Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Astma, alergija in pljučnica

Default avatar
Spoštovani!

Pišem vam zaradi našega sina, ki je star dve leti in pol, in ima veliko zdravstvenih težav.

Prvič je bil naš sin v bolnišnici 4 dni v mesecu decembru 2008 zaradi težjega napada obstruktivnega bronhitisa – diagnoze: bronchitis obstructiva – I. epizoda, akutna dihalna stiska in alergija na pršico. Prejemal je kratkotrajno parenteralno hidracijo, en da je potreboval dodatek kisika, dobival je tudi inhalacije bronhodilatatorja ter kortikosteroid intravensko. Stanje se mu izboljša. Za doma so mu predpisali 2 vpiha ventolina po potrebi. Na kontrolnem pregledu so mu predpisali Singulair granule 4 mg za vsak večer ter ventolin po potrebi.

Drugič je bil v bolnišnici 5 dni v mesecu marcu zaradi ponovnega obstruktivnega bronhitisa – diagnoze: akutna dihalna stiska, recidivni obstruktivni bronhitis, astma susp. in alergija na pršico. Dva dni je potreboval dodatek kisika, prva dva dni je dobival Medrol, nato pa Flixotide. Za doma so mu Singulair zamenjali s Flixotide, in sicer 2 vpiha zjutraj in 2 vpiha zvečer, Ventolin po potrebi. Na kontrolnem pregledu so mu predpisali 2 vpiha zjutraj in 1 vpih zvečer Flixotida, Ventolin po potrebi.

V mesecu maju je bil dva dni hospitaliziran zaradi laringitisa. Dan po tem, ko je bil odpuščen iz bolnišnice, je bil ponovno sprejet zaradi pljučnice, kjer je ostal 6 dni – diagnoze: pneumonia atypica, laryngitis ac. in alergija na pršico. Dva dni je bil zdravljen z inhalacijami Adrenalina (laringitis), nato pa je 4 dni na inhalacijah Ventolina, redno je dobival Flexotide. Tretji dan mu uvedejo antibiotično terapijo s Sumamedom. Za doma dobiva samo Flexotide redno kot do zdaj.

Štirinajst dni po odpustu iz bolnišnice v mesecu maju je naš sin spet tam zaradi pljučnice (danes je četrti dan in dobiva antibiotik) in upamo, da bo šel jutri domov. Priporočili nam bodo cepljenje proti bakteriji, ki mu povzroča pljučnice (pnevmokok).

Glede na navedeno vas prosim, če mi lahko odgovorite oziroma svetujete kaj naj naredimo, kam se lahko obrnemo, saj se nam zdi, da tako majhen otrok ne bi smel biti pod tako močnimi zdravili. Ali je to, da se mu pljučnica tako hitro ponovi, normalno ali ne, ali mu vse to lahko pusti kakršnekoli posledice na pljučih, ne vem, vendar sami več ne vemo kaj naj storimo.

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Default avatar
Svetujem vam lahko le to, da se držite navodil pulmologa, ki otroka vodi. Otrok ima kronično bolezen, ki bi ga nezdravljena močno prizadela (zmanjšana telesna aktivnost, zmanjšana rast ...). Zdravljenje je zato nujno potrebno.
Zelo svetujem cepljenje proti pnevmokoku.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč