Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

nezdrava hrana

Default avatar
Spoštovani

PRed časom sem na internetu zasledil članek v katerem je pisalo, da obstaja povezava med rakom na debelem črevesju ter mastno in visokokalorično hrano, v kateri je malo vlaknin. Ta novica me je kar stresla. Do sedaj namreč nisem imel ne vem koliko zdravstvenih težav, je pa res, da sem se v preteklosti tudi veliko gibal, kar sem sedaj opustil. Ne glede na vse, pa sem se tudi zelo nezdravo prehranjeval, predvsem sem velikokrat pretiraval z mastno hrano, kar me zna kdaj tudi še tepsti. Sedaj me pa zanima, kaj lahko, če sploh lahko kaj naredim, da stanje malce popravim in morebiti še preprečim nastanek raka na debelem črevesju?

Hvala za odgovor in lep dan želim

Marjan
Default avatar
Marjan pozdravljeni!

Nič ni še zamujenega. Največ je vredno to, da ste si priznali, da se ne prehranjujete najbolj zdravo in da ste opustili kar nekaj dobrih navad. Če si človek prizna napake, je pot do sprememb veliko lažja.

Na kratko vam bom napisala nekaj napotkov kaj spremenite, odločitev bo pa še vedno vaša.

V prehrano vnesite več hrane bogate s prehranskimi vlakninami. Prehranske vlaknine zaradi ugodnega vpliva na steno debelega črevesa zmanjšajo tveganje za nastanek mnogih bolezni, kot so zaprtost, divertikuloza debelega črevesa ( tvorba nekakšnih žepkov ), žolčni kamni, prekomerna telesna masa, povišan holesterol, sladkorna bolezen in arterioskleroza. Najboljši vir vlaknin so polnovredna žita, kot tudi sadje, krompir in zelenjava.
Zelo pomemben učinek vlaknin v debelem črevesu je vpliv na količino in konzistenco blata. Večji delež zaužite vlaknine je povezan z večjo količino izločenega blata in torej manjšim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa in danke. Zaradi povečane hitrosti prehoda blata skozi debelo črevo in povečanja volumna črevesne vsebine se zmanjša koncentracija toksičnih, mutagenih in kancerogenih snovi( predvsem sekundarne žolčne kisline, ki pospešijo nastanek raka debelega črevesa in danke ). Predvsem so pomembne netopne vlaknine - celuloza, hemiceluloza , lignin. Pomembna vloga vlaknin je še intenzivna sinteza butirata v debelem črevesu, ki zavira nastanek raka debelega črevesa in danke (RDČD).

Številne raziskave tudi potrjujejo povezanost uživanja sadja in zelenjave z zmanjšanim tveganjem za nastanek RDČD. Sinergistično delovanje posameznih komponent v sadju in zelenjavi, kot so vitamini, minerali, antioksidanti, prehranske vlaknine in sekundarne zaščitne rastlinske snovi, preprečijo nastanek rakavih obolenj kot tudi bolezni srca in ožilja.
Pomembna skupina potencialnih antikancerogenih snovi so tudi vitamini z antioksidativno aktivnostjo.Vitamin A je zelo pomemben pri celičnih procesih, ki so povezani z kancerogenezo. Vitamin C in A lovita proste radikale in onemogočata tvorbo nitrozaminov.prehranjevanja s hrano, ki vsebuje veliko vitamina C iz sadja in zelenjave, je povezano z manjšim tveganjem za nastanek RDČD in še nekaterih drugih vrst.Intervencijske študije z vitaminom C v obliki prehranskih dopolnil, pa niso uspele uspele zmanjšati pogostosti RDČD.

Močno zmanjšajte vnos maščob v telo. Epidemiološke raziskave namreč potrjujejo povezavo med učivanjem maščob in RDČD in še nekaterimi vrstami raka. Razvidno je , da se z naraščajočim vnosom maščob , poveča koncentracija žolčnih kislin v lumnu debelega črevesa , ki lahko poškodujejo epitelne celice in s tem povzročijo regenatorno hiperproliferacijo epitelnih celic. Poleg žolčnih kislin so pomembni tudi diacilgliceroli, ki nastanejo iz fosfolipidov. Prehrana z veliko maščobami povzroča večjo prisotnost fosfolipidov v blatu in s tem večje sproščanje diacilglicerolov.
Raziskave pravtako kažejo na povezanost med RDČD in uživanjem rdečega mesa. Pri toplotni obdelavi mesa, namreč nastanejo mutageni in karcinogeni heterociklični amini.Močneje ko je zapečeno meso, večje je tveganje. Pri uživanju rdečega mesa so verjetno pomembnejši dejavnik tveganja karcinogeni heterociklični amini, Ker maščobe kot samostojnei dejavnik tveganja pospešujejo razvoj razvoj raka, je verjetno , da maščobe in heterociklični amini delujejo sinergistično. Raziskave tudi kažejo, da se tveganje močno poveča za RDČD pri povečanem uživanju, to je več kot 160g/ dan v primerjavi z 20 g / dan, tveganje pa se močno zmanjša za RDČD, s povečanihm uživanjem rib, to je 80g /dan v primerjavi z 10g / dan.

Za začetek je morda dovolj informacij. Če spremenite prehrano, tako, da omejite uživanje rdečega mesa, še posebno mastnega, močno povečate uživanje sadja in zelenjave in dodate še balastne snovi, potem ste naredili veliko. Namesto rdečega mesa vključite v prehrano več belega mesa, predvsem pa rib.Izogibajte se mesnih izdelkov, ki so prava zakladnica skritih maščob in pa raznih aditivov. Da zmanjšate porabo in s tem seveda vnos maščob je pomembna tudi priprava hrane. jejte čimveč dušene hrane.

Poleg vsega tega pa se ponovno odločite za telesno dejaven način življenja. Vsak dan si vzemite 30 minut za različne aktivnosti kot so hoja , tek, gorništvo...lahko pa tudi kdaj sesanje in pospravljanje ali pa delo na vrtu- šteje vse.

če boste potrebovali še kakšno vzpodbudo se oglasite.

Veliko uspeha in lep pozdrav


Lidija

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic