Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Za mame najstnikov ... prvi seks

Default avatar

Pikicapokica

Mene pa zanima, ali ste vedele, ko je vaš najstnik, najstnica (če) imel prvi spolni odnos oz. je začel s spolnostjo. A so vam povedali, predvsem pa, če niso povedali, če ste jih "pokapirale". A ste potem to kaj omenili, se navezali na to temo ... Ali ste bili tiho ...


Hvala.
Default avatar

Marjanca-sosedova

Pri nas se o tem pogovarjamo že nekaj časa pred kakršnokoli možnostjo in to popolnoma odkrito. Ali mi bodo povedali, ko bodo prvič ne vem. Vem pa da vedo vse o možnostih zaščite, o nujnosti zaščite in o hitri tabletki, če glih ne bo zaščite. Vedo da se lahko obrnejo name, če bodo želeli mojo pomoč. Vedo tudi, da lahko pokličejo znanko ginekologinjo in gredo sami tja.

Sem pa občasni vir informacij za kakšno prijateljico. Kjer doma ne govorijo o tem, puščajo jo pa samo po cele noči zunaj.
Default avatar

mama ene

Moja hči ima 15 let, prvega kao fanta v Lj, kamor hodi v srednjo šolo in sva imeli ravno ta vikend lekcijo na to temo. Pa še ginekologu jo peljem v kratkem, kar sva tudi zmenjeni. Mislim, da mi bo povedala, ko bo čas za prvi sex, ker ji ni nerodno o tem govorit z mano. Odvisno verjetno, kake odnose imate s svojimi sončki :))
Default avatar

kdaj pa se to zdaj začne?

Kdaj pa zdaj najstniki začenjajo s tem?

Včasih so proti koncu OŠ redke izjeme (sploh punce s starejšimi fanti) to že preizkusile. V Srednji pa itak, ampak bolj proti koncu se mi zdi.

Kdaj pa zdaj začnejo o tem razmišljat, ko so tako hitri pri vsem?
Default avatar

Sasheen

kdaj pa se to zdaj začne? je napisal/a:
pri 13
Default avatar

sem vedela

Ja, za hčerko sem točno vedela, kdaj je izgubila nedolžnost.

Za sina pa na en mesec natančno. Sin je šel s punco h ginekologinji, to mi je povedal, in potem sem sklepala.
Default avatar

srčica piga

Jaz si pa ne predstavljam, da bi bil moj sin tako nemoralen pri 15! Točno ve, da pred poroko to ni primerno in se tako tudi vede.
Default avatar

strupenjača

srčica piga je napisal/a:
Koliko pa je star in kako se vede? :) Tko, me zanima, da vidim, kako se moj.
Default avatar

Vijolica1

moja izkušnja: na kraj pameti mi ni prišlo, da bi prišla domov in svečano razglasila, da zdej sem pa prvič seksala :)))
ampak pomoje jim je bilo jasno, če ne prej takrat, ko sem v 2. letniku šla za eno noč s fantom na morje...

sicer pa pri nas seks ni bil tabu, prav preveč pa se tudi nismo pogovarjali o njem...kljub temu sem vse informacije dobila dovolj zgodaj in v zadostnih količinah. se mi zdi, da je včasih celo bolje, da otroku najprej damo kakšno primerno kljigo, da se na začetku sam malo spozna s celo zadevo, za dodatna pojasnila so mu pa pač potem na voljo starši, se razume
Default avatar

Ku Kuc

tako, tako... red mora bit, pa četudi je slab!
Default avatar

UCIT

Na gimnaziji smo delali anketo in je še v 3. letniku kar nekaj takšnih, ki še niso imeli spolnih odnosov.Mendar je odstotek v poklicnih šolah bistveno nižji, saj prej začnejo z odnosi.
Po raziskavah iz urejenih družin začenjajo kasneje .. tako da če imate urejene razmere, se ne bat ,-)))))))))))))))))))
Default avatar

Ku Kuc

se pravi gredo vsi sinovi monovk v klošter, hčere pa med nune...
Default avatar

tudi mama32

Pri 13???
Default avatar

elaine

Zdaj se pa s spolno vzgojo že malo pretirava. Seveda je prav, da se otroka pravi čas pouči in, da smo mu na voljo za vsa vprašanja. Tudi ni slabo, če je pri hiši primerna literatura, ki je otroku na razpolago. Pri svojem devetletnem sinu že opažam, da mu je neprijetno se o tem s starši pogovarjati.
Nekateri očitno pričakujete, da vam bodo otroci po prvem sexu(in naslednjih), podrobno razlagali o svojih doživetjih.
Z mano se nikoli ni nihče pogovarjal o spolnosti, pa ne pomnim lukenj v znanju(razen nekaj začetniških nerodnosti, ki pa se jih odpravi le s prakso).
Default avatar

Vijolica1

elaine je napisal/a:
odlično napisano :)
Default avatar

katarina73

tolk za info. kje se vaši sončki učijo "vse o seksu" :)))

http://www.youtube.com/watch?v=j-2_lB0n ... re=related tole gleda mularij od 13 dalje. :)))

sicer pa ... kaj imajo pri tem poklicen šole in srednje šole ne vem. pa urejena in neurejene razmere tudi ne. ampak ok, to bolj vedo posvečeni.

v reviji bravo je pred časom pisalo, da starše nima kaj brigat spolno življenje njihovih otrok, ko je ena 16-letnica spraševala ali naj staršem pove za spolne odnose ali ok. pa sem si mislial takole ... ok, me ne briga ali seksata ali ne, ampak .. če / ko bo pa kakšna jeba me pa tudi to ne zanima. zakaj bi me? če mulc pri 16 ve kako se temu streže, potem naj odgovorno nosi posledice.
Default avatar

ddddddddd

UCIT je napisal/a:
Moja hči je na faksu in je še nekaj sošolk in sošolcev nedolžnih.
Default avatar

katarina73

ja ja, sej ej mišljeno resno. ampak nič pa ni resno, ko ti mule prbijejo, da je fafanje normalno, lizanje pi*ke pa bljak. pa da je analni seks navadn, običajen seks je pa ... kr neki. ko pa jih vprašaš od kje jim to, ti pa odgovorijo, da to vidijo v porničih pa da jim tipi to govorijo.
ja ne vem no, če bodo samo v rit seksali, potem bomo mi res počasi izumrli.
Default avatar

zasebnost

Zasebnost naj ostane zasebnost-prav je, da najstnik ve vse o zaščiti in je o vsem dovolj poučen, drugo pa nima starše kej brigat-...me prav zanima ja, kok jih doma pove kdaj so prvič....hhahaha

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic