Oftalmologija

Odgovarjajo: prof. dr. Gorazd Kolar, dr. med., oftalmolog

mrežnica - možen odstop mrežnice??

Default avatar
Pozdravljeni. Danes je bil brat na pregledu v bolnišnici v očesni ambulanti in so mu ugotovili, da mu je na desnem očesu malenkost odstopila mrežnica ter so ga operirali. Potem pa sem iskal po internetu, kakšni so možni vzroki. Pisalo je, da če vidiš pikice ali zvezdice ali snope svetlobe ipd. je to vzrok odstopanja očesne mrežnice. Jaz ponavadi, kadar zvečer gledam tv, in je prižgan samo tv in mogoče še ena lučka, vidim kot nekakšne snope svetlobe od tv-ja. ampak samo, če je večja luč ugasnjena, torej, kadar je temnejše. ali pa če se peljemo po avtocesti zvečer, vidim od luči nekakšne snope svetlobe. včasih se spomin, da ko sem prišel iz sonca v temnejši prostor, sem vidil nekakšno migetanje ali kot zvezdice. mislim, da ni bilo nobene sence. ampak to je bilo nazaj (kakšne 2-3 leta). po tem, ko sem dobil očala se mi zaenkrat to še ni pojavilo. takrat, ko še nisem imel očal (pred 3 leti), sem tudi pred očmi videl nekakšno migetanje nekajkrat (to se je zgodilo v šoli, kadar sem se trudil kaj prebrati, pa nisem videl). takrat pa mislim, da se je tudi nekaj temnilo ob migetanju, kot bi bila nekakšna senca. vendar sedaj ko imam očala, so to ne dogaja več. očala imam z dioptrijo D:-2,25 in L:-2,50. pri okulistu sem bil pred 14 dnevi in mi je zdravnica rekla, da sta očesi zdravi (pregledala ju je z neko lučko; šla je z njo približno tako kot skener (kadar kaj skeniramo) v desno in levo ter ga pogledala).

brat pa je bil pri isti očesni ambulanti, samo da je bil drug zdravnik. njega v bistvu zdravnik v tej očesni ambulanti ni poslal na pregled zaradi desnega očesa, na katerem je malo odstopala mrežnica, ampak zaradi drugega, ker je z drugim očesom nekaj narobe, vendar še ne vedo kaj, ima še preiskave (rekli so, da ima podoben problem kot pri ljudeh ki jemljejo heroin, vendar brat ga, kot je rekel, še v življenju ni poskusil, niti katerekoli druge droge, razen alkohola in cigaret). zanima me, kako naj sedaj jaz vem, da je moje oko res zdravo in nimam tudi jaz kakšnega odstopanja očesne mrežnice?

lp
Default avatar
Spoštovani,
težave, ki jih vi opisujete niso značilne za odstop mrežnice. Zdravnica je z lučko pogledala vašo mrežnico in ocenila stanje mrežnice, izstopišča vidnega živca, rumene pege in žil. Oceni tudi ali so kakšne spremembe, ki bi morda lahko napovedovale možen odstop mrežnice. Ob postavljenem sumu na odstop mrežnice pogledamo očesno ozadje pri široki zenici s posebno kontaktno lečo, da zagotovo ocenimo stanje.

Lp
**********************************************
Alenka Šket Kontestabile, dr.med, specialist oftalmolog, FEBO
Default avatar
če prav razumem, potemtakem ni odstopa mrežnice pri meni oz. vsaj ni suma na to. razumem prav?

hvala
Default avatar
tako je
**********************************************
Alenka Šket Kontestabile, dr.med, specialist oftalmolog, FEBO

Moderatorji

prof. dr. Gorazd Kolar , dr. med., oftalmolog
gorazdkolar