Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Uhajanje blata 8 letnemu otroku

Default avatar
Pozdravljeni. Imam 8 letnega otroka, ki mu od četrtka naprej uhaja blato(urin kontrolira) podnevi in ponoči. Je srednje mehko in trdi, da ne more zadržat blata - da ne čuti kdaj mu uide. Do sedaj teh problemov nismo imeli. Danes sva bila pri zdravnici in ga je rektalno pregledala in ugotovila, da mu mišica normalno dela in da naj bi bilo to psihične narave. V šoli ima dobrega prijatelja sošolca, ki pa bo s septembrov odšel v posebno šolo in je to povedal v četrtek in petek. Že od vrtca naprej mu moj sin pomaga pri vsem - od oblačenja do reševanja nalog... Zdravnica je predlagala, da naj jutri gre normalno v šolo in bomo videli če bo v šoli tudi spustil blato, ker v petek, ko je bil pri pouku je bil suh. Kako naj mu pomagam?
Default avatar
Spoštovani,

mogoče bi bilo smotrno resnično malo počakati, da se zadeva iskrastalizira in ugotovi razlog uhajanja blata. Lahko je uhajanje blata bila trenutna posledica duševne stiske, izgube zelo dobrega prijatelaja,težko je reči. Mogoče kakšen pogovor s kliničnim psiholog bi vam osebno bil v pomoč, da pridete do nekaterih odgovorov in se delno pomirite. Želim si, da je vaša težava prehodnega značaja.

pozdravljeni!
Default avatar
Spoštovani

Prosim za vašo pomoč.Imam sina starega 8 let in imamo težavo z odvajanjem blata.Začelo se je začetek marca in traja še sedaj.Probali smo že vse načine da bi ma stranišču odvajal blato in ni bilo uspešno.Ko sem ga spaševala če kaj čuti da ga tiši pa mije odgovoril da ne čuti in da mu kar uide.To naredi vsaj 2 krat na dan.Bila sva pri zdravnici in je dejala da mišice normalno dela in dala napotnico.Moram pa povedati ko je bil manjši in je rad dvigoval težje stvari ko nismo opazili.V šoli imamo probleme tudi z učiteljico ki ne prenese da moj sin preveč hiperaktiven.Mislili smo da je kriva šola ampak mislim da ni.Ko so bile počitnice je počenjav isto. hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni!
Najprej naj vas potolažim, da do pojava uhajanja blata pri otroku ni prišlo zaradi dvigovanja težjih bremen. 8 letnik je še otrok in nima dolgotajne anamneze fizičnega dela in prisilnih drž.

Vprašanje, ki bi ga bilo dobro zastaviti je, ali je bil vaš otrok pred pojavom uhajanja blata dolgotrajno zaprt. V tem primeru lahko pride posledično do paradoksnega uhajanja tekočega blata. Ne gre za sfinktersko motenjo, blato nenadzorovano uhaja mimo prenapolnjene ampule rektuma. Pri otrokih tako stanje ni redko. Otroka je potrebno pregledati.

Sicer je najpravilnejša pot pregled pri specialistu.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič