Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Za vse ljubitelje dobre knjige. Posebna stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture

Nataša P

mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine

Gordana Rodinger

Junijsko branje

Default avatar

Kerstin

Pilcher: Speči tiger

Zelo predvidljiva trivia, prav zares plažno branje. :)


Začela s Prekletimi kadilci (Makarovič). Zaenkrat srednje, po zelo udarni pesmi in uvodu nekako uplahne. Pa kar nekaj lektorskih in korekturnih pomanjkljivosti.

K.
Default avatar

Oja

Nada Gašić: Mirna ulica, drvored. Podroben opis pod 'Hrvati'.

Včeraj sem v knjižnici končno spazila Pride ženska k zdravniku in jo brž pograbila. Dodatne reklame itak ne rabi, naj zadošča pripomba, da jo požiram!
Default avatar

Katja10

Colm Toibin: Mojster

Še en kandidat za bookerja, ki me je pustil mrtvo hladno. Roman govori o Henryju Jamesu v zrelih letih, hvaljen kot "meticolously researched", kar pa, če gre za roman, samo po sebi ne pomeni še nič. (Kot me npr. v Titaniku ni prav nič ganilo drobnjakarsko rekonstruiranje ladje - briga me, ali so šalice enake kot na Titaniku.) Mojster me je dolgočasil do nezavesti, tako da sem knjigo po dobri tretjini z užitkom odložila. Pa Henry James gor ali dol. Najbrž bi me malček nadpovprečna biografija veliko bolj zadovoljila.
Default avatar

ElaS

Phillip Margolin: V okovih

Kar všečna kriminalka. Teorije zarote so vedno hvaležna tema.

Sicer pa si zadnjih nekaj tednov vbrizgavam dvojne doze inzulina :))) Berem Amando Quick (Afroditina prstana), Kathleen Woodiwiss (Izmikajoči se plamen), Julie Garwood (Nevesta),... Upam da sem si prav zapomnila naslove.

Lp, ela s
Default avatar

dear heather

Antonio Tabucchi: Indijski nokturno.

Ne vem, kaj naj rečem, slaba ni, navdušila kot celota me pa tudi ni (menda). Od T. sem brala še Pereiro (ki navaja :-) in jo imam v spominu kot zelo dobro.
Mogoče sem brala prepovršno, iz spremne besede izvemo, da je knjiga polna aluzij na književnost in umetnost - sem to morda spregledala ... Ne vem.
Default avatar

jadraa

Retrospektiva (Demšar) - zdaj lahko rečem, da se tudi slovenske kriminalke dobro berejo.

Moderndorfer: Pokrajina štev.2 - za moj okus preveč surova in kruta zgodba;

Mimogrede: Na podlagi tukaj prebranega mnenja o knjigi Senca vetra (za katerega sem vas povprašala) se knjige nisem lotila.

Sem pa na domačih policah našla knjigo Saga o Forsytih, ki je izšla že davnega leta (1967) in je tudi zajetna, saj obsega preko 800 strani. Začela sem jo brati, prišla do strani 150. Zdi se mi še kar zanimiva vsebina, čeprav se mi tudi rahlo vleče,moteč pa je tudi nekam starinski način izražanja.
Default avatar

Titija

Prebrala Geograf je zapil globus (Ivanov). Prvih 299 strani se mi je malo vleklo, kljub čudovitemu slogu in kar precej iskrivih dialogih, saj se bolj malo dogaja. Nadaljnjih 150 strani pa je zgodbe več in me je kar lepo vleklo k branju. Ni pa to knjiga, ki bi si jo upala priporočati, se je z njo treba kar precej potruditi.

Za ilustracijo sloga pa en odlomek:
(str. 381): "...Zadnje, kar vidim, so živorumeni plameneči oblaki v vrzelih visokega neba. Nevihta jih žene pred sabo, kakor kazenski odred žene ovčarske pse. Bela luč zareže v oči. Obenem nad nami zagrmi oglušujoča salva. Vsi, ki so spali na katamaranu, se v hipu prebudijo in poskočijo. In že težke kaplje zbežijo čez tendo kot prvi prstni red na kitari. Ulije se kot iz škafa.... Od zgoraj padajo cele ledene plasti, ki nas ovijejo v skulpturo. Naliv tako bije, da z vsem telesom sprejemamo njegovo tekočo, bežečo težo. Na temenu, na tilniku, na ušesih in ramenih čutim ostro zbadanje kapelj."
Default avatar

Toro

Slabo se je začelo. Sea of Poppies (Amitav Ghosh) sem imel dolgo na seznamu želja, ko pa sem jo odprl, je šlo vse narobe. "A remarkably rich saga" piše na ovitku, kar me je že zmotilo. Sag ne maram prav preveč. Ah, potem pa sicer dosledna, a pretenciozna zgodba o čudaški družbi na ladji, kaj več pa bi že težko rekel, ker sem roman odvrgel že na petdeseti strani. Ponavadi v upanju v vesoljno pravičnost bebavo vztrajam vsaj do polovice. Priznam, da sem bil najbolj živčen zaradi zgodljanega jezika, kjer gre bodisi za indijske izraze bodisi za kakšne arhaične pomorske besede, oboje pa mi ne leži prav preveč. Potem pa še občasen osebek, ki blebeta recimo takole: "Malum Zikri number-one joss-pijjin bugger. Church-song why no sing?" "This launder blongi one-time Mission-boy. Joss-man hab learn him one-piece saam." Razživciralo me je tako, da med branjem nisem mogel niti spati.

Potem sem načel Markusa Zusaka, The Book Thief, pa branje prekinil zaradi Ugrešićke in Međurečana. Prodajem odličja, prvi vlasnik je Međurečanov prvenec, malce ihtava in po srednješolsko črnikasta zgodba o domovinski vojni in povojnih travmah. Nit je razmeroma spodobno speljana do konca, vse skupaj pa je tako jezikovno pusto in neinventivno, da lahko nakup zgolj obžalujem.
Default avatar

dear heather

@Toro (in tudi drugi): kaj pa Lačna plima istega avtorja? Kaj bi kaj rekli (berem visoke ocene, nisem se pa še prepustila temu plimovanju, kot bi se reklo).
Default avatar

nastjaa

Michael Crichton, Naslednji gen. Čisto srečna sem bila v knjižnici, da sem jo dobila, ker so me njegove knjige še vedno pritegnile. Vztrajala sem tri tedne, prišla do tretjine in vrnila. Vsako naslednje poglavje je nov začetek z novimi osebami, to za začetek ni nič neobičajnega, a kar naprej novi in novi obrazi, ki se nočejo poznati s prejšnjimi, pa nihče simpatičen, pa za nikogar ne navijaš, vse čisto suhoparno in brez duše. Ne morem verjet, da je res isti pisatelj, čigar Kongo, Sfero, Kritično točko in Jurski park sem požirala namesto večerje.
Zdaj berem Sally Morgan, aborižinsko pisateljico, Zgodbo o Sally. Tekoče, lahko branje.
Default avatar

pilgrim

nastjaa je napisal/a:
Michael Crichton, Naslednji gen ... Ne morem verjet, da je res isti pisatelj, čigar Kongo, Sfero, Kritično točko in Jurski park sem požirala namesto večerje.
ne obupaj in poskusi še z njegovim eko trilerjem Strahovlada. mene je, kar se idej tiče, spreobrnil v okoljevarstvenega skeptika, bere pa se bolje kot naslednji gen, ki je na trenutke res malo ... no, vsaj tiste govoreče opice, ki so po svoje čisto simpatične in opisane s humorjem, v triler pa ne pašejo najbolj.
Default avatar

malinalina

Natacha Appanah: Annina poroka
Ena boljših knjig, kar sem jih prebrala v zadnjem času. Nasploh moram reči, da me založba Sanje navduši tako rekoč z vsako knjigo (kar se tiče leposlovja). No, upam, da me zdaj ne boste obtožili, da delam reklamo...
Default avatar

Toro

@dear heather: Lačne plime nisem bral, Ghosha pa se kanim izogibati vsaj nekaj mesecev :-)

@malinalina: Tudi meni se zdi založba Sanje ena izmed bolj pogumnih in iznajdljivih založb v Sloveniji.
Default avatar

bralka-pozabila geslo spet

Oja je napisal/a:

Včeraj sem v knjižnici končno spazila Pride ženska k zdravniku in jo brž pograbila. Dodatne reklame itak ne rabi, naj zadošča pripomba, da jo požiram!
Prebrala sem jo v aprilu, zdaj sem na lovu za Vdovcem. Navdušena seveda.
Avtor je na svojem blogu (kluun.nl) najavil izdajo Vdovca v slovenščini ravno enkrat takrat (ja, tako me je navdušil, da sem takoj šla firbcat na njegov blog, ja). Je povedal, da bo tudi v Sloveniji na predstavitvi prevoda, pa je potem vse šlo nekam mimo mene. Je bil tu al ne?
Default avatar

bralka-pozabila geslo spet

Ja, ja, je prišel:
Default avatar

--Spider--

Robbe-Grillet: Žaluzija
Default avatar

Oja

Roddy Doyle: Paula Spencer. Nadaljevanje meni izredno ljube Ženske, ki se je zaletela v vrata, se dogaja deset let po koncu prve, Paula, ozdravljena alkoholičarka, pa se bori z vprašanji krivde, upanja in strahu, da bo njena hčerka zdrsnila v isto brezno kot sama. Dobro napisana reč, zlasti dialogi v svoji živosti kar skačejo s papirja, vendar pa roman vseeno ne premore tiste neposrednosti in udarnosti, ki me je tako prevzela v Ženski. Morda zato, ker je Doyle pripovedovalko prestavil iz prve v tretjo osebo in jo s tem malo 'potujil', kar je po mojem mnenju v bistvu škoda.
Default avatar

junijska bralka

bralka-pozabila geslo spet je napisal/a:
Oja je napisal/a:

Včeraj sem v knjižnici končno spazila Pride ženska k zdravniku in jo brž pograbila. Dodatne reklame itak ne rabi, naj zadošča pripomba, da jo požiram!
Prebrala sem jo v aprilu, zdaj sem na lovu za Vdovcem. Navdušena seveda.
Avtor je na svojem blogu (kluun.nl) najavil izdajo Vdovca v slovenščini ravno enkrat takrat (ja, tako me je navdušil, da sem takoj šla firbcat na njegov blog, ja). Je povedal, da bo tudi v Sloveniji na predstavitvi prevoda, pa je potem vse šlo nekam mimo mene. Je bil tu al ne?
Bil, bil, jaz sem se postavila v vrsto v naši knjižnici, in sem baje 4. na vrsti... do dopusta ravno prav...

Sicer sem prebrala "Kap spoznanja" Jill Taylor, resnična zgodba ene znanstvenice, ki jo mlado zadane možganska kap in njena pot k okrevanju, zanimivo, poučno...

trenutno pa berem zelo lahkotno Sarah Duun, "Velika ljubezen", nekakšna recimo boljša različica Bridget Jones, saj tako je videti na začetku...

Pa še tudi dodatek k zgoraj navedenem komentarju k romanu "Geograf ki je zapil globus", se popolnoma strinjam s komentarjem, relativno težko branje, na momente zelo "preskočljivo....
Default avatar

Toro

Od Ugrešićkine Baba Jaga je snijela jaje sem se ločil z mešanimi občutki. Bojda je roman del zbirke Miti (kontraindikacija, kar se mene tiče). Trije povsem različni deli se očitno in namenoma povsem tepejo med sabo, prinašajo pa sporočilo o staranju, odnosih in mitu Jage Babe. Užival sem v prvem delu, ki opisuje razmerje hčerke in matere, ki se sooča z demenco - res vrhunsko. Drugi del je dokaj povprečen in na silo stisnjen v mitološke okvire, ki jih Ugrešićka v zadnjem delu tudi teoretično podkrepi in pojasni. Pretenciozno brez potrebe.

Tolažim se z Ljubav na posljednji pogled, ki sem ga pred časom bral v prevodu. Vedrana Rudan je totalen zakon, itak, ta njen besni, kaotični, nevrotični, ranjeni način pripovedi se me resnično dotakne.
Default avatar

Katja10

Po napornem delu, ki mi je dobesedno izpahnilo možgane, sem v fazi okrevanja, nezmožna kake resne reči, zato sem za začetek prebrala ...


Elizabeth George: A Great Deliverance

O avtorici smo že pisali in družno ugotavljali, da zna pisati krimiče in da vsekakor spada med velike dame tovrstnega pisanja. Ker je knjiga taka, kot se zanjo spodobi, je morda niti ne bi omenjala, če ne bi na koncu na platnicah videla, da gre za prvenec. Neverjetno. Knjiga je spisana, kot da bi bila zrelo delo "vpeljanega" in uveljavljenega obvladača žanra.


Da pa možgane spet nekako spravim v pogon, sem začela z branjem ...

Apostolos Doxiadis: Logicomix

Po simpatičnem romanu Stric Petros in Goldbachova domneva pisatelja, režiserja in matematika Apostolosa Doxiadisa sem se lotila še njegove obsežne, kar 300-stranske knjige v stripu. Delo obravnava prizadevanja filozofa Bertranda Russlla,da bi prodrl do temeljev matematike, ki so se križala z iskanji Hilberta, Fregeja, Gödla in Wittgensteina.

Gre za nekakšen križanec med zgodovinskim romanom in pisanjem, ki naj nam, manjšim duhovom, približa največje ideje s križišča novejše matematike, logike in filozofije.

Zadevščina se fino bere, tudi narisana je okej, z nekaterimi luštnimi forami. Všeč mi je, da je tudi uvod v obliki stripa.


@Toro: Tudi meni sta bili Ljubav na poslednji pogled ter Uho, grlo nož (BTW, genialen naslov - ne moreš, da knjige ne bi vzel v roke) zelo všeč, čeprav sem pri knjigah, ki obravnavajo izključno čustvene zadevščine, hudo zoprna in izbirčna. Ampak ta njen, kot primerno praviš, bes, kaos, ranjenost, nevrotičnost ipd. res sestavljajo ubijalski miks.