Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

mefedron

Default avatar
živjo a bi mi lahko kdo kej več povedal o mefedronu..njegovi učinki pa tko
Default avatar
Pozdravljen!

V Evropi so uporabo mefedrona pri ljudeh uradno zaznali lani.Švedska, Finska, Francija... so že konec lanskega leta poročle o zasegih te snovi v obliki tablet, kapsul ali prahu.Do zdaj sta zabeležena dva suma smrti zaradi uporabe mefedrona.
"Mefedron nikoli ni bil odobren za človeško uporabo temveč zgolj v industriji", opozarja mag. Mercedes Lovrečič z Inštituta za varovanje zdravja. Primer mefedrona je tudi opozorilo, da so lahko zdravila, prehrambeni izdelki, dopolnila, ki jih kupujemo preko spletu, lahko prava past za zdravje saj lahko z njimi celo ogrozimo življenje.

Opis in lastnosti: Mefedron je sntetični kemični stimulans, po videzu podoben kokainu, od katerega se razlikuje predvsem po vonju, ki je močnejši in ocetni. Učinkuje podobno kot ekstazi in povzroča občutek povečane energije, evforijo, hiter in neustavljiv govor, poleg tega pa povzroča tudi povečano telesno temperaturo, zvišan srčni utrip, zmanjšan apetit, utrujenost, stiskanje, krče v čeljustih. Dolgotrajna uporaba naj bi povzročala migrene, slabost, zmedenost, nemir, motnje ravnotežja, izgubo zavesti, mišično otrdelost,krče, povišano tel.temperaturo, izrazito potenje, pospešeno bitje srca, zvišan krvni tlak, ki lahko ogrozi tudi življenje.
Umazanobela praškasta snov z vsebnostjo mefedrona je psihaktivna substanca , ki v Sloveniji sicer ni uvrščena med prepovedane droge, je pa zdravju škodljiva in se njena uporaba odsvetuje.

Odgovarjala sem Mateja V.
Društvo "Projekt Človek"- Program za otroke in mladostnike
Tel.: 01/425- 12- 14, Gsm: 051/642-074
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
Niste resni, sej vsaka stvar dan danes škodljiva. Še zmeri bolje uzet Mefdron kot pa se ga napiti z alkoholom. Odvisno je kok se lah kontroleraš na tem, res je, da si bolj zgovorn, samo če ne želiš pol nisi. Stvar ni tako nevarna, kot pravijo zgoraj.
Default avatar
Za na party je kul sam se bul splaca speed vlect k je cenej
Default avatar
ki se bi pa dal to dobit?
Default avatar
abuser in lol 2,

kot sem zaznala imata izkušnje z mefedronom. Morda bi lahko napisala svoje izkušnje. Dobre (če so) pa tudi tiste manj prijetne.
Moje stališče je še vedno, da je bolje, da na partyjih ne vzameta nobene psihoaktivne substance - če pa jo že poskrbita za svojo varnost - veliko vode, ne kombinirati različnih psihoaktivnih substanc.

lep pozdrav in srečno
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
mefedron je neke vrste simulans z empatogenimi učinki, po efektu se najbolj približa MDMA-ju...

če že na partiju pride do zaužitja droge se drži teh nasvetov:

- drogo kupi prej in od človeka ki ga poznaš in mu lahko zaupaš, in ne na partiju saj nikoli ne veš kaj dobiš
- o drogi ki jo nameravaš poskusiti se najprej pozanimaj, preberi si teorijo, povprašaj uporabnike o učinkih
- na partiju delaj premore in pojdu na zrak (v kadilnico), pij izotonično pijačo (največ pol litra na uro)

in predvsem - less in more!!!
Default avatar
Naj povem iz lastnih izkušenj, kako mefedron, mefilon, metadron, en kup enih izrazov, deluje...
Občutki so res taki, kot jih opisuje Tanja S, vendar pa nastopi težava naslednji dan, oz. če sem natančna naslednjih par dni. Pojavi se depresija, brezvoljnost, težka utrujenost, sama sem se se štiri dni počutila kot bi izgubila voljo do življenja - dobesedno, pa ne pretiravam. Po naravi sem precej optimističen človek, takrat pa je bilo, kot bi padla na dno, podrl se mi je svet, določene negativne misli mi sploh niso šle z glave... Glede na to, sem se odločila, da ni vredno. Zaradi nekaj sproščenih, zadetih ternutkov, ne bom imela pokvarjenega še celega tedna. Poznam ljudi, ki so postali odvisni in izgleda, da se jim slabo piše...
Moje mnenje: mefedron je strup, bejžte stran, ker vam bo uničil psiho.
Default avatar
izprveroke:

po vseh empatogenih/evroričnih drogah ki izločajo v veliki meri serotonin si nasledn dan ali dva mal bl dol zato k je droga skurla vso zalogo serotonina in traja neki časa da se obnovi

a si prvič probala kj tacga a?

k ni spet tok grozn kt upisujš...npr. po bonbonih (MDMA) je blo saj men dost bl grozn k je spuščal..
in z izkušnjami se naučiš ta gniu after filing nekak premagat in se ubistvu počutš k da nebi nč blo..mi smo si dostkrat (po partijih) pomagal tut z raznimi opioidi in benzodiazepini

moje mnenje: mefedron je lih tok strup kokr drugi stimulansi, problem je samo pri (pre)močnem carvingu zaradi katerega se stvari lahko zapletejo

in sploh pri mefedronu velja less is more!
Default avatar
Najbolj sem se nasmejal pri komentarju, da je danes že vsaka stvar nevarna. Po tem komentarju sodeč, me lahko od enega škrnicla pomfrija pobere enako hitro kot od "mijav-mijava".
Default avatar
Drog je napisal/a:
Pogovarjamo se o drogi ne pa o pomfriju...lol
Default avatar
mefedron zdej dobiš names amfetamina na party-jih sam zato k je bolj poceni pa lažje se ga dobi.je pa še bolj škodliv in še bol kuri možganske celice kot pa amfetamin.
Default avatar
folk kje je old skul trava sam še mdma gor 4mmc dol jebes to
Default avatar
Saj sploh ne morem verjet, kaj se piše tukaj gor.
Sem na tem forumu, ker bi rada pomagala prijatelju, in iščem kak koristen nasvet. Pa ugotovim, da so tukaj debate o tem, kaj bolj zadene in kaj je bolj poceni.

Neverjetno!!!!

To bi dala vašim staršem za obvezno domače branje!


Srečno!
Default avatar
nedotikite se tega mefa.
to k je tanja s napisala je se u izi stvar kwa se ti lohk zgudi. da raj neomenjam kak je folk na mefu .
sam sm se dou komi iz tega vn nezajebavite se iz tega
ce ze mors vlect vlec speed al pa enostauno ostan pr stari dobri vutri
Default avatar
Cha: če želiš kakšen nasvet potem lepo vprašaj! na forumih se pa itak povsod bedarije pišejo tko da ta ni izjema, sam ni pa treba s takimi - "Neverjetno!!!!" !!

še ontopic mal - z mefom je kt z vako drugo drogo, če jo oseba začne zlorabljat BO prišlo do negativnih učinkov to je logično. če se pa samo rekreativno uporablja in se uporabnik zna tega držati potem tut mef ni tako zelo slab. čeprav meni ni pri srcu ker ne maram ravno empatogenov
Default avatar
ti ko ga kupuješ za 30+ evra. zadeva je ful poceni. od 15 evra dalje. maš ga pa dost dlje ko neki spid posrani
Default avatar
Imam 26 let. Bil sem popolnoma zdrav, brez kakršnihkoli srčnih težav ali drugih zdravstvenih problemov, duševnih ali fizičnih, dokler nisem prižgal prvega čika ko sem imel 18 let. Škatlca za škatlco, seveda sem kmalu začel piti alkohol. Pjan kot mavrica vsaj 1x na teden.Za 20 rojstni dan sem skadil svoj prvi joint(trava). Fenomenalno. Kadil kot turk, 2-5 grama na dan. Pri 23 letih mi poči srce. Zdravnik naredi EKG in mi javi, da je moje srce v zelo, zelo slabem stanju. Neham s kajenjem trave, neham s pitjem alkohola, obdržim cigarete. 7 mesecev pozneje, mi spet poči srce. Zdravnik reče ''v tretje gre rado''.Neham kaditi cigarete. Vse dobro. Lani me nekaj piči, in posnifam lajno mefedrona, 2grama.Prvič sem poskusil mefedron. Občutek, enkratno, fenomenalno. Naenkrat tema. Odprem oči in ležim na postelji v bolnišnici.Imel sem prvi srčni infarkt.

Ne dotaknem se ničesar več, samo kaj ko je že prepozno.Vsak 5ti dan imam vrtoglavico in se počutim slabo, spim 15 ur na dan ker sem utrujen. Dobil sem knjigo, moral sem se vseliti nazaj k staršem. Mojega življenja je konec.

Lesson nr.1: Dont try drugs, if you can't handle reality.
Lesson nr.2: Don't do drugs, if you can't handle them.

Veliko sreče in zdravja,
Lp,
Matej
Default avatar
Jaz mam kar velke izkušnje z mefedronom in povem vam lahko da je ****** od droge.
Sj ti je use lepo in gud k te drži sam pol k te spusti si pa u depresiji in hočeš še in še...
Drgač pa...če hočeš boš govoru če ne pol ne boš, če boš hotu boš jedu drgač tud ne...itd itd...
Ammmm pri mefedronu se ti zlo hitr in velik veča toleranca kar je slabo seveda. Zasvaja full!
Default avatar
Nemogoče je razumeti, da se nekateri pogovarjate, kaj je boljše za uživanje in kaj je ceneje,da te zadane!! To razumem kot popolno ignoranco VSEH,ki vam govorijo, da se NE IGRAJTE z drogami. Namreč substance so narejene zagotovo tako, da vas silijo v nadalnje uživanje (biznis!)in vse večje doziranje. VSE TO plačujete z zdravjem. In ko ste čisto na tleh, takrat vreščite in jamrate NA POMOČ! Ne razumem, da nekdo tako poceni IN NEUMNO zapravlja zdravje. In ne nazadnje: vaši starši so vlagali ogromno dela, denarja in upanja v vas,vi pa (v svoji norosti) lahkomiselno zapravljate zdravje, uničujete družino in se odpravite na pot norosti tveganja in zasvojenosti.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren