Starševski čvek

NE PREZRITE, DOKUMENTARNI FILM, KI BO PREDVAJAN PO MNOGIH DRŽAVAH HKRATI

Default avatar
NE PREZRITE, DOKUMENTARNI FILM, KI BO PREDVAJAN PO MNOGIH DRŽAVAH HKRATI

TVS II, 5. JUNIJA OB 20.00

ZEMLJA – NAŠ DOM, dokumentarni film

V 200.000 letih je na Zemlji človeštvo postavilo na glavo ravnotežje, ki se je oblikovalo v 4 milijardah let evolucije na planetu. Cena, ki jo plačuje, je visoka in človeštvo se mora čim prej zavedati svojega prevelikega plenjenja zemeljskega bogastva in spremeniti vzorce potrošnje. Z edinstvenimi posnetki iz več kot 50 držav sveta, vse je posneto iz zraka, z dokumentarnim filmom ZEMLJA – NAŠ DOM je Yann Arthus-Bertrand položil temeljni kamen za zgradbo, ki jo moramo graditi mi vsi skupaj.

Dokumentarni film ZEMLJA – NAŠ DOM bo največji dogodek na svetu, prvič bo predvajan na isti dan v več kot 50 državah sveta. Predvajan bo 5. junija 2009 na »Svetovni dan okolja«, večinoma zastonj in to v kinu, na TV, DVD in medmrežju.

Soustvarjalec scenarija in režiser Yann Arthus-Bertrand je začutil potrebo ustvariti film pod vplivom izjemnega vtisa, ki ga je na gledalce napravil Al Gorov film »Neprijetna resnica«. Seveda je od produkcije do snemanja in montaže tako ambicioznega projekta naletel na mnoge ovire. Film ZEMLJA – NAŠ DOM, ki je njegov režijski prvenec, je posnet popolnoma v HD tehniki iz helikopterja. Morali so premagati tehnične ovire v zvezi s kamero in snemalnimi pogoji, ki so se spreminjali iz države v državo. Film so delali brez scenarija, imeli so le eno stran sinopsisa. Režiser je poznal zgodbo, ki jo je želel povedati, a obseg pripovedi se je večal s snemanjem.

V jedru filma je jasno sporočilo : imamo večji vpliv na Zemljo kot ona lahko prenese. Smo preveč potrošniški in preveč smo izčrpali naravna bogastva. Iz zraka lahko vidimo zemeljske poškodbe. Film razmišlja o nastalem položaju in nas priganja k ukrepanju. Daje težo argumentom okoljevarstvenih organizacij, ki nas svarijo pred pretirano potrošnjo. Prav zaradi tega je bil film distribuiran kot še nikoli doslej : zastonj, kamorkoli je mogoče. Tako naj bi film prišel do ljudi, katerih potrošnja ima direkten vpliv na Zemljo, da bi začutili potrebo spremeniti svoje življenje. Režiserja je pri nastajanju besedila, ki je seveda kritično, navdahnila knjiga znamenitega ameriškega okoljevarstvenika Lesterja Browna »Država sveta«. Scenarij mu je pomagala oblikovati Isabelle Delannoy. Glasbo je ustvaril Armand Amar, eden najboljših francoskih glasbenikov in poznavalcev svetovne glasbe.

Več http://med.over.net/forum5/read.php?268,5492219
Default avatar
Hvala za info, bom gledala.
Default avatar
Ampak zgleda, da je tenis pomembnejši ...
Default avatar
sorry, ampak pri nas je na dvojki tenis. a je kakšna pomota?
Default avatar
ne vem koliko evropskih držav bo prenašalo, mi gledamo pa tenis...
Default avatar
začel je z zamudo pol ure, ob pol devetih, je ravnokar! krasni posnetki!!!
Default avatar
Lep film, samo se mi zdi, da bi morali na hujši način povedati, kaj delamo. Nekaterim po moje ni seglo do srca.
Default avatar
Zelo lep film, lahko bi bil za kanček bolj brutalen, da bi bolj segel do možgan.

Pri nas smo ogled združili s pogovorom o tem, kaj lahko sami naredimo za ohranitev okolja.

Hči je predlagala, da bi ga nesla v šolo in bi si ga ogledali skupaj z učiteljico narave - če so že "eko šola"...
Default avatar
kdaj ponovitev