Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kakšne zobe imajo vaši otroci?

Default avatar

Zobna miška

Naša 6 letnica je dobila plombo, prvo. Me je bilo kar groza,(sama se blazno bojim vrtanja) ko sem zagledala luknjico v zobku in tudi potem, ko ji ji je očistila, in je bila luknja dejansko veliko večja, me je kar mrazilo.

Sem res malo popustila pri higijeni, imam še enega malčka doma in sem njemu umivala zobe jaz in zadnjih nekaj mesecev pustila tavečji, da si jih umiva sama.
Pa kar naprej smo imeli hubabuba v ustih, pa čist preveč sladkarij. Priznam. Gotovo je tudi na meni krivda.

Pa mi je rekla zdravnica, ne saj ni hudo, sicer ima čudovite zobke, je rekla, da se razmikajo, da delajo prostor stalnim in da se tako lažje hrana nabere med zobmi. Jaz pa pravim, da morda res, ampak se jo tako tudi lažje sčisti. Le, da nismo bili dovolj dosledni.

Kar me preseneča je, da še vedno (mislim, na vsa opozorila in možnosti čiščenja in raznoraznih past in krtačk) vidim veliko otrok, v vsaki skupini po dva-tri, ki imata čisto požrte zobke. Pa mi ni jasno kaj delajo ti otroci. predvsem pa njihovi starši. Meni bi bilo že nerodno, da bi moj otrok imel tak zobe. Pa kako jih mora to bolet. Kako p grizejo in prežvečijo hrano? Ok pa se ti zgodi ena luknjia, pa morda druga in tretja, pa saj jo greš popravit, a ne, al čakaš da ima otrok same škrbine v ustih?

Dajte me rezsvetlit!

Pa ne mi rečt, da je kriva dednost, ker zobe se da popravit ne zgnijeo vsi kar čez noč. Pa še zdravnica mi je rekla, če bi bila kriva dednost za slabe zobe, bi bili vsi zobje enako gnili, tako pa so spodnji, ki jih spira slina ponavadi bolj zdravi od zgornjih na katerih vse ostaja. In otroci imajo zgornje taprve zobke brrrr bogi...
Default avatar

Bibabu

Če imajo požrte zobke, so to verjetno mlečni in se je gniloba začela že zelo zgodaj. Tako zgodaj, da je noben zobozdravnik ne zajezi. In tudi ne vrtajo vseh mlečnih zob. V čem bi bil sploh smisel?
Default avatar

pujsa pepa

ta večja pri 5 letih ima dve plombici, ki ju je dobila že pri 2,5 letih. prav tako se je začela pojavljati zobna gniloba na zgornjih dvojkah (beli flekci) pri njenih dveh letih. ker sem vedela, kaj pomenijo ti beli fleki, sva že naslednji teden bili pri zobozdravnici. od takrat dalje smo hodili na redna mazanja vsakih 6 mesecev, gnitje smo zaustavili, nato je dobila še dve plombici na spodnjih štirkah. ta mlajša pupa ima sedaj 3 leta, zobje lepi, brez luknjic in gnitja, pa je recimo do dveh let pojedla več sladkarij, kot ta večja do svojega drugega leta. očitno je res nekaj v kvaliteti zob. ampak, če ne bi tako spremljala stanja zobkov pri ta večji in če ne bi bila morda kar obsedena z zobozdravnikom, danes zgoraj najverjetneje ne bi imela enkic in dvojk.
to sem se tudi jaz velikokrat spraševala, zakaj zavraga starši otroka ne peljejo prej k zobozdravniku. ker zgnijejo zobki tudi ne čez noč, to traja nekaj časa in če pravočasno opaziš in zdraviš, se da tudi to popraviti.
Default avatar

dežek**

Naša dva sta že velika, beri študentka in dijak in zaenkrat še nimata nobene plombe.
Default avatar

pri nas

Umivamo zobke od prvega dne 1x dan zvečer.En otrok ima skoraj 7 let, malenkost kariesa (premalo za vrtanje) pri enkah, drugače vse ok, tako kot pri triletniku.Umivava pa vedno starša.
Default avatar

EnaA

Hčerka je stara 4,5 in ima zelo lepe zobe. Jaz imam zelo močne zobe, mož zelo slabe. Upam, da bodo geni po meni.

Zobe si pere 3x na dan (zjutraj, v vrtcu, zvečer). Ko je bila manjša je pila sladke pijače, zdaj jih več noče. Sicer sama vztraja na umivanju in noče niti v posteljo brez da bi si umila zobe in tudi ko ima zobe umite ne poje več nič razen jabolke.

Jaz sem ji enostavno rekla, da se po sladkih stvareh lahko na zobkih pojavijo črvi ki zobe pojejo. In to je vzela tako resno, da zdaj res bolj pazi, da so zobje umiti.
Default avatar

*katka*

Moji hčeri (4 leta in pol) umivam zobe jaz 1x na dan (zvečer po večerji) in to zelo temeljito.

Zaenkrat trkam, ima brezhibne zobe, čeprav poje dosti sladkarij.

Bom pa ji dala 5-ice in 6-ice zaščititi, ko bodo prilezle ven (privat zobarji to delajo).

Meni pa predvsem ni jasno, ko mi mnogi starši pravijo, da si njihovi 5 ali 6-letniki sami umivajo zobe. Si ne predstavljam, kako si lahko tako mali otrok res dobro umije zobe. Saj moja si tudi sama umiva, ampak to je zame bolj zabava, zares pa ji jih jaz.
Default avatar

moja mami nina

No moj sin pa ima že tri plombice pri 4 letih. Pa smo jih redno umivali, čigumov ne žveči, bonbone pa tudi ne baše nonstop.
Je pač nagnjen k temu da ima slabše zobke in karies jih je že zelo zgodaj napadel. Mi skrbimo za njegov nasmeh in upam da bodo zobki zdržali do stalnih. Je pa to povezano z geni in z higieno.
Moji zobje dolgo niso rabili plombic, so lepi in v ravni liniji. Mož pa je imel že od malega slabe zobe. (Pa ima boljšo higieno zob kot jaz.)
Default avatar

Zobna miška

dežek** je napisal/a:
vav, svaka čast! Imate kak poseben tretma? Res me zanima.
Default avatar

zobna vila

Nam je zobozdravnica rekla, da moramo otrokom umivat zobe do desetega leta.
Ko sem jo čukasto pogledala mi je pojasnila, da otrok ne doseže vseh zobkov in da jih ne zna temeljito umit.
Default avatar

ys

Starejša pri 10 letih nima nobene plombe, mlajša je zdaj pri 8 letih dobila 1 plombo na mlečno petico.

Kvaliteta zob seveda ni odvisna samo od higiene, čeprav je ta zelo pomembna.
Default avatar

kaj res???

pri nas je napisal/a:
ne mi rečt, od prvega dne??? Definitivno ti pripada naziv MONovka dneva :-)
Default avatar

zali2

16 letnik je brez plombe(pa je imel mlečne bolj boge), 14 letnica ima eno, osemletnik nobene, naša najmlajša leto in pol bo pa očitno imela kljub redni ustni hegieni sprednje zobke požrte....pojma nimam kje in kaj smo falili....zobozdravnica je odgovorila-ma ja, se zgodi?
Default avatar

ha, ha, ha ...;-)))

kaj res??? je napisal/a:
Ha, ha, ha ... Itak eni dojenčki imajo zobke že v trebuhu.;-))).
Default avatar

anemona

Moja sta stara sedaj 20 in 21 let in nimata še sploh nobene plombe.

Sta si pa že od majhnega umivala zobke zvečer, sladkarij jedla zelo malo, pa šolska zobozdravnica jima je nekaj mazala na zobe, ne vem, če še sedaj to počnejo otročkom, zgleda da je mojima pomagalo:)
Default avatar

ena mala

Moja hčera pri 19ih letih nima niti ene plombe...tam nekje do šestega leta smo ji mi pomagali pri umivanju (nekaj sama, finiširali mi), potem itak sama 2x na dan. In tako še dandanes....pa ima rada sladkarije, le kot mičkeni jih nisem dajala sladkih sokov, ko je pila še na flaško....Najbrž je pa tudi nekaj v genih, tudi midva imava kar zdrave in lepe zobe.
Default avatar

ys

Ja še vedno mažejo zobe. Sem pa vprašala glede zalitja šestic, to je menda sedaj zelo in. Pa je rekla, da če zobje niso slabi tega ne počnejo, ker je več škode kot koristi???? Je pa mlada zobarca.
Default avatar

lenčk34n

10-letnik - nobene plombe
8-letnik- nobene plombe

5.5 letnik - ima eno plombico na mlečni štirici - se je očitno največkrat zvečer izmuznil spat brez umivanja....

starejšima dvema sem umivala zobe do 7 leta, sedaj občasno pregledam kočnike.... umivajo zobe samo zvečer, ampak zelo temeljito....

sladkarije pri nas - kupim le čokolado in kakšne piškote,
bombone in čigume pa dobijo le kje za darilo....

dude in flaške niso imeli...
Default avatar

Iza bela

12 letnik mlečne zobe je imel katastrofa, zdaj pri stalnih ima dve plombi. 6 letnik ima še same mlečne brez vsakih plomb.
Default avatar

29letnica

Starejši ima pri 5 letih 1 plombico.

Mala pri 2,5 še nobene.

Obema umivam zobe jaz, zjutraj in zvečer.

Jaz sem dobila prvo plombo, imam eno samo, pri 27 letih. Takrat sem bila ravno drugič noseča :) Recimo, da je bila luknjica posledica nosečnosti...