Nega, ličenje in style

Odgovarjajo: Anja CajhenLaura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m. s.

lanska krema za sončenje

Default avatar
Lani kupila celo kolekcijo eucerin za sončanje (za našo malčico vzela letos, ker je bila lani šele rojena in nismo nič uporabljali), zdaj me pa zanima, ali lahko uporabljam še te kreme, ker sem jih samo odprla, saj smo bili zelo malo na morju, pa tudi bolj v senci smo bili tudi doma, ker je bila pupika tako majhna. Zanjo letos uporabljam "frišno" kremo, lanske bi pa za naju (k sva že velika :-)), datum na kremi je v redu, bila je sprevljena in zaprta čez zimo, slišim pa da je potrebno lanske kreme vse vreči v smeti. Ali jih uporabljate, ker jaz sem jih do zdaj vedno, res pa je da ni nihče od naju alergičen na nič in nimava občutljive kože. So te kreme sploh še primerne, ali sploh nimajo več zaščite?

Hvala za mnenja.

Lp
Default avatar
Sem že pred časom naletela na tale članek:

"Če želiš ostati zdrava, samo vstran od raznih Vichyjev, Eucerinov, Nivej ipd., sem ravno zadnjič bila na predavanju ene neodvisne raziskovalke (ki je ne financira noben lobi, kar je najpomembnejše!) in zvedela, da je v teh znamkah daleč največ najhujših kemikalij, ki seveda pridno prodirajo skozi kožo v krvni obtok...

Če ti je kaj do zdravja, zberi nekaj od znamk, ki imajo potrjen eko certifikat ali BDIH, recimo med najbolj zdrave sodijo Weleda, Dr. Hauschka itd., ne pa tiste, ki so polne derivatov nafte, parabenov, PEG-ov in ostalih kancerogenih snovi.

Mimogrede, Eucerin je po nemških neodvisnih eko-testih razglašen za najhujšega!"

Pred kratkim sem prebrala tudi knjigo ameriškega zdravnika, ki omenja nevarne sestavine v kozmetiki in čistilih, kolikor mi je dopuščal čas, pa sem še sama malo raziskovala po internetu. Iz kopalnice je letel Buebchen, L'orealovi šamponi, nekaj stvari bom še porabila do konca.

Sicer pa reklapljamo na Weledo in Dr. Hauschka tako za otroke kot za naju z možem. Najslabše je Nivea, Max Factor, L'oreal, tudi kozmetika višjega cenovnega razreda, kot je Dior, Guerlain, Chanel, Lancome. Mislim, res kriza. Sama sem prisegala na Clarins, pa ni ne vem koliko boljše kot Garnier itd.

No pa še nekaj:

ZDRAVE IN LEPE (povzetek predavanja Sanje Lončar 9.6.2007 v MB)

(povzela bom tudi kakšne druge informacije, ne le o kozmetiki, ker je res koristno vedeti!)

Liki v reklamah za celulit so, ne boste verjele, 12-13 letnice, ki so skrbno naličene, da izgledajo starejše, tako da v teh reklamah vidite napete noge deklic, ki seveda še ne morejo imeti celulita, ki pa je v kasnejših letih povsem naraven in normalen pojav!

Zelo pomembno je piti dovolj vode!!! - če celica ne dobi zadosti vode, se ne more obnavljati, ampak se poškoduje - tako nastajajo tumorske tvorbe, ker vzdržujejo v telesu nekaj, kar je v okvari!

Nara Petrovič je napisal zelo priporočljivo knjigo Navodila za uporabo človeka!

Od premalo vode nastaja tudi osteoporoza, visok krvni pritisk, težave s prebavo...

Nikoli ne jejmo zvečer! Organizem je sprogramiran, da potrebuje hrano zjutraj in v prvem delu dneva!

Dobra novica: čokolada je zelo dober vir magnezija! :))) (a ne pretiravajmo)

Proti celulitu niso potrebne nobene kreme, ampak je dovolj že sama masaža, npr. če se nekajkrat na dan spomnimo in malo zmasiramo stegna, četudi skozi oblačila, da spodbudimo cirkulacijo, pretok limfe... Večina anticelultnih "čudežev" je celo zelo škodljiva!

Praznijo maščobne celice, zategujejo kožo, in to navečkrat s kislinami, po čemer so celice bolj dovzetne za UV, torej tudi za raka kože, po teh sredstvih ne bi smeli vsaj 7 dni na sonce!! Kisline so tudi v vseh kremah za pilinge ipd.

Za hrbtenico je zelo priporočljivo sedenje na žogi (tisti ortopedski, saj veste kateri, ne? :))

Rešitve za DELNO odpravljanje celulita (ker v celoti to NI mogoče):

- več vode in dovolj kakovostne soli
- več gibanja, masaže, knajpanja
- uporaba naravnih olj za nego kože (npr. Weleda)
- zeliščni pripravki, ki pospešujejo cirkulacijo odvajajo strupe...
- jesti ob pravem času
- vnašati manj "smeti" v telo
- izbirati hrano v skladu z individualnimi karakteristikami (krvno skupino, došo, stanjem posameznih organov)

V sredstvih proti celulitu so snovi za čiščenje strojev, razmaščevanje... (skratka, bolje da ne veste, kaj vse).

Brezovo olje (od Welede) - če s tem namažemo noge, bomo šli praktično vsako uro na WC - odvaja vodo iz tistega dela telesa, kjer je naneseno, zraven pa moramo piti veliko vode! To pomaga recimo pri edemih, oteklinah... razstrupi tkivo! Tudi kneippanje je zelo priporočljivo!

KOLIKO JE SONCE RES NEVARNO?

Npr. v sončnem vremenu na Jadranu je faktor približno 18, v rahlo oblačnem 10, v oblačnem 4, tako da v sončnem vremenu faktor 18 ali malo več (odvisno od tipa kože) povsem zadostuje! Ko so erupcije na soncu, morda nekoliko višji, npr. 20! Ljudje, ki uporabljajo visoke začitne faktorje, imajo največ raka kože!

Po eni strani zato, ker so ta močna sredstva že sama po sebi škodljiva, po drugi pa zato, ker mislijo, da so potem zaščiteni in se brezskrbno nastavljajo soncu ob najmočnejšem sevanju.

Npr. faktor 20 posrka 94% UVB, faktor 30 pa posrka 95-96%, tako da nanesemo 50% več kemije za 1-2% več zaščite, kar se seveda ne izplača!

Naravna zaščitna sredstva za sonce so na bazi TITANIUM DIOKSIDA (npr. Weleda) - ki naredi na koži refleksno plast, se ne vsrka v kožo, faktor 20 je povsem dovolj! (sicer se menda malo vidi na koži, ampak zdravje je prvo, sploh pri otrocih! - sicer se pa tudi pri navadnih kremah za sončenje svetimo...)

Sintetična sredstva: že 15 dni(!!!) po odprtju precej pade zaščitni faktor, tako da seveda niso uporabna naslednje leto!

Naravna sredstva: lahko jih uporabljamo 3 leta, ker tukaj gre za minerale, ne povzroča alergij,... Titan in cink so koži prijazni.

Ampak pozor: velike kozmetične firme pa delajo naslednje: titan zdrobijo v nanodelce, tako da se ne vidi na koži, ker vanjo prodre(!), kar je škodljivo - to počno Nivea, L'Oreal,...

Če pa ima sredstvo certifikat BDIH (zelo stroga kontrola!), je zagotovo varno!

Kokosov, olivna,... olja so primerljiva s faktorjem 4! Na kožo se pa pred sončenjem ne sme nanašati šentjanževkino olje, ker je fototoksično! Je pa priporočljivo za opekline PO sončenju, ker preprečuje raka kože.

Naravna sredstva torej delujejo na površini kože, imajo veliko daljšo obstojnost od sintetičnih filtrov, zato v preparatih ne zahtevajo močnih konzervansov, delujejo takoj po nanosu (ne šele čez pol ure).

Poleg Weledinih in Dr. Hauscka izdelkov (ki se pa menda na Hrvaškem ne dobijo, če ste tam na morju), je zelo dober tudi Ambre Solere (nekako tako).

Če se že pojavi alergija, se priporoča ALoe Vera gel, krema Cosmerba-rjava, in mazila na bazi ognjiča.

Nivea in Eucerin sta se po nemških strogih Eko-testih izkazala za NAJSLABŠE - formaldehidi so celo v Nivei za otroke!!!

DEPILACIJA

Najbolj naravni rešitvi sta vosek in britvica.

Depiliranje s kritali karbeksa: so precej grobi za kožo, niso primerni za ljudi s tanko občutlivo kožo, za otroke, starejše,... za zdrave mlade z močno kožo pa bi še prišli v poštev.

NAJHUJŠA MOŽNA VARIANTA: kemična depilacija z depilacijskimi kremami!!!

Tega ne uporabljajte NIKDAR! Kemija, ki je v treh minutah sposobna stopiti dlako(!!), zelo spremeni pH kože, koža naenkrat postane odprta, izgubi zaščitni sloj, vanjo vdrejo patogeni organizmi, kar lahko traja tudi do teden dni! Takrat ne bi smeli niti slučajno v bazen...

ANTIPERSPIRANTI

- zamašijo pore
- zmanjšajo izločanje žlez znojnic
- umazanija se vrača v telo

Naravna rešitev:
- ne preprečujmo potenja
- slanica preprečuje razkroj in razvoj neprijetnega vonja
- uživanje dovolj vode - to naredi bolj blag vonj
- naravni materiali oblačil
- če že moramo uporabiti respirant, ga detajlno speremo takoj, ko "nujna" situacija mine!

Bezgavke se napolnijo s "smetmi" (če jim zapremo ta "vrata"), pogostejši je rak dojke,...

Tudi nedrčki prispevajo k temu (zaprejo pretok, cirkulacijo, limfo...) - zelo redek je rak dojke pri ženskah, ki ga ne nosijo!

Kristali iz himalajskih soli (naravni!) so OK, ampak ne tisti umetni, ki jih delajo iz aluminijevih soli!!!

V Sanolaborju se dobi slanica (namesto deodoransa), v majhni flaški nanesemo je malo na robček in narahlo obrišemo področje. Tudi Weleda in Hauschka imata zdrave deodoranse.

EUCERIN: 10% čebeljega voska in 90% nafte!

Podobno: Vichy, Oil of Olaz, Nivea,... najslabše!!!

(Zakaj lekarne reklamirajo Eucerin kot "kao" zdrav: preprost odgovor: denar je sveta vladar! kolikor jim kdo plača, toliko jim naredijo reklame, ker to pač morajo početi!)

Glicerin: ta sestavina je lahko sintetična, lahko pa je rastlnski glicerin. Slednji ni škodljiv.

Samoporjavitvene kreme: kemija bodisi prodre pregloboko ali pa zatre obnovo celic, razen pri tistih, ki "držijo" le 2-3 dni. Probletmatični so tisti, ki imajo učinek 10-15 dni ali več, ker so očitno prodrli v najgloblje plasti kože.

Zato Haushka in Weleda sploh nista izdelali teh krem, ker imata stroge zdravstvene kriterije in sta priznali, da ni varnega načina, na katerega bi se naredil tak izdelek, in imajo filozofijo, ali varno, ali pa raje nič!

Dobra mila in šamponi se ne penijo!! (vsaj ne preveč). Lauret sulfati - snovi, ki se penijo, spodbujajo prekomerno maščenje, in naredijo začarani krog!

L'Occitane, JUST, Rivitas,... - tudi ni naravno, razen pri Justu nekaterih starejših zadev, kot so ognjičeva in brinova krema ter Olje 31.

Za otroke z atopičnim dermatitisom je najboljša hladno stisnjena kokosova maščoba, ekološko izdelana, ki ima vonj! (tista brez vonja je namenjena za kuho!) Če ima vonj, namreč pomeni, da so še prisotni delujoči encimi.

Za majhne otroke pa je najboljša znamka Weleda, ker so skrbno preučili otroško kožo, in so njihovi izdelki takšni, da na otroški koži naredijo zaščitno plast, namesto da bi prodirali v globino te občutljive kože in spreminjali njeno strukturo!

Resnično premislite, kaj dajete nase in s tem posredno tudi vase!
Default avatar
Ne nasedaj in uporabi lani kupljene kreme. Mediji v navezi s proizvajalci, seveda trdijo, da so stare kreme brez faktorja, kancerogene in nevarne za življenje.
Mi vedno porabimo do konca, tudi otroci, pa še nihče ni bil opečen.
Default avatar
Ne se hecat, da boš na otroku uporabila Eucerin, mi je kar slabo postalo... (brez zamere, a preveč vem o tej kemiji...)
Vtipkaj v iskalnik, lahko kar na tem forumu, Eucerin in eko test!! (eucerin je najslabša možna varianta, ki se je po nemških eko testih izkazala za najbolj toksično, poleg Vichyja in Nivee)

Glede trajnosti krem pa je tako: večina teh konvencionalnih krem deluje na kemični ravni, zato po cca. 15 dneh izgubijo vsaj pol učinkovitosti in je naslednje leto bolje dati nič na kožo kot to!

Kreme, ki pa delujejo na mehanski način - npr. s titanovim dioksidom refleksno odbijajo sončne žarke, pa so po odprtju učinkovite cca. 2-3 leta, zato se jih seveda mnogo bolj splača kupiti, kljub kakšnemu evru več, a je vsaj ne vržeš vstran po (kratkem) dopustu, da pa ne govorimo o tem, da nima nikakršnih škodljivih posledic, kar je seveda prvo! Takšna je recimo Weledina krema s planiko, jaz jo zadnja leta uporabljam in sem zelo zadovoljna, nobenih opeklin, mozoljčkov, nič...

Lahko pa malo koristnih člankov o sončenju prebereš na www.zazdravje.net
Default avatar
Pa še to: če bi že zase uporabila eucerin ali kak podoben strup, bi vsaj za otroka kupila recimo Weledo, pa če bi bila 15-krat dražja, saj je znano, da je otroška koža mnogo bolj občutljiva, tanjša in večina najhujših vrst raka kože nastane pri ljudeh, ki so v otroštvu(!!) bili pogosteje izpostavljeni opeklinam! Zato vsaj na otrocih ne šparajte, prosim!!!
Default avatar
Za pupiko uporabljam od kremic za telo in ritko in trdo milo weledo in cosmerbo, kremo za sončenje pa res nisem kupila weledino, ker mi je v lekarni svetovala EUCERIN!!!!!!!!!!Priznam da se na kreme za sončenje ne spoznam, zato pa sem tudi pisala tu, ker vem da vas je veliko takih ki daste dosti na kvaliteto in naravne izdelke. Bom kupila weledo, eucerin bom pa porabila zase pa je. Hvala. ;-)
Default avatar
Ma dejte že nehat nakladat o raznih testih.Za tistih nekaj dni na morju nobena od omenjenih krem ne bo naredila škode.Ko pa vsak dan, celo življenje v sebe vnašate raznorazne strupe preko hrane, pa ne delate take panike!!Če boste zboleli, zagotovo ne boste zaradi kreme za sončenje:)
Default avatar
Jaz vse do konca porabim naslednje leto, kupujem pa čisto poceni kreme s faktorjem (DM, Hofer ipd.).

Še nismo bili ne opečeni ne kaj drugega.
Default avatar
Ja, to je pa še ena žalost farmacevtskega lobija oz. farmacevtske industrije! Seveda "prijazne svetovalke" svetujejo Eucerin, saj jih Eucerin za to prekleto dobro plača (za reklamo dajo ogromno), žalostno pa je, da so lekarnarce celo otrokom sposobne "podvalit" kaj takega... No, čeprav po drugi jih strani večina niti sama ne pozna zadev v globino, pač prodajajo in svetujejo to, za kar so plačane... A misliš, da se ukvarjajo z raziskavami in izsledki neodvisnih nemških eko testov, preden kaj prodajo? :))
Default avatar
Draga bluewind, uporabljaj seveda karkoli želiš in kar ti je ljubo, te res nihče ne bo silil... imamo pa pravico ljudi informirat in jim dati podatke, ki jih imamo, a ne? le zakaj te to tako moti...

Raka pa res ne dobiš takoj, ja... (halooo??) to pride čez leta ali celo desetletja, že samo trenutno poznam sedem primerov ljudi s kožnim rakom - en je ostal brez očesa, drugemu so odstranili vse tkivo okoli oči, tretjemu pol nosu, četrtemu ustnico itd. itd. nič kaj lepo, verjemi... Vi pa le uporabljajte cenene kreme zaradi mene in to še več let zapored isto, sama se pač čutim dolžno in odgovorno informirati ljudi vsaj o tem, kar vem. Vsega pa tako nikoli ne bomo izvedeli... A lahko ukrepamo tam, kjer VEMO -

in če poskrbimo za zdravo hrano in kozmetiko, smo naredili 90%!!!

(seveda bomo nekaj strupov še prejeli iz zraka itd., a je velika razlika, ali jih prejmeš 10% ali 100%! Rak nastane ravno pri tistem presežku, ko je strupa PREVEČ!! - dajte to že enkrat razumeti in ne več klamfat o tem, da kako je tako in tako vse zastrupljeno in zato ne pomaga pazit na zdravje... večjo bedastočo človek res težko sliši)
Default avatar
Ne vem kako ostali, ampak mi se s kremo za sonce ne mažemo le na morju, ampak tudi doma. Zjutraj pred šolo namažem otroka. Potem najmlajšega vedno, ko sije sonce, pa smo zunaj do 11 ure in po 16 ali 17 uri. Potem vedno, ko gremo na kakšen izlet, v hribe,...namažem pač tisti del, ki ga ne pokrijemo z oblačilom.

Sama sem pred leti uporabljala kreme DM blagovne znamke, potem se je pa vedno več člankov pojavljalo na temo naravne kozmetike...lani smo pričeli z uporabo Wellede, smo bili zadovoljni, letos sem pa poskusila dr. Hausch, pa sem še bolj zadovoljnač...krema ima tudi zelo lep vonj...najmlajši ima na obrazu probleme s kožo, sva hodila tudi k dermatologu (mimogrede večina jih za Welledo, dr. Hauch ...še ni slišala)...in mu krema ustreza...poleg tega je pa še zelo kvalitetna...smo jo preverili...najstarejša je pač s planinskim krožkom odšla na izlet, ki je trajal cel dan, tudi po soncu, seveda je bila maksimalno zaščitena tudi z oblačili in klobukom, namazana pa s to kremo, poleg tega je tudi zelo občutljive polti...skratka sonce je ni nič opeklo, niti prijelo se je ni.
Mi bomo odslej uporabljali to kremo. Sicer pa v večini uporabljam kozmetiko Welleda in pa Alverde, ki je cenovno dostopnejša, se jo dobi v DM in ima tudi certifikat.
Default avatar
Očitno berete iste članke.

Ta famozni eko test, katerega obe citirata (in nad njegovimi ugotovitvami se resnično lahko zamisliš) je iz leta 2004. Mislim, da se je v 5 letih vseeno spremenila kar nekaj stvari in receptur. Tako, da navajati to kot referenco je malce mimo.

Dejstva so, da so mineralni filtri (oz. fizikalni) bolj koži prijazni kot kemični. Recimo, da so enako učinkoviti, ampak se pa grozno težko namažejo. Vsaj nekatere kreme, npr. opevana dr. Hauska (krema, ne losjon-tega ne poznam) je glede mazavosti obupna. Jaz še potrpim in se potrpežljivo namažem, kako bi izgledalo mazanje aktivnega dvoletnika, si pa ne predstavljam, da bi bil sposoben čakati 10 minut, da se celega namaže.

To, da kreme z visokimi faktorji povzročajo raka - bi rada link do kakšne verodostojne raziskave. Ker jo tudi dermatologi, ki se ukvarjajo z odkrivanjem kožnega raka ne poznajo (vsaj tisti s katerimi sem govorila).

Glede na to, da nas večina ne porabi več kot ene 200 ml sončne kreme na leto, se mi zdi daleč bolj pomembno, da najdeš kremo, ki jo tvoja koža dobro prenaša, ki ti ne povzroča alergij, kot pa da se na glavo mečeš in paničariš glede njene sestave.

Midve s hčerko imava dokaj občutljivo kožo in kombinacija sonce, vode, znoja in kreme nama skoraj vedno povzroči alergijo. Po letih eksperimentiranja, sem ugotovila, da je ta po Eucerinu še najmanjša, oz. je sploh ni. Zato se ne sekiram in uporabljam Eucerin.

Glede kožnega raka, resnično je v porastu in s tem se ni za hecat. Po drugi strani je pa res, da je sedanja generacija 30-50 letnikov tista, ki se je (vsaj večina) v mladosti več kot preveč sončila.
Default avatar
Uporabljam kremo s 30 zaščitnim faktorjem v tubi od Dr. Hausch, ki se kar lepo razmaže. Tudi naš skoraj dve letnik je sposoben počakati, da ga namažem. SMo tudi prej v večini uporabljali kreme s fizikalnimi filtri (jih imajo tudi nekatere druge kreme), pa smo se navadili, da je treba pač malo počakati da se razmaže...ali pa smo osvojili tehniko :)
Skratka, ko nam je na morju zmanjkalo kreme in sem kupila pač eno za otroke, mi je bila čisto pretekoča in sploh nisem znala mazati z njo, ker je vse teklo.

Tudi pri otroku je vse stvar navade, na katero se ga navaja že od majhnega.

Potem pa je od družine do družine odvisno katere so tiste navade, ki so njim pomembne.

Tudi sama se strinjam, da je treba uporabljati zdravo pamet...samo za stvari, na katere lahko vplivam in v njih verjamem, bom naredila kot mislim, da je prav.

Sem pa mamici omenjeni članek dala le v informacijo. Potem pa vsak po svoje.
Default avatar
Ravno danes je v Oni tema o kremah za sončenje, kjer nek dermatolog ali zdravnik pove, da to o raku in sončnih kremah ne drži.

Planika123 tebi pa še to...ali so primerom, ki jih poznaš odstranili tkivo zaradi uporabe strupene kreme za sončenje?
Default avatar
Evo ti še direkt odgovor iz prve roke: Kupila kremo v DM (znamke ne vem, ni pa bila naravna kozmetika), rabila, pozimi pospravila, poleti znova uporabila na hčerki, ki je imela takrat tri leta. Se odpravimo na piknik. Počasi je najprej začela dobivati fleke na obrazu, zvečer je bilo že kar opazno. Jo dam spat. Ko se je zjutraj zbudila, je bila NEPREPOZNAVNA! Obraz ji je zatekel kot balon. Seveda takoj na urgenco.

Potem grem slučajno v lekarno in povem, kaj se je zgodilo - in mi farmacevtka reče: a ne veste, da ne smete uporabljati lanskih krem, razen če gre za naravno kozmetiko?

Ne, ne nisem vedela, ker to nikjer ne piše in o tem nihče ne opozarja, še najmanj pa proizvajalci tega dreka, oprostite izrazu!!
Seveda sem potem nakupila vse od hauchke in welede in nismo imeli težav.

Za otroka ti torej uporabo lanske kreme resnično odsvetujem. Naša prav nek hud alergik sicer ni. Do zdaj se je pokazala preobčutljivost samo na pesticide - torej kupljeno sadje (jagode, breskve) ter penicilin.
Default avatar
eNO LETO PO PRVEM ODPIRANJU. sAMA PA PRISEGAM na DM blagovno znamko za otroke, faktor 25. NIkooooli opečena.
Default avatar
Kje se pa kupijo kreme Weleda in Dr. Hauschka?
Default avatar
pikicamikica je napisal/a:
V Ljubljani Maximarket, tudi nekaj Sanolabor.
Default avatar
A ste plačane od reklame?
Sama sem kupila eucerin za mojega alergika, pa mi je smrdela in sem jo vrgla stran, tako zdaj kupujem kar mi pride pod roke, se ne obremenjujem s sestavo. Če bi se z vsako stvarjo, ki jo primem v roke toliko poučevala še zraven o vseh stranskih učinkih, po moje, je bolje, da se zaprem v hišo, pa me na koncu samo še na britof odnesejo. Pa bože ne daj, da še začnem računat koliko E-jev pojem, pa kaj ima milo za eno sestavo, pa prašek. Sem že adijo.

Moderatorji

Anja Cajhen
AnjaCajhen
Laura Sardinšek , mag. kozm., dipl. m. s.
Laura Sardinšek