Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja

"strah" pred komunikacijo z ljudmi

Default avatar
Pozdravljeni!

Že kar nekaj časa imam določene težave, in sedaj sem pristal na vašem forumu, da vas vprašam za mnenje?

Kako obvladati strah pred ljudmi? v bistvu se ta strah prenaša predvsem na oči, enostavno kadar se pogovarjam,jih ne morem gledati v oči, pozabim mežikati, kar ima za posledico izbuljene oči, ter zelo zelo oteženo komunikacjo.

V primeru da poteka pogovor zunaj, in nosim sončna očala poteka komunikacija normalno, brez kakršnihkoli problemov oz. strahov!

Zaposlen sem v računalniški firmi, in je to verjetno posledica uporabe Pc. Nabavil sem že najdražji monitor, imam pri delu z monitorjem posebna antirefleksna očala.

Ampak kljub temu imam zelo oteženo komunikacijo z ljudmi, v kolikor nimam sončnih očal.

Pri okulistu sem bil, oz. že pri 3 različnih, in vsi so rekli da imam zdrave oči. nimam dioptrije.

Kakršnikoli nasvet je dobrodošel!
Default avatar
Lep pozdrav, začniva z vprašanjem :-)

Kaj se vam zdi, da bi drugi videli, če bi jim dovolili, da vam pogledajo v oči?
Default avatar
Pri meni bi videli rdečico na obrazu:)). Pa ne vem zakaj. Ko mi buljijo v oči, ratam rdeča pri 35tih. Razen ko sem z sončnimi očali.Ali ko gledajo manj kot 3 sekunde in vmes pogledajo še kam;če vmes gledajo še kam, se lahko tako pogovarjamo tudi 10 minut. Se pa izogibam tem pogledom.

Zanimivo je brati vaše odgovore, nekaj se naučim.Psihično sem dokaj zdrava, a se mi vsaj enkrat na leto zgodi kakšen primer podoben kot jih imajo drugi na tem forumu.Sej sem še vedno med zdravimi,ne?
Default avatar
Vsekakor ste med "zdravimi". Vsak izmed nas se srečuje s kakšnimi bolj temačnimi vsebinami. Nekateri radi nastopajo, drugi ne, tretjim telefonski klici ne predstavljajo težave, spet drugim ja.

Trenirajte. Pred ogledalom. Predstavljajte si, da govorite z nekom, ob katerem vam je neprijetno. Lahko si predstavljate tudi, da so sogovorniki Miki Miške ali klovni oziroma nekaj takega, kar pri vas zbuja prijetne občutke. Verjamem, da vam bo uspelo (moja babica pravi, da kdor vadi, se navadi).
Default avatar
Pozdravljena!

Meni je to zelo zanimivo, saj se prav to dogaja tudi meni. In to čisto enako, z sončnimi očali se lahko pogovarjam brez problema, brez očal težko oz. če je difuzna svetloba, se tudi težko pogovarjam. Včasih sploh nisem imela teh problemov, zakaj pride sploh do tega? Mogoče smo si razvadili oči z očali, ne vem. Mislim pa, da trening pred ogledalom ne bo rešil teh težav. Js sem začela jemati dominor in moram rečti, da je bolje, čeprav imam še vedno včasih občutek, da mi bodo oči začele trzati.
Default avatar
Lep pozdrav!

Tudi jaz imam s komunikacijo velike probleme. Nevem od kod mi takšni strahovi pogledati človeku oči in se umirjeno pogovarjati. Ko kdo stopi pred mano in me kaj vpraša, me pri tem pogleda v oči, mi enostavno postane zelo neprijetno in se mu postavim ob stran in umaknem pogled, da mi ni treba met pretiranega očesnega stika. Včasih je prav grozno in s tem odženem mnogo ljudi okrog sebe, še preden bi me utegnili spoznati.
Pri osebah, ki jih pa že dobro poznam in jim zaupam, nimam teh težav.

Ali morda kdo ve, kakšno metodo ali kaj podobnega, ki bi pomagala se znebit tega?

LP*

Neža

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek