Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

stiskanje mozoljev

Default avatar
Imam lepo 16 letno srednješolko, priljubljeno med vrstniki in pridno v šoli. Z njo nimam posebnih problemov razen..... Če ima vsaj 5 minut časa, si stiska mozolje. To dnevno počne. Pravzaprav pravih mozoljev ali aken sploh nima, ampak si stiska lojnice, pa naj bodo še tako majhne. Stiska si jih povsod: po rokah, nogah, zadnjici,seveda tudi na obrazu. Pri tem si z nohti povzroča majhne ranice, ki se zacelijo v hrastico in naslednji dan najprej spraska vse včerajšnje hrastice, pa spet stiska nove in nove lojnice. Večkrat sem ji že rekla, da si bo na ta način uničila (zaenkrat) še lepo kožo, saj se ji občasno kakšna lojnica inficira in zagnoji, to je pa že večja ranica, ki pusti brazgotino. Opazila sem, da to pogosteje počne takrat, ko je nesrečna ali nervozna. Ima prijatelja-vrstnika (fanta)z druge bolj oddaljene šole, s katerim se zelo malokrat vidita, običajno si pošiljata SMS sporočila, v katerega je zaljubljena in kadarkoli ji ne pošlje sporočila ali dalj časa ne pride do zmenka, je potrta in takrat si mozoljčke najbolj vneto stiska. Ali je to kakšna motnja? Ali si s tem, ko si povzroča bolečino s stiskanjem lojnic, prikrije osnovno bolečino oziroma žalost, ki jo čuti zaradi fanta, ki ga ima rada? Ne najdem načina, da bi jo odvadila. Ne "ganejo" je niti slike zelo brazgotinastih obrazov, ki jih občasno najdem v kaki reviji in ji jih pokažem, češ, glej, kako grdo boš zgledala, če bo to počela. Rada bi ji pomagala, pa ne vem kako. Zaenkrat jo prepričujem, da je zveza z vrstnikom čisto običajna, kot veliko drugih, da je fant še mlad in tak kot večina drugih, da jo ima rad, da ji tega ne zna pokazati drugače kot tako, da ji na SMS napiše, da jo ljubi. Več od tega pa ne naredi. Ali je to le razvojna motnja pri 16 letnicah, ki bo minila?
Hvala za kakršenkoli nasvet.
Default avatar
Spoštovana Matka,

gre za prisilno (kompulzivno) vedenje, ki je lahko sestavni del določene faze osebnostnega zorenja, če zavzame obsežnejše dimenzije, za kar pri vaši hčerki obstaja sum, pa je treba stanje zdraviti. Obišče naj psihiatra za adolescente na Centru za izvenbolnišnično psihiatrično delavnost na Polikliniki, Njegoševa 4, ali na
Svetovalnem centru na Gotski.
Default avatar
Stara sem 25 let in imam popolnoma enake težave, kot jih za svojo hčerko opisuje ga. matka. Ves čas si stiskam oz. praskam mozolje, tako da imam, čeprav je puberteta že za mano, resne probleme s kožo na obrazu.
Poleg težav s kožo pa se moje početje odraža tudi v zmanjšani učinkovitosti, saj sem včasih sposobna sredi neke dejavnosti (največkrat ob učenju, branju, delu za računalnikom ipd.), ko se slučajno dotaknem kože in začutim neko nepravilnost (krastico, mozoljček) popolnoma prekiniti delo in se posvetiti le temu, da bi nepravilnost odpravila (si spraskala krasto, stisnila mozoljček). Med svojim početjem, ki lahko traja tudi pol ure, se ves čas zavedam, da bom s tem stanje kože še poslabšala, vendar si ne morem pomagati. Tako si na koncu popolnoma »razorjem« obraz.
Živim s starši, ki me na moje početje sicer ves čas opozarjajo, vendar jih ne upoštevam, ali pa se umaknem na samo oz. svoje početje skrivam.

Že večkrat sem razmišljala, da bi poiskala kakšno pomoč, vendar ne vem, kam se lahko obrnem oz. kakšno pomoč ob opisani težavi sploh lahko pričakujem. Zakaj se sploh pojavi takšno kompulzivno vedenje? Zase ne bi mogla reči, da imam kakšne večje probleme v življnju in sem sicer kar pozitivno naravnana.
S kakšno terapijo največkrat zdravite takšne motnje? Če gre v glavnem za vedenjsko-kognitivni pristop, ali si morda lahko na kakšen način pomagam kar sama?

Hvala za odgovor!
Default avatar
Spoštovana Maya,
vedenjsko kognitivna terapija uporabljq med drugim učinek nagrade, ko se neka zaželjena oblika vedenja ohranja in nenagrade. ko se krši.Kazen v kakršnikoli obliki ni produktivna, izostanek pričakovane nagrade pa je.Sicer pa na kompulzivno vdenje najučinkoviteje vplivamo z zdravili.
Default avatar
Ali gre tu le za zdravila, ki jih lahko predpiše psihiater (je torej obisk pri psihiatru nujen?), ali obstajajo tudi kakšna druga zdravila?

se enkrat hvala za odgovor
Default avatar
Spoštovana Maya,
lahko jih predpiše tudi splošni zdravnik, vendar mora biti odmerek praviloma v najvišji možni količini.

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket