke. Težave z erekcijo pa lahko razdiralno vplivajo tudi na sam odnos med partnerjema.

Že res, da s starostjo slabi tudi erekcija. Vendar pa težave z erekcijo ali erektilna disfunkcija prav v nobenem starostnem obdobju niso normalen pojav. Marsikateri moški pa se preprosto sprijazni s tem in se tako rekoč odpove spolnim užitkom s partnerko, saj mu je preveč mučno poiskati pomoč.

S forumom bi vas radi spodbudili, da zberete pogum, se o težavah v spolnem življenju pogovorite s strokovnjaki na forumu.
Morda boste morali vseeno obiskati še vašega zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno terapijo in vam pomagal rešiti težave.
Radi pa bi vas tudi spodbudili, da se o spolnosti in težavah pogovorite tudi z vašimi partnerkami ali partnerji.

Naši ekipi pri Med.Over.Net tema motnje erekcije ni prav nič mučna, pa smo se vseeno precej namučili, preden smo postavili ta spletni forum »ED – želiva si spolnosti«.
Očitno pri nas ni prav veliko specialistov urologov, ki se ukvarjajo z motnjo erekcije, zato so ti toliko bolj obremenjeni.

Vabilu k sodelovanju pa so se prijazno odzvali dr. Tine Hajdinjak, dr.med., urolog z Urološkega oddelka Kliničnega centra v Mariboru ter terapevta Lea Mrgole in dr. Alber Mrgole, psiholog, ki imata dolgoletne izkušnje s svetovanjem na področju partnerskih odnosov.

Moderatorje prav lepo pozdravljam in jih vabim, da sami povedo kaj o sebi.

Dobrodošli na forumu ED - želiva si spolnosti!
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar

Albert VEZAL

Leonida in dr. Albert Mrgole sva družinska in partnerska svetovalca, ki delujeva v zavodu Vezal, Kamnik. Najino timsko delo temelji v prvi vrsti na izkušnjah zakona, ki traja od leta 1985 in imava v njem štiri otroke. Strokovno združujeva izobrazbo sistemske družinske terapije, Imago terapije, psihologije, sociologije in drugih uporabnih praks.
Vsak zase sva izkušnje nabirala v različni praksah, od refleksoterapije, univerzitetnega poučevanja in raziskovanja, mladinskega dela, svetovalnega dela z otroki in mladostniki, delu z ljudmi na obrobju. Pet let nazaj pa sva ugotovila, da je v najinih primerih najbolj učinkovito delo z družinskimi sistemi. Zdaj delava skupaj, tako pri individualnih primerih kot na različnih treningih za skupine. Kar nama sporočajo ljudje, ki imajo izkušnje z najinim delom, je iskrenost in odprtost v zgodbah, ki jih deliva z njimi, v zgodbah, ki izhajajo iz najinih življenjskih izkušenj, kjer lahko postreževa s težkimi situacijami, dilemami in načini, kako sva skupaj premagovala ovire.
Najin pogled na spolnost je sistemski. Spolnost razumeva kot odnos dveh ljudi, ki s seboj nosita vsak svojo dediščino vplivov in izkušenj ter vzajemno vplivata na vedenje drug drugega. Sta torej v krožnem odnosu so-pogojenosti.
Pozdravljava vse, s katerimi se bomo družili v iskanju novih perspektiv!
Default avatar

tineh

Uvod s strani urologa
Pozdravljeni! ED - erektilni disfunkciji bi lahko rekli tudi težava moškega pri spolnosti. Torej ponavljajoča se situacija, pri kateri se moškemu ali ženski zdi, da s penisom ali njegovo funkcijo in celotnim odzivom organizma pri spolni dejavnosti ni vse tako, kot bi po njegovem ali njenem mnenju moralo biti.
Lahko se težave samo dozdevajo, pa jih v resnici ni. Pogosto so težave prehodne narave. Velikokrat lahko pomaga osebni zdravnik. Mnogokrat se ljudje obrnejo na urologa, pa jih ta zgolj usmeri k specialistu druge medicinske stroke – na primer psihiatru, psihologu ali dermato-venerologu. Tudi vsi urologi ne delajo vsega. Nekatere posege za zdravljenje težav moškega pri spolnosti v Sloveniji opravljata le en ali dva specialista. Zato bo nasvet lahko pogosto zgolj mnenje, komu se zaupati in kje ga poiskati. Vabljeni k vprašanjem!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL

Moderatorji

dr. Albert Mrgole , psiholog, doktor sociologije
Albert VEZAL
doc. dr. Andrej Starc , docent javnega zdravstva
Andrej Starc